fbpx
 
Bombă: Niculiță a primit autorizațiile pentru ridicarea celor două blocuri turn de pe Esplanada Oancea

Bombă: Niculiță a primit autorizațiile pentru ridicarea celor două blocuri turn de pe Esplanada Oancea


Protestul locuitorilor din Tătărași a fost inutil: dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță a primit autorizațiile pentru ridicarea a două blocuri turn pe Esplanada Oancea.

Autorizațiile aprobate de Primărie sunt pentru două imobile P+8, însă, cu tot cu demisol și supraînălțare, acestea vor putea ajunge la 10-11 nivele. Suprafaţa se află la intersecţia străzilor Oancea şi Han Tătar, unde, în 2016, a fost finalizat un alt bloc „cu cântec”.

Locuitorii din zonă au protestat de mai multe ori pentru distrugerea spațiului verde din zonă și de efectele negative ce rezultă din asta.

În adresa semnată de cele 16 familii de la Asociaţia de proprietari Bloc 354, scara B, Oancea nr. 10, în frunte cu Constantin Gheţeu, preşedinte, oamenii au explicat, în trei puncte, de ce se împotrivesc. „Studiul geotehnic întocmit de ICPROM Iaşi între anii 1986-1988 relevă faptul că structura geologică a subteranului este alcătuită dintr-un strat de argilă loessoidă cu o grosime de aprox. 7-8 metri sensibilă la umezire din grupa A (cu risc de prăbuşire) cu existenţa în subteran de galerii de nisipării la 10-12 metri, beciuri, hrube şi puţuri. Din această cauză, construcţia de blocuri a fost sistată în acea perioadă şi planul urbanistic de atunci cuprindea doar construcţii cu un CUT foarte scăzut (1mp ADC/mp) pentru a nu pune în pericol siguranţa versantului şi a construcţiilor existente”, au arătat locatarii în adresa transmisă Primăriei.

PUZ-ul aprobat la sfârşitul lunii februarie 2018 ignoră această problemă geo şi a posibilelor alunecări.

Cele 16 familii de la Blocul 354, scara B au mai atras atenţia şi asupra faptului că blocurile vor fi prea apropiate. „La o simplă analiză a planului (...) se poate observa că distanţa între blocul 354 sc. B şi blocul ce urmează a fi construit este de doar 15 m, iar înălţimea blocului nou este de 42 m (...). În cazuri ca acesta este necesară întocmirea unui studiu de însorire”.

Cu alte cuvinte, oamenii vor să vadă cum le va afecta noul imobil iluminarea naturală a locuinţelor. Lipsa soarelui, spun semnatarii petiţiei, ar putea avea consecinţe pentru ei: „Va afecta calitatea vieţii locatarilor şi va conduce la deteriorarea şi diminuarea valorii de piaţă a apartamentelor”.

În al treilea rând, oamenii din Oancea vorbesc despre poluare şi distrugerea spaţiilor verzi prin realizarea acestei investiţii.

Protestul locatarilor a fost ignorat, iar consilierii locali au aprobat PUZ-ul care prevede că din cei 2.463 mp de teren se poate construi pe 1.231 (adică 50%), cu o arie desfăşurată de 7.389 mp, cu un regim de înălţime 2S+P+M+10E+Eth. Lângă bloc, firma mai are o clădire 2S+P+M, aşa putându-se ajunge la o ocupare a terenului de 50%.

Cine este Daniel Niculiță

Daniel Niculiţă, om de afaceri cunoscut în spaţiul public după surparea de la un alt proiect imobiliar al acestuia, din CUG, dar și pentru alte proiecte imobiliare controversate realizate cu încălcarea legislației nesancționate de autoritățile locale, este un apropiat al cuplului Chirica-Harabagiu.

Până astăzi, Daniel Niculiță a construit blocuri autorizate din mers, blocuri în care parcările au fost transformate în apartamente, blocuri cu depășirea regimului de înălțime, bloc a cărui fundație s-a surpat, blocuri ale căror contracte de utilități erau pe organizare de șantier, blocuri fără parcări, toate modelele de blocuri modern, „care dau plusvaloare Iașului”, cum s-a exprimat primarul Mihai Chirica.

Daniel Niculiţă a mai ridicat ilegal o mansardă pe un bloc din zona Smârdan: profit curat 400.000 de euro. În Oancea a construit un alt imobil cu 58 de apartamente, fără parcare. Subsolul l-a transformat în apartamente: profit încă 300.000 de euro.

Un alt caz sancţionat de către Poliţia Locală a fost cel din strada Moldovei 30 – tot zona Smârdan. Acolo, Daniel Niculiţă a preluat o autorizaţie de construire pentru un bloc căruia i-a mărit aria desfăşurată. Poliţia Locală a aplicat o amendă investitorului, de 5.000 de lei, iar acesta a obţinut o nouă autorizaţie pentru imobil, în 2017. Deputatul Marius Bodea a acuzat, în acest caz, că noua autorizaţie ar fi ilegală. Deputatul a susţinut că imobilul a fost aproape dublat de investitor, fiind ulterior autorizat. Calculul arată că, la o depăşire cu 300 mp a ariei aprobate iniţial, pentru 8 nivele (demisol, parter, 6 etaje) Niculiţă poate obţine în plus 2,8 milioane de euro faţă de ce estima iniţial (sunt 2.400 mp în plus în toată clădirea, la 1.200 euro/mp).

Cea mai gravă problemă de imagine a investitorului imobiliar Daniel Cristinel Niculiţă a venit dintr-o altă zonă: surparea străzii în CUG, unde s-a produs o rupere a zonei şantierului unui nou bloc al dezvoltatorului, pe o distanţă de 50 de metri. Niculiţă a spus că au fost găsite nişte hrube care apoi s-au surpat, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au venit cu altă variantă: „Executantul nu a respectat întocmai soluţiile tehnice şi tehnologiile de execuţie prevăzute în proiectul de excavaţie şi monitorizare incintă”, după cum a spus şeful ISC Iaşi, Radu Lupăşteanu.

Acesta a mai spus că investitorul nu a asigurat o documentaţie completă, nu au fost întocmite expertiza geotehnică şi raportul de monitorizare geotehnică a execuţiei.

Article image
Scandal monstru în zona Smârdan, la un bloc al dezvoltatorului Niculiță. Apavital a început o lucrare de branșament pe străzile Moldovei/Cometei, a blocat carosabilul și oamenii din zonă au protestat. Ei susțin că imobiliarul a lucrat cu Apavital fără documente. În replică, Niculiță și Apavital spun că au tot dosarul făcut. Scandalul a degenerat în înjurături ca la ușa cortului și amenințări.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 31 Iulie 2019

Article image
Între noi, cei care le plătim salariile și i-am delegat să sancționeze abaterile de la lege și dezvoltatorii imobiliari care construiesc fără acte, Poliția Locală și Primăria Iași au ales să-i apere pe ultimii. Repetăm imaginea: o parte din veniturile noastre sunt încasați de funcționari din administrația publică locală care nu apără interesele orașului în fața celor care sfidează legea, ba dimpotrivă. Cum de s-a întâmplat ...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Iulie 2019

Article image
De zeci de ori i-au spus judecătorii primarului Mihai Chirica să se constituie parte civilă în procesele de demolare a construcțiilor ilegale și nu a făcut-o. Între 2013 și 2019 au fost circa 100 de procese, cele mai multe pierdute prin „lipsă calitate procesuală”, fără să se ajungă pe fond. Chirica e primar din 2015. Practic, instanțele cereau ca plângerile pe spețe imobiliare să fie depuse de Primăria Iași, Unitatea Admin...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Iunie 2019

Article image
Cartierul Oancea va fi distrus: construcții uriașe închid esplanada. Un spațiu verde va fi ras și 30 de copaci vor fi tăiați. Parcul de joacă e chiar în buza unuia din blocuri. Profitul afacerii imobiliare: peste 5 milioane de euro. Locatarii din blocurile învecinate cu un teren din Oancea pe care se va ridica un bloc-turn au fost ignoraţi de majoritatea din Consiliul Local atunci când s-a votat proiectul. Oamenii şi-au scr...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Martie 2018

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30