fbpx
 

Piloșii lui Chirica au stins nocturna la stadion: ultimii doi administratori sunt fiul și ginerele unor granguri din Primărie


Sindromul „Vocea și talentul” au ruinat stadionul din Copou. Administratorul anterior era fiul fostului șef al bazei sportive, care s-a pensionat și i-a lăsat postul moștenire. Alexandru Grierosu, amic de agape cu Mihai Chirica, a fost dat afară după un scandal monstru în aprilie 2019, când nu pregătise gazonul pentru meciul cu Gaz Metan Mediaș. A venit, prin detașare, Florin Baltag, ginerele antrenorului Ioan Lazariuc, șeful Bazei Sportive de la Ciric. Altă pilă! Baltag susține că nu știe de stingerea nocturnei încă de la antrenamentul de sâmbătă, deși este administratorul stadionului

Din tată în fiu sau prin tata-socru către ginere. Așa se dă la Iași funcția de administrator al stadionului din Copou. Efectul: rateuri incredibile cum ar fi defecțiunea instalației de nocturnă de-acum două zile sau starea execrabilă a gazonului de-acum un an și jumătate.

Actualul administrator, Florin Baltag, e ginerele lui Ioan Lazariuc, el însuși venit pe pile în Primăria Iași. Anterior, stadionul a fost administrat de Alexandru Grierosu, fiul mai cunoscutului Virgil „Grișa” Grierosu care i-a lăsat funcția moștenire.

Administratorul: „Nu știam că sunt probleme”
Rețeaua de piloși din Primărie a pus pe butuci și fotbalul. Poli va pierde la masa verde meciul cu Viitorul deoarece nocturna s-a defectat în repetate rânduri. Știrea a făcut deja înconjurul țării. Omul-cheie care trebuie să dea explicații este Florin Baltag, administratorul stadionului. Acesta este angajat la Direcția Exploatare Patrimoniu din cadrul Primăriei Iași, proprietarul arenei.

 „În momentul acesta este o anchetă. Nu știam că sunt probleme la instalația de nocturnă. Cred că este vorba despre un cumul de factori”, a spus Florin Baltag.

Alexandru Grierosu i-a urmat pe funcție tatălui său, ca un fel de dinastie

Ce-l recomandă? Tata socru
Acesta îndeplinește funcția de administrator al stadionului „Emil Alexandrescu” de anul trecut. „Am venit prin detașare”, a răspuns, laconic, Baltag.

Întrebat în detaliu de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI despre traseul său profesional, Baltag s-a eschivat. „Am niște activități urgente acum, vorbim mai târziu”, a spus administratorul care, ulterior, n-a mai răspuns apelurilor telefonice.
Despre ce-l recomandă pe Baltag pentru această funcție, răspunsul unor surse din Palatul Roznovanu a fost scurt și edificator: socrul. Florin Baltag este căsătorit cu Andra Ioana Lazariuc, fiica lui Ioan Lazariuc, cunoscut antrenor de canotaj.
Socrul era șeful Bazei de la Ciric
Ioan Lazariuc este unul dintre cei peste 60 de funcționari cărora la începutul acestui an le-a expirat detașarea în Primărie. Lazariuc activase ca inspector la departamentul de Tineret și Sport. Ulterior, același Lazariuc a reapărut ca unul dintre responsabilii Bazei de Agrement de la Ciric. „Nu mai lucrez de o săptămână. Nu se știe dacă mai revin. A fost un contract pe perioadă determinată”, a afirmat acesta.
Toate persoanele care ajung prin detașare la Primărie au „binecuvântarea” șefilor din Palatul Roznovanu. Detașarea a fost folosită până recent pentru a fenta concursul și pentru ca cel detașat (de regulă de la o firmă privată) să vină deja cu un salariu mare pe care să i-l plătească Primăria.

Ioan Lazariuc era șef la Baza din Ciric, iar ginerele era numai bun să devină adminstrator la stadionul din Copou

Niciunul n-a dat concurs
Așadar, Ioan Lazariuc a fost adus prin detașare în Primărie, similar ginerele său Florin Baltag a ajuns administrator al stadionului, fără să dea concurs.

Anterior, din 2013, Baltag s-a asociat cu Andra Ioana Lazariuc în firma Moto KRP. În funcția de administrator, Baltag a ajuns în 2019 când l-a înlocuit pe Alexandru Grierosu.

Un concurs cu dedicație

Acest Grierosu a îndeplinit funcția doar un an și câteva luni. Deși a lucrat în cadrul clubului din 2006, mai întâi la marketing, Alexandru Grierosu a promovat un concurs la Primărie abia în 2018.

Astfel, pe 12 februarie, acum aproape trei ani, Grierosu a fost singurul din cei 8 candidați care a trecut de proba scrisă. A luat 51,33 puncte, minimum fiind de 50 de puncte. Niciunul dintre ceilalți candidați nu a atins cerința minimală.

La câteva zile distanță, Grierosu a susținut interviul la care a luat 81,33 puncte. Deci, cu o medie de 66,33 puncte, acesta a devenit administrator I la Compartimentul Personal Auxiliar – Direcția Exploatare Patrimoniu. Adică, administrator al stadionului din Copou.

Florin Baltag și soția. Tata socru a rezolvat un post călduț prin detașare

Tatăl i-a lăsat moștenire postul de administrator
Tânărul Alexandru Grierosu este fiul mult mai cunoscutului Virgil Grierosu. „Nea Grișa”, cum îi zic prietenii, a devenit administrator al stadionului acum vreo 15 ani. Bun amic cu fostul primar Gheorghe Nichita cu care juca periodic fotbal și tenis cu piciorul, Virgil Grierosu a rămas și în grațiile actualului primar Mihai Chirica.

„Stadionul funcționează cu doi administratori. Unul este cel numit de Primărie, cum este acum cazul lui Baltag sau până anul trecut al lui Alexandru Grierosu, celălalt administrator este al clubului. Deși s-a pensionat, Virgil Grierosu este celălalt administrator”, a precizat o sursă din interiorul clubului Politehnica.

Deci, în perioada 2018-2019, cei doi administratori ai stadionului au fost cei doi Grierosu, tatăl și fiul.

Momente dramatice la meciul de duminică seara, cu Viitorul. Un stâlp nu s-a aprins deloc înainte de meci, apoi toată instalația a cedat exact când Poli înscria pentru 2-1

Grierosu, dat afară tot după un meci cu scandal
Un scandal a izbucnit în primăvara anului 2019, la meciul pierdut acasă cu Gaz Metan. Atunci, fostul președinte al grupării din Copou l-a acuzat pe administratorul Alexandru Grierosu că nu se îngrijește de starea gazonului, aceasta fiind foarte proastă. La scurt timp, Grierosu a părăsit funcția de administrator.

„Așa am decis eu atunci”, a spus acesta, refuzând să lămurească contextul. Totuși, Alexandru Grierosu a rămas în cadrul clubului, activând ca ofițer de securitate.

După scandalul provocat de suporteri la un meci la Botoșani, acum un an, și decizia de evacuare pe care a luat-o Grierosu, acesta a căzut în dizgrație. Alexandru Grierosu a mai rezistat aproape un an la club, până în septembrie anul acesta când, pe fondul reducerilor de costuri, a fost disponibilizat.

Acum, Grierosu are un magazin de specialități, preparate din carne și brânzeturi, Meat&Cheese Boutique, la Hala Centrală.

Acest stadion e vechi din 1960. Vestiarele nu sunt încălzite, deși suntem în noiembrie. În birouri plouă. Duminică, înainte de meci, arbitrii s-au dezbrăcat pentru a se schimba și au cerut niște aeroterme pentru că le era frig

Cip Paraschiv nu știe cauza defecțiunii
Despre defecțiunea la instalația de nocturnă nu suflă nimeni nicio vorbă. Acum două zile, aceasta a dus la întreruperea meciului Poli Iași-Viitorul, partidă pe care Iașul o va pierde, aproape sigur, la masa verde cu 0-3. „Încă nu știu ce s-a întâmplat. Au venit cei de la firmă care asigură mentenanța (Flash Lighting Services – n.r.) și-și fac propriile verificări, ancheta. Așteptăm rezultatul, eu nu am ce face”, a declarat Ciprian Paraschiv, președintele Politehnicii.

Stadionul în beznă, administratorul Florin Baltag

Baltag așteaptă rezultatul anchetei

Nici administratorul Baltag nu vrea să lanseze nicio ipoteză. „Ancheta va stabili ce s-a întâmplat”, a spus el. Baltag a negat că ar fi știu de probleme, însă persoane din stafful clubului susțin că inclusiv la antrenamentul de sâmbătă au fost semne ale unei defecțiuni. „A fost o suprasarcină care a oprit instalația. Nu se știe de ce n-au pornit generatoarele”, a comentat o sursă din interior.

Fondul de salarii pentru jucători este de 78.000 de euro lunar, cel mai mic din Liga 1. Mihai Chirica pretindea cupe europene, dar după declarații sforăitoare nu mai făcea nimic pentru echipă. Politica de personal e falimentul unei administrații conduse ca un clan

Ambrosie e în carantină, pozitiv
Fostul președinte, Adrian Ambrosie, merge pe ipoteza unui accident. „Cât am fost președinte, stabilisem un protocol. Înaintea fiecărui meci, făceam ședință cu responsabilii din fiecare departament și dispuneam verificarea întregii infrastructuri sportive, de la gazon, vestiare, tribune și până la instalația de iluminat. În plus, periodic, nocturna era testată”, a spus Ambrosie.

Mihai Chirica, bilanț negru în ultimele trei luni
- În august, primarul Mihai Chirica a anunțat, iar în 17 august Consiliul Local a aprobat, trei achiziții pentru copiii din școli (măști, echipamente educaționale, tablete). Niciuna nu a fost atribuită până acum
- În septembrie, a fost anulată licitația pentru centrul multifuncțional din Cicoarei, proiect cu fonduri europene nerambursabile, estimat la 12 milioane de lei
- Tot în septembrie, a fost anulată licitația pentru servicii de proiectare reabilitare pasaj Alexandru cel Bun
- Licitația pentru construirea parcării supraterane din Mușatini (8 milioane de lei), mult promovată, a fost anulată la sfârșitul lunii octombrie
- Site-ul Primăriei cade frecvent, un astfel de incident de la sfârșitul lunii octombrie depășind ca durată 24 de ore
- O autorizație de construire (a unui bloc de-al dezvoltatorului Daniel Niculiță) a fost anulată de instanță, iar în alte două cazuri (lângă podul Socola și în Podu de Piatră), Prefectura a cerut anularea autorizațiilor, adresându-se instanței

Iar a fost scos de la naftalină unchiul pe care primarul îl folosește pentru donațiile sale în campania electorală, pentru a nu fi nevoit să justifice sumele. Acum, Vasile Chirica i-ar fi dat „cu împrumut” 100.000 de lei. Primarul e în conflict de interese, pentru că unchiul cere de la Primărie 1 ha de teren, în virtutea calității de revoluționar. Acesta a mai primit și un spațiu comercial ultracentral, pe care l-a scos la ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30