fbpx
 

Trofin, moșier la Apele Române. Noii sclavi de la stat: angajații i-au girat creditele, forțați de director. Au toți popriri


10 angajați de la Apele Române Iași au garantat credite contractate de către un șef din instituție pe nume Nicolae Trofin sau chiar au luat direct credite pentru el. Acum au popriri pe salarii pentru că directorul nu a plătit ratele. La fel a procedat și partenera sa de viață, Roxana Mihaela Chiruță: a luat creditele, nu a mai dat banii, iar subordonații lui Trofin achită nota. Evacuat dintr-un apartament pentru datorii, Trofin s-a mutat, fără acte, în cantonul de la barajul de pe lacul Rediu.  Locuiește acolo împreună cu sora partenerei sale, pe care a angajat-o barajistă.

I-a trecut boala lui Calache

Din cinci ani, directorul Trofin a lipsit de la serviciu, cumulat, doi ani și jumătate de zile lucrătoare, aducând un teanc de certificate medicale. Nicolae Trofin a fost demis în mai 2017 după ce a lipsit câteva zile de la serviciu, în 2016, fără să prezinte vreun document justificativ.

În decizia de desfacere a contractului de muncă se preciza că „din anul 2012 până în 2016, v-aţi aflat în incapacitate temporară de muncă un număr de 825 de zile lucrătoare, aţi prezentat un număr de 93 certificate de concediu medical şi nu aţi respectat niciodată obligaţia prevăzută de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 60/2006 (anunţarea angajatorului cu privire la apariţia incapacităţii temporare de muncă – n.r.)“.

REPORTER DE IAŞI a dezvăluit în 2017 faptul că Nicolae Trofin s-a aflat într-un concediu medical aproape permanent. „Îşi ia, conform legii, câte 90 de zile, apoi are câteva zile de concediu de odihnă, apoi iar medical, şi tot aşa. Pentru a nu fi pensionat pe caz de boală”, ne-au explicat surse din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut Bârlad.

La fel a procedat secretara sa și partenera de viață, Roxana Mihaela Chiruță. Șefă de sindicat la ABA Prut Bârlad, Chiruță a adus la serviciu 86 de certificate medicale cu diverse boli.

Trofin a atacat decizia de concediere în instanță și a reușit să o anuleze. Pe 9 februarie 2018, Nicolae Trofin a revenit pe funcția de șef al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Iași.

A fraierit cel puțin 10 angajați de la Ape

Recent, mai mulți angajați ai ABA Prut – Bârlad s-au plâns la conducerea instituției că au contractat credite pentru Trofin sau au fost garanți pentru creditele acestuia și acum au popriri pe salarii.

Unul dintre procesele în care Trofin și-a dus colegii la executare silită

„Sunt angajați care s-au plâns în ultima vreme de acest lucru, dar instituția nu este implicată, nu putem interveni. Într-adevăr, uman i-am cerut să își plătească datoriile, ca să nu mai aibă oamenii popriri pentru banii lui, dar este tot ce pot face”, explică directorul ABA Prut-Bârlad, Cristian Nechifor.

REPORTER DE IAȘI deține doi fluturași ai unor angajați de la ABA Prut Bârlad care au garantat credite pentru Nicolae Trofin și care au acum popriri pe salarii: unul de 1.290 de lei lunar, celălalt de 1.180 de lei lunar. În total, la fiecare dintre ei, este jumătate din venitul lunar.

„Eu am jumătate din salariu poprit pentru că am făcut un credit pentru domnul Trofin. A mers cu mine la ghișeu, a stat lângă mine, eu am făcut toate actele, am primit banii și el, lângă mine, a luat banii”, explică un angajat cum a rămas fără jumătate din salariu.

Multe dintre credite sunt la IFN-uri (instituții financiare nebancare), unde dobânzile sunt mari, iar comisioanele de întârziere uriașe: sunt un fel de cămătari legali.

Exact ca Nicolae Trofin procedează și Roxana Mihaela Chiruță. Are colegi de serviciu care au garantat sau au luat credite pentru ea, acum plătesc.

Pe numele lor și pe numele garanților sunt procese deschise de IFN-uri, la Judecătoria Iași: pe numele Roxanei Mihaela Chiruță sunt 14 acțiuni de executare silită, pe numele lui Nicolae Trofin 9 acțiuni. Procesele sunt deschise din perioada 2017 (în cazul ei) și 2018 (în cazul lui) și coincid cu perioadele când s-au întors la serviciu, după ani întregi de concedii medicale.

Au garantat de frică

Chiar dacă șeful ABA Prut Bârlad spune că instituția nu este implicată deloc în faptul că Nicolae Trofin și partenera sa iau credite cu mâna colegilor și subordonaților, lucrurile nu sunt așa și o demonstrează declarațiile sub anonimat ale unor oameni care au luat credite sau au garantat pentru cei doi.

„Nu din colegialitate au fost oameni care să garanteze pentru credite sau să ia ei bani, ci pentru că erau ori recompensați, ori amenințați”, spun sursele.

„În cazul unei anume doamne Ursache, ce apare în procese, Nicolae Trofin i-a angajat fiica la SGA Iași. După câteva luni, fiica a demisionat din cauza programului și pentru că nu voia ca mama să mai plătească locul ei de muncă, iar mama are de plătit creditul”, susține un angajat al SGA Iași.

În cazul altor subordonați de-ai lui Trofin, există mărturii că au fost sancționați pentru că au refuzat să garanteze credite. Situația este recunoscută de directorul Nechifor, care spune însă că a remediat problemele: “Despre unul știu că avea legătură cu creditele, la celălalt nu știu. Unuia i-a tăiat o zi de prezență, altuia i-a tăiat o zi de concediu, dar am intervenit în ambele cazuri”, spune Cristian Nechifor.

Cristian Nechifor este la curent cu „aventurile” lui Trofin

REPORTER DE IAȘI a solicitat și conducerii Administrației Naționale „Apele Române” un punct de vedere despre faptul că subordonații lui Nicolae Trofin sunt puși garanți ai creditelor neplătite ale acestuia, fiind posibilă sancționarea lor dacă refuză. Răspunsul nu a venit până la ora editării acestui material.

Evacuați pentru datorii

Pentru Trofin și Chiruță, traiul din relațiile cu subordonații lui a devenit un mod de viață. Angajații de la Apele Române Iași povestesc faptul că, multă vreme, Trofin și Chiruță au locuit la apartamentul din Păcurari al unei angajate a SGA Iași, M.Ș. „Până la urmă, fiul femeii i-a dat afară din apartament pentru că au acumulat datorii”, spun subordonații lui Trofin.

Concret, cei doi nu doar că nu plăteau chirie pentru apartamentul femeii, dar au ajuns să acumuleze datorii la întreținere. “Ea s-a plâns de situație, le-a spus să plătească. Ei i-au replicat că nu au avut niciun contract. Atunci, fiul ei i-a dat afară din apartament, ea a eșalonat datoriile la întreținere și plătește lunar o sumă. Din cauza lor are și poprire pe salariu, din câte știu trăiește din banii soțului, rămâne fără nimic”, au precizat angajații ABA Prut-Bârlad. Toți spun că ar susține oricând declarații despre Trofin, cu nume și prenume, dar se tem de răzbunarea lui și de faptul că este procesoman.

Marea familie fericită de la cantonul Rediu

ABA Prut Bârlad deține, la toate sectoarele pe care le administrează, cantoane unde locuiesc angajații ce au grijă de baraje - barajiștii. Alături de ei stau familiile.

Într-una dintre cele mai luxoase locații din județul Iași, la Lacul Rediu, locuiește secretara lui Nicolae Trofin, Roxana Mihaela Chiruță. Împreună cu directorul Nicolae Trofin, care oficial nu are ce căuta să locuiască la un canton. Dar care poate justifica oricând prezența la un asemenea imobil, pentru că directorul SGA Iași are și atribuții de control.

„Oficial, nu are de ce să locuiască acolo. I-am spus să nu facă așa ceva, va spune că este în control, că este în vizită la iubita sa, nicidecum că locuiește acolo”, spune Cristian Nechifor.

REPORTER DE IAȘI l-a fotografiat pe Nicolae Trofin la canton (foto jos), după finalul programului. Nu era în vizită, venise acasă.

„Noi știam că are un apartament închiriat prin Păcurari, nicidecum că s-a mutat la cantonul Rediu. Dar eu cred că, totuși, nu stă efectiv acolo, vine câteva ore în vizită și pleacă”, mai declară Nechifor.

Cantonul de la Rediu este un fel de complex (foto jos), cu două clădiri, cu etaj, pe suprafață mare. O casă la lac la care ar visa oricine și unde Trofin cu iubita sa au toate cheltuielile plătite de Apele Române. Și stau în condiții excelente.

„Sunt două cantoane unde putem caza și delegațiile care vin, sunt renovate: cel de la Rediu și cel de la Ezăreni”, mai explică Nechifor.

Față de Trofin, Roxana Chiruță ar avea dreptul, conform contractului colectiv de muncă, să locuiască la canton. Asta pentru că una dintre primele decizii ale iubitului ei, Nicolae Trofin, când acesta a revenit la Apele Române, în februarie anul trecut, a fost să îi angajeze sora, Mirela Rusu, și pe soțul ei, Iulian Rusu. Ea barajistă, el instalator. Deci, acolo locuiesc cele două surori și bărbații lor. Doar „întâmplător”, unul dintre ei este Trofin.

„Conform contractului colectiv de muncă, personalul permanent poate sta la canton, împreună cu rudele, inclusiv frate sau soră. Ea poate sta, el este în vizită”, mai menționează Cristian Nechifor.

Declarație de avere de director sărac

Conform celei mai recente declarații de avere de pe site-ul ABA Prut Bârlad, Nicolae Trofin ”deține” doar credite.

Nu are case, terenuri, mașini sau depozite. Doar credite: la BCR (2010 – 2025, 41.000 euro, 2009 – 12.400 de lei), Banca Transilvania (2008, 17.080 lei), Provident (2018 – 2019, 7.000 de lei), ING (2018 – 2023, 21.000 lei), CAR Moldova (2018 – 2023, 25.000 lei), CAR Flexicredit (2018 – 2023, 30.000 lei), I-Credit (2018 – 2019, 1.450 lei).

Conform aceluiași document, Trofin are un salariu net anual de 58.255 lei.

Vor să ne impună ce să scriem

REPORTER DE IAȘI i-a căutat pe Nicolae Trofin și Roxana Chiruță la serviciu, la SGA Iași.

Când au auzit la ce trebuie să răspundă, au sărit la arși: „Noi avem proces, nu vă răspundem la nimic”. Cei doi au acționat ziarul în judecată după ce a fost dezvăluită informația că stau cu anii în concediu medical. „Vă interzic să publicați ceva despre noi, chiar acum îmi contactez avocații de la București”, a sărit Chiruță.

Nici unul dintre ei nu a dorit să se refere la cazurile concrete menționate de REPORTER DE IAȘI, susținând că sunt doar invenții.

Article image
Un director și o șefă de sindicat nu vin la serviciu din 2012, dar sunt plătiți. Cum este posibil? Surse din ABA Prut-Bârlad: Nicolae Trofin, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, și Roxana Mihaela Chiruță, lidera de sindicat, își iau concediu medical 90 de zile, apoi își iau câteva zile de concediu de odihnă, apoi iar medical și tot așa. Instituția a cerut lămuriri până și de la CJASS, dar instituția a spus c...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 19 Ianuarie 2017

Article image
În 2015, când DNA a demarat ancheta pe concediile medicale de la Ape, cei doi s-au întors vreo 6 luni la serviciu. Apoi iar au stat acasă. Cuplul de pomină profită de contribuțiile românilor cinstiți. Fostul director de la Sistemul de Gospodărire, Nicolae Trofin, stă de cinci ani în medicale, adunând 97 de certificate. Prietena sa, Roxana Chiruță, are 86 de avize medicale. Mult timp, Trofin a luat chiar și 100% din salariul...
Autor cristi tanasa Anchete 06 Aprilie 2017

Article image
Tevatură de prost gust în jurul unui post de importanţă vitală pentru siguranţa ieşenilor. Concediat în mai 2017, Nicolae Trofin, şeful de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi, a revenit în funcţie după ce a obţinut de la instanţă anularea deciziei. Este a doua oară în ultimii opt ani când lui Trofin i se desface contractul de muncă şi revine la Apele Române. Cazul său este incredibil: între 2012 şi 2016 a însumat 2 ani...
Autor cristi tanasa Reportaje 06 Martie 2018

Article image
Sindicatul Aquamold de la Apele Române Iași îl acuză pe director că-i protejează pe unii angajați cu state vechi din instituție. Sindicaliștii de la Ape Prut Bârlad s-au plâns Administrației Naționale Apele Române și Ministerului Apelor și Pădurilor. Ei susțin că vor depune plângere penală pentru „menținerea la nesfârșit în funcție, fără a organiza concurs, a directorilor SGA Iași, Vaslui, Galați, a directorului de exploata...
Autor cristi tanasa Anchete 08 Octombrie 2018


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: