fbpx
 
Mihai Chirica și fetele de la Eurodemos, multe poze și atât, un fel de distracție pe bani publici Mihai Chirica și fetele de la Eurodemos, multe poze și atât, un fel de distracție pe bani publici

Proiecte fictive de 2 milioane de lei la Primărie: bani tocați de prietenii din presă și clientela de partid într-o nesimțire totală


Niciunul din proiectele oengiste finanțate de Primărie nu are un impact real în comunitatea ieșeană. Cele mai multe proiecte nu lasă nici măcar o urmă vizibilă în online a banilor cheltuiți. Totul e sclipici și vorbe goale. Gruparea IașiTV Life are în fiecare an o cotă pusă deoparte. Eurodemos face un eveniment anual care nu folosește la nimic și asupra căruia există dubii serioase privind justificarea banilor cheltuiți. De 2 milioane de lei, Primăria ar putea ajuta sute de copii din familii dezorganizate sau ar putea sprijini 1-2 proiecte serioase, care au efect concret în viața reală. Chirica își finanțează prietenii din impozitele plătite cu mari eforturi de mediul privat.

Cel puțin jumătate din cele 2 milioane de lei alocate ONG-urilor sunt bani pe care șefii Primăriei i-au aruncat pe fereastră. Numite pompos proiecte de guvernare transparentă și participativă, dar și pentru tineret, banii alocați de la buget local se pierd în conturile unei clientele formate din apropiații șefilor Primăriei.

De exemplu, au luat bani de la Primărie: crainica de la știri, redactorul-șef și managerul IasiTvLife, televiziunea de casă a primarului Mihai Chirica, patronată de Bogdan Cihodaru, cumătrul său. Apoi, nelipsita Eurodemos a lui Morel Bolea, o altă asociație la care vicepreședinte a fost Iulian Micu, strategul de comunicare al lui Chirica, două organizații apropiate de PNL.

Mai ales în vreme de pandemie, șefilor asociațiilor le este greu să justifice cheltuirea banilor publici. Proiectele lor sunt simple vorbe pe hârtie.

În legenda la poză, pe pagina de FB a Eurodemos, Morel Bolea este numit Excelența Sa. Bolea e abonat de ani de zile la banii Primăriei

Sinecura anuală plătită de Chirica

În luna mai, Primăria a anunțat proiectele de guvernare transparentă și participativă declarate câștigătoare. Au fost menționate 7 proiecte în valoare de 323.458 lei din 400.000 lei, fondul avut la dispoziție. Restul finanțării s-a dus la un proiect multi-anual, împărțit pe 2020 și 2021.

Cea mai mare sumă pentru acest an, 56.818 lei, a revenit Asociației pentru Dialog în Justiție cu proiectul My Legal City (Orașul meu juridic). Președintele acestei asociații este Maria Păduraru care, totodată, este și crainică la știri la postul IasiTvLife, una dintre televiziunile apropiate primarului Mihai Chirica. „Conceptul Legal City conturează acele Orașe creatoare de oportunități de protecție civic-juridică pentru cetățenii săi, acele Orașe care au scopul principal de a încuraja implicarea activ responsabilă a comunității prin activități diverse de educație civică și juridică”, se menționează pe pagina de Facebook a proiectului.

Eurodemos face capture de pe ședința online a Consiliului Local. Pentru acest lucru încasează zeci de mii de euro, bani publici oferiți cu larghețe de Mihai Chirica

Îndemnuri tovărășești pentru 12.000 de euro

Pe respectiva pagină sunt prezentate definiții juridice, îndemnuri de vot pentru alegerile ce tocmai au trecut, citate din Constituție, mesaje de la avocați.

„Orașul juridic reprezintă infrastructura societății, este reflexia unei echipe formată din specialiști bine pregătiți, pozitivi, încrezători, energici, muncitori, deschiși să împărtășească semenilor, în mod gratuit, toate informațiile pe care le dețin”, este o altă frază de prezentare a proiectului.

Până la ora publicării acestui material, Maria Păduraru, președinta asociației, nu a răspuns apelurilor telefonice.

La fundația Eurodemos ușile sunt zăvorâte zile la rând, iar la telefon nu răspunde nimeni

Eurodemos, plătită să se uite la ședințele CL
Asociația Eurodemos a primit o finanțare de 56.539 lei de la Primărie pentru proiectul „Lideri pentru Europa”. Cristina Zacornea, președinte executiv EuroDemos, a spus că ideea de bază a proiectelor derulate este implicarea tinerilor în viața comunității, punând accent pe felul în care funcționează instituțiile. Ce documente generează funcționarea lor, cum se desfășoară o ședință a Parlamentului European, a Consiliului Local. „O parte importantă a proiectului a fost observarea funcționării Consiliului Local”, a afirmat Zacornea.

Dar în cea mai mare parte a acestui an, din cauza pandemiei, ședințele s-au desfășurat online. Adică, asociația a făcut pe bani ceea ce poate oricine face gratis: să intre pe Facebook sau pe YouTube să vadă ședințele CL.

Yufest a fost preluată de șefii IasiTV Life, televiziunea de casă a lui Chirica, dar acțiunile asociației se termină prin 2018-ianuarie 2019. Nimic concret în 2020, deși banii de la Primărie vin

În fiecare an, Morel Bolea trage lozul de 20.000 de euro
În total, pe aceste două tipuri de finanțări, Eurodemos și Kasta Morrely au luat de la Primărie peste 94.000 de lei. Este de notorietate apropierea dintre primarul Mihai Chirica și Morel Bolea, părintele ambelor organizații. La una din prezentările de modă din trecut a apărut inclusiv una dintre fiicele lui Chirica.

REPORTER DE IAȘI a întrebat-o pe Cristina Zacornea, președinte executiv EuroDemos, dacă fata primarului participă la acțiunile Eurodemos. „Sigur, fata dlui Chirica a participat în trecut la proiecte, participă încă în măsura în care nu-i este afectat programul de școală. Sunt lucruri punctuale, tinerii sunt implicați în ele, noi nu ne uităm cine sunt sau din ce medii vin”, a declarat Zacornea.

La 30 de minute după ce a oferit acest răspuns, Zacornea a revenit telefonic și a precizat: “Am întrebat directorii executivi de departamente, fata domnului Chirica nu a participat vreodată la vreun eveniment de-al nostru”.

Fenomenul „Fake news”, explicat de neprofesioniști

Cu puțin peste 48.000 lei finanțare, adică aproape 10.000 de euro, figurează Asociația Moral Compass. Titlul proiectului pentru care a primit bani de la Primărie este „SOS Fake News!”.

„Realizăm ateliere practice de educație media. Ne adresăm unui număr de 500 – 700 de elevi, într-un parteneriat cu școli din Iași. Atelierele sunt susținute de echipa Moral Compass, cu asistent proiect, psiholog. Încercăm să educăm elevii despre ce înseamnă fake news, pentru că acest fenomen a luat amploare. Facem apel și la experiența personală a copiilor, discutăm despre cyber bullying, facem apel la partea științifică, adică la ce spun studiile, le transmitem că minciuna repetată devine adevăr. Învață să recunoască o știre falsă uitându-se la cine a scris articolul, dacă este o persoană reală, când a fost scris, este o glumă sau nu, există date despre echipa de redacție? Îi învățăm să apeleze la un adult dacă au o formă de suspiciune”, a precizat Alexandra Maftei de la Moral Compass.

Pagina de Faccebook prezintă imagini și informații de la mai multe întruniri ce au avut loc în școlile din Iași.

Ana Octavia Preotu, afiliată PNL, a primit bani pentru proiecte culturare absolut invizibile în oraș

Marius Alexa, alt personaj ambiental „pe partea economică”

La secțiunea „proiecte de tineret” au fost finanțate 20 de inițiative a căror valoare cumulată se ridică la 627.000 lei dintr-un total de 1 milion de lei. Restul banilor a fost alocat unor proiecte multianuale (2020-2021).

„Platforma locală de conectare a tinerilor antreprenori din industrii creative cu mentori și susținători – IAȘICONECT”, în valoare de 20.000 de lei, îi aparține Asociației pentru Promovarea Economiei Cunoașterii.

„Cu acest proiect, dorim ca 30 de tineri care au idei de afaceri să fie îndrumați de 10 mentori – oameni de afaceri cunoscuți din Iași. Spre exemplu, dacă un tânăr are o idee în zona afacerilor din modă, să fie îndrumat de Irina Schrotter, care are experineță vastă în acest domeniu”, a declarat Marius Alexa de la Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii.
Cu jumătate de gură, Alexa a admis că proiectul se află în întârziere în condițiile în care are termen limită sfârșitul lunii noiembrie. „Încă suntem în căutarea tinerilor cu idei, le punem la dispoziție o platformă unde să-și înscrie proiectele. Timpul a fost foarte scurt, proiectul este depus de la începutul verii, dar din cauza pandemiei a fost aprobat abia la finalul lunii august”, a completat acesta.

Ați auzit de Ziua Europei prin ochii tinerilor, în mai 2020? Festivism de fațadă, niciun beneficiu concret pentru oraș, deși Eurodemos primește zeci de mii de euro de la Primărie

Gruparea Iasi TV Life, bani luați pentru nimic concret

Una dintre cele mai consistente sume de la această secțiune – 55.000 lei – a fost adjudecată de Asociația Yufest cu proiectul „Tinerii în linia întâi”. Consiliul director al organizații este format din președinte Lia Anton (totodată manager la IasiTvLife), prim-vicepreședinte Dan Mândruță (redactor-șef Iasi Tv Life) și vicepreședinte Laura Mândruță, soția acestuia). Pe pagina web a asociației nu există niciun fel de informații legate de acest proiect. „Puteți scrie ce vreți”, a spus, telefonic, Dan Mândruță. La fel de evazivă a fost și Lia Anton: „Nu sunt în oraș acum, ne auzim luni”.

Alți vechi abonați, pe filiera lui Adrian Căliman (PNL)

Asociațiile Artipic și Moldavia au finanțări de 55.000 lei, respectiv 15.000 lei pentru proiectele „RegenerArte Urbană” și Sport’n’Iași. La ambele, președinte este Ana Octavia Preotu. Asociațiile sunt conectate cu personaje din zona liberală.

Asociația Culturală Moldovia a organizat Rock’n’Iasi, la Casa Studenților, avându-l ca partener pe Adrian Căliman, consilier local PNL. Recent, cealaltă organizație, Artipic, a primit o finanțare de la Ministerul Culturii ce-l are ca secretar de stat pe liberalul Liviu Brătescu. Mai mult, „Caravana de Artă Urbană”, tot al Asociației Artipic, este un proiect desfășurat în perioada iunie - octombrie 2020 în parteneriat cu Primăria comunei Plugari (condusă de liberalul Paul Mursa).

„Prin intermediul acestui proiect încercăm să promovăm comuna Plugari, să dezvoltăm și să înfrumusețăm peisajul cultural și urban și să facilităm accesul cetățenilor, în special al tinerilor, la activități frumoase și educative”, a spus primarul Paul Mursa. Acesta a fost citat de site-ul de propagandă PNL www.pulsuliesean.ro al Adinei Dura, sora lui Costel Alexe, recent ales președinte al Consiliului Județean Iași.

Article image
* Adina Stoleru e șefă și are două angajate. A fost traducătoarea lui Mihai Chirica, a avut și un stagiu la MAE * A aterizat la invenția comunistoidă a lui Chirica, cu șezători și cenacluri decrepite la care nu participă nimeni * Niciun oraș mare din țară nu are Birou Diaspora, adică nu aruncă bani pe geam * De șase luni, Stoleru și consiliera Alexandra Minciună vin facultativ la serviciu: nu fac efectiv nimic * O a tre...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: