fbpx
 
Nucu Antohi (stânga) și președintele echipei mari sunt doi dintre artizanii proiectului Nucu Antohi (stânga) și președintele echipei mari sunt doi dintre artizanii proiectului

Scandalos: 75% din cele 2 milioane de lei pentru juniori merg pe salariile jucătorilor de la echipa mare


Primarul Mihai Chirica păcălește un întreg oraș: se laudă că investește într-o Academie de fotbal pentru juniori, în timp ce totul este, de fapt, o inginerie țintită să plătească salariile și deplasările fotbaliștilor de la Politehnica. Este și ipocrizie și deturnare de fonduri.

Vinerea Marii păcăleli

Pe ordinea a ședinței de Consiliu Local de vineri, 26 iulie, se află un proiect de hotărâre pentru finanțarea cu două milioane de lei a Centrului de Copii și Juniori CCJ – Academia Politehnica Iași pentru perioada august – noiembrie 2019. În realitate, grosul fondurilor – 1,5 milioane de lei – se duce în bonusuri pentru jucătorii de la echipa mare, echipă care trece prin dificultăți financiare. Centrul va funcționa în cadrul Asociației care administrează destinele echipei de fotbal de Liga I. 

O altă parte din fondurile rezervate proiectului pentru juniori este, de fapt, o formă mascată de a asigura deplasările echipei mari. Găselnița pentru asigurarea finanțării este de-a dreptul hilară: jucătorii Politehnicii vor fi plătiți pentru „mentoring” pe drepturi de autor. Deplasările juniorilor la „școală de vară și team-buildinguri de mentoring” corespund la virgulă cu meciurile din deplasare ale echipei mari. Ingineria pusă la cale de primarul Chirica, pe larg.

Scop nobil, țintă – ca întotdeauna

Dacă proiectul va trece, echipa de fotbal Politehnica Iași va avea mare parte din salarii și cheltuielile de deplasare asigurate până la finalul anului din bugetul local. Recent, țefii clubului au depus la Primărie un proiect pentru finanțarea activității unui Centru de Copii și Juniori – Academia Politehnica Iași, prin care cer două milioane de lei necesari perioadei august-noiembrie 2019.

Pe hârtie, scopul este nobil: atragerea, descoperirea, antrenarea și promovarea la echipa mare a 4 juniori de perspectivă.

În realitate, trei sferturi din suma alocată merge direct la jucătorii de la echipa mare și pentru deplasările acesteia în țară, când are meciuri în Liga I.

Politicienii din Consiliul Local contactați de REPORTER DE IAȘI se întâlnesc joi, 25 iulie, în ședințe la partide, pentru a stabili dacă vor vota pentru proiect sau împotriva lui.

Intenția de a da bani, de fapt, echipei mari a fost confirmată chiar de către coordonatorul proiectului, Nucu Antohi. Surse din club explică faptul că Primăria a cerut o metodă „creativă” și inedită prin care să fie plătite salariile echipei de fotbal și s-a ales această variantă. Este un drum pe care s-a înfundat și Gheorghe Nichita în 2006.

Plata salariilor fotbaliștilor din bugetul local este o dorință a edililor care finanțează echipe și o dificultate, în același timp, deoarece legea interzice acest lucru. Din acest motiv, în ultima perioadă, Primăria nu a mai alocat banii Politehnicii. Se pare, însă, că s-a găsit, cel puțin teoretic, o metodă de fentat legea.

Și totuși, cum rămâne cu juniorii? O înșelăciune de zile mari: să promovezi tineri ducându-i să vadă meciuri prin țară și să aibă „mentori” jucători de la echipa de seniori 

Dribling de 22.000 de euro de jucător

Reluăm: pe hârtie, Centrul de Copii și Juniori CCJ – Academia Politehnica Iași va primi două milioane de lei pentru a funcționa în perioada august – noiembrie 2019.

Sare, însă, în ochi, faptul că cea mai mare cheltuială va fi pentru plata a 15 jucători profesioniști de fotbal de la echipa de seniori care, în timpul liber, ar urma să participe la antrenamente și să arate schemele pe care le știu copiilor. Este o medie de 22.000 de euro de jucător.

„Lista jucătorilor prinși în proiecte este momentan secretă. Practic, fiecare jucător-mentor participă la grupe de antrenament de câte 5 copii, le arată acestora diverse execuții. Treaba antrenorului este să explice teoretic, a mentorului să arate”, spune Nucu Antohi, coordonatorul proiectului.

În condițiile în care aproape nici unul dintre jucătorii de la Politehnica nu are pregătire pedagogică, este neclară implementarea ”mentoringului”. În plus, unii jucători abia rup puțină limbă română, nu se știe cum se vor adresa jucătorilor.

„Fac demonstrații. Antrenorul explică teoria, vorbește cu copiii, jucătorul execută mișcarea. Nu au nevoie de engleză sau franceză, vorbesc în limba fotbalulului, este vorba de gestică. Execuția unei lovituri libere nu are legătură cu vorbirea, se arată”, a mai explicat Nucu Antohi.

În cârca celor de la contabilitate

Pentru efortul de a veni din timpul liber, jucătorii sunt plătiți: în total, din cele 2 milioane de lei, 1,45 milioane de lei sunt „contracte de drepturi de autor – program de mentoring, acțiuni și activități pentru formare și perfecționare/documentare/specializare în domeniul educației fizice și sportului – fotbalistul va desfășura inclusiv antrenament individual cu grupa de copii de la academie, grupă formată din 5-10 copii, atât la școala de vară, cât și la team-buildinguri”, se arată în proiect.

Cu alte cuvinte, trei sferturi din suma destinată unor juniori se duce pe salariile jucătorilor de la echipa mare. Nu se știe încă sub ce formă și dacă salarizarea actuală va fi suplimentată cu sumele din proiect sau dacă proiectul va fi utilizat pentru degrevarea clubului de plata veniturilor fotbaliștilor.

„Contabilitatea are astfel de explicații, eu nu pot spune exact cum și cât vor primi jucătorii de fotbal”, mai spune Nucu Antohi.

Nucu Antohi recunoaște schema

Primăria va suporta și cheltuielile de deplasare ale Politehnicii, până la finalul lunii decembrie. Totul, camuflat în același proiect pentru juniori.

„Vrem să scoatem copiii la deplasările echipei mari. Evident, vor fi plătite din același proiect și deplasările jucătorilor de la echipa mare. Acesta a fost scopul”, mai spune, candid, Nucu Antohi.

Defalcarea cheltuielilor arată că suma necesară pentru perioada august - noiembrie este de 200.000 de lei, alți 300.000 de lei sunt cheltuieli de cazare și masă. În total, 500.000 de lei, dar camuflat legal în mentoring pentru juniori. Ei vor fi duși acolo doar ca justificare pentru banii scoși din bugetul local în jumele lor. “Întrebați mai clar: sunt bani pentru echipa mare? Da, sunt bani pentru echipa mare. Este un proiect pentru juniori care ajută echipa mare a Politehnicii. De ce vă luați de cel care primește banii? Luați-vă de cel care îi dă. Este o metodă creativă de a mai acoperi din cheltuielile clubului, care este oricum subfinanțat”, a mai spus Nucu Antohi.

Program după meciurile seniorilor

Surse din clubul ieșean au confirmat că proiectul pentru copii și juniori a fost cerut, de fapt, de către Primăria Iași și conducerea instituției, ca formă legală de a pompa bani în clubul de fotbal ieșean.

Se vede de la o poștă ca totul a fost așezat în favoarea echipei mari: ordinea deplasărilor pentru copii din proiect, la așa numite „școală de vară și team-buildinguri de mentoring”, este exact cea a deplasărilor echipei mari pentru meciurile din acest sezon.

Astfel, în proiect figurează „școală de vară cu deplasarea copiilor și mentorilor la Voluntari, București, Mediaș și Constanța” și „team-buildinguri de mentoring (formare a membrilor academiei cu mentorii seniori de la echipă) la Craiova, Giurgiu, Clinceni, București, Târgoviște și Sibiu”. Este exact ordinea meciurilor pe care le are Politehnica Iași în țară, de pe 5 august până pe 21 decembrie 2019.

Ședințe la partide pentru acest proiect

Consilierii locali liberali și social-democrați nu știu încă dacă vor vota proiectul pentru cele două milioane de lei. „Vom discuta la partid acest subiect, joi, să luăm o decizie. Personal, consider că nu este treaba Primăriei să plătească pentru echipa de fotbal, acolo trebuie să fie bani privați. Felul în care a fost făcut acest proiect, felul în care se încearcă plătirea mascată a unor sume ne face să analizăm mai bine până la vot toate actele”, a explicat Eduard Boz, liderul consilierilor locali liberali.

Șeful Organizației Municipale a PSD Iași, Marius Ostaficiuc, vede aceleași plăți pentru club camuflate în bani pentru copii. „Am discutat deja subiectul, nu știm încă ce decizie vor lua consilierii. Oricum, aceștia nu pot fi învinovățiți, pentru că Primăria, conducerea clubului, au semnat că totul este în regulă, nu sunt datorii la stat, nu s-au făcut plăți din bani publici. Dacă este fals ce au scris acolo, răspund”, a spus Marius Ostaficiuc.

Situație la indigo în 2006

În 2006, primarul de atunci al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, cunoscut pentru sprijinul acordat echipei de fotbal, pompa din greu bani publici pentru activitatea clubului.

Subordonații săi din Primăria Iași au găsit, la un moment dat, soluția  unui contract de prestări servicii având ca obiect promovarea și susținerea sportului în rândul tinerilor prin desfășurarea unor activități necesare derulării programului „Iași, orașul performanțelor sportive”. Printre altele, Politehnica Iași se angaja să  promoveze imaginea municipiului și să se implice activ în susținerea sportului în rândul tinerilor, prin desfășurarea de meciuri demonstrative cu echipele de fotbal ale școlilor și liceelor din Iași. Alți mentori, alți juniori, altă Mărie cu altă pălărie.

Finanțele au stabilit că acest contract de finanțare, c și altul derulat în aceeeși perioadă, „sunt fondate pe o cauză falsă”, „fiind expresia unor finanțări nerambursabile deghizate, acordate din fonduri publice unei societăți comerciale cu capital privat” (...) „Adevărata cauză a contractului a fost aceea de a da aparența de legalitate operațiunilor de finanțare nerambursabilă a Fotbal Club Politehnica Iași SA din fonduri publice, o structură sportivă de drept privat, decapitalizată și cu datorii”.

Article image
Echipa de baschet s-a desființat exact când primarul schimba parchetul în Sala Polivalentă. Care-i logica? Nu mai joacă nimeni baschet de aproape un an. CS Politehnica a desființat cinci echipe după colapsul provocat de Primărie și a interrupt orice activitate, având de plătit datorii încă trei ani de-acum înainte. Parchetul din Sala Polivalentă este flotant în acte, adică poate fi mutat oriunde, dar în realitate este fix. ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: