fbpx
 
Clinică de la „Spiridon”: 50 de pacienți la două WC-uri

Clinică de la „Spiridon”: 50 de pacienți la două WC-uri


Condiții deplorabile în cel mai important spital al Moldovei. Este bătaie de la toalete într-o mare clinică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Cei 50 de pacienți internați aici au la dispoziție patru cabine de toaletă și un singur duș.  Din această cauză, anul viitor va fi redus numărul de paturi de la Clinica I Medicală: „Este spital pavilionar construit între 1800 și 1900. Acestea sunt limitările unei construcții vechi”, spune directorul spitalului.

Managerul recunoaște: „Standardele perioadei 1800-1900”

La etajul I al unui pavilion de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași se găsește una dintre clinicile importante ale sale: Medicină Internă I. Secția tratează pacienți care suferă de boli abdominale sau de inimă ce pot fi tratate cu medicamente, fără alte intervenții. Când este la capacitate maximă, clinica primește 50 de pacienți. Toți au la dispoziție, în perioada zilelor de internare, patru cabine de toaletă: două pentru femei, într-un capăt al cliniicii, două pentru bărbați, în celălalt capăt. „La Clinica I Medicală este o veche problemă cu toaletele, așa a fost întotdeauna, pentru că am mai fost aici. Când este aglomerat în saloane, se stă la coadă la baie“, spune un pacient al secției.

„În trecut a fost o singură cabină pentru bărbați și una pentru femei. S-a luat decizia împărțirii în două a fiecărei cabine, au rezultat astfel patru, în total. Dar tot este un număr mic de toalete”, spune Ioan Bârliba, directorul de la Sfântul Spiridon. Bârliba spune că mai multe toalete nu pot fi făcute: „Așa este construit Spiridonul, cu standardele perioadei 1800-1900. Sunt limitări în privința accesului la sistemul de canalizare”.

 

De parcă n-ar fi fost de ajuns, dușul a fost amenajat prin reducerea spațiilor pentru toalete

Soluția românească: reduc numărul de paturi

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași spun că Secția Medicină Internă I de la Spitalul Sfântul Spiridon are aviz de funcționare, ceea ce înseamnă că întrunește numărul minim de toalete raportat la numărul de paturi. „Este la limită în privința acelui aviz, dar l-a obținut”, ne-a mai explicat Ioan Bârliba.

Limita de jos a confortului pacienților este atinsă și cu un alt detaliu: la cele 50 de paturi ale secției există o singură cabină de duș. „Aceasta nici nu exista, a fost luată o bucată dintr-o fostă toaletă pentru a fi amenajată”, a mai spus Bârliba.

Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” susține că, în 2019, problema toaletelor de la Secția Medicină Internă I va fi rezolvată. În stil românesc: nu vor fi făcute alte toalete, ci va fi redus numărul de paturi de la 50 la 40. Celelalte 10 paturi vor fi mutate în alte secții ale spitalului, și acelea aglomerate.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: