fbpx
 
Trei luni din viața lui Mihai Chirica. Primarul și cumătrii au distrus urbanismul, nu Mustiață (COMENTARIU)

Trei luni din viața lui Mihai Chirica. Primarul și cumătrii au distrus urbanismul, nu Mustiață (COMENTARIU)


Mihai Chirica l-a suspendat pe Alexandru Mustiață - pe care îl mai adusese de două ori în funcția de arhitect șef - pentru că este sub presiune și transmite mesaje publice că e băiat bun. 

Hopa: pe strada Strămoșilor (Dacia), unde oamenii au ieșit în piață din cauza unui bloc, nu se făcuse consultarea vecinilor. Dar aceasta e o practică sub domnia lui Chirica și Harabagiu.

Dacă ar permite accesul REPORTER la conferințele sale de presă și nu ne-ar buscula gardienii la ușa Primăriei, apucături demne de zonele tribale din Pakistan, Mihai Chirica ar trebui să răspundă de ce i-a retras dreptul de semnătură viceprimarului Harabagiu la sfârșitul anului 2019. Ar trebui să răspundă la întrebarea: tot pentru lipsa consultării vecinilor la un bloc din CUG?

Sau ar răspunde la întrebarea: cum să procedeze ieșenii cu un primar care a anulat orice demers pentru realizarea unui nou PUG, din 2017 până în prezent? Ce să-i facă ieșenii unui primar care manevrează un PUG expirat de 11 ani, în care figurează pe zone întinse mențiunea: „lipsă indicatori urbanistici"? Adică e la discreția Puterii: P+14 dacă se plătește. 

Mihai Chirica oferă iesenilor la nesfârșit aceeași farsă de prost gust, cum a făcut în toată cariera sa de primar: acum el reformează Urbanismul (că sunt ultimele săptămâni de campanie electorală și orice scandal dă rău) și cere un loc de parcare la fiecare apartament nou. Farsa este că primarul Chirica luptă împotriva vechii administrații pesediste. El este noul administrator PNL. Iată un vodevil de prostit ieșenii.

Dar vechea administrație pesedistă, cu primar tot Mihai Chirica, a ajuns o fabrică de produs acte ilegale chiar în ultimul an, când domnia sa a trecut la liberali. Avem o situație nefirească la Iași, extrem de gravă: anul acesta, în 8 luni, s-au produs 7 PUZ-uri pe care Prefectura le contestă, cerându-le anularea. Așa ceva se întâmplă într-o comună confiscată de niște mafioți locali, nu într-un oraș de 400.000 de locuitori din Uniunea Europeană. 

Să vedem lista din 2020 și să fim uimiți că sunt apropiații lui Mihai Chirica:

-PUZ hotel Gabriel Surdu, stâlpul Puterii lui Chirica în Consiliul Local. Anulare Prefectură.

-PUZ hotel Găburici-PMP, aliat în vechiul și noul Consiliu Local. Anulare Prefectură.

-PUZ și autorizație Hitruc, cumătrul lui Chirica, bloc abominabil peste Restaurant Familial. Anulare Prefectură.

-PUZ Cătălin Drăgan, prietenul primarului, partenerul de afaceri de pe firma-paravan Eurodesign Consult (care a construit domeniul lui Chirica de la Frasin), bloc cu 4 etaje în spatele Curții de Apel. Anulare Prefectură.

-PUZ bloc 10 etaje pe Șoseaua Națională. Beneficiarul proiectului a vândut afacerea la 3 zile după ce-a obținut PUZ-ul. Adică atât mai aștepta: votul și să ia banul. Anulare Prefectură.

-PUZ și autorizație bloc pe strada Strămoșilor, cartier Dacia. Surpriză: documentația PUZ a fost semnată de Mihai Chirica. Anulare Prefectură.

- Autorizație bloc ilegal lângă Pasajul Nicolina, Cristian Iosub, asociat cu familia Bostan, consilier local PNL, care vrea să fie șeful Comisiei de Urbanism. Liberalii au început în trombă. Anulare Prefectură.

Deci avem o administrație lângă care trebuie să stea cineva geană ca să anuleze toate tunurile financiare pe care le produce non-stop, fără remușcări. Asta nu mai e domnia legii. Este anarhie. Mihai Chirica a atins culmea tupeului.

Dar dacă în Urbanism să spunem că tentațiile sunt mari și lumea-i rea și invidioasă, poate găsim la primarul Iașului mari realizări administrativ-edilitare. Poate că acest lider înnăscut este atât de valoros încât nu ne putem dispensa de el oricât ar călca prin străchini.

Haideți să-i refacem jurnalul de bord din ultimele trei luni, să vedem efectiv ce s-a ales de pe urma sa din tot ce-a vorbit și a întreprins:

- În august a anunțat, iar după trei zile Consiliul Local a aprobat, trei achiziții pentru copiii din școli (1,5 milioane de măști, mii de echipamente educaționale și tablete). Ieri a atribuit una singură. Echipamentele mai durează o lună. Tabletele nu se știe. De măști nu se mai aude nimic, deși licitația a fost lansată. Pandemia și școala se termină în mai.

- Licitația pentru construire parcare supraterană Mușatini (8 milioane de lei), mult promovată, a fost anulată la sfârșitul lunii octombrie. Proiectul l-a demarat prin 2011 Gheorghe Nichita, iar Mihai Chirica îl vântură de cel puțin cinci ani.

- În septembrie a fost anulată și licitația pentru Centru Multifuncțional Cicoarei (12 milioane de lei). Tot în septembrie a fost anulată licitația pentru servicii de proiectare reparare Pasaj Alexandru cel Bun. În toate cazurile, motivul a fost „oferte neconforme/neacceptabile”.

- site-ul Primăriei cade frecvent, un astfel de incident de la sfârșitul lunii octombrie depășind 24 de ore. Totuși Chirica se consideră șeful unui oraș „smart”, dorind poate, prin asociere, să se creadă că și primarul o fi „smart”.  

- A căzut nocturna de la stadion, complex administrat de Primărie. Din această cauză, echipa a pierdut cu 0-3, la masa verde, deși pe teren conducea cu 2-1. Ultimii doi administratori ai stadionului au fost numiți pe pile, dintre apropiații primarului.

- „Săgeți” ale PNL și primarului au atacat în instanță, fără succes, listele USR din Consiliul Local. Curat democratic!

- În două seri, primarul a scris personal pe Facebook texte dezlânate, pline de acuze și greșeli de Limbă Română. Ulterior, acestea au fost corectate de angajații de la Comunicare. În unul dintre acestea, a insinuat că deputata Chichirău cheltuie banii pe droguri.

- În august, Chirica a declarat că speră ca analfabetismul să nu plece niciodată din Iași și că mireasa lui este PNL. Adică tot el e șeful în casă.

- O autorizație de construire (Leca-Niculiță) a fost anulată de instanță, iar în alte două cazuri (Pod Socola și Spațiu Verde Podul de Piatră), Prefectura a cerut anularea.

- Viceprimarul Gabriel Harabagiu a plecat în Grecia, deși Iohannis spunea că în pandemie „ori ești precaut, ori ești prost”, și s-a îmbolnăvit de Covid. Din contact în contact, s-a îmbolnăvit și Mihai Chirica.

- Primăria a tergiversat aprobarea de amplasare a materialelor electorale ale USR și a aprobat foarte repede una similară de la PNL, partidul primarului.

- Pentru a-și finanța campania electorală, Chirica a împrumutat 100.000 de lei de la unchiul său, care se află în proces cu Primăria pentru un teren. Unchiul nu poate justifica acești bani.

- Iașul nu apare cu niciun proiect pe lista Guvernului cu investiții din Fondul de Redresare, de 31 miliarde de euro. Apar în schimb, metroul din Cluj, cu 1 miliard de euro, și zeci de orașe cu Șosele de Centură. Chirica recunoaște că nu are proiecte, dar afirmă că trebuie să așteptăm alte șanse și totul se va rezolva, fără să explice când, cum, din ce bani.

- Și cu toate acestea, pe o prezență foarte slabă la vot, Mihai Chirica a fost reales primar. Succes în continuare!

Article image
Mă dezgustă încremenirea asta în populism, în demagogie, în bombastic şi fanfaronadă penibilă. Chirica şi Alexe sunt politicieni tineri, dar retorica lor este învechită, sforăitoare, lipsită de realism, de autenticitate, îşi subestimează publicul şi îl consideră o simplă masă de manevră.
Autor Gabriel Gachi Editorial 22 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: