fbpx
 
Război total  la Aeroport: Anghel pe făraș, în proces cu Popa

Război total la Aeroport: Anghel pe făraș, în proces cu Popa


Directorul interimar sugerează că toată funcționarea Aeroportului poate fi paralizată. Maricel Popa a găsit soluția: concurs nou pentru postul de director general. Șeful CA, Mitică Rebegea nu spune nici „pâs”. De un an se stă cu cuțitele pe masă, iar acum au început să se taie între ei. Aeroportul poate fi dinamitat de acest război.

E oficial. Alexandru Anghel, directorul interimar al Aeroportului, și Maricel Popa, șeful Consiliului Județean (CJ), sunt la cuțite. Anghel a contestat la Tribunal procedura de selecție a Consiliului de Administrație (CA) de la Aeroport, dar și modificarea organigramei.

Cel mai bine discutăm la final, când vom avea decizia și motivarea”, a afirmat Anghel.

La rândul său, Maricel Popa a declarat că membrii noului CA colaborează foarte bine. Actualul CA a alcătuit un plan de management al Aeroportului. În acest moment, dezvoltarea proiectelor nu este influențată de opoziția pe care o adoptă Alexandru Anghel, directorul general provizoriu”, a spus Popa.

 

Reprezentanții PNL din CJ susțin că au deslușit intenția șefului județului. „Miza e schimbarea oamenilor pentru că se vede foarte clar intenția de politizare a conducerii Aeroportului”, a declarat Romeo Vatră, consilier județean PNL.

A contestat schimbarea organigramei

Alexandru Anghel a cerut la Tribunalul Iași suspendarea efectelor a două hotărâri de Consiliu Județean. Una din mai 2017, privind selecția membrilor Consiliului de Administrație al RA Aeroportul Iași, și alta din octombrie, care privește aprobarea organigramei, statutului de funcții și regulamentului de organizare și funcționare ale RA Aeroportul Iași.

Pe 17 noiembrie, Anghel a înregistrat o plângere prelabilă prin care a solicitat revocarea hotărârilor de către CJ. „Regulamentul de organizare și funcționare aprobat de CJ (...) nu are aprobarea prealabilă a Autorității Aeronautice Civile Române, nu este redactat și semnat de directorul general. Modificările privind structura organizatorică și funcțională Iași, modalitatea de contractare a personalului care are în atribuții siguranța activității aeroportuare fără aprobarea prealabilă a autorității aeronautice competente conduce la pierderea valabilității Certificatului de Aerodrom eliberat de AACR punând în pericol activitatea Regiei Autonome Aeroportul Iași”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul Iași.

 

Oprirea activității, riscul maxim
Anghel a refuzat să vorbească despre proces, însă a acceptat să explice, strict tehnic, ce ar însemna, pierderea valabilității Certificatului de Aerodrom eliberat de AACR. „
Riscul este să se oprească activitatea pe Aeroport. Lipsa certificatului înseamnă că asiguratorii nu mai despăgubesc compania aeriană în caz de accident. Nu a mai rămas niciun aeroport fără certificat de operare. Certificatul a fost obținut pe infrastructură și pe management. Avem o procedură care tratează schimbările organizaționale. Nu se face nicio schimbare organizațională până nu se parcurg câțiva pași obligatorii”, a spus directorul Anghel.


Răspunsul lui Maricel Popa, președintele CJ, a fost prompt și sec:
„În data de 7 decembrie, Consiliul de Administrație al RA Aeroportul Internațional Iași va anunța scoaterea la concurs a postului de director. În ceea ce priveste plângerile pe care dl. Anghel le-a înaintat cu privire la modul de selecție al actualului Consiliu de Administrație și noua organigramă, instituțiile abilitate își vor spune cuvântul. Din punctul de vedere

al Consiliului Județean, au fost respectate toate condițiile legale”.

 

Rebegea se ascunde de presă

Opoziția din CJ, adică liberalii, contestă selecția membrilor din Consiliul de Administrație. Astfel, în cazul a doi membri (printre care și Mitică Rebegea, președintele CA), liberalii spun că nu s-ar fi îndeplinit condițiile de studii. Adică, cele două persoane nu au făcut dovadă echivalării studiilor de la școlile militare absolvite cu cele superioare de lungă durată, așa cum au fost regulile concursului.

Până la închiderea ediției, Mitică Rebegea nu a putut fi contactat pentru a-și spune propriul punct de vedere, de la izbucnirea scandalului acesta refuzând să facă declarații de presă.

Potrivit liberalilor, nici modificarea organigramei nu e legală. „Știți ce presupune noua organigramă? Redenumește două posturi și înființează un post de director tehnic. Directorul operațional este redenumit ca director de operațiuni aeroportuare, iar directorul comercial este redenumit ca director economic, dar atribuțiile rămân aceleași. Or, desființarea unui post nu se poate face, conform Codului Muncii, decât dacă este efectiv”, a declarat Romeo Vatră, consilier județean PNL, în cadrul emisiunii City Puls de la Antena 1 Moldova.

Acesta a adăugat că în spatele acestor modificări de organigramă e încercarea a-i înlocui pe cei din conducerea executivă a Aeroportului.

Acest CA nu a făcut nimic de când a fost selectat. El a fost aprobat de CJ pe 26 septembrie. Au promis în luna octombrie că vor veni la ședința de plen din noiembrie cu un plan de management. N-au venit. În schimb au venit cu schimbarea organigramei. Vor să schimbe conducerea care a dus Aeroportul la 1 milion de pasageri, la peste două milioane de euro profit anul acesta. Deci, o conducere performantă.”

Romeo Vatră, liderul consilierilor județeni ai PNL


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30