fbpx
 
Un exemplu extraordinar: IT-istul care îi învață pe ieșeni să-și ajute aproapele. Banii – în America, viața – în România

Un exemplu extraordinar: IT-istul care îi învață pe ieșeni să-și ajute aproapele. Banii – în America, viața – în România


Și-a făcut propria firmă de web design, a lucrat pentru societăți din Marea Britanie, după care a început să producă pentru companii din SUA. După mai multe experiențe în America, a decis să se întoarcă în Iași, unde și-a continuat activitatea cu un studio de web design. Chiar dacă și-a mutat afacerile în SUA, a rămas aici și a decis să se implice în multe proiecte comunitare. Așa a apărut Civic Heroes, Hackathon și Startup Grind. Cristian Grăunte vorbește pentru REPORTER DE IAȘI despre afacerile sale și despre implicarea în proiectele comunității ieșene.

Pasionat de informatică

Cristian Grăunte este ieșean și a urmat cursurile Colegiului Național. Încă din timpul liceului a început să lucreze cu tehnologii web.

„Mi-am luat niște cărți și am început să învăț singur ce înseamnă html (n.r. - Hyper Text Markup Language). Știam să fac ceva web design și am intrat în echipa școlii care lucra în tehnologie, făcea programe și participa la concursuri. Am început să fac site-uri și până am terminat liceul am avut deja primii clienți“, spune Cristian Grăunte, care pe urmă a făcut Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, de la Universitatea „Al. I. Cuza“.

După un an și jumătate petrecuți într-o firmă de IT, Cristian și-a dat seama că are experiența necesară să-și deschidă propria firmă.

„Știam foarte bine programare și făceam deja sisteme complete de unul singur. Am pus bazele unei mini agenții și o parte dintre clienți au venit la mine la firmă. Pe urmă am angajat niște oameni, am luat proiecte din Marea Britanie“, explică primii săi pași în antreprenoriat Cristian.

 

Provocarea americană

Având proiecte din ce în ce mai interesante, oferind soluții web, tânărul a ajuns să primească oferte de a lucra pentru piața americană. Primul contact cu piața americană l-a avut în 2010.

„Fratele meu era plecat în SUA, unde făcea video editare și motion graphics. Avea mulți clienți care îi cereau parte de web, și mi-a propus să lucrăm împreună. Am plecat acolo, am pus bazele unei companii care a început să lucreze cu clienți din ce în ce mai mari“, explică tânărul.

Timp de câțiva ani, Cristian și-a împărțit timpul între Iași și Miami, lucrând cu corporații, iar bugetele erau pe măsură.

Clienți cu nume

A dezvoltat un sistem de recrutare și onboarding pentru cea mai mare companie de vase de croazieră din lume.

„Este o corporație care are 10 companii subordonate, cu sute de departamente. Avem niște clauze de confidențialitate și nu le pot face public numele. Soluțiile pe care noi le oferim sunt dezvoltate împreună cu ei și cu informații din cadrul companiei, ceea ce face ca totul să fie confidențial. Produsul creat pentru această companie am vrut să-l facem open market, dar ne-am dat seama că avem mai mult de câștigat dacă îl mărim în cadrul companiei“, precizează antreprenorul ieșean.

Neadaptarea la viața americană

Fiind foarte implicat în firma din SUA, Cristian a decis să se mute cu familia acolo. Doar că după un an și ceva a ajuns la concluzia că e mai bine să revină în Iași, mai ales că se ivise și oportunitatea de a face un studio de producție aici.

„Familia nu s-a adaptat acolo și atunci am zis că e mai bine să ne întoarcem acasă. În 2013, am creat aici Infinite Loop și am început să facem producție aici“, zice Cristian.

Ulterior a renunțat la firma din Iași și a mutat-o în Miami. Își continuă afacerile din SUA și, în paralel, a decis să se implice în proiectele comunității.

Implicarea în campanii civice

Întors acasă, Cristian Grăunte a început să se implice în activități comunitare.

„Discutând cu Adrian Mironescu, am decis să mă implic în 2013 în acea campanie de replantat tei. Am făcut o comunicare web pentru ei și după câteva luni eram pe Ștefan cel Mare și plantam tei. Pentru mine a fost un imbold și am realizat că se pot pune în mișcare lcururile dacă intervine comunitatea“, își amintește Cristian.

A urmat mai multe colaborări cu ONG-uri din Iași.

Platforma Civic Heroes

Implicarea în proiecte de voluntariat au început să-i ocupe din ce în ce mai mult timp și atunci a decis împreună Adrian Mironescu să pună bazele Civic Heroes, o platformă locală de matching care aduce specialiştii în contact cu proiectele potrivite pentru ei.

„Am discutat cu alți prieteni și am decis să facem Civic Heroes, un proiect al comunității practic, ce face apel la specialiști din diverse domenii de a ajuta proiecte ce au impact în comunitate. Susținerea financiară vine din sponsorizări. Avem implicați voluntarii specialiști, ONG-urile și companiile care vor să se implice“, mai spune Cristian.

Platforma online Civic Heroes va fi lansată în luna martie și acolo vor fi adunate toate proiectele din comunitate și vor putea beneficia de sprijinul specialiștilor.

La finele anului trecut, a avut loc cel de-al doilea Hackathon, un eveniment în care au fost sprijinite patru proiecte locale.

„Prin Hackathon încercăm să aducem specialiști din diverse domenii care să pună bazele sprijinirii unor proiecte propuse de ONG-uri din Iași. Proiectele începute la Hackathon au continuat și după eveniment. Platofrma Civic Heroes va intra în testări luna aceasta și sperăm ca în martie să-i dăm drumul. La al doilea proiect, legat de donarea de sânge, am creat o aplicație, care este gata în proporție de 90%. La proiectul «Moldova vrea autostradă» s-au creionat mai multe idei. I-am ajutat cu strângerea de semnături, cu oameni din «social media». La proiectul legat de voluntariatul pe situații de urgență pentru IGSU și SMURD s-au stabilit câteva idei, s-a decis crearea unei campanii“, explică tânărul antreprenor.

Startup Grind

Dincolo de implicarea în activități ale comunității, Cristian Grăunte a vrut să împărtășească din experiențele sale și altora interesați de ceea ce înseamnă antreprenoriat. Alături de câțiva prieteni a pus bazele unor evenimente de educare și de a-i inspira și pe alții în domeniul antreprenoriatului.

„Mi s-a părut normal să împărtășești din experiența și cunoștințele tale altora. Am fost la Liceul «Vasile Alecsandri» și am vorbit elevilor despre antreprenoriat. A fost o experiență extraordinară pentru mine, dar și pentru elevi. Am atras în proiect și alți prieteni și așa am ajuns la Startup Grind. Speakerii sunt persoane dornice să împărtășească din experiența lor. Cred că rolul comunității este de a sprijini pe cel de lângă tine, iar să împărtășești din experiența ta nu poate fi decât de ajutor“, zice Cristian, care este de acord cu implicarea în orice proiect civic, dar singura lui condiție este acesta să nu aibă nicio implicare politică.

„Dacă intervine politicul în ceva ce mă implic, I’m out (n.r. - eu am ieșit)“, spune convins Cristian.

 

Cristian Grăunte și soția sa, Simona

Familia are locul ei bine determinat

Deși are mai multe afaceri și este implicat în multe activități ale comunității, Cristian Grăunte acordă mare parte din timpul său familiei.

„Soția mă înțelege foarte bine, iar eu fac tot posibilul să acord cât de mult timp pot familiei. Am doi copii, unul de un an și jumătate și unul de cinci ani și jumătate. Mă bucur de orice moment petrecut alături de ei. În agenda mea, pe lângă programări de întâlniri, evenimente, afaceri, am stabilit timp de petrecut cu copii“, conchide antreprenorul ieșean.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30