fbpx
 
CTP dă către Wink 130.000 de lei/an ca să-și folosească echipamentele din propriile autobuze. CTP plătește inclusiv ca să anunțe următoarea stație!

CTP dă către Wink 130.000 de lei/an ca să-și folosească echipamentele din propriile autobuze. CTP plătește inclusiv ca să anunțe următoarea stație!


Afacerea Wink la CTP, un sistem de căpușare care frizează absurdul. CTP plătește 130.000 de lei către Wink pentru a transmite anunțuri de interes public pe rețeaua de monitoare din propriile sale autobuze. Comparativ, Apavital plătea pe an doar 57.000 de lei. În paralel, Wink rulează pe bani reclamele altor clienți în cele 100 de autobuze CTP. Cum ajunge CTP să plătească cu zeci de mii de euro accesul în propriile sale autobuze?

În 2019, Compania de Transport Public (CTP) Iași a plătit către Wink Network SRL suma de 130.000 de lei pentru a difuza anunțuri utilitare pentru călători în propriile sale autobuze. Deci CTP contribuie cu autobuzele, cu călătorii, cu rețeaua de ecrane cuplate în intranet, dar plătește o avere către Wink, firmă care oferă doar atât: soluția!, în realitate un banal driver care rulează online niște reclame.

Mai mult, Wink vinde reclame în rețeaua de „televizoare” din cele 100 de autobuze noi de la CTP, dar nu vrea să spună public câți bani revin societății publice din această afacere. Dar Wink taxează CTP, deși aceasta îi pune la dispoziție rețeaua de pe urma căreia face bani. Cu alte cuvinte, intri în propria ta casă, musafirul te pune să te descalți și îți mai cere și bani pentru ca i-ai călcat covorul, care de fapt îți aparține.

Directorul CTP, Cristian Stoica, dă o explicație aiuritoare acestei situații: „Plătim acest contract pentru ca în autobuze să ruleze doar anunțurile proprii și ordinea stațiilor”. Adică o exclusivitate. Dar acest lucru nu e real: REPORTER DE IAȘI a înregistrat de-a lungul a două stații, pe durata a 7-8 minute, 10 reclame care au rulat pe ecranele din autobuze. Farmaciile Catena sunt unul dintre clienți.
Contractul dintre Catena și Wink este secret. Dar în loc ca CTP să încaseze o parte, tot compania publică dă niște bani în plus celor de la Wink.
Contract pe 130.000 de lei, 100 de autobuze

Pe 1 februarie 2019, printr-o achiziție directă, Societatea Compania de Transport Public Iași confirma relația bună cu Wink Network SRL a lui Ștefan Holicov și a lui Doru Chirica.
Firma primea un contract de „Servicii de informare electronică în 100 mijloace de transport în comun prin intermediul monitoarelor instalate în acestea, pentru o perioadă de 12 luni”.
Contractul prevedea, conform documentației din SICAP, sistemul achizițiilor publice din România, „Accesul la platforma online, prin crearea unui cont de utilizator, în baza softului propriu special dezvoltat pentru asigurarea nevoilor de comunicare electronică pentru companiile de transport în comun”. Deci CTP plătește 130.000 de lei pe an pentru accesul la propria rețea de monitoare din autobuze.

CTP achită în 2019 suma de 130.000 de lei către Wink pentru servicii de informare electronică în mijloacele de transport în comun. Dar toată infrastructura și călătorii sunt ai CTP. Wink vine doar cu un soft banal. Wink face mult mai mulți bani din vânzarea altor reclame în autobuze. Anunțurile CTP trebuiau date în barter

Oficial, Wink a pus la dispoziția CTP „propria platformă electronică pentru rularea pe monitoarele din autobuzele noi a anunțurilor societății și a informațiilor legate de traseu/legături cu alte trasee/stația următoare”.
Un alt punct din contract era „Informarea călătorilor prin difuzarea de campanii video, aparţinȃnd exclusiv regiei de transport în comun. Campaniile nu vor avea caracter comercial și nu vor face obiectul unui contract comercial pentru terţi”.
Wink Network descria și ce face platforma lor: „Transmiterea de mesaje urgente ale CTP, postarea lor instant pe ecranele digitale din mijloacele de transport în comun; adăugarea de clipuri video din partea regiei de transport către călători și postarea lor pe ecranele digitale, cu scopul unei comunicări eficiente și transparente cu toate categoriile de public, precum și promovarea unei imagini pozitive a transportului public; statistici și rapoarte complete cu privire la difuzarea clipurilor video transmise de regia de transport”.

Ce rulează pe ecrane

În mijloacele de transport în comun rulează mesaje ale societății de transport privind prețul abonamentelor întrerupte de anunțarea stației următoare. CTP își putea face această platformă electronică cu câteva mii de euro și o stâpânea fără probleme timp de 10 ani.
Însă pe monitoarele din autobuze rulează în principal multe reclame comerciale. Directorul Stoica neagă însă evidența: „Sunt doar anunțurile noastre, cel mult mai sunt comunicate campaniile Poliției Locale sau ale Primăriei”.
REPORTER DE IAȘI a numărat 10 reclame rulate pe ecranele dintr-un autobuz CTP, fotografiindu-le. Sunt calupuri cu reclame la fast-food-uri, farmacii, optică medicală, firme IT, Panifcom (care aparține familiei proprietarului Wink).
REPORTER DE IAȘI a întrebat dacă CTP primește o parte din veniturile sloturilor comerciale, dar Cristian Stoica s-a limitat să declare: „Veți primi în scris toate răspunsurile”.

Directorul Cristian Stoica nu oferă explicații pentru sutele de mii de lei care ajung la Wink. Ieșenii trebuie să accepte pur și simplu situația

Deranjat

Directorul CTP Iași s-a arătat deranjat de dezvăluirile făcute ieri de REPORTER DE IAȘI, privind secretul veniturilor din stațiile personalizate, aflate în exploatarea Wink precum și enigma celor cinci module de stații vândute către CTP tot de către această firmă. „Sunt subiecte care au mai fost vânturate în urmă cu 4-5 ani, vă puteați informa de-acolo, nu să cereți la noi lămuriri. Cererile de la presă ne aglomerează”, se justifică directorul Stoica.
Observația REPORTER a fost că stațiile au fost vândute de Wink în ultimele 15 luni, nu în urmă cu 5 ani, și că informația este în premieră. Cristian Stoica s-a predat: „Veți primi răspunsurile”.
Wink încasează, după datele preliminare, 700-800 de euro lunar de la clienții de publicitate pentru stațiile de tramvai pe care le-a personalizat. Amenajarea stațiilor este suportată financiar tot de către clienți. Nici administratorul Wink și nici conducerea CTP nu au explicat, timp de două săptămâni, care este forma contractuală prin care sunt administrate stațiile din oraș.
De asemenea, REPORTER a dezvăluit că Wink a vândut către CTP, între august 2018 și martie 2019, cinci module de stații, la prețul de 7.500 de euro bucata. Modulele erau prevăzute cu ecrane LED. Existența stațiilor e o enigmă neelucidată.

Article image
De două săptămâni, conducerea Primăriei și cea a Companiei de Transport Public refuză să răspundă unor întrebări legitime ale REPORTER DE IAȘI: cât plătește Wink pentru stațiile de autobuz customizate, ce statut juridic au stațiile, de când durează contractul, a avut loc o licitație? Mai grav, au dispărut cinci module de stații vândute de Wink la exorbitantul preț de 7.500 de euro bucata. Nimeni nu știe unde sunt aceste sta...
Autor cristi tanasa Anchete 05 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: