fbpx
 
Legătura Chirica-Wink, o sentință aruncată la coș: a mai trecut un an și primarul refuză să demoleze panoul publicitar de pe „1001 articole”

Legătura Chirica-Wink, o sentință aruncată la coș: a mai trecut un an și primarul refuză să demoleze panoul publicitar de pe „1001 articole”


Departamentele din Primărie își pasează, în bășcălie, responsabilitatea punerii în aplicare a sentinței definitive din 2016. Ștefan Holicov, care trebuie să-și dea jos panoul, vrea sechestru pe apartamentele familiilor de la ultimul etaj, cerându-le 23.000 de lei pentru că îi afectează afacerea. E o întoarcere cu susu-n jos a legilor statului. Wink are exclusivitate pe toate veniturile publicitare de la CTP, în condiții secrete pentru public. CTP plătește lui Wink 130.000 de de lei pe an pentru a avea voie să anunțe stațiile în propriile autobuze, pe propriile monitoare. Primarul tace mâlc.

Sfidare față de lege, față de sentințele judecătorilor, față de suferința unor bătrâni. Acesta este cuvântul care ilustrează cel mai bine gesturile lui Ștefan Holicov și ale lui Doru Eugen Chirica, asociați în Wink Network SRL. Cei doi, cu complicitatea funcționarilor din Primărie, refuză să demoleze un panou publicitar amplasat pe blocul 1001 articole din Podu Roș.

Două sentințe judecătorești prin care magistrații au dispus desființarea construcției sunt complet ignorate.

Hotărâre judecătorească călcată în picioare

În februarie 2014, Primăria a emis o autorizație de construire pentru SC CITV Digital Media (actual Wink Network) „pentru amplasarea firme luminoase – construcții cu caracter provizoriu (maxim 5 ani)”. Documentul era pentru blocul F din b-dul Socola, cunoscut și drept „1001 articole”.

Două dintre familiile de la ultimul nivel, Bălănică și Iftodie, s-au împotrivit montării acestui panou pe bloc. Au dat în judecată, iar în octombrie 2016, magistrații Curții de Apel le-au dat dreptate. Judecătorii au dispus anularea autorizației de construire, motivând că pentru această lucrare nu a fost obținut acordul proprietarilor direct afectați, adică și al familiilor Bălănică și Iftodie.

Absolut halucinant, din octombrie 2016 și până în noiembrie 2019, această sentință definitivă nu a fost dusă la îndeplinire, iar panoul publicitar tronează pe același bloc.

Patronul Wink, Ștefan Holicov, a deschis cinci procese împotriva famiiilor care se opun amplasării panoului publicitar peste apartamentele lor

Procese în serie
În loc să se supună sentinței, reprezentanții Wink Network au acționat în judecată cele două familii. „Avem 5-6 procese, le-am și pierdut șirul. Ne-au dat în judecată când împreună, când separat”, a declarat Vasile Iftodie, băiatul Luciei și al lui Dumitru Iftodie care locuiesc la ultimul etaj.
O situație clară a proceselor ține Maria Bălănică. „Ne-au dat de cinci ori în judecată. Două procese s-au terminat în favoarea noastră. Din celelalte trei, două s-au comasat, astfel că acum pe rol mai avem două”, a explicat Bălănică.

Argumentele familiilor Iftodie/Bălănică împotriva panoului publicitar ridicat de Holicov/Chirica (Wink Network):
1) Sentința din 10 iulie 2019 prin care judecătorii au respins cererea Wink. De fapt, reprezentanții firmei le ceruseră magistraților să dea o hotărâre care să țină loc de acordul vecinilor. Wink vs Iftodie. A câștigat Iftodie.

Mai mult, magistrații au dispus: „Obligă (Wink Network) să desființeze construcția – panou publicitar, amplasată pe terasa blocului din Iași, b-dul Socola nr. 2, Sc. F și să aducă, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe, terasa imobilului la starea în care se afla anterior amplasării panoului publicitar”. Decizia este în primă instanță.
2) În ianuarie 2019, Poliția Locală a amendat Wink cu 2.000 de lei pentru că avea amplasat panoul publicitar fără a deține autorizație de construire, aceasta fiind anulată prin decizia Curții de Apel. Wink a contestat în instanță, cerând anularea procesului verbal de contravenție. Prima sentință a venit pe 3 iulie 2019. Judecătorii au respins plângerea Wink, dând dreptate Poliției Locale. Deci, panoul este amplasat fără autorizație de construire.
3) În octombrie 2016, Curtea de Apel a dat câștig de cauză locatarilor. Iată ce au notat judecătorii: „Admite acțiunea introdusă de reclamantele Iftodie, Bălănică în contradictoriu cu pârâta primarul mun. Iași și SC Wink Network (fostă SC CITV Digital Media). Dispune anularea autorizației de construire (...)”. Motivarea a fost că pentru amplasarea respectivului panou nu a existat acordul proprietarilor direct afectați.
4) Chiar dacă autorizația ar fi fost legală, aceasta tot nu ar mai fi fost acum în vigoare. Autorizația a fost pentru construcții cu caracter provizoriu, adică maxim 5 ani. Prin urmare, fiind emisă pe 25 februarie 2014, ea ar fi acum expirată.
5) Chiar și fără proces câștigat și fără termen de valabilitate expirat, locatarii susțin că panoul oricum ar fi trebuit dărâmat. „Ei au luat autorizație în care sunt prevăzute anumite lucrări, însă la fața locului au făcut cu totul altceva”, a afirmat Vasile Iftodie.

Arhitectul șef pasează problema

Așadar, acestea sunt cele cinci argumente ale locatarilor pentru care panoul de pe blocul 1001 articole ar fi trebuit să fie demolat. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. O vreme, a existat o corespondență între diferitele compartimente ale Primăriei care-și aruncau dintr-o parte în alta responsabilitatea în acest caz.

Între Serviciul Juridic și Instituția Arhitectului Șef prin care se comunica sentința din 2016.

Apoi, Instituția Arhitectului Șef către Poliția Locală: „Vă invităm să somați SC CITV Digital Media pentru demolarea panoului publicitar”.

Și, evident, Poliția Locală către cele două familii, Bălănică și Iftodie: „Vă facem cunoscut faptul că nu putem da curs solicitării întrucât Poliția Locală Iași nu este parte în dosar”.

Pur și simplu o pasare a responsabilității cu efect direct nerespectarea unei sentințe judecătorești definitive.

Sentința e definitivă: firmei Wink i se cere să-și dea jos panoul în 30 de zile. Primăria refuză de 3 ani să dea curs sentinței

Au vrut să pună sechestru pe apartamentele reclamanților

Și, astfel, două sentințe judecătorești care cer demolarea panoului publicitar și aducerea terasei blocului la starea inițială sunt ignorate atât de funcționarii Primăriei cât și de Wink Network.

„Ne-au dat în judecată și ne-au cerut 23.000 de lei pentru că nu le-am fi dat șansa să modernizeze panoul. Și, din această cauză, ar fi pierdut un contract. Au vrut, inclusiv, să ne pună sechestru pe apartamente”, a afirmat Bălănică.

Femeia nu înțelege cum e posibil să câștige toate aceste procese și totuși panoul publicitar să rămână intact. „Inclusiv valoarea apartamentului meu este afectată. Am asigurare obligatorie pe locuință, dar asiguratorul mi-a zis că nu mă despăgubește cu acele construcții pe terasă, cu acele modificări. Dacă vreau să vând casa, cât îmi scade valoarea?”, a întrebat Bălănică.

Cine este Ștefan Holicov
Potrivit ultimelor mutări din SC Wink Network (fostă CITV Digital Media), începând din 17 iulie anul acesta, distribuția părților sociale în firmă este: Ștefan Holicov (90%) și Doru Eugen Chirica (10%). „Suntem în proces de intrare în legalitate în instanță. Așteptăm hotărârile judecătorești”, a fost declarația lui Ștefan Holicov pentru REPORTER DE IAȘI referitor la cazul panoului publicitar de pe blocul 1001 articole.
Ștefan Holicov face parte din puternicul neam al Holicovilor, cu membri ai familiei înfipți fie în funcții cheie din administrația publică (Consiliul Județean, primării comunale), fie cu afaceri în panificație, alimentație, imobiliare, publicitate.
Afacerile Wink Network cu CTP Iași
În această săptămână, REPORTER DE IAȘI a scris despre alte afaceri scandaloase derulate de Wink împreună cu Compania de Transport Public (CTP), societate a Primăriei Iași.

Astfel, în 2019, CTP a achitat către Wink Network 130.000 de lei pentru a difuza anunțuri utilitare pentru călători în propriile sale autobuze. Aportul CTP a constat în autobuze, călători (în fapt, audiența), rețeaua de ecrane din mijloacele de transport, iar Wink doar cu un banal program. Iar pentru asta CTP dă către Wink 130.000 de lei.

De asemenea, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că Wink a vândut către CTP, între august 2018 și martie 2019, cinci module de stații, la prețul de 7.500 de euro bucata. Modulele erau prevăzute cu ecrane LED, dar acestea nu există în oraș, fiind o enigmă neelucidată.

Wink încasează chirii de 700-800 de euro pe mai multe stații de autobuz și tramvai din Iași, dar nu se știe câți bani ajung la CTP.

Primarul Mihai Chirica și directorul CTP, Cristian Stoica, nu au răspuns la întrebările REPORTER DE IAȘI, ascunzând adevărul.

Article image
Afacerea Wink la CTP, un sistem de căpușare care frizează absurdul. CTP plătește 130.000 de lei către Wink pentru a transmite anunțuri de interes public pe rețeaua de monitoare din propriile sale autobuze. Comparativ, Apavital plătea pe an doar 57.000 de lei. În paralel, Wink rulează pe bani reclamele altor clienți în cele 100 de autobuze CTP. Cum ajunge CTP să plătească cu zeci de mii de euro accesul în propriile sale auto...
Autor cristi tanasa Anchete 06 Noiembrie 2019

Article image
De două săptămâni, conducerea Primăriei și cea a Companiei de Transport Public refuză să răspundă unor întrebări legitime ale REPORTER DE IAȘI: cât plătește Wink pentru stațiile de autobuz customizate, ce statut juridic au stațiile, de când durează contractul, a avut loc o licitație? Mai grav, au dispărut cinci module de stații vândute de Wink la exorbitantul preț de 7.500 de euro bucata. Nimeni nu știe unde sunt aceste sta...
Autor cristi tanasa Anchete 05 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: