fbpx
 
O parte dintre cei care se felicitau pentru victoria PSD în alegerile din 2016 sunt acum mândri membri PNL O parte dintre cei care se felicitau pentru victoria PSD în alegerile din 2016 sunt acum mândri membri PNL

Garda nouă a lui Chirica e tot veche: ghiveciul pesedisto-liberal din Consiliul Local


Noua echipă PNL pentru Consiliul Local conține câteva nume din vechea garnitură ce tocmai își termină mandatul dar și trei pesediști între cele 12 locuri considerate eligibile.

Pe liste au rămas oamenii din PNL care și-au arătat bunele intenții față de Mihai Chirica încă din perioada în care acesta era ostil față de acest partid, precum și oameni care i-au fost extrem de loiali în aparatul Primăriei, un exemplu fiind Daniel Juravle.

Pesediștii importați de PNL sunt oameni fără anvergură politică, dar foarte docili în relația cu Mihai Chirica. Daniela Tăutu a fost promovată de primar și nu-i iese din cuvânt, în timp ce Călin Scripcaru a fost dintotdeauna în PSD, primind mai multe mandate de consilier sau postul de director de la Spitalul Socola. Când funcțiile s-au terminat, a făcut pasul spre PNL. Traian Ciobotaru și-a asumat public cultivarea unui cult al personalității față de Mihai Chirica așa cum nu s-a mai văzut în 30 de ani la Iași.

Chirica, de la PSD la PNL a schimbat doar culoarea afișelor electorale

Mihai Chirica a încercat să rezolve și situațiile dificile ale lui Gabriel Harabagiu, mâna sa dreaptă în afacerile cu dezvoltatorii imobiliari, respectiv Florin Boca, investitor imobiliar, dar PNL Iași a refuzat acceptarea acestora, conștientizând riscurile enorme de imagine.

Direcția spre care se îndreaptă viitorul Consiliu Local este de validare mecanică, fără niciun filtru critic, a tuturor planurilor, afacerilor și PUZ-urilor propuse de Mihai Chirica. Ceea ce s-a întâmplat și în mandatul anterior, cu sprijinul PSD-PMP și ulterior a PNL.

Liliana Lăcrămioara Pintilie (poziția 1, 54 de ani). A intrat în PNL cu câteva săptămâni înainte de a fi pusă pe lista de candidați. Este președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România -filiala Iași. În trecut, a condus organizația la nivel național. 

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate nu sunt postate, încă, declarațiile de avere ale candidaților din municipiul Iași ceea ce nu permite identificarea bunurilor deținute de cei care nu au mai candidat/ocupat posturi publice anterior. Cel mai recent document de acest fel, semnat de Pintilie, este din iunie 2013, în calitate de membru al unei structuri de specialitate din Consiliul Județean Iași și menționa un apartament în municipiul Iași, de 102 mp, cumpărat în 1989 de la RA Locuința, un autoturism Fiat Linea fabricat în 2007, credite de 125.000 (nu scrie moneda) scadente în 2016, respectiv 2018.

În mandatul de la Ordinul Asistenților, Pintilie a pus la cale o afacere imobiliară controversată. Din contribuțiile membrilor, a construit un sediu nou pentru organizație, terenul și construcția clădirii costând circa 600.000 de euro.

Article image
Cotizația de 1% din salariu, stabilită prin lege, permite acestei bresle cheltuieli uriașe. Clădirea e amplasată central, pe str. Morilor, în spatele Mitropoliei. Anual, Ordinul adună 2 milioane de lei din cotizații, având doar 13 angajați. Se organizează cursuri de perfecționare și se închiriază săli. Cu 600.000 de euro, OAMGR Iași putea plăti chirie pentru următorii 50 de ani.   Ordinul Asistenților Medicali Generaliști...
Autor cristi tanasa Reportaje 11 Mai 2017

Petru Eduard Boz (poziția 2, 35 de ani), avocat. În mandatul pe cale să se încheie a fost liderul de grup al consilierilor liberali. Împreună cu soția deține patru terenuri intravilane în comuna Miroslava, două apartamente în municipiul Iași, un Jaguar, o Toyota Rav 4 și are de returnat un credit de 163.800 (nu este trecută moneda). 50.000 (din nou, nu este trecută moneda) a încasat, ca dar, la botezul fetiței sale Iasmina. Din activitatea de avocat a avut venit de 71.000 de lei, iar de la Consiliul Local - aproape 21.000 de lei.   

În acest an a încheiat, printr-o firmă nou-înființată, mai multe contracte care au ajuns în atenția presei locale: a vândut măști în pandemie și a prestat servicii de consultanță pentru primării care vor să se racordeze la rețeaua de gaz metan.

Este autorul unei postări controversate pe contul de Facebook legat de Covid-19.

Daniel Juravle (poziția 3, 34 de ani) este șef birou Cooperare Economică în Primăria Municipiului Iași, fiind subordonat primarului Mihai Chirica, a cărui cooptare în PNL a susținut-o public.

În 2019, a cumpărat un teren intravilan de 708 mp în Vatra Dornei, iar în acest an, un apartament în municipiul Iași. Deține un Audi din 2016 și a menționat că i s-au returnat împrumuturi de 8.000 de euro și 6.000 de dolari. Tot în 2020 a împrumutat 310.000 lei de la o bancă și 30.000 de lei de la o persoană fizică. 

Salariul de la Primărie a fost de aproape 75.000 de lei, de la Salubris, unde este administrator neexecutiv, a încasat aproape 45.000 de lei.

În 2016, publicația 7est din Iași a scris că Juravle a plagiat în articole științifice publicate în perioada de doctorat. Explicațiile sale au fost neconvingătoare.

Marius Alin Andrieș (poziția 4, 38 de ani) este cadru didactic la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, iar Bogdan Florin Iliescu (poziția 5, 44 de ani) lucrează ca medic la Spitalul de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu”. Ambii au fost prezentați drept membri ai PNL în aceeași conferință de presă din august la care a fost prezentă și Liliana Lăcrămioara Pintilie. Nici unul dintre cei trei nu a mai făcut parte, anterior, dintr-un partid politic. Nici declarațiile de avere ale candidaților Andrieș și Iliescu nu sunt postate pe site-ul Agenției de Integritate, dar ultimul a semnat un astfel de document în 2018, în calitate de medic la spital. El menționa două apartamente în municipiul Iași (unul cumpărat, celălalt moștenit), o Honda Accord, un credit de 6.000 de euro scadent în acest an, venitul de aproape 41.000 de lei de la unitatea medicală și un altul, de 14.600 lei, în calitate de colaborator al unei clinici medicale din municipiul Suceava.

Iliescu este inițiatorul ”Săptămânii creierului”, o manifestare devenită tradițională în Iași în care, printre altele, au loc prezentări multimedia interactive și în care neurochirurgi de prestigiu le vorbesc elevilor și pasionaților de neuroștiințe despre secretele creierului.

Manuel Ciprian Bostan (poziția 6, 52 de ani) inginer și om de afaceri. Consilier local PNL și în mandatul 2016-2020, el deține terenuri intravilane în Iași, Miroslava și Bârnova, pe ultimul fiind amplasată o. Mai are un apartament în municipiul Iași, donat de părinți. În conturile sale figurează 161.000 de lei. A împrumutat 81.000 de euro unor firme la care este asociat și are datorii de 100.000 de euro către o persoană fizică și de 90.000 de lei către o bancă. Din activitatea din Consiliul Local și de la diversele firme unde este asociat a încasat circa 80.000 de lei.

Reporter de Iași a dezvăluit, anul trecut, faptul că vila dintr-un cartier rezidențial din Iași în care locuia Bostan a fost obiectul unor tranzacții suspecte în centrul cărora s-a aflat un dezvoltator imobiliar controversat.

Article image
Soțiile celor doi erau prietene. Ciprian Bostan nu-și mai plătise ratele la bancă și casa era executată. Ca să nu ajungă la străini, Bostan a găsit colacul salvator la Radu Băcăoanu. I-a cumpărat casa dar nu l-a pus să se mute de-acolo. Schema e originală: la 80 de ani, socrii consilierului PNL au devenit asociați cu Băcăoanu într-o firmă, până la răscumpărarea imobilului. „Banii chiar i-au fost înapoiați”, spune Ciprian Bo...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Octombrie 2019

Iuliana Daniela Tăutu (poziția 7, 36 de ani), consilier juridic, fostă prezentatoare de televiziune. Alături de medicul și profesorul universitar Călin Scripcaru (poziția 9, 59 de ani) și profesorul și inspectorul școlar Florentin Traian Ciobotaru (poziția 11, 52 de ani) a făcut parte dintr-un grup de consilieri locali PSD din mandatul 2016-2020 transferați de primarul Mihai Chirica în PNL și impuși de acesta pe lista candidaților eligibili.     

Tăutu are un teren de 40 de mp în Iași și un BMW seria 7. Alături de soț a încasat dividende de aproape 170.000 de lei de la două societăți comerciale. Printr-o asociație, deține o grădiniță privată care își desfășoară activitatea într-un imobil aparținând tatălui ei. În mandatul lui Tăutu, Primăria a aprobat intrarea în legalitate a unor lucrări efectuate la imobil fără autorizație. Este vorba de un etaj în plus. Răspunsul lui Tăutu referitor la nerespectarea legilor urbanistice a fost stupefiant: ”Este exclusiv vina constructorului. Ce s-a întâmplat? Tatăl meu a avut stocul de cărămidă luat din timp. Având diabet, nu a stat pe şantier. Constructorul a lucrat fără să realizeze cineva că se depăşeşte nivelul stabilit în proiect.”  

Article image
Ce se ascunde în spatele eliminării numelor de persoane fizice beneficiare de  autorizaţiile de construire: ocazia perfectă pentru muşamalizări. Zelea Popescu, tatăl consilierei locale PSD Daniela Iuliana Tăutu, a construit un etaj în plus la o clădire pe care o deţine în CUG. A fost amendat de Poliţia Locală, a contestat sancţiunea, dar a renunţat inexplicabil la proces. Ştia el ce ştia sau pe ce se baza: dezvoltatorul Pop...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Iunie 2018

În acest an, firma EFX Invest SRL unde este asociat soțul Danielei Tăutu a semnat două contracte pentru servicii de furnizare Internet (valoare totală - 27.000 de lei) pentru Spitalul ”Sf. Spiridon”. Cheltuilile pentru investiții (amenajări, echipamente medicale) ale unității medicale sunt asigurate de bugetul votat de Consiliul Local Iași.

Scripcaru, care a mai fost consilier local în mandatele 2012-2016 și 2016-2020, are două terenuri și o vilă de 270 mp în municipiul Iași, două autoturisme Jaguar și unul Land Rover Discovery, conturi de aproape 225.000 de lei și 12.000 de euro, datorii de 80.000 de euro și 10.000 de lei. Activitatea de la Institutul de Medicină Legală i-a adus un venit record: 312.000 de lei.

Ciobotaru, care în mandatul precedent a ieșit în evidență prin laudele adresate primarului Chirica în timpul ședințelor de Consiliu Local, deține două terenuri și o casă în Vaslui, un apartament în municipiul Iași, o Mazda 3, o Toyota Yaris, aproape 40.000 de euro și 20.000 de lei în conturi. Activitățile de profesor și inspector școlar i-au adus venituri de aproape 100.000 de lei.    

Silviu Apostol (poziția 8, 44 de ani), se prezintă drept director de companie și a fost în mandatul 2016-2020 consilier județean liberal fără a ieșit în vreun fel în evidență. A declarat cinci terenuri în municipiul Iași și comunele Dumești (județul Iași) și Tarcău (județul Neamț), trei apartamente și un spațiu comercial, o Toyota Corolla, un Audi A4 și un Land Rover. În noiembrie 2019 a vândut un apartament cu 32.900 de euro. În conturile sale figurează 10.000 de euro, iar la datorii - 31.411 euro către o bancă. Ca director de societate a declarat un venit de doar 15.732 de lei.

Tudor Dornean (poziția 10, 38 de ani) este manager și a fost și în mandatul anterior consilier local, cu o activitate discretă. Are o casă și un apartament în municipiul Iași și datorii de aproape 100.000 de euro la două bănci. În ciuda faptului că pe pliantele electorale ale PNL se prezintă drept manager, în declarația de avere din iunie 2020 a trecut la capitolul venituri doar indemnizația de consilier local. În plus, singuta societate la care este asociat a avut în 2018 și 2019 cifre de afaceri 0.

Marius Ionuț Rîpanu (poziția 12, 35 de ani). Este cadru didactic la Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” și un necunoscut în politica locală. Din eșalonul doi, el a prins, totuși, în 2015, pe criterii politice, un post de membru în Consiliul de Administrație de la Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iași, unitate medicală subordonată Consiliului Județean.

Favorurile prin care Chirica a controlat PSD la Iași, deși era exclus din partid: le-a dat funcții, bani, autorizații

Vechea gardă pesedistă a fost rapid acaparată de Mihai Chirica, deși fusese exclus din PSD. Le-a oferit avantaje materiale și funcții, creându-și practic propria grupare, în afara partidelor politice.

  • Florin Boca: autorizație pentru un bloc la Capăt CUG cu indicatori în afara normelor de urbanism. I s-a acceptat să-și mute parcarea pe alt teren și i s-a acordat și o supraetajare.
    A participat la construirea unui bloc între case vizavi de casa viceprimarului Gabriel Harabagiu, zona Cantemir.
    Soția lui Florin Boca a fost angajată la Patrimoniu și făcută șefă peste toate spațiile comerciale din oraș, administrate de Primărie.

  • Paul Boișteanu: fiica sa a fost angajată la Direcția de Patrimoniu din Primărie, după ce firma la care lucra a dat faliment.
  • Daniela Tăutu: a construit un bloc la Rond CUG, având un etaj în plus față de autorizație. Inițial a fost amendată, apoi a primit reautorizare.
  • Bogdan Crucianu: a primit autorizație de construcție pe un teren de 420 mp în Podu de Fier, apoi a concesionat de la Primărie încă 500 mp, în prelungire, printr-un amendament votat în Consiliul Local. Intenționează să construiască un bloc cu minim 4 etaje.
  • Vlad Nedelcu: a construit fără autorizație un apart-hotel în centrul Iașului, în apropiere de strada Cuza Vodă. Dosarul său trenează la Poliția Județeană. A mai concesionat de la Primărie, tot în acea zonă, 136 mp, evaluarea făcută de funcționarii lui Mihai Chirica fixând un preț de doar 51 euro/mp. Prețul este de 20 de ori sub cel al pieței.
  • Gabriel Harabagiu: viceprimarul i-a botezat un copil lui Mihai Chirica. În acest mandat, familia Harabagiu a primit, prin retrocedare în compensație, 1,5 ha la Moara de Vânt, la câteva sute de metri distanță de viitorul Spital Regional. O lovitură de 1,5 milioane de euro. Soția și soacra lui Harabagiu apar în firmele care fac comerț stradal în cele mai bune zone cu vad din oraș, Centru Civic și Copou.
  • Gabriel Surdu: susținător al tuturor cauzelor lui Mihai Chirica, în virtutea propriilor interese imobiliare din oraș. A primit indicatori în afara legii pentru un hotel în Centru, printr-un vot halucinant în Consiliul Local. Prefectul a cerut anularea acelui PUZ.
  • Vasile Sandu: a primit funcția de șef de birou la Compania de Transport Public și, în același timp, a continuat să fie liderul unuia din sindicatele societății, un non-sens atât timp cât are funcție decizională la Consiliul Local.
  • Mihai Pintilei: fusese scos de pe liste de PSD, în 2016, dar Mihai Chirica l-a readus pe un loc eligibil, astfel că pensionarul militar i-a rămas recunoscător de-a lungul întregului mandat.

Article image
Chirica e împărat. Dacă mâine spune că vrea Piramida lui Keops reprodusă la scară 1:1, în rondul din Podu Roș, Consiliul Local aprobă cu entuziasm. Afacerea panourilor cu mușchi vegetali este scandaloasă din două motive: absorbția noxelor e o imposibilitate tehnică, iar prețurile sunt de patru ori mai mari decât oriunde în lume. Un milion de euro pentru 10 panouri a câte 10 mp este un tun demn de anii `90, când România era ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: