fbpx
 
Pentru afișajul pe o stație întreagă, SCTP primește 20 de euro pe lună, deși Coca Cola plătește minim 700 de euro lunar către firma Wink Pentru afișajul pe o stație întreagă, SCTP primește 20 de euro pe lună, deși Coca Cola plătește minim 700 de euro lunar către firma Wink

Cum se promovează Coca Cola în stațiile CTP: Iașul primește 20 euro/lună, iar căpușa Wink încasează de 40 de ori mai mult


* Primarul, cu Wink în suflet. Firma de publicitate exploatează de ani de zile 89 de stații din perimetrul central al orașului, printr-un contract de „întreținere”, acordat prin încredințare directă
* Prețul încasat de CTP de la Wink: 20 euro/lună pe fiecare stație n Prețul încasat de Wink pe fiecare stație de la clienții de publicitate: între 600 și 1.000 euro lunar
* E cea mai mare devalizare la vedere a unei companii publice din Iași
* Wink nu s-a prezentat la licitația pentru închirierea spațiilor de publicitate, organizată de CTP, pentru că nu i-a convenit să plătească lunar pentru toate cele 300 de stații din oraș. Preferă să rămână doar cu cele din Centru, profitabile
* Culmea este că ieșenii plătesc anual 80 milioane de lei subvenții la CTP, care în schimb face cadouri de sute de mii de euro unei firme-căpușă

 Contractul de „întreținere” dintre Compania de Transport Public (SCTP) și firma Wink Network continuă nestingherit, deși este realizat prin încredințare directă și este total dezavantajos pentru societatea Primăriei.

De exemplu, gigantul Coca Cola se promovează în două stații customizate complet: în fața Sălii Polivalente și în Copou. Pe fiecare punct, afișajul publicitar se întinde pe 10-12 mp în zone cu vad foarte mare. SCTP primește de la Coca Cola doar 40 de euro/lună. Coca Cola plătește însă firmei Wink sute de euro lunar pentru fiecare stație. Ieșenii primesc praful de pe tobă de la cel mai mare client de publicitate din lume, iar „băieții deștepți” care gravitează în jurul primarului Mihai Chirica încasează mii de euro.
Schema persistă de peste 5 ani, imediat ce Mihai Chirica a devenit primar interimar în mai 2015. SCTP primește 2% din beneficii, deși este administratorul stațiilor, iar Wink încasează 98% din venituri. 

Doru Chirica, de la Wink, spune că licitația nu era rentabilă pentru firmă, dar încredințarea directă este foarte profitabilă

Ordinul de mărime: Apa Vital plătește 700 euro lunar

Avem un reper la această relație contractuală: Apa Vital, altă companie publică, plătește pentru promovarea în stația de tramvai din Piața Unirii 48.000 de lei anual, cu TVA. Achiziția a fost făcută pe SICAP. Un calcul simplu arată că Apa Vital plătește lunar către Wink 700 de euro (fără TVA) pe o singură stație. Din acești bani, Wink dă mai departe celor de SCTP 20 de euro și își oprește 680 de euro. Bună afacere!
Trebuie menționat că Apa Vital și toți ceilalți clienți de publicitate își plătesc singuri customizarea stațiilor de tramvai/autobuz (materiale și manoperă).
Putem lua contractul Apa Vital ca o medie a încasărilor Wink de la fiecare client. Astfel, Coca Cola plătește lunar 1.400 de euro pe două stații, din care doar 40 de euro ajung la oraș, la bugetul public.
Aceasta în condițiile în care 80% din veniturile anuale ale SCTP sunt din subvențiile de la bugetul local. SCTP și Mihai Chirica fac cadouri de sute de mii de euro anual unei firme private.

Wink are încredințare directă, nu vrea la licitație

Închirierea a spațiilor de publicitate din stații este mascat sub numele de „contract de întreținere”. Practic Wink ar folosi panourile publicitare și ar avea obligația să le reabiliteze dacă acestea suferă distrugeri. Pentru fiecare stație Wink plătește 20 euro/lună. Totul prin încredințare directă.
SCTP a organizat în toamnă licitație pentru închirierea spațiilor publicitare, în urma dezvăluirilor făcute de REPORTER DE IAȘI, dar, din cauza condițiilor din caietul de sarcini nu s-a prezentat nimeni. Firmei Wink îi convine. Exploatarea directă a celor 89 de stații centrale continuă.

Stațiile sunt complet customizate, pe interior, exterior și pe laterale, deși conducerea SCTP susține că s-a încredințat afișajul doar pe partea posterioară a stațiilor, în exterior

Cu doar 3 stații din 89, Wink își acoperă cheltuielile cu SCTP

Wink Network are doi acționari: Ștefan Holicov și Doru Chirica. Holicov este prezent la evenimente protocolare la Primăria Iași și este prezentat ca un antreprenor de succes, deși afacerea sa se bazează pe căpușarea patrimoniului public.
Din contractul cu Wink, SCTP primește lunar 1.780 de euro pentru 89 de stații, iar firma de publicitate își acoperă această sumă doar din închirierea a trei stații, cu 600 de euro/lună fiecare. Restul de contracte pe 86 de stații sunt profit curat pentru Wink.
Anual, SCTP mai beneficiază de reparații la stațiile închiriate de Wink în valoare oficială de 21.000 de lei/an (1.750 de lei/lună). SCTP refuză de doi ani să răspundă întrebărilor legitime ale REPORTER DE IAȘI, susținând că informațiile cerute reprezintă secret comercial.
Recent, o interogare pe această temă la SCTP a făcut și consilierul local USR Răzvan Timofciuc.

Legea prevede că închirierea spațiilor publicitare sau concesiunea patrimoniului public se fac prin licitație. Curtea de Conturi de la Iași este total absentă

Rețeta afacerii Wink: cheltuie 1 leu și obține 4 lei

Practic, Wink plătește anual către SCTP circa 25.000 de euro și încasează, la un calcul modic, 300.000 de euro, valoare estimată. Peste 90% din beneficii. Dacă ar avea toate cele 89 de stații acoperite cu contracte de publicitate, veniturile anuale ale firmei Wink ar fi de peste 700.000 de euro.
Într-un răspuns adresat REPORTER DE IAȘI, unul din acționarii Wink, Doru Chirica a spus că stațiile sunt întreținute de cinci angajați cu contracte full-time: „Au mașini de serviciu și toate echipamentele necesare. Curățăm mizeria din stații, eliminăm graffiti, stickere, schimbăm alubond-ul sau structura de susținere atunci când stația este vandalizată. Suportăm cheltuielile cu iluminatul stațiilor revopsirea structurilor metalice, de două ori pe an”. 
Costurile anuale cu cinci angajați sunt de 160.000 de lei (33.000 de euro), la care se adaugă consumabilele, benzina și leasingul a cinci mașini – circa 100.000 de lei (20.000 de euro, rotunjit). În total, Wink suportă cheltuieli anuale de 75.000 de euro, la încasări de minim 300.000 de euro. O rețetă incredibilă în condițiile în care SCTP ar putea închiria pe cont propriu aceste spații publicitare, angajând pe cineva priceput în vânzări.

Mihai Chirica nu dă explicații despre contractul cu Wink, care durează de 5 ani. La conferințele de presă, ziariștii sunt atent selectați, iar în Consiliul Local discuțiile sunt lipsite de substanță și eșuează în fraze goale

O listă de clienți impresionantă

Pe lângă Apa Vital, firma de publicitate are clienți extrem de potenți financiar, pentru că spațiile oferite chiar au potențial commercial, fiind vizibile și plasate în zone cu circulație intensă. Menționăm câteva companii companii care se promovează în stațiile Wink: Mega Image, Poitiers Towers, Regina Maria, Coca Cola, Elis Pavaje, Bytex.
Niciuna dintre societățile menționate nu a comunicat valoarea contractului cu Wink Network. Firma de publicitate a refuzat să ofere un preț mediu al contractelor sale, spunând că va păstra datele secrete.

Un contract cu Mega Image de doar 20 de euro pentru administratorul public al stațiilor de tramvai și autobuz din oraș

Licitație eșuată în anonimat

Fără să promoveze licitația și fără să contacteze agențiile mari de publicitate la nivel național, Primăria Iași a dat chix cu închirierea stațiilor de tramvai. Nu s-a primit nicio ofertă. Nici măcar Wink n-a participat, pusă la adăpost de contractul prin încredințare directă
Prețul de pornire a fost tot de 20 de euro/stație/lună, dar condiția a fost vânzarea în bloc a tuturor celor 357 de puncte din oraș: adică un minim de 7.000 de euro lunar. Or doar stațiile din inelul central al Iașului sunt rentabile, având vad și vizibilitate.
Fără licitația adjudecată, Wink și-a rezervat cele mai bune zone: Copou, Centru, Tătărași, Tudor Vladimirescu, Gară, Nicolina. Reprezentanții firmei au explicat de ce nu au participat la licitație: „Condițiile nu erau fezabile din punct de vedere financiar și economic. Întrucât nu s-a anunțat niciun câștigător, putem deduce că procedura a fost nefezabilă pentru toți participanții de acest gen”.

Directorul Stoica de la SCTP nu răspunde întrebărilor REPORTER. Nu dă socoteală nimănui

Societatea de transport nu a răspuns la întrebări

REPORTER DE IAȘI a adresat un set de întrebări, luni, 4 ianuarie, pentru SCTP și a insistat la purtătorul de cuvânt pentru un răspuns. În cursul zilei de marți a precizat că, cel mai devreme, societatea ar putea răspunde miercuri, 6 ianuarie. Vom reveni în măsura în care acest răspuns ne va fi remis.
Consilierul local USR Răzvan Timofciuc a precizat: „Un caz clasic de naționalizare a cheltuielilor și privatizare a profitului. Noi, ieșenii, am plătit echipamentele montate în stații, iar o firmă privată a încasat profitul de pe urma exploatării acestora. Noi, ieșenii, am plătit autobuzele de pe care rulează reclamele, dar profitul îl încasează o firmă privată. Cum ne afectează asta? În fiecare an, de la bugetul local se transferă către Compania de Transport Public cam 80 milioane de lei subvenții. Compania nu este sustenabilă din punct de vedere financiar pentru că bugetul său este căpușat prin astfel de scheme de corupție”.

Dreptul de marcă al designului stațiilor din Iași este deținut de firma Wink, deși acestea sunt monte din banii Primăriei

Alte tunuri ale Wink pe spatele SCTP

Wink este furnizorul preferat la SCTP în procedurile de achiziție directă.  

  1. În 2019, Wink a luat stațiile SCTP fără proceduri de achiziție, plătind doar 20 de euro pentru fiecare. Au fost doar 50, acum sunt 89, afacerea duduie. Fiecare stație poate aduce încasări lunare de peste 600 de euro.
  2. La începutul anului, SCTP a încheiat un contract de 135.000 de lei cu Wink Network SRL, firma controlată de Ștefan Holicov și Doru Chirica, pentru 15 ecrane video LED pentru exterior. Ecranele, livrate la suprapreț, au fost până la urmă montate în stații ale societății de transport. Sunt ecrane banale, de 200 de dolari bucata, aduse direct din China și vândute de Wink cu 2.000 de dolari bucata.
  3. CTP a plătit 130.000 de lei către Wink, în 2019, pentru a transmite anunțurile sale de interes public pe rețeaua de monitoare din propriile sale autobuze. Wink a pus pe sistem softul propriu, în plus mai încasa bani și de la clienții de publicitate cărora le rula reclamele în autobuze. Totul din banii ieșenilor care plătesc ratele lunare la autovehiculele cumpărate de Primărie pentru societatea de transport.

Article image
Firma de casă a primarului livrează 15 ecrane pentru stațiile de tramvai. CTP le-a luat cu 2.000 de euro bucata (fără TVA), pe piață se găsesc la 1.000 de euro. Firma lui Holicov a depus oferta la o oră de la apariția anunțului pe SICAP. Wink face 500.000 de euro pe an din vânzarea spațiilor de publicitate din stațiile CTP, care i-au fost atribuite fără licitație. Tun grosolan: 5 module de stații, prevăzute cu ecrane, vându...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30