fbpx
 
Foto: Agerpres Foto: Agerpres

Mai mulți părinți protestează împotriva întoarcerii la catedră a unui profesor condamnat penal


Mai mulţi părinţi ai elevilor de la şcoala gimnazială din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, însoţiţi de copii, s-au adunat joi dimineaţă în faţa unităţii de învăţământ pentru a protesta faţă de întoarcerea la catedră a unui profesor de educaţie fizică şi sport, care a primit anul acesta o condamnare penală pentru purtare abuzivă şi care mai are pe rolul instanţei un alt dosar, pentru aceeaşi faptă.

Părinţii s-au arătat revoltaţi de faptul că profesorul mai are dreptul să se întoarcă la catedră şi se tem că bărbatul va continua să fie agresiv cu copiii lor, scrie Agerpres.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, a declarat joi, că i-a recomandat directorului de la şcoala din comuna Şanţ să nu permită profesorului de sport să îşi reia orele dacă nu are toate avizele de la medicina muncii.

„M-au sunat şi primarul, şi directorul, mi-au spus (despre întoarcerea profesorului la catedră - n.r.). Din punctul meu de vedere, în acest moment, Maternik poate să intre în şcoală numai şi numai dacă are avizul de la medicina muncii. Medicina muncii înseamnă un medic care spune că e apt de a intra în sala de clasă, şi el o va spune dacă va spune şi psihologul sau psihiatrul. Medicul de medicina muncii ştie că acolo sunt probleme şi poate să ceară şi avize suplimentare - şi eu cred că le va cere, şi, în momentul în care medicul spune că nu poate să intre, nu o să intre în sala de clasă", a afirmat Tabără.

Întrebată de ce profesorului în cauză nu i s-a desfăcut contractul de muncă, având în vedere condamnarea primită pentru purtare abuzivă, şefa Inspectoratului Şcolar a dat vina pe statutul cadrelor didactice, care ar fi „extraordinar de permisiv".

„Contractul de muncă se încheie cu directorul şcolii. Directorul şcolii are calitatea de angajator. Am înţeles că directorul s-a consultat cu un avocat şi nu poate (să îl concedieze - n.r.). Sunt chestiuni juridice care pe noi ne depăşesc. (...) Problema este extraordinar de complicată la nivel de legislaţia muncii şi statut al cadrului didactic, extraordinar de permisiv. Şi sentinţa în care spune că recunoaşte că, într-adevăr, a avut un comportament agresiv nu îi interzice să intre în sala de clasă, din păcate", a mai declarat Camelia Tabără.

În luna martie, profesorul de educaţiei fizică şi sport Vasile Maternik a fost condamnat de Judecătoria Năsăud la patru luni de închisoare pentru purtare abuzivă, pentru agresarea a doi elevi, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Hotărârea a rămas definitivă după ce, în data de 5 septembrie, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat apelul înaintat de către profesor.

În luna iulie, pe rolul Judecătoriei Năsăud a fost înregistrat un nou dosar în care Vasile Maternik este acuzat de purtare abuzivă de către alţi doi elevi, de data aceasta în proces constituindu-se ca parte civilă şi şcoala din comuna Şanţ.

Primul termen în acest nou proces a fost stabilit pentru data de 12 decembrie.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30