fbpx
 
Florin Piersic, cetățean de onoare al Municipiului Iași

Florin Piersic, cetățean de onoare al Municipiului Iași


Actorul Florin Piersic şi conf. univ. dr. Petru Radu sunt propuşi plenului Consiliului Local pentru a primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Proiectele de hotărâre privind acordarea acestei titulaturi vor fi dezbătute în şedinţa de vineri, 24 mai.

În vârstă de 83 de ani, Florin Piersic este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori din România. Născut la Cluj din părinţi originari din nordul Moldovei, Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957. La doi ani de la absolvire, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în rolul titular din piesa Discipolul diavolului. Cariera teatrală a fost una bogată, Florin Piersic jucând în piese precum Act veneţian, Zbor deasupra unui cuib de cuci, Oameni şi şoareci, Orfeu în Infern, Străini în noapte, Dulcea pasăre a tinereţii etc.

Debutul cinematografic a fost consemnat în filmul Ciulinii Bărăganului din 1957. Şi-a evidenţiat talentul în filme istorice precum Neamul Şoimăreştilor, dar şi în celebrele filme cu haiduci sau rolul Mărgelatu.

În 26 ianuarie 2011, Cinematograful Republica din Cluj Napoca a fost redenumit în Cinematograful Florin Piersic.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a devenit Cetăţean de Onoare al mai multor oraşe precum Bacău, Cluj – Napoca, Baia Mare, Oradea, Bucureşti sau Galaţi.

În 2002, Florin Piersic a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Născut la Buhuşi şi stabilit la Iaşi, oraş pe care îl consideră oraşul devenirii sale spirituale, Petru Radu a absolvit Facultatea de Economie a Universităţii Al. I . Cuza, devenind doctor în economie şi conferenţiar al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

Din 1994 până în prezent este director al SC Sedcom Libris Iaşi, pe care a transformat-o într-un adevărat brand cultural. De altfel, Petru Radu este fondatorul şi organizatorul Târgului de Carte LIBREX, unul dintre cele mai importante forumului naţionale de carte, ajuns anul acesta la cea de-a 27 – a ediţie.

De asemenea, Petru Radu este Preşedintele Organizaţiei Patronale AGORA a Societăţilor pentru difuzarea tipăriturilor şi a altor bunuri culturale din România.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30