fbpx
 
SCANDALOS: Aeroportul Iași cumpără echipamente de milioane de euro din fonduri proprii, în timp ce Clujul le ia din fonduri europene. Iașul n-a depus proiect!

SCANDALOS: Aeroportul Iași cumpără echipamente de milioane de euro din fonduri proprii, în timp ce Clujul le ia din fonduri europene. Iașul n-a depus proiect!


Iașul și Clujul derulează în paralel procedurile de achiziții pentru echipamente de securitate: noi de 2 milioane de euro, ei – de 4,2 milioane de euro. La Iași sunt fonduri proprii, la Cluj sunt bani europeni. Iașul nici măcar n-a depus proiectul, deși sesiunea de absorbție a fondurilor nu este încheiată. Lenea e mai mare decât sărăcia. Directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, a ascultat întrebarea REPORTER DE IAȘI după care a trântit telefonul. Comportament deviant pe bani publici.

În lumea dinamică a aviației din Europa și din România, Aeroportul Iași a încremenit și pierde cursă după cursă, iar conducerea a adoptat strategia struțului. Pentru întârzierea proiectelor vitale de dezvoltare – platformă mărită și terminal mare, pentru mai mulți pasageri – vine deja nota de plată.
De când a început expansiunea, după 2012, este prima dată când, la începutul unui an, Aeroportul Internațional Iași nu anunță nicio cursă nouă. Dimpotrivă, pierde rute. În aceste condiții, decizia conducerii de a sta departe de proiecte cu finanțare europeană poate fi considerată bizară. Cum este și decizia de a nu răspunde la întrebările publicului.

Cătălin Bulgariu mormăie onomatopeic și nu dă nicio explicație nimănui, de parcă ar fi pe tarlaua de acasă

Iași: 9,4 milioane de lei din bugetul propriu

Aeroportul Internațional Iași tocmai realizează o achiziție de echipamente de securitate EDS – standard 3. Valoarea achiziției este estimată la 9,4 milioane de lei (aproape două milioane de euro). Sursa de finanțare pentru achiziția cu procedură începută în 25 octombrie 2018, care va fi finalizată cu evaluarea de astăzi, 12 martie, este bugetul propriu al Aeroportului.

„Acest echipament putea fi cumpărat din fonduri europene. Securitatea aeroportuară este pe lista proiectelor eligibile. Este un capitol intitulat Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor – proiecte noi – activități de natură non economică din domeniul siguranței și securității. Se pot depune proiecte începând cu ianuarie 2018, lansarea a fost în decembrie 2017. Data limită este 31 decembrie 2020, fondurile totale sunt de 390 de milioane de lei”, au explicat surse din cadrul Aeroportului Iași.

Accesarea unui proiect european pe infrastructura mare se putea face independent de proiectul de dezvoltare care prevede mărirea platformei pentru avioane și mărirea capacității terminalelor, fiind investiție în securitate.

Pentru prima oară în ultimii 6 ani, la Aeroportul Iași nu se mai anunță curse noi la început de an. Dimpotrivă, se pierd rute

Dovada: Cluj ia 20 de milioane de lei din fonduri europene

Cea mai bună dovadă că șefii Aeroportului Iași nu au fost interesați de dezvoltare este faptul că Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj organizează deja licitație pentru achiziționarea unui echipament de securitate aeroportuară din fonduri europene.

Au accesat același POIM – Program Operațional Infrastructură Mare. Investiția într-un echipament complet de scanare a bagajelor (de tip CTX – computer tomograf cu radiații X) apare pe lista proiectelor europene depuse la nivel național, iar licitația este în desfășurare, pe SICAP (sistemul electronic de achiziții), cu termen de evaluare iunie 2019. Altă abordare, cu lucruri făcute din timp.

Sursa de finanțare a fost confirmată și de la Departamentulde achiziții al Aeroportului Cluj: „Sunt bani din fonduri europene”. Valoarea achiziției este de aproape 20 de milioane de lei (4,2 milioane de euro). Alături de acest proiect evaluat inițial la 23 de milioane de euro din fonduri UE, Aeroportul Cluj mai are încă două proiecte: echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/degivrarea/antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare (evaluare 7,5 milioane de lei) și dotare cu echipamente și facilități PSI și urgențe medicale (evaluare 7,7 milioane de lei).

Clujul are trei proiecte depuse pe POIM, rezolvându-și toate investițiile din bani europeni, Iașul nu are niciun proiect

Cum răspunde directorul Aeroportului Iași

Contactat de REPORTER DE IAȘI, din nou, pentru a răspunde la întrebări, directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, a răspuns inițial la telefon. A întrebat cu cine vorbește, apoi a închis pur și simplu telefonul. La următoarele apeluri telefonice nu a mai răspuns.

Versiunea unui director de instituție importantă care refuză să comunice este susținută și de alți politicieni din Iași, de angajați ai Aeroportului sau de oameni din mass-media.

„Trimitem adrese de la CJ, nu răspunde în niciun fel. Avem solicitări depuse de la Comisia Juridică la care Aeroportul nu a răspuns. Fără nici o explicație. Înțeleg să ai ceva cu mine, dar este vorba despre Comisia Juridică a unei entități locale căreia te subordonezi”, spune consilierul liberal Romeo Vatră.

Recent, oameni din presă au încercat să-i ia declarații lui Cătălin Bulgariu referitor la faptul că ANI l-a declarat incompatibil. Era în avantajul său să explice ce s-a întâmplat. A fost imposibil, nu a răspuns la mesaje sau la telefon.

Aeroportul Iași rămâne cu 29 de rute, Cluj are 41

Problema cea mai mare

Dincolo de inapetența directorului de a comunica, Aeroportul Iași este în declin. Site-urile de specialitate din domeniul aviației civile au remarcat recent că este primul an în care Aeroportul Iași nu anunță nici o destinație nouă, dimpotrivă, pierde.

Fostul director Marius Bodea a spus că principala problemă este întârzierea proiectelor vitale: mărirea platformei, realizarea unui terminal unic mare. Din acest motiv nu s-a ajuns la 4 aeronave Wizz Air, câte trebuiau să fie (cu un număr garantat de 1,2 milioane de pasageri/an) și nu sunt nici curse noi anunțate. În plus, este periclitat și contractul cu Aerostar Bacău: până în septembrie era obligatoriu să fie finalizată platforma mare de avioane. Termenul este imposibil de respectat.

În plus, în ultima perioadă, conducerea Aeroportului Iași a realizat o serie de achiziții care au dublat activitatea oamenilor angajați deja în instituție. S-au cumpărat servicii de consultanță pe securitate aeriană, în  condițiile în care Aeroportul Iași are angajați specializați, unul dintre ei aflat pe lista inspectorilor AVSEC (aviation security) a Autorității Aeronautice Române. Sunt 120.000 de lei dați de la buget în acest fel, la care se adaugă 10.000 de lei pentru consultanță pe angajarea unui director tehnic. În condițiile în care Aeroportul are și angajați de reurse umane și poate organiza concursuri fără consultanță din afară.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: