fbpx
 
Ce lovitură! Trei firme ieșene au vândut eoliene către IKEA de zeci de milioane de euro

Ce lovitură! Trei firme ieșene au vândut eoliene către IKEA de zeci de milioane de euro


Aici sunt banii adevărați: Green Energy Farm SRL, Dan Holding MGM SRL și Soft Group SRL au încasat, în medie, câte 20 milioane de euro pentru „plantațiile” cu turbine dezvoltate în sudul țării. Holdingul suedez investește masiv în energie curată pentru a-și susține unitățile de producție fără să polueze.

Afacere de proporții pentru mediul de afaceri ieșean: printr-un vehicul de investiții, în august, gigantul IKEA a achiziționat, cu 136 de milioane de euro, șapte firme care dețin eoliene în sudul țării. Trei dintre societățile înstrăinate au sediul în municipiul Iași.

Miza: trei parcuri eoliene

La sfârșitul lunii august, grupul danez Vestas, cel mai mare constructor de parcuri eoliene din lume, a anunțat faptul că a vândut câte 80% din participațiile de pe care le deținea, prin șapte firme, la trei parcuri eoliene din România (Pantelimon, Pegasus și Apollo), prețul fiind de 136 de milioane de euro. Vânzătorul mai anunța că finalizarea actelor va dura între opt și zece săptămâni, iar tranzacția trebuie aprobată de Consiliul Concurenței. 

În comunicat numele cumpărătorului nu era menționat, dar ulterior s-a aflat că era vorba de Iri Investments SRL București, un vehicul de investiții al gigantului din industria mobilieră IKEA cu sediul în Suedia.

Interesele s-au potrivit

Conform profit.ro, parcurile au, cumulat, 64 de turbine ce pot asigura echivalentul consumului a 150.000 gospodării din România, echivalentul consumului a 65 de magazine IKEA. Interesul suedezilor pentru acet tip de afacere, scria același site economic, se leagă de faptul că ”(...) grupul IKEA și-a asumat ca țintă ca, până în 2020, la nivel global, întreg consumul de energie al operațiunilor sale să fie satisfăcut integral din surse regenerabile, compania demarând încă de acum 10 ani un program de achiziții de astfel de active de producție de electricitate.”

Pe de altă parte, dorința a ceda pachetele majoritare din partea Vestas ar fi fost cauzată de reducerea subvențiilor din partea Guvernului, în trecut cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.

Minimum 58 de milioane de euro

REPORTER DE IAȘI a descoperit, în exclusivitate, că trei dintre societățile intrate în tranzacția danezo-suedeză au sediul în municipiul Iași - Green Energy Farm SRL, Dan Holding MGM SRL (Șoseaua Bârmova) și Soft Group SRL (strada Bacinschi).

Green Energy Farm deține centrale eoliene în Cuza Vodă – Brăila, Dan Holding în Pechea – Galați, iar Soft Group – în Însurăței – Brăila. Acestea au fost edificate, în mare parte, în perioada 2010-2012.

Anterior, în mai 2010, prin intermediul unor firme daneze din cadrul grupului, Vestas cumpărase cele trei societăți de la soții Cristian și Violeta Barbu care aveau cetățenie română și britanică. La acel moment, Green Energy Farm, Dan Holding MGM și Soft Group aveau sediul social în apartamente din municipiul Iași, primele două mutându-se apoi într-o vilă de pe Șoseaua Iași-Bârnova.

În medie, pachetul majoritar la fiecare dintre cele șapte firme a costat IKEA câte 19,4 milioane de euro, ceea ce ar putea cifra achiziția acelora din Iași la peste 58 de milioane de euro. Suma ar putea fi mai mare deoarece Soft Group deținea mai multe centrale decât suratele ei din Iași.

Detalii din unul dintre cele trei transferuri de proprietate Vestas-IKEA

Inginerii de corporatiști?

În mod ciudat, înainte de perfectarea actelor, în vara acestui an, Vestas a procedat, la fiecare dintre cele trei firme ieșene, la o operațiune prin care a majorat capitalurile sociale: cu 27,2 milioane lei la Green Energy Farm, 26,8 milioane lei la Dan Holding MGM și 43,5 milioane lei la Sof Group.

Mișcarea pare cu atât mai surprinzătoare cu cât datele contabile pe anii 2017 și 2018 ale celor trei societăți nu stăteau deloc strălucit:

Green Energy Farm – cifre de afaceri de 4 milioane lei, respectiv 3,2 milioane lei și pierderi totale (ambii ani) 4,7 milioane lei;

Dan Holding MGM – cifre de afaceri de 3,6 și 4,2 milioane lei, pierderi de 4,9 milioane lei;

Soft Group – 12,7 milioane lei în ambii ani cifră de afaceri totală, pierderi nete de 6,3 milioane lei.

De precizat că la toate aceste firme numărul de angajați era 0.

Până la ora editării acestui text, Grupul Vestas nu a răspuns unei solicitări a REPORTER DE IAȘI pe tema acestei tranzacții.

Article image
Este bilanțul POSDRU pe fonduri europene în perioada 2007-2015. Este aproape o treime din totalul banilor absorbiți la nivel județean în acești 8 ani. Suma e colosală, efectul fiind infim pentru dezvoltarea reală. S-au sifonat fonduri pe cursuri fictive, cu CNP-urile de la muncitori strânse cu arcanul. Mitropolia Moldovei, de exemplu, a creat specialiști în turism, iar Fiscul și-a plătit șefii care se „specializau”. Cu 250 ...
Autor Ionel Iloae Reportaje 04 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: