fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI. Prea târziu: jocul electoral se încheie înainte de-a începe

Editorial Gabriel GACHI. Prea târziu: jocul electoral se încheie înainte de-a începe


Partidele importante din Iaşi încă nu au candidaţi fixaţi fără echivoc, mi se pare foarte târziu, cu 5 luni înainte de alegeri. E o greşeală gravă şi e deja o jumătate de înfrângere.

Chirica e peste tot în acest moment, şi în PSD, şi în PNL, şi în scaunul de la Primărie şi e singur la toate evenimentele şi dezbaterile publice. E total nerealist să poţi învinge aşa ceva în ultimele trei luni. Nu ai timp de sedimentare a unei alternative, pentru că publicul nu trebuie doar informat şi acesta nu trebuie doar să înţeleagă, ci să proceseze ideea ca şi cum ar fi fost în mintea sa dintotdeauna şi aceasta e propria sa voinţă, nu a altcuiva, care i-o impune. E foarte dificil să extragi masele dintr-o paradigmă. Vorbim de un primar al unui mare oraş, al unei capitale regionale, procesul electoral e mult mai complex decât campania propriu-zisă.

PNL încă face sondaje şi asta înseamnă că încă e posibilă varianta Chirica. PNL trebuia să se decidă de mult dacă Bodea nu e bun şi să impună un alt nume. N-a făcut-o pentru că nu are, filiala e dezbinată şi nu transmite acea mentalitate câştigătoare. Filmul ăsta l-am mai văzut de şapte ori până acum. Se cheamă "Local Non-Kombat".

PSD n-are nicio speranţă să câştige. Şi aici Chirica e remediul pe care l-ar înghiţi cu greaţă. Ştiu toţi ce hram poartă şi e umilitor să stai la uşa unuia care face continuu avere şi, pe deasupra, mai e şi ofensator. Boala PSD este faptul că filiala e controlată, în mare măsură, de Asimionesei. Maricel Popa s-a predat şi acesta nu mai e un partid de cadre, serios. E un ansamblu de paiaţe. Camelia Gavrilă n-ar vrea să se compromită fără şanse, Tudor Ciuhodaru n-ar mai face circul ăsta de două luni, în care pierde şi vreo 20.000 de euro de la Bruxelles. Dacă în ianuarie-februarie Ciolacu nu se va înjosi cu Chirica (care până atunci s-ar putea nici să nu mai fie disponibil, atât de slab ofertantă a devenit clasa politică din România) e posibil să-l vedem candidat pe Marius Ostaficiuc. Şi asta pentru că aşa vrea Asimionesei.

O bună parte din prestaţia lipsită de integritate a lui Chirica, cel care a dus moştenirea lui Nichita la un grad de insuportabilitate de neimaginat, reflectă modul în care Asimionesei i-a exploatat slăbiciunile. Primăria şi Consiliul Local sunt marile mize pentru BZI, e terenul lor de joacă, mult mai importante decât orice reprezentare parlamentară. S-ar putea să ne trezim chiar şi cu un membru al acestei familii în Consiliul Local. O bună parte din majoritatea pe care o deţine Chirica în acest mandat e formată de fapt din oameni aflaţi la mâna lui Asimionesei. Puterea lui Chirica e doar o jumătate din întreg, e planul vizibil. Partea întunecată nu o vedem.

Ostaficiuc ar fi un câştigător în meciul electoral paralel al lui Asimionesei, pentru că singurul lucru care contează în administraţia ieşeană este Comisia de Urbanism. Pe care trebuie să pui mâna. Majoritatea va fi PNL-USR, dar jumătate de PNL e pe blat cu tabăra adversă şi vom vedea episoade revoltătoare, inclusiv o numire „neaşteptată" la conducerea acestei comisii.

USR e dezbinat, adevărul pe care evită toţi să-l spună este că doamna Chichirău nu e acceptată de conducerea centrală. E un fapt, nu o informaţie tendenţioasă. Stau toţi şi îşi zâmbesc forţat, luând la greu lămâie, dar partidul ăsta e un vulcan gata să erupă. La Iaşi s-au luat la propriu de guler, şi-au rupt hainele şi s-au îmbrâncit. Printurile interne pe care le-am văzut cu ochii mei sunt dezolante. O adunătură de diletanţi furioşi.

Cosette îşi manifestă amatorismul prin felul în care, chipurile, face campanie. A scos ceva acum două luni, a dispărut din peisajul local, apoi a reapărut pentru o singură zi şi gata. Aşa nu poţi spune că îl baţi pe Chirica. Chestia asta nu mai ţine la electorat într-o confruntare locală, unde e mult mai mult decât politică. Surpriza pentru ea s-ar putea să vină de la PLUS, ca o formă de respingere, acoperită procedural, din partea Bucureştiului. Dar oricât de valoros ar fi numele candidatului PLUS, acesta nu are nicio şansă să mai adune notorietate în 5 luni. Îl înfulecă Mihai Chirica pe nemestecate.

USR şi PNL tot discută să propună candidaţi comuni în oraşele importante în care baronii în exerciţiu sunt favoriţi, dar nu e nimic fixat. Şi e târziu. Corupţia la nivel instituţional în Iaşi este printre cele mai grave fenomene sociale din ţară. Complicităţile celor care de fapt trebuie să se urmărească între ei au ajuns un cancer. Justiţie, Curte de Conturi, Control Financiar, Inspectorat în Construcţie, Poliţie, Servicii - totul e confiscat. Suntem Constanța lui Mazăre. Şi acesta a domnit acolo cât a avut chef, având blat cu toate partidele. Averea lui Chirica e o temă care îi năuceşte pe cei avizaţi. În Iaşi trebuie ras totul, suntem oraşul aflat sub controlul lui Chirica, Asimionesei şi a şase imobiliari, un grup infracţional de tip Honduras. Singurele cărora le convine situaţia sunt partidele, confiscate la rândul lor. De aceea e şi foarte târziu.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30