fbpx
 
Visul lui Postolache: leu cu leu, tot ce se cheltuie la Iași

Visul lui Postolache: leu cu leu, tot ce se cheltuie la Iași


Transparentizarea Primăriei: cooptarea ieşenilor în deciziile importante şi, mai ales, publicarea tuturor cheltuielilor. Iaşul ar putea adera în viitor la un Parteneriat pentru Guvernare Deschisă, după ce Mihai Chirica ar fi fost de acord. Independent însă de această decizie, consilierul local Andrei Postolache spune că a depus deja două proiecte de hotărâre care vizează tocmai transparentizarea activităţii. „Probabil că este una dintre deciziile care va schimba total administraţia publică locală”, spune Postolache.

 

Iaşul ar putea intra pe lista celor opt oraşe din România unde vor fi aplicate acordurile Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

 

Totul la vedere

Acordul este rezultatul  asocierii din 2011 a mai multor ţări cu democraţii funcţionale care au decis să adopte un set de măsuri pentru transparentizarea activităţii administraţiei la nivel naţional şi local. România a devenit, alături de alte state din Uniunea Europeană, partener în acest proiect şi Guvernul a publicat, în 2016, un draft al unor recomandări pentru acest plan de măsuri. Cel mai important detaliu este transparentizarea totală a activităţii până la nivel local. Concret, urmează să fie adoptate măsuri care să aducă în spaţiul public toate cheltuielile unei administraţii, oricât de mărunte ar fi ele. „Nu discutăm aici despre pdf-uri seci. Diferenţa majoră este funcţia de căutare, pentru că nu vor fi scanate şi publicate nişte documente, ci vor fi adăugate nişte cifre într-un program cum este Excel-ul”, spune Andrei Postolache, consilier local independent.

 

 

 Postolache este singurul consilieri local independent

 

Ce avem în prezent

Acum, orice căutare a unui documente sau a unei cheltuieli de la Primărie, servicii sau direcţii subordonate sau o societate a Consiliului Local (CL) este o aventură. Transparenţa administraţiei locale este doar teoretică, pentru că toate datele de pe site-ul Primăriei sunt ori fără funcţie de search, ori incomplete. Iar documente despre cheltuielile societăţilor subordonate CL lipsesc cu desăvârşire. Consilierul local Postolache spune că există două căi pentru transparentizarea administraţiei: aderarea Iaşului la proiectul pilot al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă din România sau adoptarea unor hotărâri de CL, independent de acest parteneriat, dar care să aibă acelaşi rezultat. “Orice cale va fi aleasă, rezultatul va fi extrem de important pentru administraţie. Se va schimba mult în câţiva ani dacă toate cheltuielile vor fi vizibile”, spune Postolache.

 

„Dacă publicăm toate datele de la toate serviciile şi societăţile, vom şti în fiecare secundă cum merge oraşul, nu doar vom bănui. Şi nu este nevoie de softuri à la Ghiţă, scumpe şi greoaie. Putem să ne facem treaba cu instrumente gratuite, pe care să adăugăm treptat date. Interesul public pe aceste cifre va fi tot mai mare” Consilier local Andrei Postolache

 

Paşii de urmat

Indiferent de metoda aleasă pentru transparentizare, aceasta va presupune hotărâri de Consiliu Local. „În draft-ul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă există un set de măsuri ce sunt adoptate şi care, în termen de doi ani, duc la finalizarea programului şi transparentizare. Poblema este că acolo nu sunt prevăzute sancţiuni, deci o administraţie poate spune că face acel lucru, dar să nu-l facă. Şi nu păţeşte nimeni nimic”, afirmă Postolache.

A doua variantă a fost deja demarată de consilierul local. “Am două proiecte de hotărâri, depuse la Secretariat, în noiembrie, pe care le voi urmări. Prima hotărâre vizează publicarea tuturor cheltuielilor, cu o frecvenţă rezonabilă – o lună, să spunem, a tuturor departamentelor şi societăţilor care au legătură cu Primăria şi CL. Publicarea se poate face cu funcţie de search, într-un format care acceptă aşa ceva. Nu ai nevoie de softuri scumpe, de nu ştiu ce nebunii. A doua hotărâre este cea pentru publicarea şi monitorizarea unor parametri ai departamentelor şi societăţilor. De exemplu, vreau să ştiu câte autobuze sunt astăzi pe stradă, pe câte trasee, care s-a defectat, de ce. Acum vine Poliţia Locală şi îmi spune nişte cifre seci: că luna aceasta au fost x amenzi, y infracţiuni. Nu am ce face cu acele date. Vreau să ştiu pe cartiere, pe ore, câţi poliţişti au fost atunci pe stradă, cum este în alte oraşe. Abia asta este transparenţă, nu mimarea ei”, mai spune Postolache.

 

 Vicperimarul Botez pare că rezonează la ideile lui Postolache

 

Nivelul de sănătate a oraşului

Viceprimarul Radu Botez spune că astfel de date ar fi extrem de utile şi dă un exemplu concret. “Oraşul Boston funcţionează cu un indice de sănătate cum este listarea la bursă. Acel indice este dat de mulţi parametri: transport, poluare, număr de pacienţi din spitale, cifre din industrie etc. Fiecare fluctuaţie a acestor date se vede imediat în indicele de sănătate a oraşului. Când acesta coboară, automat sistemul generează informaţii despre departamentul care a produs scăderea. Se află imediat cauza şi se intervine”, spune Radu Botez.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: