fbpx
 
Angajați-fantomă la Zona Metropolitană: zero activitate, dar salarii plătite la zi. Ieșenii au transport „din oră în oră”

Angajați-fantomă la Zona Metropolitană: zero activitate, dar salarii plătite la zi. Ieșenii au transport „din oră în oră”


* Fondul de salarii de peste 200.000 de lei anual e cheltuit fără probleme. Restul activităților din buget figurează cu zero lei cheltuiți
* Oamenii vin la serviciu degeaba. Site-ul Zonei Metropolitane Iași (ZMI) se activează din patru în patru ani, în campaniile electorale: 2015-2016, 2019-2020 . Între acești ani, pauză!
* Activistul PNL Raj Nepotu e plătit de ZMI fără să explice cu ce se ocupă
* Mihai Chirica a deschis propriul birou-fantomă de dezvoltare metropolitană și la Primărie
* Nici funcționarii nu-i cunosc, nu știu cine sunt, cum au fost angajați și ce fac. Dar sunt cinci posturi în organigramă
* Primăria nu și-a achitat niciodată nici măcar contribuția la bugetul ZMI
* Între timp, 170.000  de oameni din Zona Metropolitană, practic un al doilea oraș, sunt lipsiți complet de transport
* Dar Chirica se miră, ipocrit, că e blocat traficul de mașini

 Singurii indicatori bifați de cei care se ocupă de proiectele metropolitane au fost salariile. Bugetul de cheltuieli de la Asociația Zona Metropolitană relevă lipsa oricărei activități, iar proiectele europene atrase sunt zero.

Singurii pași făcuți în cinci ani sunt câteva curse CTP în comunele apropiate, dar cu autobuze care vin odată pe oră. Și nu în toată Zona Metropolitană. Or pentru acest lucru era suficientă o programare gândită în jumătate de zi de muncă. Restul timpului reprezintă salarii plătite degeaba.

Aceste microbuze vechi de 20 de ani, cu peste 1 milion de kilometri la bord, încă mai circulă prin Iași

Nici cotizațiile la Zona Metropolitană nu se mai plătesc

Angajații ZMI merg în deplasări și toacă an de an aceleași proiecte anunțate când și când de primarul Mihai Chirica, vorbe goale: extindere linii de tramvai, grădinițe, parcuri.
La Primărie există un birou de mobilitate urbană și zonă metropolitană, cu cinci angajați plătiți cu 3.500-4.000 de lei/lună fără să facă nimic. La Asociația Zona Metropolitană, la fel, printre ei fiind și liberalul Raj Nepotu. „Am fost la ședințe de-ale lor, dar nu au fost urmate neapărat de ceva concret. În patru ani, am avut trei ședințe, poate, dar primarul a fost la mai multe”, explică viceprimarul Radu Botez.
Ca detaliu, conform calculelor, Primăria Iași și Consiliul Județean nici nu s-au mai obosit să achite în ultimii ani cotizația de membri ai Asociației.

Timpii de așteptare pentru comunele din jur sunt de o oră. Autobuze sunt doar în Tomești, Aroneanu, Ciurea și Valea Lupului

În afară de liniile de tramvai, nu au nimic de arătat

Există două entități care fac același lucru la Iași: Asociația Zona Metroplitană și un birou din Primărie. La Asociația Zona Metropolitană Iași lucrează în prezent cinci persoane: Gheorghe Ioniță (șef birou servicii funcționale), Ioan Săvescu (administrator rețea), Roxana Gravil (expert managementul proiectelor), Elena Maftei (expert managementul proiectelor) și Grigore Raj Nepotu (strategii de dezvoltare, responsabil amenajarea teritorului).
Asociația a fost înființată în aprilie 2004, de către Consiliul Județean (CJ), Municipiul Iași și 12 localități rurale din jurul orașului. Au aderat ulterior alte cinci localități mai îndepărtate. Scopul declarat: obiective comune de dezvoltare.
Ce se observă, însă, căutând în bazele de date ale Zonei Metropolitane Iași, este că aproape totul, cu mici excepții, este teorie pură. Mai mult, Asociația își trece în rapoarte proiecte anunțate sau în derulare ale Primăriei Iași – liniile de tramvai aflate în reabilitare – ca fiind efort propriu.

Politrucul Raj Nepotu postează la serviciu, Zona Metropolitană, unde nu are nicio activitate. E Zona Crepusculară. Liberalul și-a deschis în schimb un fast-food în Piața Alexandru și câștigă bine

Salariile sunt de trei ori mai mari decât veniturile organizației

Iar sumarul veniturilor și cheltuielilor din ultimii trei ani este relevant pentru lipsa de activitate și plimbatul hârtiilor. În 2017, veniturile au fost prognozate la 2,195 milioane de lei (incluzând restanțe ale membrilor mari – Primăria Iași și CJ). Dar veniturile realizate efectiv au fost de 628.000 de lei.
O treime din sumă, adică 206.000 de lei, s-a dus în 2017 pentru salariile angajaților (70% din cheltuielile prognozate) – aproximativ 3.400 de lei pentru fiecare angajat, în medie, lunar. Asociația a avut prevăzute cheltuieli cu studii și cercetări de 350.000 de lei, dar nu i-a consumat.
În 2018, Zona Metropolitană prognoza venituri de 667.000 de lei (de această dată nu a mai inclus și restanțele), dar a realizat abia 51.000 de lei, adică de 13 ori mai puțin. A dat salariile din încasările precedente, pentru că suma totală a fondului de salarizare a fost de 162.000 de lei (de trei ori mai mult decât încasările). Suma destinată studiilor și pregătirii proiectelor a fost redusă la 30.000 de lei.
În 2019, prognoza arăta venituri de 668.000 de lei, dar în realitate s-au strâns 58.620 lei. Fondul de salarii estimat a fost depășit, ajungându-se la procent de 112%: 230.000 de lei salarii, față de 205.000 de lei prognozat – 3.833 de lei/angajat lunar. Li s-au și mărit lefurile, dacă tot nu făceau nimic.

Așa arată coloanele de mașini în Iași la orele de vârf, dimineața și după-amiaza

4.000 de lei salariul, dar nu-i cunoaște nimeni în Primărie

Conform organigramei Primăriei Iași, în cadrul instituției funcționează, prin subordonare la Direcția Generală Tehnică și Dezvoltare, Biroul Mobilitate și Dezvoltare Metropolitană. În organigramă figurează cinci angajați, veniți în Primărie drept personal contractual. Nefiind funcționari publici, aceștia nu depun declarații de avere.
Astfel că singura soluție pentru aflarea salariilor sunt sursele: „Au undeva la 5.000-6.000 de lei brut la acest birou, poate puțin peste, așa că au salarii de 3.000-4.000 de lei net. Doar că nici nu-i știu cum arată, nici nu i-am văzut vreodată la ședințele Asociației Zona Metropolitană Iași”, spune un funcționar de rang înalt din cadrul Primăriei Iași.

Viceprimarul Radu Botez nu știa că există biroul de dezvoltare metropolitană în Primărie

Nici Radu Botez nu știa că există acest birou

Singurul care putea da detalii despre angajații biroului ar fi fost, astfel, șeful lor direct, conform organigramei: Dumitru Tomorug, directorul general al Primăriei, numărul 3 în ierarhie. „Nu știu numele acestor angajați, iar Biroul Mobilitate Urbană și Dezvoltare Metropolitană este subordonat direct la Cabinet Primar, nu la mine”, susține directorul Tomorug.
Cinci angajați plătiți cu suma brută de 6.000 de lei lunar, la Primărie, înseamnă un efort bugetar de 30.000 de lei lunar, adică 360.000 de lei anual.
Pe site-ul Primăriei, Zona Metropolitană este resuscitată, judecând după periodicitatea știrilor, în perioade de campanie electorală, apărând pauze de ani întregi între informațiile venite de la acest birou. “Nu știam că există un astfel de birou în Primărie, chiar dacă am fost la ședințe la Asociația Zona Metroplitană. Dar, asta pentru că, cel mai probabil, subordonarea a fost ori la celălalt viceprimar, ori direct la primar”, a explicat Radu Botez, viceprimarul Iașului.
„Am făcut schimb de hârtii cu acest birou, am lucrat cu ei, am colaborat pe proiecte”, spune Gheorghe Ioniță, de la Asociația Zona Metropolitană Iași. Mai multe informații nu oferă, pentru că președinte al entității este Mihai Chirica.

În 2019, cheltuielile cu personalul la Zona Metropolitană au fost mai mari decât cele prevăzute în buget

Au mai născut un monstru birocratic: Asociația de Transport

Pentru ceilalți primari din asociație, Zona Metropolitană a fost inexistentă în ultimii ani, deși a fost creată pentru a le sprijini localitățile. Ștefan Timofte, primarul din Tomești, spune că asociația nu a reprezentat nimic pentru ei.
„Până acum nu s-a mișcat ceva important acolo decât pentru Iași. Fondurile atrase pentru liniile de tramvai au fost pentru oraș, niciun leu nu s-a dus către o comună. Doar că nu mai merge așa, pentru că vor fi bani pentru mobilitate urbană, iar noi, comunele membre, am dat deja hotărâri de CL să se înființeze o societatea de transport a Zonei Metropolitane. Acum, pe ultima sută de metri, a dat-o și Primăria Iași, deci vom încerca să luăm fonduri pentru autobuze astfel încât toți cei din zona metropolitană să ajungă în celelalte comune, traversând Iașul”, explică Ștefan Timofte.
Proiectul a fost anunțat în campania electoral și de către Mihai Chirica, după cinci ani în care nu a făcut nimic. Acum s-a înființat încă o structură birocratică: Asociația Metropolitană de Transport. Dar de atunci nu s-a mai făcut niciun pas concret, deși au trecut trei luni.
Din asociație fac parte Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului, Victoria, Iași și CJ.

Aproape nimeni nu-și mai plătește cotizația la Asociația Metropolitană Iași. Primăria lui Mihai Chirica n-a mai plătit de aproape patru ani. Interesul general este zero

Transportul actual în Zona Metropolitană: microbuze antice, din oră în oră

Aroneanu - microbuze din oră în oră
Bârnova - microbuze din oră în oră. Plus autobuzele 30, 30B și 46, care ajung la Trei Sarmale, dar nu intră în comună

Ciurea - Autobuze CTP 27, 41, 44 (la blocuri Lunca Cetățuii)

Comarna - microbuze la 2-3 ore

Dobrovăț - microbuze la 2-3 ore

Holboca - nu există microbuz, există doar posibilitatea vechii linii 3, dar este la distanță relativ mare

Lețcani - microbuze la 40 de minute-o oră
Miroslava - autobuz 23 (până la Primăria Miroslava)

Mogoșești - microbuze la jumătate de oră
Movileni - microbuze din oră în oră

Popricani - microbuze la o oră-o oră și jumătate

Prisăcani - microbuze la 3 ore

Rediu - microbuze la fiecare 20-30 de minute

Schitu Duca - microbuze la orele 14 și 15.30, zilnic

Tomești - Autobuze CTP 29 (până la blocuri)

Țuțora - microbuze din oră în oră

Ungheni - microbuze din oră în oră

Valea Lupului - Autobuze 20 sau 30B de la CTP

Victoria - microbuze la 30-40 de minute

Oficial, 170.000 de locuitori în Zona Metropolitană, dar real sunt mai mulți

Aroneanu - 4.200

Bârnova - 18.000

Ciurea - 18.000

Comarna - 4500

Dobrovat - 2500

Holboca - 12.000

Letcani - 6.000

Miroslava - 23.000

Mogosesti - 5.500

Movileni - 3.000

Popricani - 9.000

Prisacani - 3.000

Rediu - 11.000

Schitu Duca - 4.500

Tomesti - 15.000

Tutora - 3.500

Ungheni - 4.500

Valea Lupului - 17.000

Victoria - 4.500

Total 168.700

(față de 102.000 la crearea ZMI în 2004). Un plus de 66.000 de oameni. 

Article image
Niciunul din proiectele oengiste finanțate de Primărie nu are un impact real în comunitatea ieșeană. Cele mai multe proiecte nu lasă nici măcar o urmă vizibilă în online a banilor cheltuiți. Totul e sclipici și vorbe goale. Gruparea IașiTV Life are în fiecare an o cotă pusă deoparte. Eurodemos face un eveniment anual care nu folosește la nimic și asupra căruia există dubii serioase privind justificarea banilor cheltuiți. De...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: