fbpx
 
Traficanții din Nicolina dau fumul în nasul polițiștilor

Traficanții din Nicolina dau fumul în nasul polițiștilor


Traficul din Piața Nicolina e ca-n vremurile bune, ca și cum n-ar exista Poliție. Statisticile Poliţiei arată că, de la începutul anului, în Iaşi, au fost întocmite 136 de dosare penale pentru contrabandă cu ţigări. Au fost confiscate 11.668 de pachete de ţigări, dintre care 8.207 de către ofiţerii Secţiei 5. Aceştia din urmă se ocupă de Piaţa Nicolina, unde, zilnic, fac legea aproximativ 15 vânzători de ţigări. Trotuarul le aparţine, toţi trecătorii sunt abordaţi ca potenţiali clienţi. Parcarea la fel: acolo îşi ţin maşinile în portbagajul cărora depozitează marfa.

 

Este un mare mister cum o instituţie care găseşte infractori cu ajutorul unor filaje ca-n filme, firelor de păr sau ADN-ului, nu poate să stârpească nişte cuiburi de infractori care încalcă legea ani la rând, trăgând oamenii de mânecă. Este posibil ca la prins traficanţii de ţigări să fi fost puşi cei mai proşti poliţişti? Sau corupţi? În cazul din urmă, şefii lor sunt exact la fel ca ei, în situaţia „supravegherii” contrabandiştilor.  

La Iaşi, paradisul vânzătorilor de ţigări este Piaţa Nicolina. Sunt cel puţin 15 traficanţi de ţigări prezenţi la „job” zilnic, fără să fie deranjaţi de reprezentanţii statului. În acelaşi loc, în trei zile la rând, REPORTER DE IAŞI nu a văzut picior de poliţist.

 

Trafic înfloritor

Şi statisticile oficiale indică Piaţa Nicolina ca fiind cea mai importantă „piesă” a traficanţilor de ţigări din Iaşi. Peste trei sferturi dintre dosarele de trafic sunt realizate de Secţia 5 din Bularga la care este arondată această zonă. „În total, pe tot Inspectoratul, au fost făcute 136 de dosare de contrabandă de la începutul anului. Au fost confiscate 233.365 de ţigări (11.668 de pachete de 20 de ţigări), dintre care 164.150 (8.207 pachete) de către ofiţerii de la Secţia 5”, explică Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene.

Numai că realitatea din Piaţa Nicolina parcă nu are corespondent în statistică. Judecând după cifre, ar trebui să nu mai existe traficanţi. Ajungând în teren, este cu totul altceva. De la parcarea dinspre Nicolae Iorga către intersecţia de la Cotnari şi către piaţă, peste 15 traficanţi de ţigări, aceiaşi, îşi oferă zilnic marfa. „Nu au ţigări asupra lor, de aceea, la o eventuală percheziţie, nu li se întâmplă nimic”, explică Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi. Traficanţii au mai multe strategii de ascundere a ţigaretelor, inclusiv lipite de picioarele copiilor. Ceea ce un om obişnuit află, pentru poliţişti pare un secret. Revoltător. 

 

Infracţiune în derulare (atenţie, poliţişti, oriunde v-aţi afla!): erau doi (foto 1), unul s-a dus la portbagaj (foto 2) şi a adus pachetul (foto 3), apoi a luat banii (foto 4) 

 

Neputinţa autorităţilor

„Poliţistul merge spre ei. Ei îşi strigă marfa: ţigări, ţigări! Poliţistul îi opreşte, vrea să-i ducă la secţie. Dar nu au nici un pachet la ei. Şi traficanţii îi spun poliţistului că pot striga orice vor, asta nu este o dovadă”, spune Daniel Ungureanu. Acesta mai povesteşte  că oamenii instituţiei au prins traficanţi de nenumărate ori şi i-au predat Secţiei 5. „Din păcate, revin în acelaşi loc, cu aceeaşi activitate. Ne-am gândit la un moment dat să punem o patrulă în faţa pieţei, la bulevard. Au plecat în spatele pieţei. Ne-am dus şi acolo. S-au mutat înapoi pe Nicolae Iorga”, mai spune Ungureanu. Traficanţilor nu pare să le pese prea mult de dosarele penale. Dintre cele 136 de persoane cercetate pentru contrabandă de  ţigări, 10 au comis această infracţiune de mai multe ori. „Sunt numeroase dosare trimise în judecată”, mai spune Anca Vîjiac.

 

Dezlegarea misterului

De fapt, dezlegarea misterului vine „de jos”, de la taxatorii de parcare din Iaşi care ştiu cu precizie dimensiunea fenomenului. Mulţi dintre ei au fost detaşaţi la Piaţa Nicolina şi au fugit de acolo mâncând pământul pentru că parcarea este ocupată în permanenţă de maşinile traficanţilor. Aşa îşi ţin aproape de ei o parte din marfă. Şi, prin această metodă, scapă doar cu o amendă, în caz că sunt prinşi, în loc să se trezească cu dosar penal. „Sunt ameninţători, nu ai ce să le faci. Poliţia nu te protejează, nu ai cui să te plângi. Parcarea este plină, zilnic, cu maşinile traficanţilor. De aceea şi încasările de la parcare sunt mici. Mai rămân doar câteva locuri libere, zilnic. Lucrând acolo, am văzut exact ce bani fac şi ce învârt contrabandiştii. Sunt mii de lei pe care-i produce zilnic fiecare vânzător, care este, de fapt, vârful reţelei”, spune un taxator.

 

Îi fraieresc pe toţi

Cifrele Primăriei o dovedesc: parcarea de la Nicolina are cele mai mici încasări dintre toate: 60-100 de lei pe zi. „Şefii din Primărie au fost informaţi despre situaţia asta. Nu s-a schimbat nimic”, spune acelaşi taxator. Şi poliţiştii spun că, de cele mai multe ori, când prind un vânzător, acesta are doar un pachet de ţigări la el. „Mai nou, îşi închiriază garsoniere în zona pieţei. Îşi aduc de acolo mai puţin de un cartuş de ţigări şi-l ţin în maşină, dar marfa serioasă nu este la ei”, explică Daniel Ungureanu de la Poliţia Locală. “Poliţiştii au voie să percheziţioneze maşina, spre exemplu, dacă au indicii că acolo este comisă o infracţiune”, mai spune Anca Vîjiac de la IPJ Iaşi. În baza unor astfel de percheziţii ar fi fost făcute dosarele penale din 2017.

 

Fotografie cu alţi trei traficanţi din Piaţa Nicolina

 

Cum decurge o tranzacţie

REPORTER DE IAŞI a supravegheat piaţa de trei ori: vineri, 13 luni, 16 şi marţi, 17 octombrie. În toate cele trei zile, de dimineaţă şi până după-amiază, traficanţii au fost “la datorie”. Stau în grupuri de câte 3-4, în 4-5 zone diferite, şi par a se cunoaşte între ei. În cele trei zile, în perioada în care jurnalistul a supravegheat piaţa, nici un poliţist nu a trecut prin zonă. Cumpărătorii sunt abordaţi de către vânzători. După ce au dat banii (este 11 lei un pachet de Rothmans, fabricat sub licenţă British American Tobacco în Ucraina, faţă de 16,5 lei, cât costă pe piaţa legală), clienţii sunt conduşi la portbagajul unei maşini, de unde primesc pachetul. Este o acţiune care se petrece la lumina zilei, în aglomeraţie, sub ochii miilor de trecători. Fără nici o frică de autorităţi. Aceeaşi acţiune se repetă de sute de ori pe zi. Traficanţii nu au secrete, fac totul la vedere.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30