fbpx
 
În fața acestui bloc se construiește practic un alt bloc. Nicio legătură cu faptul că beneficiarul Cătălin Drăgan este prieten cu Mihai Chirica În fața acestui bloc se construiește practic un alt bloc. Nicio legătură cu faptul că beneficiarul Cătălin Drăgan este prieten cu Mihai Chirica

De la casă s-a ajuns la bloc în toată regula la Drăgan, cel mai bun prieten al primarului. PUZ schimbat noaptea ca hoții


* După ce toată dezbaterea și avizele s-au luat pentru mansardă, proiectul de hotărâre depus la Consiliul Local s-a schimbat peste noapte: a apărut un etaj în plus
* Așa-zisa locuință individuală va avea 4 nivele: demisol, parter și două etaje, la numai 10 m de locatarii un bloc din Tg. Cucu
* Cătălin Drăgan construiește pe doar 330 mp înghesuite între blocuri. Anterior, viceprimarul Harabagiu respinsese un proiect similar pe același teren, pe motiv că nu este loc
* După cele 4 niveluri, va urma și-al cincilea, supraetajare 20%, așa cum le-a dat Mihai Chirica absolut la toți prietenii
* Locuitorii din zonă îngroziți de această construcție: „Planul de însorire e nerealist”
* Cătălin Drăgan a participat activ la construirea vilei lui Chirica de la Frasin, trecută pe numele fratelui

Prietenul la cataramă al primarului Mihai Chirica vrea să trântească un imobil cu patru niveluri în inima cartierului Tg. Cucu.

Sfidător: în aprilie, în prima informare publică, construcția pe care intenționează s-o ridice Cătălin Drăgan era gândită cu demisol, parter, un etaj și mansardă. Iar acum, în septembrie, după trei contestații depuse de vecinii din zonă, parametrii au fost modificați: D+P+2E. Adică, un etaj în locul mansardei.
Oficial e o casă
Asociația de proprietari Bloc 331 a contestat edificarea unui imobil pe strada Maior Popescu Eremia 33-35, imediat ce proiectul a fost lansat în spațiul public. Astfel, pe 27 aprilie, Centrul de Informații pentru Cetățeni al Primăriei a anunțat construirea imobilului, pas de informare obligatoriu înainte de aprobarea Planului Urbanistic Zonal în Consiliul Local.
Potrivit acelui anunț din aprilie, firma Teomalis (în care Cătălin Drăgan, prietenul primarul deține 48% din părțile sociale) intenționa să facă o locuință individuală pe o suprafață de 337 mp. Clădirea era propusă cu următorii indicatori urbanistici: procentul de ocupare a terenului (POT) – 35%, coeficientul de utilizare a terenului – 1,5, înălțimea maximă 11,5 m, regim de înălțime D+P+1E+M.

Omul care căpușează Primăria de când e Chirica interimar și apoi primar plin

Lipsa locurilor de parcare e cruntă în Centru
Locatarii din zonă au reacționat și, în luna mai, au trimis o contestație către Primărie și Prefectură în care au menționat că se opun proiectului. Au invocat lipsa unui studiu privind însorirea, lipsa informării lor, apropierea față de blocul în care stau, lipsa parcărilor, distrugerea zonelor verzi.
A urmat un ping-pong cu adrese între locatari și Primărie, dar și alte instituții ale statului.
Într-un răspuns din 18 mai, Cătălin Drăgan (Teomalis SRL) a explicat geneza achiziției terenului, dar și a proiectului. Astfel, firmă a cumpărat de la familia Gherman, în aprilie 2018, trei parcele de teren de 216, 18,88 și 101,52 mp. După alipire, s-a obținut suprafața de 337 mp.
În urma unui certificat de urbanism din aprilie 2019, s-a demarat procesul de obținere a avizelor necesare documentației PUZ pentru „construire locuință individuală”. Însă, în respectivul răspuns, reprezentantul Teomalis vorbea despre ridicarea unui imobil D+P+2E. Dispăruse mansarda și apăruse un al doilea etaj.
Mustiață, omul imobiliarilor, nu arhitectul Iașului
Pe 26 august 2020, la Primărie s-a organizat o dezbatere publică. Subiectul a fost PUZ-ul lui Drăgan de pe strada Maior Popescu Eremia. Au participat Alexandru Mustiață, arhitectul șef al orașului, mai mulți locatari din blocurile vecine și Cătălin Drăgan.
Procesul verbal a consemnat pe scurt cele discutate. Drăgan și-a prezentat planurile investiționale, vecinii au ridicat aceleași probleme. A rămas ca în tren, fiecare parte cu opinia ei, cu mențiunea că locatarii vor primi alte clarificări tehnice ulterioare.

Terenul e strâmt, pe sub el trece o magistrală CET, nu are locuri de parcare și totuși se construiește

„Să mă mut eu și familia mea”
Acum două zile, surpriză. Pe site-ul Primăriei a apărut anunțul de informare publică privind PUZ. Așadar, în ciuda contestațiilor, proiectul firmei lui Drăgan își urmează cursul.
Pe cei 337 mp se propune construirea unei locuințe individuale cu demisol, parter și două etaje, înălțime maximă de 10 metri măsurată în punctul cel mai înalt al terenului natural în zona construită, POT – 35%, CUT – 1,05.

Față de aprilie, înălțimea a fost coborâtă cu un metru jumătate, iar CUT redus de la 1,5 la 1,05. Dar mansarda a fost schimbată într-un nou etaj.

Oamenii din zonă tot nemulțumiți au rămas. „Vor aproba indicatorii aceștia, iar apoi o să-i permită și o supraînălțare. Și va mai face un nivel. Practic, va fi un bloc”, a spus unul dintre locatari.
Într-o adresă de luna trecută, Drăgan scrie că nu va face altceva: „Am achiziționat terenul (...) pentru a construi o locuință individuală în care să mă mut eu și cu familia mea, iar orice altă informație ați fi primit că am dori să construim altceva este complet falsă”. Acesta a completat că imobilul său va fi la o distanță de 10 metri față de bloc. „Mai mult decât este prevăzut în legislație”, a spus Drăgan.

Harabagiu cerea minim 1.000 mp de teren. Acum e bine
Proprietarii anteriori ai terenului, familia Gherman, a încercat din 2015 până în 2017, fără succes, să obțină aprobare de la Primărie pentru contruirea unei clădiri de birouri. În august 2017, după cum a relatat publicația 7Iași, documentația familiei Gherman a fost respinsă într-o ședință a Comisiei de Urbanism. Publicația citată a notat: „«Conform recomandărilor PUG-RLU privind elaborarea documentațiilor PUZ, în cazul construcțiilor publice dispuse izolat, terenul mninim este de 1.000 mp cu front stradal minim 30 de metri», se arată în documentul semnat de către Gabriel Harabagiu”.
Ulterior, Cătălin Drăgan a cumpărat terenul, în 2018. Iar destinația clădirii s-a schimbat din birouri în locuință.

Din relația lui Drăgan cu Chirica a rezultat o vilă la Frasin

Primăria – sponsorul lui Drăgan, Drăgan – sponsorul lui Chirica
Legăturile lui Cătălin Drăgan cu primarul Mihai Chirica sunt puternice, aceștia fiind prieteni apropiați.
Există și legături mai profunde. Acum 10 ani, Smart Production, una dintre fostele firme ale lui Drăgan, a încheiat contracte cu Primăria (în acel moment actualul primar Mihai Chirica era director tehnic) în valoare de peste 343.000 lei. La scurt timp, unul dintre furnizorii firmei lui Drăgan a devenit Eurodesign Consulting, firma fratelui lui Chirica. Ulterior, Eurodesign a făcut livrări către o altă societate a lui Drăgan, Media Art SRL.

Și contractele Drăgan-Primărie au continuat, în 2009 și 2010, însă pe Smart Production: 950.000 de lei, obiectul fiind furnizare hale metalice Bazar și 780.000 de lei în schimbul unor echipamente pentru amenajarea stațiilor de transport public local.
Drăgan a fost printre principalii sponsori ai firmei Eurodesign Consulting, firma-fantomă a primarului, trecută pe numele fratelui, în perioada în care se construia ranch-ul de la Frasin (Suceava). Mihai Chirica n-a recunoscut niciodată că firma este a lui, dar n-a explicat nici ce activitate are acest SRL, ce prestează, cine sunt clienții, cum face afaceri cu zero angajați.

Chirica i-a angajat și soția la Primărie
Soția lui Drăgan, Cristina, este angajată a Primăriei din toamna anului 2014. Potrivit celei mai recente declarații de avere pe care a semnat-o pe 15 iunie anul acesta, Cristina Drăgan, consilier superior la Primărie, a câștigat net anul trecut 55.139 lei.
Reiese o medie lunară de aproape 4.600 lei. Cătălin Drăgan a avut următoarele venituri nete pe 2019: peste 28.000 lei ca director Next Studio, 3.600 lei director Cadrax Two, 50.000 lei dividende de la Cardiff, tot dividende în valoare de 30.000 lei de la Next Studio. Soții au mai vândut o jumătate de casă pe care au luat, cumulat, 90.000 euro.

Article image
Firma lui Mihai Chirica, Eurodesign, e o fantomă cu clienți la secret, folosită exclusiv ca o sacoșă în care primarul a băgat materiale de construcții și instalații de la firme prietene, aflate în contracte cu Primăria. S-a trecut pe cheltuieli tot ce e nevoie pentru a construi o vilă. Milionarul Troașe e un fel de Rege al Sucevei, prieten cu Flutur, conduce un holding și a finanțat Conest Residence din Tudor Vladimirescu. ...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Noiembrie 2019

Article image
Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact acele...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: