fbpx
 
Iașul, fără plan de mediu: firma din Galați se spală pe mâini

Iașul, fără plan de mediu: firma din Galați se spală pe mâini


Câștigătoare cu preț de dumping, Enviro Ecosmart dă vina pe instituțiile din Iași. Planul respins de trei ori face din Iași singurul oraș din România cu risc de infringement. Silvia Drăgan, consultantul plătit de Primărie cu 24.000 de euro, spune că autoritățile locale nu sunt capabile să ofere soluții, ea având nevoie de informații. Șeful APM Iași: „Sunt probleme de substanță, nu de formă”, deci nici consultantul nu e bun.

 

Planul de calitate a aerului pentru municipiul Iași va fi gata când o da Dumnezeu. „Ultima variantă a planului va fi finalizată în funcţie de întrunirile comisiei tehnice pentru care societatea noastră va sigura asistența necesară”, a declarat Silvia Drăgan, reprezentanta Enviro Ecosmart Galați.

Chiar și când va fi gata, planul nu va avea o foarte mare relevanță, spun specialiștii. „Din moment ce nu sunt făcute măsurători corespunzătoare, iar specialiștii nu sunt implicați nu se poate vorbi de un plan. Este o joacă, este un referat de clasa a XII-a mai bunicel”, a declarat conf. univ. dr. Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității „Cuza”.

Gazele de eșapament fac din Iași un oraș periculos



Achiziție directă de 24.000 euro
Primăria a fost obligată să întocmească un Plan de calitate a aerului pentru PM 10 (particule în suspensie mai mici de 10 microni) după ce, la acest indicator, au fost întregistrate repetate depășiri ale valorilor limită. Doar în 2017, spre exemplu, s-a trecut în 58 de zile peste nivelul admis, legislația permițând anual doar 35 astfel de abateri.

Firma din Galați a încheiat contract cu Primăria Iași anul trecut, valoarea acestuia fiind de peste 24.000 de euro. „Enviro Ecosmart (...) are obligaţia de a elabora Studiu privind calitatea  aerului în Municipiul Iaşi şi consultanță pentru elaborarea Planului de calitate a aerului în municipiul Iaşi pentru PM 10, plan elaborat conform metodologiei  (...) de către Comisia Tehnică constituită la nivelul administraţiei publice locale. Din această comisie fac parte şi reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale din domeniile: silvicultură, sănătate, transport, agricultură, ordine publică, statistică, poliţie, operatori economici relevanţi, şi are la bază Studiu privind calitatea aerului în Municipiul Iaşi elaborat de către Enviro Ecosmart”, a afirmat Silvia Drăgan.

Respins de trei ori
Până acum, Planul de calitate a aerului a fost respins de trei ori. „Menţionăm  că reprezentanţii autorităţilor competente pentru protecţia mediului au solicitat revizuirea/completarea Planului de calitate a aerului după susţinerea acestuia în ședința de dezbatere organizată în data de 21.11.2016 de trei ori”, a spus Drăgan de la Enviro. „Erau probleme de substanță, nu doar de formă”, a explicat Victor Bogdan Davideanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași.

 

Traficul greu trebuie scos din oraș, dar fără Centură nu avem soluții

 

Cifre neconcludente

Măsurătorile luate în calcul au fost cele aferente anului 2014. Profesorul Gurlui, de la Universitatea „Cuza”, consideră că toată agitația aceasta este fără rost, pentru că cifrele de la care s-a plecat nu sunt concludente. „Lucrurile cu poluarea în Iași sunt grave. Nu sunt nici pe departe suficiente măsurătorile care se fac acum. Nu sunt de-ajuns ca în momentul de față să faci un plan. Ca să se reglementeze trebuie soluții profesionale. Iașul este un centru universitar, cu oameni extrem de bine pregătiți, care însă nu sunt implicați. Sunt laboratoare în Iași, primele din România ca dotări”, a declarat Gurlui.
Expertul susține că pentru un plan serios, trebuie făcute măsurători în mai multe puncte, cu stații fixe și mobile, în diferite perioade ale zilei, pe parcursul unui timp mai lung, în toate anotimpurile.

„Cele mai periculoase sunt PM 2,5, dar pentru acestea nu avem niciun fel de măsurători”, conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică


Măsurile trecute în plan
Cei de la Enviro Ecosmart susțin că, pe scurt, planul de măsuri pentru reducerea poluării cu PM 10 în municipiul Iași cuprinde următoarele:

  1. Transportul urban:

- restricționare trafic greu în situația depășirii valorii limită pentru PM 10

- modernizare parc auto Primărie și instituții subordonate

- stimularea achiziționării mașinilor ecologice, hibrid sau electrice

- dezvoltarea de infrastructură necesară utilizării autovehiculelor hibrid sau electrice

- dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă

  1. Transportul în comun:

- promovarea utilizării transportului public

- alocarea benzii de circulație nr. 1 pentru transportul în comun și vehicule de intervenție

  1. Infrastructura de transport

- extinderea/modernizarea arterelor de circulație

- dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajarea de trotuare și  alei pietonale, inclusiv piste pentru bicicliști

  1. Parcări

- realizarea de parcări subterane cu număr suficient de locuri pentru noile clădiri rezidențiale sau de birouri

- amenajarea de parcări pentru reorganizarea spațiului public cu dale înierbate

  1. Spații verzi

- întreținerea și extinderea spațiului verde

- finalizare Registru spații verzi 

- colaborarea cu asociațiile de proprietari și ONG-uri pentru întreținere spațiu verde 

  1. Eficiență energetică

- continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor

- eficientizarea consumului de energie termică

  1. Salubrizare

- salubrizarea arterelor intens circulate

- interzicerea arderii deșeurilor vegetale și a celor menajere în curțile proprii

  1. Șantier

- obligativitatea respectării managementului calității aerului în perimetrele  șantierelor de construcții și a Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții

  1. Conștientizarea populației

- conștientizarea cetățenilor cu privire la nivelul real al calității aerului, la implicațiile asupra sănătății umane și implicarea cetățenilor în respectarea unor bune practici

- informarea și avertizarea cetățenilor privind calitatea aerului

 

Surse de poluare PM10:

- Transportul auto

- Șantierele

- Procesele industriale


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: