fbpx
 
ANI e o glumă: Trandafirescu (PNL) a uitat de 1 milion de euro în declarația de avere

ANI e o glumă: Trandafirescu (PNL) a uitat de 1 milion de euro în declarația de avere


Consilierul județean, vicepreședinte PNL Iași, a uitat să menționeze în declarația de avere că a împrumutat unei firme și unei persoane fizice 500.000 de euro și 2,4 milioane de lei. Sorin Trandafirescu este bugetar de-o viață, dar chiar s-a judecat ani la rând pentru recuperarea sumelor de la datornici. E trimis în judecată pentru corupție, dar PNL l-a pus pe liste.

Liberalul Sorin Trandafirescu, șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Județean, a „uitat” să menționeze în declarația de avere două împrumuturi în valoare totală de 1 milion de euro.

Cu toate acestea, exact în perioada când a avut aceste probleme de memorie, Trandafirescu s-a luptat din răsputeri la instanțe pentru a-și recupera banii, firma și persoana fizică la care au ajuns banii fiind rău-platnici.

Trandafirescu mai are o daravelă la instanță, dar „pe cont propriu”: este trimis în judecată pentru corupție.    

Totul a ieșit la iveală la instanțe

Vicepreședintele Organizației Județene a PNL, consilierul județean Sorin Trandafirescu (56 de ani) riscă un dosar penal și o verificare din partea Agenției Naționale de Integritate deoarece nu a trecut două împrumuturi în declarațiile de avere din august 2020, semnate în calitate de candidat la Consiliul Local și Consiliul Județean.

Este vorba de 500.000 de euro și 2,4 milioane de lei pe care i-a împrumutat în 2012, respectiv 2018 omului de afaceri Victor Lefter și firmei Totalgaz Industrie SRL. La începutul fiecărei declarații, scrie negru pe alb că semnatarul se angajează să își enumere bunurile cunoscând prevederile Codului Penal referitoare la falsul în declarații.

În aceeași perioadă în care în pixul său se instala acest black-out de 1 milion de euro, Trandafirescu se afla în centrul unei cruciade juridice ce are ca scop recuperarea banilor. A avut mână proastă: datornicii nu i-au mai returnat banii.  

Astfel, pe 17 noiembrie 2020, liberalul a obținut din partea Judecătoriei încuviințarea executării silite a lui Victor Lefter din cauza faptului că acesta nu i-a mai dat înapoi cei 500.000 de euro, tranzacția fiind parafată la un notar în anul 2012.

Pe 12 august 2020, la două zile după ce a semnat declarația de avere de mai sus, Trandafirescu a apărut și în tabelul preliminar al creanțelor din dosarul de insolvență al firmei Totalgaz Industrie SRL. Judecătorul sindic l-a înscris pe creditorul Trandafirescu cu suma de 2,4 milioane de lei după ce acesta a prezentat o copie după un contract de împrumut din 2018.

Conform tabelului, în baza acestor bani, a fost instituit, în februarie 2020, și un proces-verbal de sechestru. Ulterior, în octombrie, Trandafirescu a devenit și membru al Adunării Creditorilor.

În paralel, între proaspătul consilier județean liberal și patronii firmei Totalgaz, ca persoane fizice, se poartă un război juridic intens pe marginea acestui împrumut: executări silite, contestații la executare etc.

Avere modestă

În timp ce revendică 1 milion de euro, cetățeanul Trandafirescu pare că trăiește în dimensiunea bugetarului mai degrabă modest. Aceleași declarații de avere din august 2020 indică faptul că deține două terenuri la Holboca, un apartament de 78 de metri pătrați cumpărat în 2005 și situat în Ciurchi, trei mașini, dintre care una moștenită, bijuterii și tablouri de 19.500 de euro, 5.700 de lei și 1.048 de euro în bănci, un credit de 22.000 de lei la o bancă. Lucrează ca șef divizie la Regionala Căi Ferate Iași, în 2019 având aproape 8.000 de lei lunar net. Soția nu figurează cu salariu. Cuplul are doi copii.

Venirea la putere a PNL a însemnat și primirea unei sarcini remunerate (2.790 lei lunar brut) pe linie de partid: membru în Consiliul de Administrație la Societatea Națională Transport Feroviar de Marfă.

Alandala cu sutele de mii de euro

În ceea ce privește acuratețea declarațiilor de avere ale liberalului, situația de mai sus nu ar reprezenta primul ”incident”. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în octombrie 2017, Trandafirescu și-a lichidat o firmă unde deținea 50%, intrând în posesia a 800.000 de lei – capital social, bani cash.

În declarația din 2018 aferentă lui 2017, suma respectivă nu apare, însă, deloc. „Răsare”, totuși, fără nici o justificare, un cont de 500.000 de euro la Raiffeisen Bank – de trei ori mai mult decât banii din firmă.

Singura explicație plauzibilă la acel moment era că Lefter îi returnase banii – dar ar fi trebuit să menționeze acest lucru și nu a făcut-o -, mai ales că împrumutul către acesta figura în declarația de avere din 2017.

Cu toate acestea, în noiembrie 2020, Trandafirescu a obținut încuviințarea executării silite a lui Lefter pentru cei 500.000 de euro! De precizat că, după 2017, suma nu mai apare în vreo declarație a liberalului ieșean.  

DNA l-a trimis în judecată

Apropiat al fostului lider al PNL Iași, Relu Fenechiu, Trandafirescu a dispărut o vreme din vârful politicii locale liberale, fiind scos din nou din căciulă de actualul lider al filialei, Costel Alexe, el însuși un ucenic al lui Fenechiu.

Alexe nu a ținut cont de faptul că, din 2015, Trandafirescu este judecat la Cluj-Napoca într-un dosar de corupție. Conform anchetatorilor DNA, pe vremea când, propulsat de Fenechiu, îndeplinea o funcție de conducere în cadrul SNCFR (director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă), Trandafirescu a primit o șpagă constând într-un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București–Iași, în valoare totală de 1.870 euro. Motivul: pentru ca, ”în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, să determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice” ale firmei care i-a dat șpaga.

Article image
Directorul din structurile CFR face parte din Lotul „Transferoviarul”, trimis în judecată de DNA la Tribunalul Cluj. Alexandru Trandafirescu, acuzat că ca a luat șpagă 10 bilete de avion dus-întors Iași-București, foarte folositoare pentru naveta la serviciu pe care acesta o făcea în Capitală. Valoarea șpăgii: 1.872 de euro. Trandafirescu e atât de valoros încât este eligibil atât la Consiliul Local, cât și la cel Județean....
Autor Iulian Mofteescu Anchete 24 August 2020

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: