fbpx
Print this page
Costel Alexe a angajat-o la CJ pe soția primarului din Holboca prin Metoda „Apele Române”: detașare de la o primărie PNL

Costel Alexe a angajat-o la CJ pe soția primarului din Holboca prin Metoda „Apele Române”: detașare de la o primărie PNL


Primarul comunei Holboca, liberalul Neculai Pamfil și-a angajat soția la Consiliul Județean Iași, după o „haltă” de câteva zile la Primăria Scobinți. Este manevra patentată de PNL și aplicată de mai multe ori în ultimele luni pentru rudele liderilor locali.

Metoda a atras atenția DNA care a făcut descinderi la Apele Române și la două primării comunale, considerând că schema „detașării” sunt forme de trafic de influență și abuz în serviciu.

Maria Magdalena Pamfil și-a customizat fotografia de copertă pe FB în campania electorală. A pariat corect pe Costel Alexe

Maria Magdalena Pamfil a venit chiar în ultimele zile din 2020 la Consiliul Județean, pe un post de consilier la Direcția de Evidență a Populației. Ea a trecut inițial printr-un concurs la Primăria Scobinți, aflată la 83 km de casă. Soția primarului era casnică, ultima dată figurând ca administrator al unei firme micuțe, care n-a mai depus bilanțul contabil din 2015.
Soțul ei, primarul din Holboca, este traseist: a fost viceprimar UNPR iar în 2020 a trecut la liberali, ajutându-l pe Costel Alexe să ajungă președinte județean. Acum, Alexe și-a plătit datoria pe spatele unei instituții publice.

Familia tradițională, angajată la stat prin detașare

Angajată de Crăciun la 83 km distanță de casă

În luna decembrie a anului trecut, Primăria Scobinți a scos la concurs două funcții publice de execuție în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Conform legii, concursurile sunt blocate în perioada pandemiei, singura dispensă este organizarea acestor concursuri pentru aparatul primarului. Concursul a avut loc pe 21 decembrie, iar unul din posturi i-a revenit Mariei Magdalena Pamfil, soția primarului din Holboca. Nu e clar dacă a apucat să meargă la serviciu, pentru că era Crăciunul, iar Scobințiul e la 83 km de Holboca. Cert este că până la 31 decembrie deja avea semnată detașarea la Consiliul Județean.
Soția primarului a apucat să ia doar 496 de lei salariu la Primăria Scobinți. La Direcția Județeană de Evidență a Populației (DJEP) a fost angajată ca inspector, cu un salariu de 4.500 de lei net.

Distanța dintre Holboca și Scobinți, locul de muncă oficial al Mariei Magdalena, este de 83 km. Ori s-ar fi mutat acolo, ori naveta ar fi costat-o mai mult decât salariul primit

Primarul din Scobinți: „Nu-i întrebăm unde se duc”

Primarul din Scobinți nu-și amintește prea mult despre acest moment, având memoria foarte selectivă: „A stat numai câteva zile la noi. Noi vrem să ne completăm schema de personal, scoatem mereu posturi la concurs”, spune Gheorghe Hrițcu. Și el e tot traseist, ca și primarul din Holboca, trecând de la PSD la PNL cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri.
Hrițcu n-a comentat cum s-a simțit când Maria Magdalena a abandonat postul pe care el îl scosese la concurs și de care teoretic Primăria avea nevoie și nici nu-și explică cum ar fi putut veni aceasta la serviciu cu o navetă zilnică de 170 km dus-întors.
„Vin mereu oameni la concursuri, unii vin și pleacă, nu-i întrebăm de ce și unde se duc”, a declarat, ingenuu, primarul din Scobinți.

Primarul PNL Neculai Pamfil pe vremea când era foarte prietenos cu PSD, aici încadrat de Mihai Chirica și parlamentarul pesedist Silviu Macovei. Remarcați soborul de 9 preoți de pe scenă

Cheia succesului: „A făcut o cerere”

Maria Magdalena Pamfil lucrează la ghișeul de eliberare acte de identitate. „Am avut nevoie de personal acolo, este o activitate nouă. Eu i-am semnat transferul la noi, a făcut o cerere și i-a fost aprobată”, arată Carla Lozneanu, directoarea DJEP Iași cât de simplu e să te angajezi la stat, zilele acestea. Ea susține că Direcția funcționează sub schema de personal din organigramă.
Maria Magdalena Pamfil a beneficiat de un mare avantaj în interiorul nomenclaturii PNL la nivel județean: ea nu se putea angaja decât prin detașare de la o primărie, neexistând concursuri în această perioadă.

Primarul din Scobinți, Gheorghe Hrițcu, import de ultimă oră a liberalilor, altă piesă importantă pe axa PNL Holboca-Scobinți-Iași, dar care acum câteva luni era pe axa PSD

Ieșeni, faceți ca Maria Magdalena

Pentru un ieșean oarecare angajarea la Evidența Populației ar fi fost imposibilă, pentru că nu ar fi primit sprijinul unei primării comunale care să-l încadreze formal și apoi să-i accepte detașarea la o instituție din Iași.
Cititorii optimiști pot încerca mâine să-l caute pe primarul din Scobinți, să-I propună afacerea după modelul Maria Magdalena Pamfil și apoi ne pot împărtăși experiența pe adresa de mail a redacției.
Carla Lozneanu, directoarea DJEP, vă așteaptă: „Trebuie să vină din sistem public pentru a putea fi detașați, fără concurs. Detașarea nu se face din privat”.
Înainte de a avea soțul primar la Holboca, Maria Magdalena Pamfil a fost acționar și angajat al propriei firme: Arhiv Map SRL din Holboca, o firmă cu ultimul bilanț depus în 2015.
REPORTER DE IAȘI i-a contactat și pe soții Pamfil, dar niciunul nu a răspuns. Primarul comunei Holboca a refuzat practic o zi întreagă să răspundă la telefon.


Înțeleg că se dorește exploatarea acestui subiect în interes politic, dar Direcția de Evidență a Persoanelor este o entitate cu caracter juridic special, conducerea Consiliului Județean nu este implicată în angajarea personalului în această instituție.
Mobilitatea funcționarului public este reglementată de Codul Administrativ și Codul Muncii, ca o necesitate de a acoperi deficitul de personal din instituțiile publice.”

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași

Primarul din Holboca negocia la alegeri cu ambele partide: PSD și PNL

În august 20120, Gheorghe Hrițcu, primarul social-democrat al comunei Scobinți, cu 5 mandate obținute din 2000, a trecut la PNL. Era, atunci când a schimbat partidul, cel mai vechi primar PSD din Iași și unul dintre cei mai influenți lideri locali ai partidului.
„Electoratul comunei Scobinți s-a mutat spre dreapta. Asta din cauza prestației catastrofale a PSD din perioada Dragnea. Noi avem o comunitate foarte mare de cetățeni plecați în afară, cetățeni care nu votează cu PSD. Am pierdut alegerile europarlamentare și prezidențiale în această comună, a câștigat PNL, deși eu eram primar PSD’’, a spus Gheorghe Hrițcu în ziua în care a semnat cu PNL.
Neculai Pamfil, actualul primar liberal al comunei Holboca, este fostul viceprimar UNPR al localității. Înainte de alegerile locale, viceprimarul a declarat că este în negocieri cu PSD și PNL pentru a urca într-una dintre bărci. A ales bine: PNL, care i-a rezolvat acum angajarea soției la Consiliul Județean.

Afișul electoral al primarului PNL din Holboca, Neculai Pamfil. Pentru el, da, într-adevăr, „se poate”

Transferurile patentate de PNL, investigate de DNA

O veritabilă nomenclatură PNL și-a aranjat rudele în funcții publice după alegerile din septembrie 2020:

Chelnerița de la Apele Române, ancheta RECORDER cu ecouri naționale. Tânăra terminase Facultatea de Chimie-Ingineri, dar nu știa formula chimică a fosforului și nici cum se deschide un calculator. Tânăra a fost angajată ca dispecer pe filiera primarului PNL din comuna suceveana Vatra Moldoviței
- Constantin Mețler, pensionar din Darabani, angajat tot la Apele Române, pe aceeași filieră: detașare de la Primăria Vatra Moldoviței. Fiul lui Mețler era director general adjunct al Apelor Române la nivel național. Cazul a fost o dezvăluire REPORTER DE IAȘI.

- vicepreședintele PNL Pașcani, angajat ca șef al sucursalei Apele Române din acest oraș, după ce fusese șef de sală și făcuse la maturitate o facultate privată. Detașarea s-a făcut prin primăria PNL din Ciortești
- vicepreședintele Consiliului Județean Sorin Afloarei și-a angajat soția la Palatul Culturii, printr-o scurtă detașare chiar de la instituția pe care o conduce. Afloarei este finul lui Costel Alexe.
- Andrei Cazacu, fost șef de cabinet al președintelui CJ, numit administrator public la nivel județean, după ce fusese demis de la conducerea Fondului de Mediu, unde tot protectorul său îl numise

REPORTER DE IAȘI i-a cerut un punct de vedere lui Costel Alexe, pe Whatsapp, după o discuție prealabilă cu președintele CJ Iași.

Article image
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani * Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus” * REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani * La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis * Abia i se semnase detașarea pe încă șase l...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare