fbpx
 
Spulber, secretara CL dublu inculpată: a spulberat condamnarea primarului „Țac-Țac" și a lipit de gard o bătrână, omorând-o

Spulber, secretara CL dublu inculpată: a spulberat condamnarea primarului „Țac-Țac" și a lipit de gard o bătrână, omorând-o


La patru ani de la producerea unui accident mortal, Felicia Spulber, secretara Consiliului Local Tg. Frumos, a fost trimisă recent în judecată. Acuzația: ucidere din culpă. Concomitent, Spulber se judecă și într-o a doua speță penală: abuz în serviciu pentru că a refuzat să emită referatul de revocare a primarului Ionel Vatamanu, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată. „Eu sunt la serviciu, domnule. Nu putem vorbi în timpul serviciului. La revedere”, a spus Spulber înainte de a închide telefonul. Ne scuzați că am deranjat funcționarul public cu două dosare penale care îl protejează pe primarul condamnat penal definitiv.

Patru ani la Parchet
Dosarul „accidentul”, pe scurt: în 2015, Felicia Spulber a fost la originea unui eveniment rutier în comuna Cotnari. Mașina pe care o conducea a intrat într-un stâlp care s-a rupt și a căzut peste o bătrână, Viorica Coțofanu, omorând-o. Recent, dosarul a ajuns la Judecătoria Hârlău având ca obiect „ucidere din culpă” și pe Felicia Spulber drept „inculpat”. „Suntem la faza de cameră preliminară, e prematur să vorbim despre dosar. Cert este că femeia care conducea n-avea ce căuta cu mașina pe trotuar”, a declarat Liviu Filip, avocatul familiei Coțofanu. Rudele victimei au acuzat tergiversarea dosarului la Parchetul local și perioada mare de timp în care a fost realizată expertiza.

În viteză, cu volanul blocat

Surse apropiate anchetei susțin că accidentul s-ar fi produs pe când Spulber cobora cu viteză un deal, polițiștii care au făcut cercetări afirmând că volanul era blocat în momentul impactului cu stâlpul.
Șapte persoane, rude de-ale victimei, s-au constituit parte civilă în dosar. Avocatul tuturor celor șapte este Liviu Filip. Acesta susține că este prea devreme să discute despre despăgubirile pe care rudele le-ar putea cere. „Încă n-am abordat subiectul acesta cu rudele”, a afirmat avocatul Filip.

Scut în fața primarului condamnat
În paralel, și celălalt proces penal în care Spulber este protagonistă merge înainte. Fostul prefect Marian Grigoraș a făcut plângerea penală împotriva Feliciei Spulber, iar pe 26 februarie 2018, Parchetul a înaintat dosarul la Judecătoria Pașcani, cu acuzația de abuz în serviciu. Motivul: această refuză cu obstinație să emită referatul de revocare a șefului său, Ionel Vatamanu, primarul de la Târgu Frumos. Ionel Vatamanu (PSD) a fost condamnat definitiv, în octombrie 2016, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în formă continuată. În 2011, firma Țac-Țac, a lui Vatamanu, concesionase un teren în centrul orașului Târgu Frumos și s-a extins cu o clădire peste suprafața concesionată. În 2012, după ce ajunsese primar, l-a împuternicit pe viceprimar să vândă terenul concesionat către firma Țac-Țac. Deși sentința e definitivă din 2016, refuzul lui Spulber îl menține, practic, pe Vatamanu în funcția de primar. Iar această stare de fapt poate fi menținută încă un an, astfel încât primarul Ionel Vatamanu să-și ducă mandatul la bun sfârșit.

Dinastie: se zvonește că primarul Vatamanu se pregătește să lase postul de edil fiului său. La alegeri se va merge pe apropierea de nume – Ionel și Ionuț, ultimul fiind deja consilier local

Se protejează reciproc
Ca absurdul să fie deplin, pentru că este judecată pentru abuz în serviciu, legea prevede că primarul trebuie să o suspende pe Spulber, adică tocmai pe protectoarea sa. Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au sunat pe fixul de la Primăria Târgu Frumos. Doi funcționari au confirmat că Spulber este pe funcție. Refuzând dialogul, inclusiv Spulber a confirmat: „Sunt în timpul serviciului, nu pot vorbi”. Contactat pentru a-și preciza punctul de vedere, primarul Vatamanu a respins apelul telefonic.

De-a baba oarba

Lămuriri au venit din partea Instituției Prefectului județului Iași. Astfel, în primăvara anului trecut, după ce au aflat că Spulber a fost trimisă în judecată, oficiali ai Prefecturii au trimis o înștiințare către Primăria Târgu Frumos. Potrivit documentului, primarul Vatamanu trebuia să ia măsuri împotriva Felicia Spulber. Șeful orașului a dat, ulterior, două dispoziții. Prin una i s-au retras Feliciei Spulber atribuțiile de secretar, iar prin altă dispoziție, i-au fost atribuite, în parte, unei altei persoane. „Ambele dispoziții au ajuns la Prefectură care le-a atacat în instanță. Totodată, referitor la acest caz, Instituția Prefectului a sesizat și Agenția Națională a Funcționarilor Publici”, a declarat Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului.

De ce a procedat greșit primarul? Vatamanu ar fi trebuit să o suspende din funcția publică, cea de consilier juridic, pentru că Spulber avea doar atribuții de secretar, nu dăduse concurs.
Încă o mostră de absurd: pentru că Prefectura a atacat dispozițiile incorecte ale primarului, Felicia Spulber a rămas pe poziția de jurist cu atribuții de secretar al Consiliului Local.

„Viorica Coţofanu, femeia mea, a murit pe 9 iulie 2015. A fost la oficiul poştal din Cotnari. Când a ieşit de acolo s-a aşezat pe o bancă să se odihnească. Beşleagă (aşa o ştie lumea din zonă pe Felicia Spulber – n.r.) cobora cu viteză un deal, i-a fugit maşina, a izbit un stâlp de curent şi stâlpul a căzut pe nevasta mea. A murit pe loc”
Ioan Coţofanu (foto sus), soțul victimei

Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: