fbpx
 
Noua lovitură a Moșierului Alexe: alte două terenuri de sute de mii de euro la Bârnova. Pădure și cartier de case

Noua lovitură a Moșierului Alexe: alte două terenuri de sute de mii de euro la Bârnova. Pădure și cartier de case


* Președintele Consiliului Județean deține, din 2020, 50% din firma Gervic, care are în patrimoniu 7.700 m de livadă, pe care se poate construi, și 5.000 mp de pădure
* Administrator la Gervic a devenit Alexandru Dura, cumnatul lui Costel Alexe, dezvoltator imobiliar
* Anul în care a fost ministru a fost excepțional pentru Alexe: investiții uriașe la ranch-ul de la Sculeni, construirea unei pensiuni la Bârnova, plus achiziția acestor terenuri, totul dintr-un salariu de bugetar
* Noile terenuri de la Bârnova sunt lipite de pensiunea sa și de cartierul de vile construit de soții Panainte, unul din frați fiind cununat de Costel Alexe
* Frații Alexe mai au vile la Aroneanu, pe terenuri concesionate de la Primărie, mai multe apartamente și spații de afaceri închiriate de la stat  

Afacere în surdină. Anul trecut, pe când era ministru al Mediului, Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean Iași, a intrat, cu 50%, în acționariatul firmei Gervic Impex din București.

Însă, marea lovitură a fost ascunsă de ochii publicului: SRL-ul deține la Bârnova 7.700 mp de livadă, intravilan, și 5.000 mp de pădure, proprietăți cu o valoare de piață de peste 250.000 de euro.

În funcția de administrator al Gervic, din octombrie 2020, a fost numit dezvoltatorul imobiliar Alexandru Dura, cumnatul lui Alexe. O altă afacere în familie, marcă înregistrată „Costel Alexe”.

Cartierul de vile existent plus pensiunea familiei Alexe. Alături, pădurea nou obținută

A cumpărat firma în 2020
Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate se păstrează ultimele declarații de avere și interese semnate de Costel Alexe, președintele PNL Iași. În cea din 15 iunie 2020, a notat, pentru prima dată, calitatea de asociat la Gervic Impex, 50%, cu mențiunea „în curs de aprobare”.

În cel mai recent document de acest tip, completat în noiembrie 2020, Alexe a precizat calitatea clară de asociat la Gervic, cu 50% din părțile sociale, semn că afacerea fusese finalizată.

La Registrul Comerțului, nu a fost operată, deocamdată, această modificare în structura acționariatului. Încă sunt foștii asociați Leonora Istrate și Victor Ernest Couapel (cetățean francez).

Livada lui Costel Alexe este la 50 m, în linie dreaptă, de complexul de vile construit la șosea

Miza: două terenuri în apropiere de pensiunea soției
Miza preluării a jumătate din părțile sociale ale Gervic Impex București o reprezintă două bucăți de teren. Astfel, din 2004, societatea din Capitală deține 7.700 mp de livadă și 5.000 mp de pădure, ambele în Bârnova.

Cele două suprafețe sunt poziționate excelent, la intrarea în comună, lângă șoseaua Iași-Bârnova. În plus, acestea sunt amplasate în apropierea unui cartier de vile de lux, case pe care le construiește familia lui Ionel Panainte, finul lui Costel Alexe.

În același perimetru, firma Anima Green, a finului, ridică, cu fonduri europene, o pensiune pe terenul Ralucăi Alexe, fosta soție a liderului liberal.

Anunț imobiliar cu teren exact în zona în care se află proprietățile președintelui CJ. Se cer 35 euro/mp, pentru că sunt toate utilitățile

Valoarea de piață: între 150.000 și 230.000 de euro
Cei 7.700 mp de livadă, situați pe coama dealului, sunt în intravilan, deci pretabili pentru edificarea unui nou cartier de case. La o medie de 400 mp de fiecare vilă, excluzând drumurile, pe această parcelă s-ar putea ridica lejer 15 imobile.
Prețurile pentru terenurile din zonă sunt între 20 și 40 de euro, în funcție de distanța față de șoseaua Iași-Bârnova, de planeitate și de rețelele de utilități disponibile.

Pe site-urile de profil a fost listat, recent, un anunț de vânzare a 2.000 mp cu 70.000 de euro, adică o medie de 35 euro/mp. Terenul este situat la doar câteva sute de metri de cartierul de vile al familiei Panainte. La 20 de euro/mp, cei 7.700 mp livadă ai Gervic Impex ar valora peste 150.000 de euro, în timp ce la 30 euro/mp s-ar ridica la peste 230.000 de euro.

Alexandru Dura, cumnatul lui Costel Alexe a devenit administrator la firma care deține pădurea și livada din Bârnova, o avere de câteva sute de mii de euro

Pădurea de alături: încă 25.000 de euro
Pădurea, în shimb, are reguli mai stricte. „Suprafața maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcția, accesul și împrejmuirea (...) este de maximum 5% din suprafața proprietății forestiere, dar nu mai mare de 200 mp, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică de 5 ha”, se arată în Codul Silvic.

Deci firma Gervic poate defrișa maxim 200 mp. În jurul Iașului, metrul pătrat de pădure se vinde cu sume cuprinse între 2 și 5 euro, ceea ce înseamnă că cei 5.000 mp ai SC Gervic ar putea valora acum cel mult 25.000 de euro. În total, livada și pădurea SRL-ului la care este asociat Alexe au o cotă de piață de peste un sfert de milion de euro.

Pădurea cumpărată este la șosea, fix lângă pensiunea familiei Alexe, aflată în construcție

Apropiații lui Alexe vând casele cu 125.000 de euro bucata
Între pădurea și livada Gervic este poziționat un cartier de vile al familiei Panainte. Din lotul de 12 case, 8 sunt gata și patru în construcție.

„Casă individuală, model deosebit, în Bârnova, racordată la toate utilitățile inclusiv canalizare. Imobilul are 5 camere cu o suprafață utilă de 120 mp și 450 mp teren. S-au folosit materiale premium și va fi finalizată în partea a doua a anului”, se arată într-unul dintre anunțurile postate online.

Proprietatea cu două locuri de parcare este scoasă la vânzare la un preț de 125.000 euro. Cei care au ridicat casele din Bârnova sunt soții Lenuța și Aurel, cumnata, respectiv fratele lui Ionel Panainte, finul ministrului Alexe.

Pensiunea are, deocamdată, primul nivel ridicat. Terenul aparține unei firme controlate, oficial, de soția lui Costel Alexe, de care acesta a divorțat în octombrie anul trecut

În același complex este și pensiunea lui Costel Alexe
Lângă aceste vile, prin firma Anima Green SRL, unic asociat Ionel Panainte, se construiește o pensiune cu fonduri europene. Valoarea totală a investiției este 759.000 lei, din care 506.000 bani UE. Construcția finului se ridică pe terenul de 2.228 mp al nașei, Raluca, de care Costel Alexe a divorțat acum câteva luni, înainte ca numele acestuia să apară conexat de dosarul penal al mitei cu tablă.

Costel Alexe și fosta soție, Raluca, au ajuns într-un timp foarte scurt să controleze un domeniu imobiliar de circa 1,5 milioane de euro

Pensiunea lui Alexe, construită beneficiarul schimbului de la Eternitate
Licitația pentru edificarea pensiunii a fost câștigată de firma de construcții Medo Company care i-a aparținut lui Robert Melinte și familiei acestuia.

Același Melinte care, printr-o altă firmă, a fost beneficiarul unui controversat schimb de terenuri cu Primăria Iași. A dat o parcelă lipită de gardul Cimitirului Eternitate, suprafață supraevaluată, și a primit o alta pe Cicoarei unde va face un ansamblu imobiliar cu 15 niveluri.

Schimbul cu Primăria s-a concretizat la a patra încercare, doar după ce mai mulți aleși PNL, apropiați de Alexe, au votat în Consiliul Local în favoarea acestei mutări.

În aceeași perioadă, co-asociatul lui Melinte în proiectul imobiliar din Cicoarei, un anume Gheorghe Dochițanu, a fost surprins la o cafenea în Palas, la aceeași masă cu Costel Alexe, finul său Ionel Panainte și-un alt cumătru de-al politicianului.

Investiții enorme la ranch-ul de la Sculeni, făcute în 2020. S-au făcut speculații despre materialele de construcție primite „sponsorizare”

Cumnatul Dura devine, la vedere, omul lui Costel Alexe

Al doilea personaj care a apărut în firma Gervic Impex este Alexandru Dura. Acesta, căsătorit cu Adina, sora lui Costel Alexe, a fost numit administrator al Gervic pe 1 octombrie 2020. De trei-patru ani, Dura s-a lansat puternic în afaceri imobiliare: face vile și blocuri în Miroslava, altă comună satelit a Iașului.

Deci, Gervic Impex, care deține 7.700 mp de livadă și 5.000 mp de pădure în Bârnova e deținută în proporție de 50% de Costel Alexe și administrată de Alexandru Dura, cumnatul său.

SRL-ul Gervic, înființat în București, a fost deținut de Leonora Istrate și Victor Ernest Couapel (cetățean francez), firma fiind mult timp inactivă. Odată cu numirea lui Dura ca administrator, adunarea generală a asociaților a hotărât și reluarea activității societății.

Toate firmele lui Alexe au sediul în această clădire de la Sculeni

Întrebările la care Costel Alexe nu a răspuns
Până la ora redactării acestui articol, Alexandru Dura nu a putut fi contactat. Apelat telefonic de REPORTER DE IAȘI, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean și, totodată al PNL Iași, a solicitat să i se trimită întrebările în format electronic, însă nu a oferit niciun răspuns. Iată ce l-a întrebat REPORTER DE IAȘI:
1) În ce an ați intrat ca asociat în firma SC Gervic Impex din București?
2) Câți bani ați plătit și către cine pentru cele 50% părți sociale?
3) Cine deține restul de 50% din Gervic Impex?
4) Informația că dețineți 50% din părțile sociale există în declarația dvs. de interese, însă la Registrul Comerțului nu a fost încă operată modificarea. Aveți idee de ce?
5) În octombrie 2020, pe când în SC Gervic Impex figurau foștii asociați, cumnatul dvs., Ionuț Dura, a fost desemnat administrator al firmei. În ce condiții a fost numit?
6) Care sunt proiectele de viitor ale firmei Gervic Impex?
7) Gervic Impex deține în Bârnova 5.000 mp de pădure și 7.700 mp de livadă, ambele situate în apropierea proiectului imobiliar al familiei finului dvs., Ionel Panainte. Există în planurile Gervic Impex dezvoltarea de proiecte imobiliare pe aceste două parcele, 5.000 mp de pădure și 7.700 mp de livadă?

Cei patru frați au concesionat terenuri unul lângă altul la Aroneanu, pe malul lacului. Doi frați și-au ridicat casele, sora mai lucrează, Costel Alexe încă nu s-a apucat

Averea impresionantă a lui Costel Alexe, obținută într-un deceniu, până la 37 de ani

În declarația de avere semnată pe 5 noiembrie 2020, înainte de a-și oficializa divorțul de Raluca, liderul PNL Iași a scris:
- 800 mp teren agricol în Rediu cumpărați în 2008 de Raluca Alexe
- 2.281 mp teren în Bârnova, 2013 anul achiziției, pe numele Ralucăi Alexe. Pe această parcelă se construiește pensiunea finului Ionel Panainte
- 5.000 mp de pădure la Bârnova, din 2015, titular fiind Raluca Alexe
- 500 mp concesionați de Costel Alexe, din 2014, de la Primăria Aroneanu
- apartament în Iași de 70 mp dobândit în 2009 de Costel Alexe
- apartament în Iași de 101 mp, din 2013, pe numele Ralucăi Alexe
- apartament în Iași, 71 mp, cumpărat în 2014 de Costel Alexe în rate pe 10 ani
- unul dintre apartamente, cel de pe strada Ion Creangă, a fost închiriat și, în 2019, i-a generat lui Alexe un venit de 12.000 de lei
- Opel Vectra fabricat în 2002
- 60.000 lei la purtător Raluca/Costel Alexe
- 40.000 lei cont curent Costel Alexe
- 446.000 lei împrumut acordat în nume personal de Costel Alexe către PNL Iași, bani folosiți, probabil, în campaniile electorale și care vor fi decontați de stat
- 82.000 euro de restituit la două bănci
- 98.000 lei datorie bancară
- 396.000 lei împrumutați de la persoanele fizice: Aurel Costin, Petrică Lucian Rusu (fost secretar de stat PNL), Andrei Ștefan Cazacu (fost secretar de stat PNL, actual administrator public al Consiliului Județean Iași), Emil Sorin Cobzaru, Ștefan Alexandru Pichiu, Constantin Dolachi, Florin Alexe (frate) și Alexandru Dura (cumnat). Similar, probabil că banii au fost folosiți în campaniile electorale și vor fi returnați
În declarația de interese, același Costel Alexe a notat, sub semnătură, tot în noiembrie 2020:
- calitatea de asociat, 100% părți sociale, la SC Domeniul Arca. SRL-ul lui Alexe are ca obiect activități suport pentru interpretare artistică (spectacole). Administrator a fost, pentru o perioadă, Ștefan Andrei Cazacu, fost consilier și secretar și secretar de stat la Ministerul Mediului, actual administrator public la Consiliul Județean
- asociat – 50% - la SC Gervic Impex

Vilele făcute la Miroslava de cumnatul Alexandru Dura. Toată familia e băgată în imobiliare

Perla Coroanei: ranch-ul de 1 milion de euro de la Sculeni
Alte încrengături de afaceri și rudenie:
- ferma de la Sculeni, 3,8 hectare de teren și 1.697 mp suprafață construită la sol (conac, grajd, saivan și fânar) a fost cumpărat în 2015 de Corporex, cu unic asociat Raluca Alexe. Prețul tranzacției, o nimica toată: 42.000 de euro
- la ferma de la Sculeni își mai au sediul social Mobilis Ideas a fraților Mihai și Florin Alexe, Arca Broderie având-o drept unic asociat pe Elena Costin, fosta soacră a lui Alexe și Domeniul Arca a lui Costel Alexe
- Mobilis Ideas SRL, avându-i drept asociați pe frații Florin și Mihai, frații lui Costel Alexe a figurat pe lista finanțărilor Start Up Nation (2019) cu suma de 40.000 euro
- Cei patru frați Alexe (Costel – președintele CJ Iași, Florin, Mihai și Adina) au prins concesiune, 500 mp fiecare, pe malul lacului Aroneanu, comună condusă de un primar penelist. Prețul concesiunii: 1 euro pe metru pătrat/an. Florin și Mihai au casele gata, Adina în construcție, însă Costel Alexe nu a făcut nimic și ar fi trebuit să piardă concesiunea pentru că Legea 50/1991, prin care s-a organizat licitația, îi oferea termen de 1 an pentru a începe construcția
- Licitația prin care Alexe a luat 500 mp de la Primăria Aroneanu a fost o cacealma, „contracandidații” săi fiind alți doi liberali, Sorin Afloarei și Emanuel Ungureanu
- Același Sorin Afloarei a fost, în 2017 și 2018, reprezentant al firmei Anima Green, a lui Ionel Panainte (finul lui Alexe) care construiește o pensiune în Bârnova pe un teren al Ralucăi Alexe. Și încă două cu Afloarei: 1) a fost cununat de Costel Alexe, devenindu-i fin, 2) iar din toamna trecută președintele Alexe l-a pus pe finul Afloarei în funcția de vicepreședinte la Consiliul Județean Iași
- firma Corporex, a Ralucăi, fosta soție a lui Costel Alexe, își are sediul social în casa lui Ionel și a Ancăi Panainte, finii familiei Alexe. El, Ionel, lucrează la Oficiul de Cadastru din Iași (pe care Alexe l-a condus în trecut) și e originar din Adjud, la fel ca Alexe
- Raluca și Costel Alexe au divorțat la sfârșitul anului 2020, surse apropiate familiei afirmând că a fost un gest formal, menit a pune la adăpost averea în eventualitatea unor probleme de ordin penal

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Iulie 2020

Article image
Direcţia Naţională Anticorupţie cere Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare.
Autor cristi tanasa Justitie 04 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: