fbpx
Print this page
Andrei Tabarcea (centru) e din pepiniera PNL, crescut pe lângă Costel Alexe (stânga) și Anghel Ficu (dreapta). PNL Iași e ca o companie de făcut bani publici Andrei Tabarcea (centru) e din pepiniera PNL, crescut pe lângă Costel Alexe (stânga) și Anghel Ficu (dreapta). PNL Iași e ca o companie de făcut bani publici

EXCLUSIV. Morișca PNL de făcut bani din achiziții directe: filiera Alexe-Ficu-Tabarcea


* Băieții deștepți” din PNL au județul la picioare: primăriile liberale au nevoie de bani europeni, Eșalonul 2 din partid oferă consultanța pe bani grei, iar șefii lor, care conduc instituțiile publice, acordă finanțările
* Cifrele de afaceri ale lui Andrei Tabarcea și Dragoș Ciopate au explodat în ultimii doi ani, din contracte cu primării din județ
* Una din firmele pentru care lucra Tabarcea avea sediul social în biroul lui Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean
* Junele e prieten cu vicele CJ Marius Dangă și asociat cu soția lui Anghel Ficu, directorul AFIR
* Ciopate e activist PNL, Ficu recunoscând: „Îl știu de la partid”. Tânărul a fost și la cumătria lui Anghel Ficu, în 2016
* Brigăzile PNL dau consultanță pentru achiziții tablete, măști în pandemie, strategii de dezvoltare, orice. Procedurile durează câteva minute, fiind rezolvate dinainte
* Profiturile nete ale lui Tabarcea și Ciopate: sute de mii de euro pe an

Achiziție bliț. Pe 15 septembrie, la ora 14:20, Primăria Sinești a publicat în sistemul de achiziții publice (SEAP) anunțul de cumpărare directă: „Consultanță achiziție echipamente medicale și dezinfectanți pentru uz școlar”.

Livioara, soția lui Anghel Ficu, este asociată la un restaurant cu Andrei Tabarcea

La ora 14:22, după doar două minute, procedura a fost finalizată, câștigătoare fiind desemnată firma Ademis Impex. Valoarea contractului: 20.000 de lei, echivalentul a 4.117 euro. Deci, firma a făcut 34 de euro pe secundă în cele două minute.

În aceeași zi, după o oră, aceeași Ademis a adjudecat un alt contract la aceeași Primărie Sinești în valoare de 45.000 lei. Sineștiul e condus de Petru Holicov (PNL), iar unicul asociat la Ademis este Andrei Tabarcea, un tânăr ce se învârte în siajul liberalilor.

Rețeta contractelor de milioane din consultanță, dezvăluită pas cu pas de REPORTER DE IAȘI. Un fel de cartel al băieților deștepți.

2,5 milioane de lei din „consultanță” dată Primăriilor
CV-ul relațional și profesional al lui Andrei Tabarcea arată cam așa: a luat bani în 2013 și 2014 de la primele ediții ale Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), înființat de fostul liberal Cristian Adomniței. Tabarcea e considerat ca aparținând grupării „lupilor tineri” aflați sub influența lui Marius Dangă, actual vicepreședinte la Consiliul Județean Iași.

Același Tabarcea a înființat o altă firmă, având-o drept co-asociată pe soția lui Anghel Ficu, alt liberal de primă linie. De fapt, în trecut, Tabarcea a colaborat la o firmă ai cărei asociați sunt soții Ficu.

Dar adevăratele lovituri în afaceri ale lui Tabarcea sunt în plină desfășurare. Firma sa, Ademis Impex, prinde contracte de consultanță la foc automat. De la începutul anului și până acum are 84 de contracte cu diferite primării din țară și din județ, valoarea cumulată a acestora depășind 2,5 milioane de lei.

Dragoș Ciopate (stânga) a ajuns la profit net de 600.000 de euro în 2019, din contractele cu primăriile PNL

Majoritatea sunt Primării liberale

Ademis oferă servicii de elaborare a strategiei de dezvoltare locală (Șipote – 37.000 de lei și Ungheni – 37.000 lei), consultanță pentru achiziția de tablete școlare (Podu Iloaiei, Plugari și Ciurea, câte 20.000 lei fiecare), consultanță în management (Ipatele – 24.000 lei). Sunt doar câteva dintre cele mai recente. Mare parte sunt cu primării liberale. De exemplu cu Sineștiul lui Holicov (PNL), doar în acest an, șase contracte distincte.
La 84 de contracte cu o sumă cumulată de peste 2,5 milioane de lei, reiese o medie de aproximativ 30.000 lei/bucată.

Comuna Aroneanu, cu primar PNL, unul din fiefurile preferate ale lui Andrei Tabarcea, prin firma sa, Ademis. Obiectul achiziției, „consultanță în management”, sună extrem de vag. Suma: aproape 5.000 de euro

Ultima modă: achiziția de tablete
Proiectele pentru tablete școlare se depun pentru obținerea finanțării europene prin Programul Operațional Competitivitate. „Din suma de la primării, jumătate este pentru scrierea cererii, completarea dosarului, este un proiect complex. Iar jumătate din bani pentru consultanța în achiziții, adică după ce a fost obținută finanțarea”, a explicat Andrei Tabarcea.

Acesta a menționat că suma disponibilă la nivel național este de 150 milioane de euro, valoarea media a unui proiect fiind de aproximativ 150.000 euro. „Există promisiunea suplimentării”, a completat Tabarcea. Însă, toate proiectele pe care le-a avut pentru tablete le-a depus chiar în prima zi în care s-a deschis sesiunea, acum 10 zile.

Un expert în fonduri europene vorbește, sub protecția anonimatului, despre acest tip de proiecte: „Primăriile rurale sunt entități publice care prezintă eligibilitate pentru sume de ordinul sutelor de mii de euro. Dosarele sunt standard, nu există dificultăți de încadrare în sistemul de evaluare, ca la firmele private, pentru că nu există profit, pierderi, risc bancar etc. Pentru un consultant cel mai simplu este să facă proiecte de finanțare pentru entități publice”.

Postarea în care Tabarcea apare ca Managing Partners la Business Angels România, firmă cu sediul social la biroul lui Costel Alexe

Consultanță pentru măști și dezinfectant
În cazul echipamentelor medicale și dezinfectanților pentru uz școlar, cum a fost cazul achiziției de la Sinești pe care Tabarcea a câștigat-o în fix două minute, finanțarea este pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). „E vorba de măști, dezinfectanți. Într-adevăr, un pic ciudat că e pe POIM. Și ghidul neclar. Proiectele astea le-am făcut doar pentru apropiați”, a spus Tabarcea, confirmând practic relația bună cu primarul Holicov de la Sinești.

În pofida repetatelor apeluri telefonice, Petru Holicov, primarul PNL din Sinești, nu a răspuns pentru a preciza natura relațiilor cu Tabarcea.

Sediul firmei Business Angels România apare în strada Banu, nr. 8, la Fundație, aceeași adresă la care este înregistrată și Moldavia Topo-Cad, a fratelui lui Costel Alexe

Valul „strategiilor 2021-2027”, altă pâine de mâncat
A treia felie importantă de tort pentru Ademis înseamnă realizarea strategiilor de dezvoltare locală. „Sunt foarte importante. Practic, acum se realizează pentru perioada următoare de finanțare. La orice finanțator se duce o comună, trebuie să demonstreze că respectivul proiect este cuprins în această strategie”, a spus Tabarcea.

Firma lui face un chestionar în rândul populației, identifică nevoile și întocmește strategia. Aceasta este prezentată în Consiliul Local. În cazul acestui tip de contract, Ademis are înțelegeri a căror valoare se situează între 37.000 și 40.000 lei.

Anunțul prin care primarul din Comarna recunoaște că a fost la București însoțit de consultantul Dragoș Ciopate

Cifre tot mai mari de la un an la altul
Anul trecut, Ademis a avut 32 de contracte, cu o valoare aproximativă de 1,5 milioane de lei. Afacerile au fost încheiate, printre altele, cu primăriile din Andrieșeni, Tătăruși, Lungani, Holboca, Oțeleni, Ciurea, Sinești, Șipote, Bivolari (toate din Iași) și Pipirig (Neamț), Tecuci (Galați), Baia (Suceava).
În 2018, au fost doar 26 de contracte. În 2017, firma nu a avut niciun contract cu nicio instituție publică, nu există nicio procedură adjudecată de Ademis pe SEAP.

Afacerile au mers mult mai bine din 2019.

Asta se întâmpla în 2020: primarul și Ciopate s-au întâlnit la București cu ministrul Costel Alexe

Profit net: 100.000 de euro/an
Prima concluzie: Ademis a prins viteză, atât ca număr al contractelor cât și ca valoare a lor, în ultimii ani. Pe site-ul Ministerului de Finanțe, firma figurează cu un profit net în 2019 de 451.406 lei realizat cu doi angajați, obiectul fiind „activități de consultanță pentru afaceri și management”.
În 2018, profitul net a fost de 525.000 lei, pentru 2017 de 225.000 lei, în 2014 fiind de doar 4.200 de lei.

Constantin Grădinaru, primarul din Comarna, și Costel Alexe, liderul PNL Iași. Lipsește din poză consultantul PNL Dragoș Ciopate

Prietenii din PNL: Marius Dangă și Anghel Ficu
În 2013, Ademis a lui Andrei Tabarcea a încheiat un contract de 30.000 de lei pentru servicii de consultanță în achiziții publice pentru organizarea FILIT. În 2014, valoarea contractului dintre Ademis și FILIT a fost de 25.000 lei.

Tabarcea a fost coleg la Bursa Română de Mărfuri Iași cu Marius Dangă (actual vice la CJ) și la Development Training Consulting SRL, firma de training a altui liberal, Anghel Ficu.

De altfel, Andrei Tabarcea figurează și ca asociat într-o altă firmă, Tabivia, cu Livioara, soția lui Anghel Ficu (director general adjunct la Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). „A fost o idee, voiam să obținem o finanțare, dar n-am mai făcut nimic”, a spus Andrei Tabarcea despre firma înființată cu Livioara Ficu.

Versiunea a fost dublată și de Anghel Ficu. „Sunt amic cu Tabarcea, așa ne-am cunoscut, în urma unei colaborări la firma mea. În legătura cu firma făcut cu soția, au avut un proiect, dar nu s-a concretizat nimic că n-au obținut finanțare”, a spus Ficu.

Anghel Ficu a recunoscut că îl cunoaște pe Dragoș Ciopate de la partid. Nu-și amintește dacă acesta a fost la botezul copilului său, dar REPORTER are memoria mai bună

Costel Alexe, „mama” sediilor sociale pentru firme liberale
În plus, Andrei Tabarcea este managing partner la Business Angels România, o firmă ce-i are drept asociați pe Iulian Emil Băsu și Roxana Ioana Ursache (fiecare deține câte 50% din părțile sociale). „N-a funcționat niciodată ca firmă, mai degrabă ca un ONG. Au fost organizate câteva cursuri și conferințe”, a spus Tabarcea.
O altă legătură: Business Angels România a avut sediul social, strada Banu nr. 8, bl. 8, mezanin, la aceeași adresă cu punctul de lucru al Moldavia Topo-Cad, unic asociat Florin Alexe, fratele lui Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean și al PNL Iași.

La aceeași adresă au avut sediul și Dedalis Advertising (firmă din siajul PNL), dar și Corporex a Ralucăi Alexe, soția liderului liberal ieșean.

„Da, parcă era într-un bloc”, minimalizat Tabarcea importanța acestor coincidențe. Mai mult, și Business Angels România și Moldavia Topo-Cad au plecat din spațiul de pe strada Banu în același timp, luna iunie 2019, așa cum o dovedesc deciziile AGA și ale asociatului unic notate la Registrul Comerțului.

Sediul de la Fundație pe care l-a deținut ani de zile familia Alexe și unde apare înregistrată și o firmă cu Tabarcea la cârmă

Moment cheie cu trei personaje: Alexe, Tabarcea, Ciopate

Despre Costel Alexe, tânărul Tabarcea a spus scurt și sec: „Îl cunosc din vedere”. Totuși, cei doi s-au aflat în același loc acum 4 ani. Pe 21 iulie 2016, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Oțeleni, județul Iași.

La ședință, alături de primar și de 11 din cei 13 consilieri, au participat și: Costel Alexe (pe atunci deputat PNL, acum președinte al Consiliului Județean Iași), Andrei Tabarcea (consultant) de la Ademis și Dragoș Ciopate (proiectant) de la Geo Myke SRL.

Concret, consultantul și proiectantul, Tabarcea și Ciopate, fuseseră chemați să dea explicații în legătură cu proiectul unui drum. „Era un conflict între un consilier local și primarul de-atunci (Ciprian Aiojoaei, PNL – n.r.). Un consilier nu înțelegea de ce trebuie introdusă în inventarul public valoarea investiției după finalizare. Iar fără acest lucru riscam penalități din partea finanțatorului, AFIR”, și-a amintit Felician Gherăescu, actualul primar PSD, atunci viceprimar.

Geo Mike adună sute de mii de lei de la primăriile PNL din județ. Trei exemple: Oțeleni, Comarna, Șipote

Primarul din Oțeleni: „Te-am ajutat, acum mă ajuți tu”
Care era rolul lui Costel Alexe la acea ședință? „Tot pe subiectul ăsta. Venise să medieze cearta dintre consilierul local și primar care atunci era PNL”, a adăugat Gherăescu.
Subiectul a fost închis, iar, ulterior, firma lui Tabarcea a continuat să ofere consultanță la Oțeleni. „La scurt timp, primarul a fost demis de prefect deoarece fusese condamnat. Așa că am devenit eu viceprimar cu atribuții de primar. Am continuat să lucrez cu firma asta pentru că am avut succes”, a afirmat Gherăescu care în 2020 a fost ales primar la Oțeleni din partea PSD.

Acesta explică relația cu Tabarcea. „Acum sunt ai tăi la putere (PNL - n.r.), ajuți tu. Cât au fost ai mei (PSD – n.r.), am ajutat eu”, a spus Gherăescu că i-a transmis lui Tabarcea. „Din păcate, așa merg lucrurile în țara asta, doar știți foarte bine”, a declarat primarul.

Achiziție câștigată de Ademis (firma lui Andrei Tabarcea) în comuna Sinești: anunț publicat pe 15 septembrie la ora 14.20. Ofertă acceptată la ora 14.22.

Personajul Ciopate, evoluție fulminantă în județul Iași
La multe dintre aceste proiecte comunale, cu finanțare guvernamentală sau europeană, Tabarcea (Ademis) face echipă cu proiectantul Dragoș Ciopate (Geo Myke SRL).

Activitatea lui Ciopate, câteva selecțiuni: 45 contracte în 2020. Cu comune din Iași: Ciurea, Comarna, Bivolari, Miroslovești, Mironeasa, Sinești, Popești, Moșna, Oțeleni, Stolniceni Prăjescu și altele.

Obiect: întocmirea documentației de atribuire a lucrărilor de intervenții (DALI), studii de fezabilitate. Valoarea însumată aproximativă pe anul în curs este de 3,8 milioane de lei. Anul trecut, Geo Myke a avut 44 contracte în valoare de peste 4,2 milioane de lei. În 2018, au fost doar 16 contracte și niciunul în 2017. Practic, o evoluție similară cu a firmei Ademis.

Important: Ademis ia 45.000 de lei de la comuna Sinești pentru „servicii auxiliare achiziției publice”. Bani asupra cărora nu există niciun control, verificările fiind făcute tot de oameni din PNL

Anghel Ficu: „Îl știu de la partid”

În 2019, potrivit Ministerului de Finanțe, Geo Myke a avut un profit net de peste 2,8 milioane de lei (aproape 600.000 de euro), realizat cu 7 salariați în „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, potrivit clasificării CAEN.
În 2018, profitul a fost de 1,6 milioane de lei, iar în 2017 de aproape 1 milion. Contactat telefonic, Dragoș Ciopate a refuzat discuția, motivând că este ocupat, într-o întâlnire.

Ciopate gravitează tot în jurul liberalilor, cu Anghel Ficu, cu Costel Grojdea, șeful de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Ba chiar, Ciopate s-a implicat și în campaniile electorale trecute ale PNL Iași.

„Da, pe Ciopate îl știu de la partid”, a admis Anghel Ficu.
De fapt, în 2016, la botezul gemenilor lui Ficu a fost și Dragoș Ciopate. La petrecere, acesta a stat la o masă vecină cu cea la care erau Cristian Adomniței și Costel Alexe, adică fostul și actualul șef al PNL Iași. „Nu-mi mai amintesc lista de invitați”, s-a eschivat Ficu.

Ficu – director AFIR, Ciopate – consultant pe fonduri AFIR
Cu Tabarcea este amic, iar Ciopate i-a venit la cumetrie, dar Anghel Ficu a spus că asta nu influențează traseul dosarelor cu finanțare de la AFIR. Cu toate că instituția pe care o conduce este unul dintre finanțatorii proiectelor din mediul rural.

„Instituția are relații cu comune, iar comunele își aleg colaboratorii pe care și-i doresc. Noi lucrăm pe procedură, nu se poate interveni cu nimic”, a declarat Ficu.

Cu alte cuvinte, acesta a încercat să spună că relațiile amicale pe care le-a dezvoltat cu Tabarcea și Ciopate nu ar putea influența dosarele cu finanțare AFIR la care ei sunt consultant, respectiv proiectant.

Proces-verbal al ședinței Consiliului Local Oțeleni din 2016. Tabarcea și Ciopate erau prezenți acolo. În același loc era și Costel Alexe. Relațiile sunt vechi

Alexe centrează, Ciopate dă cu capul

Un ultim amănunt. În august anul acesta, în debutul campaniei electorale de la locale, Constantin Grădinaru, primarul PNL din Comarna, se lăuda că a fost la București, împreună cu proiectantul Dragoș Ciopate, pentru a susține necesitatea proiectului de refacere a unui drum afectat de calamități. Au avut succes.

În aceeași postare pe Facebook-ul PNL Comarna, se menționa că Grădinaru a primit susținerea lui Costel Alexe pentru finanțarea unui alt drum. Și, evident, foto cu Grădinaru și Alexe.

Boz și Fenechiu, alți consultanți de succes de când PNL a venit la Guvernare

Pe piața serviciilor de consultanță și a întocmirii de studii se află alte două nume grele din istoria filialei locale a PNL: Eduard Boz și Relu Fenechiu.

Astfel, în luna ianuarie a acestui an, Boz, care e și șef al filialei municipale, și-a înființat o firmă împreună cu o asociată, SRL prin care realizează studii de fezabilitate pentru înființarea rețelelor de gaz. Primele contracte au fost semnate cu primării conduse de PNL.

Raluca Nechita, asociata lui Boz, este căsătorită cu Vlad Nechita care a ocupat funcția de consilier al secretarului de stat Lucian Rusu, de la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Rusu, ieșean la origine, l-a mandatat pe Nechita, în martie, ca reprezentant al SGG în Adunarea Generală a Acționarilor de la Transgaz. Între timp, Nechita a revenit în mediu privat, iar Rusu este pe lista PNL Iași, candidat la Camera Deputaților pe poziția a cincea.
În vara acestui an, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că soția lui Relu Fenechiu, fost președinte PNL Iași, a încheiat zeci de constracte de consultanță cu primăriile din țară pentru iluminat stradal pe banii Ministerului Mediului. Care minister, la lansarea programului de finanțare, era condus de Costel Alexe, acum președinte al Consiliului Județean.

Article image
* La PNL ca la PSD: soția lui Relu Fenechiu a făcut 60 de proiecte de consultanță cu primăriile din țară pentru iluminat stradal pe banii Ministerului Mediului * E un fel de PNDL mai mic, 80 milioane de euro pentru aproximativ 700 de localități * Fenechiu are deja 10% din primăriile ce ar putea fi eligibile pe lista lui de așteptare, chiar înainte ca programul să înceapă propriu-zis * Relu Fenechiu e mentorul politic al ...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare