fbpx
 

Inițiativă liberală în Consiliul Local Iași: Ajutor pentru plata bonelor


Lipsa locurilor disponibile în creșele din municipiul Iași afectează tot mai mulți copii. Numai în intervalul 2019-2020, 580 de copii nu au putut fi admiși din cauza numărului prea mic de locuri în creșele de stat.

Pentru a veni în sprijinul părinților ai căror copii au rămas fără loc la creșă, propunem acordarea unui sprijin financiar pentru plata bonelor, bani ce vor fi alocați din bugetul local.

Reamintim opiniei publice că în CL, la propunerea consilierului liberal Răzvan Timofciuc, a fost aprobat un amendament pentru alocarea de fonduri în vederea construirii a 5 creșe în Municipiul Iași.

Pentru anul 2018, din bugetul local alocat Direcției Creșe au fost efectuate plăți în valoare de 9.777.398  lei,  asigurate în proporție de 28,4% de la buget de stat, și 71,6% de la buget local, pentru un total de 896 de locuri disponibile, conform raportului publicat de Direcția Creșe (https://directiacrese-iasi.ro). Din datele prezentate rezultă că, anual, pentru fiecare copil, cheltuim suma de 10.912 lei, respectiv 909 lei lunar.

Cu toate aceste eforturi, la nivelul municipiului cererea depășește capacitatea fizică de suplimentare a locurilor. Iașul este unul dintre orașele cu cele mai mari procente de locuitori cu vârsta sub 18 ani, respectiv 19,1%, în 2018. Cauza este rata natalității, care la Iași înregistrează valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte orașe – 11,3 nașteri la o mie de locuitori, dar și cu media națională, de 9,3 nașteri la o mie de locuitori, în 2017.  92% dintre orașele mari supuse analizei au înregistrat, în ultimii 18 ani, scăderi ale populației. Cea mai mare scădere raportată este în municipiul Brăila, - de 13% din populație - în perioada analizată. La polul opus avem trei orașe – Iași, cu o creștere a populației de 13%, Suceava - 3 % și Cluj-Napoca - 1%. În acest sens, vom propune o inițiativă în Consiliul Local al Municipiului Iași pentru aprobarea unei metodologii de acordare a ajutorului pentru plata bonelor, a declarat Etienne Ignat, consilier local PNL.

Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor categoriile de persoane eligibile, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei. Ajutorul pentru plata bonelor se acorda după cum urmează: un ajutor de 710 lei pentru un venit familiar până la 2080 lei, 550 lei pentru un venit familiar între 2081-2500 lei, 390 lei pentru un venit familiar între 2501-3000 lei, respectiv un ajutor de 250 lei pentru un venit familiar între 3001-3500 lei.

Persoanele care nu au domiciliul pe raza administrativă a municipiului Iași, care au obligații la bugetul local ori beneficiază de concediu sau indemnizație acordată pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, nu pot beneficia de acest ajutor.

Din punctul meu de vedere, această soluție este una provizorie, ce vine în sprijinul familiilor care, din păcate, nu au prins un loc la creșa publică. Soluția noastră este aceea de a construi cât mai multe creșe în municipiul Iași, care să deservească un număr cât mai mare de ieșeni. Reamintesc că prin propunerea consilierilor locali liberali a trecut amendamentul pentru realizarea studiilor de fezabilitate și identificarea de locații pretabile pentru creșe” a declarat Marius Bodea, președintele PNL Municipiul Iași.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: