fbpx
Print this page
Liberalul Marius Rîpanu ia banul de la Primăria PNL Ciortești: 90.000 de lei pe o firmă nou-nouță, bam-bam-bam!

Liberalul Marius Rîpanu ia banul de la Primăria PNL Ciortești: 90.000 de lei pe o firmă nou-nouță, bam-bam-bam!


20.000 de euro în patru luni nu e rău pentru o firmuliță de partid, din câteva contracte cu primăriile salvatoare. Marius Rîpanu e un soldat credincios al PNL, activ în campaniile electorale. Răsplata: din bani publici, imediat ce s-au terminat alegerile și liberalii au venit la Putere. Rîpanu n-a vrut să explice dacă are vreun angajat pe firmă sau e un simplu samsar care facturează și livrează.

Mașinăria PNL de făcut bani pentru membrii de partid s-a pus în mișcare și a intrat în forță în fiefurile proprii. Firma proaspăt înființată a unui fost candidat la Consiliul Local Iași a început să numere deja contractele de la primării liberale din județ, dar și de la Muzeul Național al Literaturii Române.

Unul dintre beneficiarii produselor, primărița din Ciortești, recunoaște că a contactat anterior firma, în căutarea unui anumit produs pe care, de fapt, îl fabrică zeci de companii. „Pe zona asta de litere volumetrice sunt o grămadă care fac. Am vrut materiale de calitate. Am vrut fiecare literă luminată individual, apoi am renunțat”, explică Alina Apostol , primarul comunei.
Marius Ionuț Rîpanu a fost primul picat sub lista de consilieri locali ai Municipiului Iași, din partea PNL, la ultimele alegeri locale.

Primărița din Ciortești, Alina Apostol, foarte bine văzută în structura PNL Iași. Costel Alexe alocă bugete generoase acestei comune

Primul contract, imediat după înființare

Marius Ionuț Rîpanu este șef de lucrări la Tehnologia Constucțiilor de Mașini din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, dar intrarea în politică înseamnă în primul rând accesul la bani publici.
La doar o lună după alegeri, în noiembrie, și-a înființat o firmă, iar aceasta a început să ia contracte pe bandă rulantă din primării ale PNL sau instituții subordonate Consiliului Județean Iași, controlat de același partid.
Moldavian Advertising SRL a fost înființată pe 4 noiembrie 2020, iar o lună mai târziu, pe 8 decembrie, lua primul contract, de o valoare foarte mică: 345 de lei de la Primăria Aroneanu, condusă de Benone Moruzi, membru PNL.
Firma a livrat, prin încredințare directă, „pachet materiale informative”. Acesta conținea banner și flyere. Pe SICAP s-a făcut doar anunțul de atribuire.

11.000 de euro la a doua lovitură

Al doilea contract din decembrie 2020 a adus firmei un contract de 53.910 lei de la Primăria Ciortești. Ca și cea de la Aroneanu, este condusă de PNL: primar este Alina Apostol. Firma lui Marius Ionuț Rîpanu trebuia să livreze „pachet materiale informative și de promovare” pentru „Start-up social în Regiunea NE”. Au fost achiziționate 90 de seturi care conțineau câte o geacă personalizată, stick USB, geantă laptop, agendă, pix, pungi, breloc.

Marius Rîpanu a împărțit flyere alături de senatoarea Iulia Scântei, iar acum a venit răsplata

Încă 19.000 de lei de la Ciortești

Au urmat, în 2021, alte 5 contracte pentru Moldavian Advertising: patru cu primăriile, unul cu Muzeul Național al Literaturii Române. Primul a fost tot la Ciortești, în valoare de 5.950 de lei, pentru tipărirea Registrului Agricol în 70 de exemplare. „Au mai fost luate, direct, încă trei exemplare care ne mai trebuiau”, explică Alina Apostol, primarul comunei Ciortești.
A urmat alt contract la Aroneanu, pentru un panou de afișaj personalizat: 400 de lei, pe 10 februarie.
Pe 19 aprilie, firma a luat două contracte pentru litere volumetrice la Primăria Ciortești: unul de 9.500 de lei, celălalt de 9.250 de lei.

Câteva litere aduc câteva mii de euro

Primărița Alina Apostol: „Știam firma”

„Aici au fost două achiziții pentru că sunt două obiective diferite. Unul este Căminul Cultural Ciortești, celălalt din Coropceni. Am făcut cercetare până să fac achiziția. Pe zona asta de litere volumetrice sunt o grămadă care fac. Am vrut materiale de calitate. Am vrut fiecare literă luminată individual, apoi am renunțat. Am cerut oferte și am făcut negocierile înainte de face achiziția pe SICAP. Știam firma, mi-a oferit ceea ce am cerut. Materialele folosite sunt bune. Am încercat să alegem ceva durabil”, a explicat Alina Apostol.
Căminul Cultural Coropceni este extins și renovat pe fonduri europene: 315.000 de euro, accesați prin AFIR. Căminul Cultural Ciortești este realizat prin Compania Națională de Investiții.

Liberalii sunt în minoritate la contractele publice

„Nu are vreo legătură faptul că este membru PNL. Noi, administrațiile, contractăm serviciile. Cine se pliază mai bine pe ce avem nevoie ia contractul. Am comandat așa cum a fost mai bine pentru bugetul local”, a mai precizat Alina Apostol.
Primărița a mai explicat că doar în două proiecte de investiții din cele 12 aflate în implementare sunt relații contractuale cu firme ale liberalilor: „Majoritatea nu sunt afiliați politic, nici nu-i intreb. Eu fac administrație, nu politică”.

Afișul de campanie al lui Marius Rîpanu, locul 12 pe lista PNL la Consiliul Local: e timpul tinerilor... dacă sunt membri liberali, au firme și își fac cont pe SICAP

Un mizilic de 10.000 de lei de la MNLR

Pe 31 martie, Muzeul Național al Literaturii Române a postat un anunț în SICAP, căutând manechine din lemn și din plastic. Câștigătorul: Moldavian Advertising. Contractul de 10.694 de lei pentru „4 machechine de plastic bărbat, 14 manechine de plastic damă și 8 manechine de lemn” a mers către același Marius Ionuț Rîpanu. MNLR este instituție subordonată Consiliului Județean Iași, condusă de Costel Alexe.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe Rîpanu pentru a afla succesul firmei sale, în doar câteva luni de la înființare. A spus că este plecat din țară și a solicitat întrebările în scris. Marius Rîpanu a fost întrebat dacă firma sa are angajați și utilajele necesare pentru producția de materiale promoționale sau dacă este un intermediar. Până la închiderea ediției nu ne-a răspuns.

Article image
* Președintele Consiliului Județean deține, din 2020, 50% din firma Gervic, care are în patrimoniu 7.700 m de livadă, pe care se poate construi, și 5.000 mp de pădure * Administrator la Gervic a devenit Alexandru Dura, cumnatul lui Costel Alexe, dezvoltator imobiliar * Anul în care a fost ministru a fost excepțional pentru Alexe: investiții uriașe la ranch-ul de la Sculeni, construirea unei pensiuni la Bârnova, plus achiz...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare