fbpx
 

Exterminarea cu praf din zona Cimitirului Buna Vestire: Primăria pune în fiecare an nisip în loc să asfalteze


În urmă cu 10 zile iar s-a întins un strat de pietriș și nisip pe strada Ștefan Dimitrescu. Oamenii s-au îngrozit: „Înghițim tot acest praf. Copilul mi-a făcut rinită”, spune o mamă. Strada e anunțată în planul de modernizări din februarie 2020. Nu s-a mișcat nimic. Locuitorii din zonă vor să imite protestul locuitorilor din Green Park: „Schimbăm denumirea străzii în Mihai Chirica”. Praful din case e gros de-un deget

Mașinile ridică nori de praf încontinuu. Oamenii se roagă să plouă, să se scurgă tot pământul și să rămână în urmă doar piatra

O stradă din poarta Cimitirului Buna Vestire distruge sănătatea locuitorilor din zonă. „Ne îmbolnăvim și cu plămânii, dar și cu nervii”, spun ei. Pe de-o parte pentru că amestecul de nisip și pietriș pe care îl întinde Citadin în fiecare an este extrem de nociv pentru căile respiratorii, iar pe de altă parte pentru că petițiile lor, care durează de ani de zile, sunt ignorate de șefii Primăriei.

Acum 10 zile, pe strada Ștefan Dimitrescu iar s-a întins stratul de nisip. „Ne-au nenorocit”, spune o mamă care are casa aici. „Copilul a fost diagnosticat cu rinită, se ridică nori de praf, suntem la regim de intoxicare, praful în casă e de-un deget”, povestește Ioana Ciocârlan.

Praf pe degete: azi ștergi toate suprafețele, mâine praful e la loc

Termene de asfaltări nerespectate

Ceva mai sus, la 100 de metri, alți ieșeni revoltați, pe strada Valea Adâncă. Oamenii din  zonă au tot depus cereri la Primărie pentru ca strada să fie asfaltată. Primăria a anunțat, cu mai bine de un an în urmă, modernizarea străzii Ștefan Dimitrescu. Nu s-a produs. Dar oficial este în planul de asfaltări.
Periodic, primarul anunță această listă, unele străzi sunt programate la execuție, altele la evaluarea indicatorilor tehnico-economici, iar altele în faza de proiectare a lucrărilor. Dar termenele anunțate sunt amânate la nesfârșit.
Pentru Valea Adâncă, s-a ajuns la ignorarea totală a petițiilor. „Le-am întocmit un dosar întreg, nu au dat niciun răspuns”, spun proprietarii. Inspirați de protestul locuitorilor din Green Park, vor și ei să redenumească, simbolic, strada Valea Adâncă în strada Mihai Chirica.

Strada Ștefan Dimitrescu, extrem de circulată, o mare de praf care înghite toți locuitorii

Medicii: „S-a îmbolnăvit de la praf”

„M-am mutat aici în urmă cu 12 ani. Drumul avea niște pietre mari, o parte era betonat, puteam merge cu tocuri pe stradă”, spune Ioana Ciocârlan, locuitoare pe strada Ștefan Dimitrescu. Spune că regretă alegerea făcută. Când a explodat domeniul imobiliarelor și în zona Cimitirului Buna Vestire s-a construit masiv, strada a devenit un coșmar.
„Astăzi ștergi praful, mâine este la loc. Acoperă totul, nu se poate face nimic. Copilul mi s-a îmbolnăvit de rinită de la expunerea constantă la praf. Medicii au spus că este din cauza prafului”, povestește Ioana Ciocârlan.
Arată reporterului zone spălate în week-end cu turbojetul: masă, scaune, pervaze. Peste toate este deja un strat gros de praf, care lasă negreală pe degete.

Iată ce a pus Primăria pe stradă: nisip care ajunge în plămânii oamenilor

„Am leșinat când am văzut că iar pun nisip pe stradă”
Femeia spune că, mai ales în ultimii ani, nivelul de praf a fost crescut de intervențiile Primăriei la carosabil. Citadin a nivelat gropile din stratul de pământ cu utilaje, apoi a turnat deasupra un strat de pietriș dublat de nisip.
„Vă spun sincer, mai bine nu puteau nimic. Nisipul acela ne distruge sănătatea. Ultima dată, când am văzut ce au făcut, aproape am leșinat. Cum să faci așa ceva în fața caselor, lângă blocuri, când aerul pe care-l tragem în piept este deja plin de praf?”, mai spune proprietara.
Oficial, strada este pe lista Primăriei pentru modernizare. Stadiul era de proiectare pentru a se asfalta, și a fost anunțat în februarie 2020. Nu s-a mișcat nimic. „Am scris adrese la Primărie, avem dosare cu număr de înregistrare și niciun răspuns. Suntem ignorați”, mai spune Ioana Ciocârlan.

E la fel ca în SF-ul Interstelar, în care omenirea era în pragul dispariției și praful pusese stăpânire pe tot Globul

De 15 ani nu se rezolvă regimul juridic al străzii

Puțin mai sus de strada Ștefan Dimitrescu există o arteră perpendiculară unde proprietarii de case sunt în pragul revoltei. Pe strada Valea Adâncă sunt construite blocuri și case, iar accesul se face pe un drum de pământ. Când plouă afară, este doar noroi. Când este cald, însă, sunt valuri de praf.
„Trec pe aici șoferi cu 60 de km/h, în urma lor sunt nori groși de praf”, spune Sorin Fodor, unul dintre proprietari. Împreună cu vecinii, s-a implicat în demersurile care să convingă Primăria să pună asfalt.
„Ne-au spus că nu este în domeniul public al Iașului, au măsurat de trei ori prin GIS Cadastru și două firme private, am mai măsurat și noi o dată, să mișcăm lucrurile. Există dosare făcute de vecini cu toate sesizările depuse la Primărie, cu toate solicitările. Sunt demersuri începute de primii proprietari de aici, acum 14-15 ani, continuate de cei care ne-am mutat mai târziu. Eu am făcut primele cereri în 2019.Degeaba, nu s-a mișcat nimic, deși toată lumea a cedat din teren câte un metru, pe ambele părți, pentru a fi incluse în domeniul public și a fi modernizată strada. M-am și certat cu Mihai Chirica la o întâlnire la o școală pe subiectul străzii noastre”, spune Sorin Fodor.

Tânărul cu diagnostic de rinită. „E de la praf”, spun medicii

„Admirați o stradă din Evul Mediu târziu”

Inspirat de protestul locatarilor de la Green Park, care au aceeași problemă cu trecerea în domeniul public pentru a se putea asfalta, locuitorul de pe Valea Adâncă spune că va cere și el schimbarea numelui străzii în „Mihai Chirica”: „Vom pune tăblițe indicatoare pe toate gardurile cu noua denumire”.
Un alt vecin, Dan Paul Joldescu, povestește că și-a început demersurile cu 15 ani în urmă, dar Primăria a ignorant subiectul. De altfel, oamenii povestesc și că unul dintre locuitori a fost luat peste picior de primar, la o vizită pe care acesta a avut-o la o proprietate din zonă.
Unul dintre cei care au case acolo este fostul șef din Poliția ieșeană, Costel Drumea. Când Mihai Chirica a ajuns pe strada Valea Adâncă, i-a spus lui Drumea, ieșit să-l întrebe despre starea străzii, dacă nu știe pe nimeni la Primărie care să-i rezolve problema. „A vrut să facă o glumă, dar nu i-a ieșit”.
„Strada este așa cum se vede. Este praf vara, este noroi când plouă, și nu s-au mișcat lucrurile. Vă rog să admirați o stradă din Evul Mediu târziu aflată în orașul Iași”, a conchis Costel Drumea.

De 15 ani, locuitorii de pe Strada Valea Adâncă încearcă să convingă șefii Primăriei să asfalteze. Niciun răspuns. Locuitorii amenință că Iașul se va umple de străzi care vor avea denumirea „Mihai Chirica”

Străzile anunțate de Mihai Chirica, în februarie 2020, că vor fi asfaltate. Niciuna nu a fost
- Fermei
- Eugen Stătescu
- Șipoțel
- Fundac Olari
- Mocanului
- Ursulea
- Islaz
- Ștefan Dimitrescu
- Prof. Nicolae Bucur
- Valea Adâncă
- Fântânilor
- Ateneului
- Spital Pașcanu
- Prof. Petru Cujbă

Lungimea totală de străzi modernizate: 7,4 km. N-au depășit faza de proiect.

Ambrosie lua 4.000 de euro/lună deși nu mai făcea nimic. Primăria a plătit 900.000 de euro la club în ultimul an bugetar. Li s-au dat bani și mână liberă. Poli Iași e în comă de cel puțin doi ani, dar se bagă bani publici cu nemiluita. Anul trecut nu am retrogradat pentru că a fost pandemie. Statisticile arată că Iașul este cea mai slabă echipă din Liga 1 din ultimii 20 de ani: puncte, goluri primite, șuturi, goluri date. D...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30