fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Florin Alexe și-a lansat poza de familie în campania electorală a fratelui său, expunându-și copiii în spațiul public. Merita, Costel Alexe e binefăcătorul întregii familii Florin Alexe și-a lansat poza de familie în campania electorală a fratelui său, expunându-și copiii în spațiul public. Merita, Costel Alexe e binefăcătorul întregii familii

Clanul Alexe, un șmen de zile mari: spațiu central luat de la CFR cu 4,5 euro/mp, de trei ori sub prețul pieței


* Licitația a fost adjudecată la prețul de pornire!
* Destinația spațiului licitat era precizat în caietul de sarcini: loc de joacă pentru copii
* Florin Alexe, fratele președintelui Consiliului Județean, nici măcar n-avea acest CAEN în obiectul de activitate
* A fost o clauză restrictivă, anticoncurențială, pe care firma lui Alexe nici măcar n-a îndeplinit-o
* Și-a scos codul CAEN la trei luni după licitație
* Dar acolo nici acum nu e loc de joacă: sunt birourile firmei de cadastru Moldavia Topo-Cad
* Spațiul de 100 mp e la parterului blocului-turn de lângă Mc Donald’s, la 5 minute de Piața Unirii
* Spațiile în zonă se închiriază cu prețuri între 12 și 20 de euro/mp
* CFR i l-a dat clanului Alexe cu doar 4,5 euro/mp
* Florin Alexe și directorul CFR Infrastructură au băgat capul în nisip și nu răspund întrebărilor REPORTER DE IAȘI


Florin Alexe și-a modificat obiectul de activitate în iunie 2019 (FACSIMIL 1), la patru luni după ce avusese loc licitația (FACSIMIL 2). Culmea este că în contractul de închiriere (FACSIMIL 3) scrie „activități recreative, loc de joacă pentru copii”, dar obiectul contractului nu este respectat

Încă un chilipir pentru familia Alexe. În urma unei licitații de-acum doi ani, organizată de Regionala Iași a CFR, Florin Alexe a închiriat un spațiu de 99 mp pentru care plătește lunar 2.210,50 lei. La cursul actual, o medie de 4,58 euro pentru fiecare metru pătrat. Prețul este mult sub cel vehiculat, și-atunci și-acum, pe piața liberă.

Florin este fratele lui Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean și al PNL Iași, lider influent în ultimii ani. „Nu, mulțumesc frumos”, i-a spus Florin Alexe jurnalistului REPORTER DE IAȘI, închizând telefonul înainte să afle măcar subiectul conversației.

În sediul luat de la CFR pentru „activități recreative” sunt de fapt birourile de cadastru ale firmei Moldavia Topo-Cad

100 mp în fața Gării
În prima parte a lunii februarie 2019, Sucursala Regională CF Iași – Divizia Comercială a făcut public anunțul organizării unei licitații publice, cu strigare, programată pe 28 februarie pentru închiriere de spații și terenuri. Printre cele 28 de repere, a figurat și cel câștigat în final de Florin Alexe: un spațiu de 89,5 mp + 9,5 mp hol și grup sanitar la parterul blocului T1-A, din imediata apropiere a fast food-ului McDonald’s de la Gară.

Despre această afacere parafată acum aproape doi ani au refuzat să discute atât Florin Alexe cât și George Pipa, directorul sucursalei, cel care a semnat contractul de închiriere.

REPORTER a ajuns până în interiorul spațiului închiriat: nici vorbă de loc de joacă pentru copii

Alexe nu avea codul CAEN cerut în licitație

Sunt cinci mari semne de întrebare:
1) Cum a stabilit CFR obiectul de activitate pentru spațiul respectiv?
În anunțul licitației, pentru cei 99 mp de la parterul blocului T1-A, șefii sucursalei au cerut ca obiectul de activitate după închiriere să fie „activități recreative, loc de joacă pentru copii”. Cum s-a ajuns la această activitate, cine a decis asta și, mai ales, nu cumva este o condiție care a restricționat participarea?
2) Cum a fost posibil să câștige o firmă ce nu avea între codurile CAEN acest obiectiv de activitate?
În urma licitației, pe 1 martie 2019, Sucursala Regională CF Iași prin director George Pipa a încheiat un contract cu Moldavia Topo-Cad a lui Florin Alexe. „Obiectul contractului îl reprezintă folosința spațiului (...) în suprafață de 99 mp (...) conform destinației astfel: activități recreative, loc de joacă pentru copii (...)”, este notat la punctul II, articolul 1 din contractul de închiriere.

Dar Moldavia Topo-Cad a lui Alexe avea la vremea respectivă ca activitate principală „servicii de inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea”. Nici printre codurile secundare nu figura nimic referitor la activități recreative.
Abia în luna iunie 2019, deci la peste trei luni de la semnarea contractului, Florin Alexe, unic asociat și administrator al firmei, a cerut și a obținut de la Registrul Comerțului extinderea domeniului de activitate. A fost adăugat codul CAEN 9329 „alte activități recreative și distractive”.

Prețurile reale pe piața de birouri în Zona Gării: între 8 euro și 40 de euro pe metru pătrat. Florin Alexe plătește doar 4,5 euro/mp

Preț de pornire mult subevaluat
3) Cum a câștigat Moldavia Topo-Cad fix cu prețul de pornire?
O altă controversă este cea a prețului de adjudecare. Firma lui Florin Alexe a câștigat spațiul de la Gară oferind fix prețul de pornire la licitație, niciun leu în plus.

Pentru cei 89,5 mp ai spațiului propriu-zis prețul de pornire a fost de 23 lei/mp/lună fără TVA, iar pentru cei 9,5 mp hol și grup sanitar de 16 lei. Adică, valoarea totală a chirie a fost stabilită la 2.210, 5 lei/lună.

Cum a reușit firma lui Alexe să adjudece la prețul de pornire? A fost singura participantă sau eventualii contracandidați au făcut doar act de prezență?
4) Cum justifică CFR acest preț de plecare extrem de mic raportat la potențialul zonei?
Cei 2.210,50 lei, chiria pe care Moldavia Topo-Cad o plătește către CFR, înseamnă o medie de 4,58 euro pentru fiecare metru pătrat din cei 99 la cursul BNR de vinerea trecută. La cursul din 1 martie 2019, data încheierii contractului, însemnau 4,71 euro.
Spre comparație, pe site-urile imobiliare, spații comerciale în zonă se închiriază cu tarife cuprinse între 8 și 40 euro/mp/lună. Spre exemplu, pe www.imobiliare.ro a fost scos la închiriat un spațiu de 100 mp, fix cât al lui Alexe, situat, așa cum spune anunțul, în zona Gară - McDonald’s. Prețul: 8 euro/mp/lună.

Un alt spațiu, de 60 mp a fost listat cu 1.200 euro/lună ceea ce se traduce într-un preț mediu de 20 de euro/mp/lună. În fine, un al treilea exemplu: spațiu de 184 mp la prețul de 14 euro+TVA/mp/lună.
Așadar, în plină pandemie, când multe afaceri s-au prăbușit, prețurile cerute la chiriile din zona Gării sunt de două-trei până la șapte-opt ori mai mari decât ce plătește fratele șefului PNL Iași.

Familia Alexe are birourile de la CFR exact în spatele Mc Donald’s, la 5 minute de Piata Unirii

Birouri de cadastru în loc de spațiu de joacă
5) În spațiul de la Gară, Florin Alexe are birourile de cadastru. Are voie să schimbe obiectul contractului?
Vinerea trecută, un jurnalist REPORTER DE IAȘI a fost la adresa respectivă, la blocul T1-A de pe strada Străpungerea Silvestru. La fața locului, birouri ale firmei de cadastru Moldavia Topo-Cad, nicidecum loc de joacă și activități recreative și distractive. Mai mult, vecinii din zonă au afirmat că nu-și amintesc ca vreodată în ultimii doi ani acolo să fi funcționat vreun loc de joacă pentru copii. Și-atunci, birouri de firmă în loc de spațiu de joacă nu înseamnă încălcarea obiectului contractului, nu e motiv de reziliere?
La toate aceste întrebări ar trebui să răspundă atât Florin Alexe, proprietarul firmei, cât și George Pipa directorul din partea CFR. Primul a refuzat discuția chiar înainte să afle tema, cel de-al doilea nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici sms-urilor.

Frații Alexe și-au construit vile pe malul lacului Aroneanu, concesionând terenul de la Primărie cu doar 1 euro/an/mp

Firma lui Alexe, zeci de contracte cu primăriile
Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe, care are ca obiect principal de activitate cadastrul și topografia, a avut în ultimii ani zeci de contracte cu primării din județ. Spre exemplu, în 2020:
- noiembrie: 44.750 lei cu Primăria Aroneanu
- noiembrie: 2.200 lei cu Primăria Podu Iloaiei
- noiembrie: 2.800 lei cu Primăria Podu Iloaiei
- iulie: 1.600 lei cu Primăria Moșna
- iulie: 1.300 lei cu Primăria Moșna
- aprilie: 6.300 lei cu Primăria Aroneanu
- aprilie: 1.800 lei cu Primăria Moșna
- aprilie: 2.500 lei cu Primăria Moșna

Șeful familiei, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe

Și-a luat teren la Aroneanu, printr-o altă licitație trucată
Florin Alexe are mână bună la licitații. Spre exemplu, în 2014, la Aroneanu, Florin Alexe a oferit Primăriei 2.275 lei/an pentru 516 mp de teren, celelalte două oferte fiind de 2.266 lei/an respectiv 2.270 lei/an. Deci, o precizie aproape milimetrică. Pe respectiva parcelă de teren, acesta și-a construit o vilă.
Alături și-au luat terenuri și frații săi, inclusiv Costel Alexe, președintele Consiliului Județean. REPORTER DE IAȘI a dezvăluit săptămâna trecută dedesubturile acestei afaceri. Patru frați Alexe s-au ales cu terenuri pe malul lacului Aroneanu, trucând licitația cu „mâini moarte” și obținând un preț de concesiune de 1 euro/an/mp.

Article image
Moșier sau președinte? Fratele lui Costel a luat în concesiune 38 ha de la Primăria Victoria. Nimeni nu vrea să spună ce animale deține. Chiria e printre cele mai mici din țară. Subvenția e de 10 ori mai mare. Familia Alexe pune și panouri outdoor în Zona Metropolitană, tot la primarii din PNL. Dacă vreți să-l concurați în zonă, s-ar putea să întâmpinați probleme. Firma de publicitate are profituri mari: peste 260.000 de le...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac