fbpx
 
Andrei Apreutesei a primit un apartament de la Opera Iași, apoi, când a plecat la Ateneu, a lăsat Opera fără acel bun imobil, transferându-l la noul loc de muncă Andrei Apreutesei a primit un apartament de la Opera Iași, apoi, când a plecat la Ateneu, a lăsat Opera fără acel bun imobil, transferându-l la noul loc de muncă

Odă lui Chirica: Apreutesei s-a mutat de la Operă la Ateneu cu locuința de serviciu în spinare


Directorul Ateneului n-a renunțat la locuința din Piața Unirii, care era în administrarea Operei Române din Iași, unde el lucrase. Complice i-a fost interimarul de la Operă, Cosmin Marcovici, între cele două mandate ale lui Beatrice Rancea. Aceasta înghite acum în sec: a pierdut o locuință de care Opera avea mare nevoie. Andrei Apreutesei s-a mutat la Ateneu cu tot cu casa închiriată și i-a dedicat lui Mihai Chirica o odă ca pe vremea Împușcatului.

Pe 2 septembrie, Ateneul Național din Iași, instituție subordonată Primăriei Iași, a făcut să roșească de rușine mediul artistic din oraș. Pe pagina de Facebook a instituției a apărut următorul text:
„Astăzi, ne îndreptăm atenția şi gândurile de recunoştinţă către unul dintre oamenii fără de care instituţia noastră nu ar avea strălucirea de care se bucură în prezent.

Privim cu încredere şi admiraţie spre omul care, prin caracterul său, prin implicarea şi determinarea de care dă dovadă zi de zi, contribuie vizibil la transformarea în bine nu doar a Ateneului ieşean, ci a întregului oraş.La mulți ani, Stimate Domnule Mihai Chirica!”
În 2017, Primăria Iași a luat un apartament aflat în administrarea Operei Naționale și l-a dat Ateneului. Apartamentul era ocupat de Andrei Apreutesei, fost solist al Operei, actual director al Ateneului.

Două apartamente de serviciu

În timpul ultimului mandat al fostului primar Gheorghe Nichita, Opera Națională Română Iași a primit de la Primărie, în administrare, pentru angajații care au nevoie, două apartamente din fondul DAPPP.
Unul este situat în Piața Unirii 6 (apartamentul 24), deasupra Cafenelei Piața Unirii, și este ocupat de către directorul Ateneului Tătărași, Andrei Apreutesei.
Celălalt este pe Anastasie Panu și este ocupat de către Andrei Fermeșanu, tenor, solist al Operei. Artistul are doi copii, iar la vremea când a depus cerere pentru apartament, la Operă, era considerat chiar caz social.
„Lui Fermeșanu i-a fost oferit unul dintre apartamentele primite de la Primărie, iar celălalt lui Andrei Apreutesei. S-a mers pe ideea că cei doi au nevoie, dar și că își permit anumite cheltuieli. Imobilele aveau nevoie de reabilitare, iar cei doi au spus că vor face aceste investiții. Andrei Fermeșanu chiar a făcut credit la bancă pentru a acoperi cheltuielile”, a explicat Beatrice Rancea istoricul apartamentelor.

Apartamentul ocupat de directorul Ateneului este în Piața Unirii, fiind destinat, în 2012, pentru artiștii Operei. Acum, apartamentele Primăriei sunt folosite pentru propriii angajați

Există un al treilea spațiu de locuit

Opera mai deține un al treilea spațiu, impropriu definit ca apartament. Sunt câțiva metri pătrați într-o clădire de pe Vasile Alecsandri, unde au locuit, de-a lungul vremii, o balerină din Japonia sau alți artiști.
„Nu putem să considerăm acel minuscul spațiu un apartament. Este o cameră mică, un mic hol, o baie. Au mai locuit artiști acolo, dar nu considerăm că este un apartament”, spun angajații Operei Naționale Române Iași.
Este nevoie de apartamente, o spun aceiași oameni. Chiar dacă, în condițiile actuale, angajații care au contracte pe perioadă determinată primesc bani de chirie.
„Angajații veniți din alte orașe primesc jumătate din salariul mediu pe economie pentru decontarea cheltuielilor de cazare. În privința altor artiști invitați aici, ne este, de cele mai multe ori, mai comod să îi cazăm la hotel, de obicei stau perioade mai scurte”, spune Beatrice Rancea.

Managerul interimar i-a fost complice: Apreutesei a plecat cu tot cu casă

În 2016, actualul manager al Operei, Beatrice Rancea, a fost numit director al Operei Naționale Române București.
În locul său a ajuns manager interimar tenorul Cosmin Marcovici, ce avea să fie iarăși înlocuit din funcție în 2018, la revenirea pe post a directorului Beatrice Rancea. Cosmin Marcovici este unul dintre prietenii apropiați ai lui Andrei Apreutesei.
„Transferarea dreptului de administrare pe apartamentul din Piața Unirii s-a făcut în martie 2017, în urma unei adrese a conducerii Operei Naționale Române Iași. Cererea a fost adresată CL Iași, s-a luat apoi decizia ca apartamentul de două camere să fie oferit Ateneului Tătătași”, ne-a spus Cristina Albișteanu, șefa Fondului Locativ.
În martie 2017, manager interimar la Operă era Cosmin Marcovici. Acesta nu a putut fi contactat pentru a explica de ce a luat decizia de a renunța la un apartament bine plasat în favoarea Ateneului.
Oricum, Andrei Apreutesei nu a părăsit nicio clipă apartamentul din Piața Unirii, deși era director la Ateneu din 2016. Și aceasta pentru că, o perioadă de câteva luni, a mai păstrat jumătate de normă la Opera Națională Română.

Apreutesei contribuie cu sârg la cultul personalității creat în jurul lui Mihai Chirica, un fenomen tot mai apăsător în Iașul anului 2019

Un șoc pentru Rancea
Beatrice Rancea a confirmat pentru REPORTER DE IAȘI că nu a știut cine a solicitat ca Opera Națională să rămână fără apartamentul ce a ajuns la Ateneu, respectiv la Andrei Apreutesei: „Dar nu mă așteptam ca actul să fi fost semnat chiar de către directorul Operei”.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe directorul Ateneului Național, Andrei Apreutesei. Nu a răspuns la telefon. Într-un SMS i s-a explicat subiectul și i s-a solicitat o declarație, dar nu a răspuns.

Primăria Sibiu a creat Teatrul de Balet oferind gratuit locuințe

Sibiul s-a ales cu o trupă foarte bună de balet după ce Primăria a lansat invitații către artiști. Dar nu au fost doar vorbe în vânt, invitațiile au venit la pachet cu ceva concret.
„Teatrul de Balet Sibiu a fost creat în 2008. Primăria Sibiu a oferit trupei o pensiune întreagă. Toate camerele au fost puse la dispoziția artiștilor pentru ca ei să locuiască în același spațiu”, ne-au explicat funcționari ai Primăriei Sibiu.

Article image
Deputatul ieșenilor este singurul parlamentar din România cu absență de 93% la voturile din Parlament, iar la Iași n-a fost văzut niciodată. În schimb, i-am plătit 20.000 de lei/lună forfetarul pentru angajații de la cabinetul parlamentar. Chiulangiul mai are diurnă, 1.400 de lei lunar pentru combustibil, transport cu avionul decontat. Pentru 30 de luni în care n-a muncit nimic, Nicolae Bănicioiu trebuie să înapoieze Iașulu...
Autor Cezar Moraru Reportaje 05 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: