fbpx
 
Cornel Brânză (Con Ted) este destul de liniștit că nu are cum să piardă licitațiile Cornel Brânză (Con Ted) este destul de liniștit că nu are cum să piardă licitațiile

Brânză câștigă 5,5 milioane de lei la Primărie, cu prețul cel mai mare, prin șmecheria „livrare în 24 de ore”. CNSC a oprit frauda


* Licitațiile au fost pe bani europeni. Con Ted, firma lui Cornel Brânză, a luat punctaj maxim oferind termen de livrare a produselor – 24 de ore
* Găselnița era folosită cu ani în urmă în județele baronilor locali: Primăria anunță comanda doar când îi dă voie furnizorul, după ce acesta și-a adunat marfa
* Con Ted și asociatul său au mers cu prețurile până în buza estimării Primăriei, dar au câștigat la punctaj prin acest artificiu
* Firma concurentă a oferit prețuri cumulate cu 500.000 de lei mai mici, dar a pierdut la „termenul de livrare”
* Romcenter a contestat ambele licitații la CNSC, care le-a dat dreptate. Primăria trebuie să reia calculele punctajelor
* Sunt proiectele europene pentru „Oaza de verdeață din cartiere” și Parcul CA Rosetti și care acum vor sta pe loc

Două licitații importante ale Primăriei Iași, cu fonduri europene, au fost blocate de Consiliul Național de Soluționarea Contestațiilor (CNSC), existând suspiciuni de favorizare a uneia dintre firmele participante.  
Romcenter SRL din București a făcut contestația la CNSC descriind mecanismul acestei tentative de fraudă. Asocierea Ischia SRL Galați-Con Ted Company SRL Iași a câștigat două licitații de aproape 5,5 milioane de lei având drept criteriu de departajare timpul cel mai scurt de livrare, notat cu 20% din punctajul final.

Sute de echipamente, livrate în 24 de ore
Cu acest detaliu strecurat în documentație, asocierea Ischia-ConTed Company a pus termen de livrare de o zi pe câteva sute de repere necesare proiectelor „Oază de Verdeață” și „Zona de agrement CA Rosetti”. Găselnița i-a permis să meargă cu prețul în sus până aproape de estimarea Primăriei, în vreme ce firma concurentă a oferit un preț mai mic cu sute de mii de lei, dar cu un termen de livrare de 30 de zile.
Livrarea în 24 de ore poate ascunde o înțelegere prealabilă: ordinul de lucrări poate fi emis de Primăria doar când marfa este în stocul Ischia-Con Ted, în orice moment din cele 26 de luni, cât reprezintă perioada de execuție.
La ambele proceduri câștigate prin Schema „24 de ore”, CNSC a decis recalcularea punctajelor tuturor ofertanților.

Mini-parcurile din cartiere sunt făcute pe bani europeni

Licitație pentru 5 spații

Prima licitație – „Oază de Verdeață din Cartierul Nostru” - a vizat cinci spații neamenajate din Iași, echipamentele fiind estimate la 1.783.000 de lei (fără TVA). La licitație s-au înscris Asocierea Ischia SRL Galați-Con Ted Company SRL respectiv CNC Romcenter SRL București.
Cu 94 de puncte din 100, asocierea Ischia–Con Ted a câștigat licitația, deși a avut prețul cel mai mare. Oferta lor a fost de 1.765.000 lei (fără TVA). CNC Romcenter a avut un punctaj total de 80,66 puncte, fiind depunctată masiv la termenul de livrare. Prețul era sensibil mai mic: 1.588.000 de lei (fără TVA). Romcenter a menționat că poate oferi echipamentele în 30 de zile de la semnarea contractului.
Asocierea Ischia-Con Ted și-a asumat un termen de 1 zi, luând astfel toate cele 20 de puncte puse în joc. Astfel, la calculul total, Romcenter a luat 0,66 puncte , iar Con Ted 20, deși prețul firmei bucureștene era cu 177.000 de lei mai mic.

Termenul de o zi este neserios

Prin această formulă de calcul, Primăria Iași a certificat, în caietul de sarcini, că poate fi inclus un termen de livrare oricât de mic, nefiind o limită inferioară. Limita superioară înscrisă în caietul de sarcini a fost de 60 de zile.
„Răspunsul nostru a fost unul serios, riguros, detaliat, care a avut în vedere termenul de furnizare de 20 de zile asumat de către producători/furnizori (declarațiile acestora fiind atașate răspunsului la solicitarea de clarificări), cât și termene necesare unor operațiuni obligatorii precum transportul, instalarea, montajul, punerea în funcțiune, recepționarea”, se arată în plângerea adresată de CNC Romcenter SRL către CNSC.
Aceeași firmă menționează că subiectul termenului de livrare s-a dovedit a fi „unul sensibil pentru Comisia de Evaluare”, „motiv pentru care am insistat cu importanța oferirii unui termen realist și serios, iar pretinsa asumare a unor zile de furnizare precum 10 sau 5 ar fi efectiv falsă, fără a ne putea imagina ca un ofertant ar putea indica un termen de 1 zi, cu atât mai mult acesta să fie considerat unul realist de către Comisia de Evaluare”.

Calculul timpului de livrare, conform caietului de sarcini. Asemenea artificii se făceau în licitații în urmă cu 15-20 de ani

325 de repere trebuiau livrate într-o singură zi

Conform documentației, în licitația „Oaza de Verdeață” sunt cuprinse cinci amplasamente din Iași, fiecare cu zeci de repere ce trebuiau livrate în câteva ore de asocierea Ischia-ConTed. În total erau 325 de repere, multe având dimensiuni speciale, făcute la comandă.
Lista cuprinde panouri interactive, panouri de cățărare, leagăne, tobogane, carusel, trei tipuri de bănci, coșuri de gunoi, rastel de biciclete, set de cișmele stradale, supraveghere video, sistem de irigații, mini stație meteo, pompe de apă.
Contractul, în acest caz, se întindea pe 26 de luni, iar termenul de livrare asumat de asocierea câștigătoare, pentru care a obținut 20 de puncte, a fost de o zi.

A doua licitație: termen de reparații - o oră

În cazul zonei de agrement CA Rosetti, proiect tot pe fonduri europene, estimarea Primăriei, de 3.679.000 de lei a fost aproape egalată de oferta asocierii Ischia-Con Ted. Aceasta a licitat 3.642.000 de lei. Punctajul obținut a fost 92,51 din 100.
Contracandidata Romcenter a ofertat 3.187.000 de lei, dar a obținut un punctaj de numai 61,49 de puncte, din cauza aceluiași termen de livrare. Ischia-Con Ted și-au asumat 1 zi, iar ca termen de „rezolvare a incidentelor/reparații” - o oră.
Problema cea mai mare este ponderea exagerată pe care șefii Primăriei au fixat-o termenului din totalul punctajului: 40%, aproape la același nivel cu prețul și peste criteriile ce țin de calitatea echipamentelor și de mentenanță.

Romcenter a acuzat Primăria că trișează
Romcenter a menționat în contestația depusă la CNSC: „Termenul de furnizare a echipamentelor de o zi de la solicitarea autorității contractante și cel de o oră de rezolvare a posibilelor incidente/reparații care ar putea interveni într-o zonă de agrement de 17.912 mp sunt false și fără nicio posibilitate de fundamentare reală, iar acceptarea de către membrii comisiei de evaluare a acestor termene (fiind totodată și factori de evaluare – 40% din valoarea totală a punctajului) nu reprezintă altceva decât o încălcare a principiilor eficientei utilizări a fondurilor publice, al tratamentului egal, nediscriminării și, mai ales, a condițiilor de calitate impuse prin documentația de atribuire”.
Și în cazul licitației de echipamente pentru CA Rosetti, calculul pentru termenul de o zi a fost același: 20 de puncte.

Parcul CA Rosetti va costa 14 milioane de lei. Se vorbește deja de 3 ani de acest proiect, care nici n-a demarat

Deciziile CNSC: reluați adjudecarea

Romcenter a mai acuzat faptul că echipamentele concurenței nu au autorizare ISCIR. De asemenea, consultantul care a scris caietul de sarcini a fost firma Submit SRL, care, în trecut, fusese asociată la alte contracte cu Ischia și Con Ted, fiind astfel în incompatibilitate.
Ambele capete de acuzare au fost respinse de CNSC.
În schimb, Consiliul a decis blocarea ambelor licitații, considerând sistemul de punctare a termenului de livrare drept inechitabil. CNSC a emis două dispoziții de anulare a proceselor-verbale de adjudecare și a cerut Primăriei să reia calcularea punctajelor.

Cornel Brânză: „91% din marfă o avem deja”

Cornel Brânză, administratorul Con Ted Company SRL, spune că era simpul de respectat termenul de livrare de o zi în cazul celor două proceduri câștigate.
„Înainte de a fi declarați câștigătorii, cei de la Primărie au solicitat mostre de produse, pe care le-am pus la dispoziție. Au fost văzute, se știa că sunt conforme cu caietul de sarcini. Marfa era deja contractată în procent de 91%, pentru că Ischia are încă 7-8 lucrări asemănătoare în România. Când Primăria Iași declara câștigătorul și se semna contractul, aveam o perioadă de 5 zile pentru a constitui garanția de bună execuție. În această perioadă, semnam alt contract pentru diferența de marfă și intra toată pe stoc în depozitul de la Ciurea, fiind ulterior livrată în câteva ore”, a precizat Cornel Brânză.
Administratorul Con Ted e nemulțumit că afacerea a rămas în așteptare: „Problema este că firma care a contestat, deși a avut câștig de cauză în ambele licitații, a făcut și recurs la Curtea de Apel, procedura fiind total blocată acum”, a mai precizat Cornel Brânză. Romcenter n-a avut încredere în recalcularea făcută de Primărie și a cerut dreptate în instanță.


„La CA Rosetti e depusă plângere la Curtea de Apel împotriva deciziei de adjudecare. La Proiectul au fost reanalizate ofertele, conform deciziei CNSC, urmând a face public rezultatele, în curând.”
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași

Article image
* CNI Imobiliare au construit un fel de ghetou pe Dealul Galata, plecând de la 10 apartamente și ajungând la 50 de bucăți pe 3.000 mp * Au avut tot concursul șefilor din Primărie: li s-a aprobat dezmembrarea a două blocuri construite anterior, li s-au dat indicatori mai mari și un subsol tehnic * Proprietarii au construit un etaj în plus, subsolul l-au făcut demisol cu apartamente, spațiu pentru 50 de parcări nu există *...
Autor cristi tanasa Anchete 15 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31