fbpx
 
Dumitru Oprea: „De ce nu se citește?“

Dumitru Oprea: „De ce nu se citește?“


Deputatul PNL Dumitru Oprea a adresat Ministrului Culturii o solicitare privind elaborarea legii care să reglementeze achiziţia fondului de carte de către biblioteci.

„Marele profesor și critic G. Călinescu lansa, în numărul 2 al revistei sale de la Iași, Jurnalul Literar, o anchetă prin care atrăgea atenția asupra crizei lecturii, formulând întrebarea: «De ce nu se citește?». Tot el a încercat să schițeze atunci câteva răspunsuri. Principalele cauze identificate au fost: educația deficitară în familie; părinții, care sunt «necititori» (nu toți) și care consideră lectura o pierdere de vreme; ignoranța multor profesori; manuale de literatură deficitare etc.

Iată că, după 80 de ani, diversele studii care prezintă piața cărții din România actuală, dar și semnalele trase de reprezentanții editorilor de carte, constată că întrebarea este la fel de actuală. Prin programul de guvernare al PNL este recunoscut faptul că unul dintre domeniile de activitate care necesită reglementare urgentă este și cultura scrisă, întrucât, în prezent, editurile nu beneficiază de susținere privind condițiile de difuzare. De asemenea, nu sunt nici politici favorabile stimulării lecturii și nici criterii privind achiziția de carte de către biblioteci sau alte entități ale statului”, a declarat parlamentarul PNL.

În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Ministrului Culturii informaţii despre destinaţia fondurilor colectate prin intermediul timbrului literar şi măsurile necesare pentru stimularea lecturii şi pentru sprijinirea difuzării cărţilor şi a revistelor culturale.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: