fbpx
 
EXCLUSIV. Mihai Chirica: vilă de la Conest, cu bani donați de Unchiul Vasile

EXCLUSIV. Mihai Chirica: vilă de la Conest, cu bani donați de Unchiul Vasile


CUPOLA: Mihai Chirica a primit de la patronii Conest vilă și teren pe Tudor Neculai la prețuri de patru ori mai mici decât cele din piața reală. La schimb, Conest a tras țeapă Primăriei. Vila de pe Tudor Neculai a fost construită de Conest cu 37.000 de euro. I-au vândut-o lui Chirica cu doar 39.000 de euro. Pentru că nu putea justifica banii, actualul primar a declarat la notar că i-a primit sub formă de donație de la unchiul său, Vasile Chirica. Acesta nu dispunea de resursele financiare necesare pentru a face această donație. Și terenul de sub vilă Chirica l-a primit tot de la fiica lui Ioan Melinte, fost asociat la Conest, la un preț simbolic: 4,5 euro/mp. Exact atunci, în 2011, patronii Conest închiriază de la Primărie 531 mp de spațiu comercial pe Bd. Independenței. Au tras țeapă, n-au plătit chiria, iar Primăria condusă de Mihai Chirica s-a înscris la masa credală la 6 zile de la expirarea termenului. Datornicii din Iași sunt vânați de Primărie dar nu și cei din anturajul lui Mihai Chirica.

Piesele se potrivesc una câte una și alcătuiesc un tablou aproape ireal. Combinațiile dintre Mihai Chirica, actual primar, și „prietenii” Conest, Viorel Cozma și Ioan Melinte sunt un du-te vino continuu între interesele personale, cele de grup și afaceri cu bani publici.

Vilă personală, contracte publice

Fapte, nu vorbe: în 2005, Mihai Chirica a cumpărat de la Ioana Andreea Melinte (fiica lui Ioan) 307 mp de teren pe strada Tudor Neculai. La aceeași adresă, în 2011, Chirica a achiziționat și o casă de 240 de metri pătrați, construită de Conest și vândută actualului primar tot de Ioana Melinte.

Dezarmant: prețul, 170.000 de lei, a fost plătit de Chirica cu bani primiți ca donație. Tot în 2011, SC Podirom SRL, cu Viorel Cozma și Ioan Melinte acționari, a închiriat de la SC Fotbal SA, firmă a Primăriei, 531 metri pătrați, un spațiu pe Independenței. Dar, tot în 2011, Mihai Chirica era director tehnic al Primăriei și membru în Consiliul de Administrație al SC Fotbal.

 

Chilipir de la fiica lui Melinte

Scena I. Pe 23 aprilie 2005, în fața notarului Ștefan Coste, s-a perfectat contractul prin care Ioana Andreea Melinte (24 de ani atunci) i-a vândut lui Mihai Chirica o suprafață de teren (306,72 mp) pe strada Tudor Neculai. Prețul tranzacției a fost stabilit la 50 milioane de lei, adică 162.866 lei/mp, echivalentul a 4,5 euro (la un curs de 36.021 lei pentru un euro potrivit arhivei BNR).

Prețurile reale din 2005, zona Nicolina, le-am găsit în ziarul Evenimentul. 1.000 mp pe Aleea Tudor Neculai – 20 euro/mp. 900 mp Nicolina – 17 euro/mp. 326 mp, Tudor Neculai – 10.000 euro (30 euro/mp), 315 mp, Tudor Neculai – 10.800 euro (34 euro/mp). Dăm și facsimiluri.

Chirica locuia, dar nu avea casa în acte
Scena II. Anterior tranzacției cu Chirica, tânăra Melinte obținuse, pe 9 august 2004, o autorizație de construire pe acea parcelă. „În baza proiectului pentru autorizarea executării lucrărilor de construire 17/2004 elaborat de Conest SA”, după cum s-a precizat în respectivul document.

În aprilie 2009, s-a întocmit procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor privind „construire locuință individuală”. Valoare investiției a fost de 156.000 lei (la 4,19 lei un euro, suma echivala cu puțin peste 37.000 de euro). Beneficiarul lucrării a fost trecută Ioana Andreea Melinte, iar proprietarul terenului Mihai Chirica. Fiica magnatului Melinte avea doar 20 si ceva de ani și nu își putea permite să cumpere terenuri și să construiască vile din banii ei.

Ulterior, adică abia în 2011, pe 23 noiembrie, s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Melinte și Chirica pentru „casa de locuit”. În act s-a mai precizat că părțile au convenit ca „finisajele interioare și exterioare să fie făcute de către cumpărător, pe cheltuiala acestuia”. Ca o paranteză, Chirica și-a trecut casa în declarațiile de avere aferente anilor 2009 și 2010 deși nu era proprietar cu acte.

Spațiul de 531 mp, de pe bvd. Independenței, închiriat de Melinte și de Cozma prin Podirom SRL. Primăria prietenului Chirica n-a recuperat niciodată datoriile la chirie lăsate de aceștia


Lovitură de teatru: Chirica plătește din donații
Revenind la tranzacția din 2011, casa (cu o amprentă la sol de 129 mp, 240 mp desfășurați) a fost vândută de Melinte lui Chirica contra sumei de 170.000 lei (aproximativ 39.000 euro), bani pe care vânzătoarea a declarat că i-a primit integral și în numerar.

Chirica a precizat și de unde a avut suma: „(...) banii pentru achiziționarea acestei case provin din donația de bani de la soții Chirica Vasile și Chirica Maria (...)”.

Dar în declarația de avere din 2012, aferentă anului 2011, această donație nu figurează. Și asta deși în contractul de vânzare-cumpărare a casei, Chirica a menționat, negru pe alb, că donația a fost chiar autentificată la notarul Iulia Păduraru, pe 15 august 2011.

Vilă cedată la divorț

După ce a divorțat de Ana-Maria Fodoreanu (a doua soție), cu care are două fete, Chirica și-a donat proprietatea de pe șoseaua Tudor Neculai. Astfel, potrivit contractului de donație din iunie 2014, Chirica a donat casa și terenul fiicelor sale, Thea-Maria și Mălina Ioana, rezervându-și dreptul de abitație viageră și de uzufruct viager.

Mihai Chirica și patronul Conest, Viorel Cozma (stânga) au destinele împletite: vile, terenuri cadou pentru primar, lucrări publice pentru Conest de peste 100 milioane de euro

Cozma-Melinte iau ditamai spațiu comercial

Scena III. În 2011, mai exact pe 8 iulie, firma Podirom SRL, avându-i ca acționari pe Viorel Cozma și Ioan Melinte (tatăl Ioanei), a închiriat de la SC Fotbal SA, firmă a Primăriei, un spațiu pe Independenței, nr. 11-13, în suprafață de 531 mp. În acea perioadă, Mihai Chirica îndeplinea funcția de director tehnic al Primăriei, dar era și membru CA la SC Fotbal. Valoarea chiriei a fost stabilită la 10.036 lei lunar.

Oficial, reprezentanții firmei Podirom voiau ca în acel spațiu să desfășoare activități de comerț, birouri, cabinete medicale și fitness. Neoficial, planul cu bătaie lungă a fost ca Podirom să subînchirieze spațiu către Judecătoria Iași. Firma a făcut chiar și câteva amenajări, însă afacerea a picat.

Podirom lasă o datorie de 110.000 de lei
În perioada mai 2013-martie 2014, SC Podirom SRL nu a mai achitat chiria, strângând datorii de peste 110.000 lei. La sfârșitul anului 2014, după câteva anchete ale echipei REPORTER DE IAȘI privind chiriașii SC Fotbal SA, societatea Primăriei s-a hotărât să dea în judecată firma pentru a-și recupera banii.

„Pârâta (Podirom – n.r.), pentru a justifica neplata chiriei solicitate prin acțiune, a invocat excepția de neexecutare a contractului, arătând că la data preluării spațiului în discuție acesta se afla într-o stare de degradare avansată, nefiind funcțional de ani de zile. Rețeaua electrică, precum și cea de apă-canal erau dezafectate, nu existau instalații și obiecte sanitare, tâmplăria și geamurile erau distruse, pereții prezentau igrasie, pavajul era crăpat sau lipsea pe porțiuni întinse”, s-a apărat Podirom în timpul procesului. Argumentul nu a ținut în fața judecătorilor, mai ales că pentru perioada anterioară Podirom plătise chiria.

O altă încercare a celor de la Podirom a fost de a cere de la SC Fotbal plata a 289.000 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor de reparații efectuate la acel spațiu. „O sumă umflată, nu au băgat acești bani, valoarea reparațiilor a fost mult mai mică”, a declarat o sursă din administrația ieșeană care a dorit să-și păstreze anonimatul.

În vara anului 2015, judecătorii au dat dreptate SC Fotbal și au obligat Podirom să plătească cei 110.000 lei restanțe la chirie.

 

Primarul Chirica, non-combat cu prietenul Cozma
Plata nu s-a mai făcut niciodată. În 2016, Conest (al cărui patron Viorel Cozma făcuse parte și din acționariatul Podirom) a cerut și a obținut deschiderea procedurii insolvenței împotriva Podirom. Motivul: recuperarea unei creanțe în sumă de 283.283 lei reprezentând facturi neachitate. Practic, Conest și-a cerut banii pentru lucrările de reabilitare și amenajare la spațiul din b-dul Independenței 11-13 al Podirom, patru facturi fiscale emise la sfârșitul anului 2012 și neachitate.
Un amănunt esențial: SC Fotbal SA a obținut încuviințarea executării silite a Podirom. A urmat însă un incredibil non-combat. Fotbal SA a depus cerere de intrare pe lista creditorilor la șase zile după expirarea termenului. Astfel, cei 110.000 de lei nu au mai fost recuperați niciodată. Acum, Podirom figurează ca radiată.

Podirom a fost lichidată
În perioada 2013-2016, Podirom și-a schimbat de mai multe ori structura acționariatului, pentru ca patronii Conest să-și piardă urmele. Astfel, pe 1 februarie 2013, printr-un adițional, Viorel Cozma și-a cesionat părțile sociale către Ecaterina Andreea Perju. Aceasta a devenit asociat deținând 50% din capitalul social la fel ca și Ioan Melinte. În plus, Perju a fost numită în funcția de administrator. Pe 28 februarie, deci la nici o lună, s-a revocat adiționalul și s-a revenit la situația anterioară, cu Viorel Cozma și Ioan Melinte ca asociați.
Pe 2 aprilie 2013, o schemă similară. Cozma și-a cesionat părțile sociale către Ioan Melinte și Ana-Maria Amuntencei, nou intrată. Melinte avea 99% din capitalul social, Amuntencei – 1%.

O altă mutare s-a produs pe 28 octombrie 2015, când Melinte și Amuntencei au hotărât majorarea capitalului social prin cooptarea lui Constantin Alexandru Rafailă. Distribuția a fost următoarea: Melinte – 90%, Amuntencei – 0,91% și Rafailă – 9,09%, acesta din urmă fiind numit în funcția de aministrator. Rafailă a fost implicat și în politică, la Vaslui, în PP-DD (2012), iar la alegerile din 2016 a candidat pentru Camera Deputaților din partea Partidului România Unită.

Primăria Iași, avându-l pe Mihai Chirica deja primar în exercițiu, a dat cu piciorul la cei 110.000 de lei pe care îi datorau Viorel Cozma și Ioan Melinte. Exact cei care îi făcuseră pomană lui Mihai Chirica de un teren și o vilă la cheie pe Șoseaua Tudor Neculai.


Chirica-Melinte-Cozma, 5.800 mp de teren la Bârnova

Trioul Chirica-Melinte-Cozma a jucat și pe piața imobiliară de lângă Iași. Astfel, în 2004, cei trei, direct sau prin interpuși, au cumpărat 5.800 mp de teren la Bârnova. Actualul primar Mihai Chirica are 1.400 de metri pătrați, Nicoleta Varga, interpusa lui Melinte, deține 2.200 mp, iar alții 2.200 mp au fost ai Sorinei Eliza Marin (fostă șefă a Fiscului). Ulterior, în 2007, Marin, prin mandatar Viorel Cozma (patron Conest) i-a vândut lui Irinel Tofan (acum director general Conest) cei 2.200 de mp din Bârnova.

Chirica a primit terenul cu fabuloasa sumă de 18 cenți/mp, la Bârnova, în 2004. Anunțurile din Evenimentul arătau, tot în 2004, prețuri de minim 2,5 euro la Bârnova, în extravilan, pe dealuri, sau chiar de 7-8 sau 10 euro/mp la șosea.

 

Nicoleta Varga, amica lui Ioan Melinte, a fost angajată în Primărie de Mihai Chirica

 

Prietena lui Melinte, angajată de Chirica la Primărie

Dezvăluire: Nicoleta Varga, prietena de încredere a lui Ioan Melinte, este acum angajată la Primăria Iași. Ocupă funcția de consilier superior la biroul Guvernanță Corporativă.

Acesta este al doilea său descălecat la Primărie. Prima dată a venit în 2012 de la APIA și a ajuns la Direcția Proiecte Europene a Primăriei. A activat ca responsabil financiar la mai multe proiecte europene derulate de municipalitate. Ulterior, a plecat la Conest, compania de construcții a lui Cozma obținând câteva proiecte cu finanțare europeană.

De anul trecut, Varga a revenit la Primărie, sursele din Palatul Roznovanu susținând că a fost adusă de primarul Mihai Chirica.

Citește și Chirica a luat teren cu 18 cenți la Bârnova, alături de prietenii „Conest”: Cozma și Melinte

 

10 întrebări pentru Mihai Chirica la care așteptăm răspunsurile
Oamenii de afaceri Viorel Cozma și Ioan Melinte au refuzat dialogul cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI. Legat de acest subiect, REPORTER DE IAȘI i-a trimis primarului Mihai Chirica, pe mail, încă de săptămâna trecută mai multe întrebări punctuale. De joi, 30 august, și până marți, 4 septembrie, Departamentul de Comunicare al Primăriei nu a oferit niciun fel de răspuns.

Iată, integral, întrebările adresate primarului Mihai Chirica, la care ieșenii sunt îndreptățiți să primească răspunsuri:

  1. Care au fost condițiile în care SC FOTBAL SA IAȘI a închiriat spațiul din Bd. Independenței, nr. 11-13, către firma SC PODIROM SRL? Vă rugăm să precizați tipul procedurii (licitație, încredințare directă, detaliile procedurale), data la care s-a încheiat contractul de închiriere, prețul chiriei lunare pe metru pătrat, durata contractului.
  2. Dorim să ne puneți la dispoziție desfășurătorul plății chiriei de către SC PODIROM SRL către SC FOTBAL SA pe toată perioada derulării contractului de închiriere de la adresa Bd. Independenței, nr. 11-13.
  3.  Dorim să ne precizați care este valoarea amenajărilor efectuate de SC PODIROM SRL în spațiul închiriat, această sumă făcând obiectul unui litigiu în instanță cu SC FOTBAL SA.
  4. Când s-a produs și care au fost motivele rezilierii contractului de închiriere dintre SC FOTBAL SA și SC PODIROM SRL? Care au fost obligațiile SC PODIROM SRL față de SC FOTBAL SA în momentul rezilierii contractului de închiriere?
  5. Ce demersuri a efectuat SC FOTBAL SA sau PRIMĂRIA IAȘI pentru recuperarea datoriilor SC PODIROM SRL în contul chiriei? În ce au constat aceste demersuri, în perioada anterioară declarării insolvenței de către PODIROM SRL și după intrarea în insolvență?
  6. Cine este responsabil de înscrierea tardivă a SC FOTBAL SA la masa credală în urma falimentului SC PODIROM SRL (persoana, funcția, departamentul) și ce măsuri disciplinare au fost luate împotriva acesteia/acestora?
  7. Care este situația actuală a spațiului din Bd. Independenței, nr. 11-13? Există noi chiriași, care au fost condițiile de închiriere, valoarea chiriei lunare pe metru pătrat?
  8. Ne poate spune de unde a avut unchiul său, Vasile Chirica, 170.000 de lei pe care să îi doneze nepotului Mihai Chirica, în anul 2011? Ce l-a determinat pe acesta să-i doneze acești bani, suma cu care a cumpărat vila din Șoseaua Tudor Neculai?
  9.  De ce în declaratia de avere din 2012, Mihai Chirica nu menționează donația de 170.000 de lei primită de la unchiul său în 2011, deși acest lucru este imperios precizat în lege? El recunoaște donația prin actul autentificat la notarul Iulia Păduraru.
  10.  De ce a cumpărat terenul din Tudor Neculai de la familia Melinte în 2005, iar casa a fost cumpărata abia în 2011, deși locuia deja în ea înca din 2009? Mai mult, de ce a menționat casa în declarațiile de avere din 2009-2010, deși nu era proprietar al acesteia?

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: