fbpx
Portokal
Foto: basilica.ro Foto: basilica.ro

O echipă condusă de un român a descoperit în Egipt cel mai vechi sit monahal atestat arheologic


O echipă de arheologi franco-norvegieni, condusă de românul Victor Ghica, a descoperit, în Egipt, cel mai vechi sit monahal atestat arheologic. Se găsește la 370 de kilometri sud-vest de Cairo și datează din secolul al IV-lea.

Arheologii au descoperit „șase sectoare cu vestigii de la trei biserici și chilii călugărești” construite din bazalt sau cărămidă. Unele sunt săpate în stâncă, potrivit basilica.ro.

Patru din cele șase clădiri sunt în stare excepțională de conservare. Biserica, păstrată în cea mai bună stare, și patru dintre chilii au zidurile acoperite cu inscripții în greacă, inclusiv pasaje din scrierile Evagrie Ponticul și ale Sfântului Efrem Sirul.

Românul Victor Ghica, care a coordonat lucrările, a declarat că „excavațiile dezvăluie o nouă față a începutului monahismului egiptean organizat” și noi mărturii despre „natura vieții monastice din regiune”.

Analiza stratigrafică, datarea cu carbon radioactiv, ceramica, sticla și cele două monede descoperite, coroborate cu datarea sectorului în care au fost găsite vestigiile certifică faptul că acesta este cel mai vechi sit arheologic monastic descoperit până la ora actuală.

Situl vine în completarea a 20 de construcții, inclusiv o biserică săpată în piatră, găsite anul trecut în această regiune locuită de primii monahi creștini între secolele al IV-lea și al VIII-lea.

Victor Ghica este profesor la MF Norwegian School of Theology, Religion and Society din Oslo, Norvegia, și este absolvent al Universității din București. Printre altele, acesta este specializat în Arheologia Antichității Târzii, în Epigrafie antică arabă și coptă și în Literatură coptă și siriacă.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top