fbpx
 
Imperial Metal cumpără și vinde fier beton în tot spațiul est-european, precum și în Rusia Imperial Metal cumpără și vinde fier beton în tot spațiul est-european, precum și în Rusia

Misterul ucraineanului Șîșkov la Iași: vânzări de 37 milioane de euro/an cu sediul într-un apartament gol


Imperial Metal SRL e înregistrat într-un apartament în Păcurari, dar nu mai stă nimeni acolo, toată activitatea fiind condusă din Galați și București. Firma are printre cele mai mari productivități la nivel național: sunt doar doi angajați. SRL-ul aparține unui ucrainean din Odesa și face afaceri cu sârmă, armături, țevi folosite în construcții. Acționarul majoritar are reședința în Gibraltar, paradis fiscal, astfel că Iașul nu încasează nici măcar o parte din impozitul pe profit. Tot business-ul se face prin telefon, fără transport, fără depozite – cumperi și vinzi rapid cu o marjă mică de profit.

Cu o idee și doi angajați, un ucrainean se clasează an de an în topurile economice ieșene. Imperial Metal SRL e o afacere de circa 37 de milioane de euro anual din care Iașul se alege cu praful de pe tobă.

Sediul e gol

Imperial Metal SRL a apărut în 1997 și are un administrator și doi angajați, ambii directori. Ucraineanul Igor Șîșkov este administrator, Maricica Enică este director comercial iar Loredana Giurgiu este director economic.

Deși firma are sediul social la Iași, niciunul dintre cei trei nu locuiește aici. Igor Șîșkov e din Odesa, Maricica Enică din Galați iar Loredana Giurgiu este stabilită la București. Sediul din Iași se află într-un birou închiriat, iar cele două angajate vin doar când primesc câte un control și trebuie să prezinte documentele care, potrivit legii, trebuie să se afle la sediul firmei.

Activitatea și-o desfășoară telefonic sau online și, în cazul în care semnătura electronică nu e suficientă, se deplasează la clienți pentru a semna documente. Așa au ajuns să vândă marfă de peste 176 milioane de lei cu doar doi angajați, ceea ce duce firma în topuri atât la productivitate cât și la cifra de afaceri.

Firma avea sediul inițial într-un apartament în Alexandru, acum s-a mutat în clădirea din spatele benzinăriei Lukoil din Păcurari. Biroul stă închis tot anul

Premii de peste tot, nimic pentru Iași

De pe urma Imperial Metal SRL, locul 1 în județ la productivitate, nu câștigă mai nimic nici Iașul, nici statul. La o cifră de afaceri de 176,5 milioane lei, adică circa 37 milioane de euro, profitul net raportat a fost de 2 milioane de lei. Firma are doar 2 angajați iar sediul social e într-un birou închiriat într-o zonă în care prețul pe metrul pătrat e undeva în jur de 8 euro.

„Vin banii din impozitul pe venitul din salarii, dar la 2 angajați e nesemnificativ. Dacă nu are proprietăți, pe taxe și impozite locale nu se încasează nimic. Impozitul pe profit merge la bugetul de stat, dar acționarul majoritar fiind din Gibraltar, nu știu dacă se impozitează aici sau acolo, Gibratar fiind paradis fiscal. Ca principiu e la contribuabili medii, deci noi ar trebui să le procesăm documentele, dar cifra de afaceri e pentru contribuabili mari și e posibil să le depună la Direcția de la București, adică nici măcar să dea funcționarilor de aici de lucru nu cred că se întâmplă”, spune o șefă de direcție din Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași.

În 2016, firma era în administrarea DGRFP Iași.

Nu sunt singurii care procedează la fel

Așadar, de pe urma afacerilor Imperial Metal SRL județul beneficiază de impozitul pe cele două salarii și de o închiriere a unui birou. În total, doar câteva mii de lei deși firma contribuie la indicatorii statisticii economice județene, cei de pe hârtie, cu zeci de milioane de euro.

Spre comparație, comercianții care vin la pelerinajul din octombrie de la Sf. Parascheva plătesc primăriei peste 5.000 lei pentru o tarabă cu mici sau cu suveniruri.

„Nu sunt singurii care lucrează așa, avem sute de cazuri. Sunt firme cu cifre de afaceri de milioane de euro care au mai puțin de 5 angajați și de pe urma cărora administrația nu câștigă mare lucru, eventualii bani se duc direct la bugetul de stat și se întorc sau nu prin alocări bugetare. Totul este perfect legal, noi am verificat astfel de firme pentru că se încadrau în anumite clase de risc”, spune șefa din finanțele ieșene care a solicitat să i se păstreze anonimatul.

Firma ucraineanului, înregistrată la Iași, și-a crescut spectaculos cifra de afaceri în ultimii doi ani

Cine și ce este Imperial Metal SRL

REPORTER DE IAȘI a contactat cele două angajate ale firmei, dar acestea au refuzat să ofere alte informații decât cele care circulă deja în sfera publică: firma se ocupă de intermedierea vânzării produselor din metal folosite cu precădere în construcții și că este o zonă de nișă cu rulaj mare și cu adaosuri comerciale mici.

Încă din 2007, de la înființare, firma a avut vânzări mari, de aproape 14 milioane de lei, dar a înregistrat și datorii de 4,2 milioane. În 2018, datoriile au ajuns la 43,8 milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 176,5 milioane de lei și un profit de 2 milioane de lei.

„Sunt probleme legate de achitarea facturilor. Au luat marfă și nu au plătit-o, ori nu și-au primit banii de la clienți, ori nu au livrat-o și așteaptă creșteri de preț pe piață. Din 2013 sunt permanent pe profit, deci știu ei ce fac”, spune una dintre sursele REPORTER din zona comerțului cu metale feroase.

Trebuie precizat că firma nu se ocupă de fier vechi, ci de sârmă, armături și alte elemente folosite în construcții.

Intermediari de milioane

Sursele susțin că ucraineanul Șîșkov a inițiat afacerea ca parte a unui holding cu sediul în Gibraltar, un paradis fiscal în care companiile sunt scutite de plata contribuțiilor dacă nu-și desfășoară activitatea în micul teritoriu britanic.

„Fiind ucrainean din Odesa, deci dintr-o zonă cu activitate intensă pe carbonifer și pe minereuri feroase, a putut dezvolta relații la nivel european. Sediul firmei e la Iași pentru că una dintre angajate e ieșeancă la origine. Nu au mai mulți angajați pentru că nu au nevoie, la ce fac ei. Cumpără și vând materiale în mod direct, fără depozitare sau procesare. Sunt firme care prelucrează materialul în funcție de nevoile clientului, dar ei nu fac asta. Contactează clientul, oferă un preț, apoi contactează producătorul, stabilesc calea de transport și doar atât”, spune o sursă apropiată de comerțul cu metale feroase. 

Șîșkov are reședința în Gibraltar, paradis fiscal

Locul 8 național la productivitate

Firma a primit diverse premii imediat după înființare. În 2011, de exemplu, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), confederație patronală reprezentativă, a clasat-o pe locul 1 regional și pe locul 8 național într-un clasament al productivității în domeniul său de activitate.

Ultimul premiu a fost primit anul trecut, când Camera de Comerț și Industrie Iași i-a conferit locul I la domeniul Comerț în cadrul codului CAEN în care activează.

Article image
La numai 31 de ani, evreul Ilan Shor a devenit unul dintre cele mai controversate personaje din viața politică din Moldova. Omul de afaceri a mers pe o politică populistă, care i-a atras simpatia oamenilor din Orhei, unde a fost ales primar în 2015. Transport gratuit, OrheiLand și străzi încălzite sunt doar câteva dintre „realizările“ primarului. Shor a fost arestat în 2016 fiind acuzat de furtul unui miliard de dolari din ...
Autor Cristi Zavastin Reportaje 08 Ianuarie 2019

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: