fbpx
 
UPDATE. Au venit mascații: percheziții la Chirica, Harabagiu și Asimionesei. Dosarul „Sărărie”, descris de REPORTER, explodează!

UPDATE. Au venit mascații: percheziții la Chirica, Harabagiu și Asimionesei. Dosarul „Sărărie”, descris de REPORTER, explodează!


Mai multe percheziții au loc, în această dimineață, în birourile Primăriei Iași, la primarul Mihai Chirica, la city managerul Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, și la sediul BZI, în biroul patronului Ghiocel Asimionesei.

UPDAT - 14.00

La audieri au fost chemate Cristina Oțeleanu, de la departamentul Juridic, Denisa Ionașcu, secretarul Primăriei Iaşi si Florin Grierașu, fost inspector la Urbanism. Surse din anchetă spun că procurorii DIICOT l-au chemat la audieri și pe Mihai Chirica. Nu se știe, deocamdată, în ce calitate va fi audiat.

UPDATE - 13.30

În acest moment, Ghiocel Asimionesei, fiul său, Claudiu Asimionesei, și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager, sunt audiați la DIICOT.

Surse apropiate anchetatorilor confirmă cș o percheziție a avut loc și la domiciliul lui Gabriel Harabagiu.

UPDATE - 12.00

Comunicatul Poliției Române

Astăzi, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, efectuează 22 de percheziţii domiciliare, în municipiul Iaşi şi municipiul Bucureşti. 26 de persoane urmează să fie conduse la audieri.

La data de 26 aprilie a.c., poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, efectuează 22 de percheziţii domiciliare în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Din cercetări a reieșit că activitatea infracţională a grupului s-ar fi desfăşurat începând cu anul 2016 şi ar fi avut drept scop obţinerea, în mod fraudulos, a unor terenuri din patrimoniul unei instituții publice, pe care ar fi urmat să fie construite blocuri de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională ar fi fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice.

Urmează să fie puse în executare 26 de mandate de aducere emise de D.I.I.C.O.T. - S.T. Iaşi, 15 dintre acestea fiind pe numele persoanelor bănuite de comiterea faptelor.

Activităţile au beneficiat de sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Bacău şi Vaslui, iar la acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Servicului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi.

Comunicatul oficial al DIICOT:

La data de 26.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 24 de percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice.

La sediile DIICOT și BCCO Iași, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Bacău și Suceava, al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași şi Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție".

Știre inițială

Surse din anchetă au declarat pentru REPORTER că descinderile DIICOT au legătură cu dosarul „Sărărie”, prezentat în urmă cu două luni, de publicația noastră.

Din Primărie au fost ridicate documente. Percheziții au fost făcute și la unele servicii ale administrației locale.

Potrivit edilului, oamenii legii ridică dosare cu documente ce vizează un contract de asociere din anul 2005.
„Nu sunt descinderi. Vor să ridice nişte documente pe care noi le-am trimis spre informare Parchetului referitor la un contract de asociere în participaţiune din 2005. Au venit să îşi ia documentele. Mai există în momentul de faţă un pachet de documente trimise la ei. Probabil că bănuiţi despre ce zonă vorbim. Noi am sesizat instituţiile statului şi cred că am făcut bine", a declarat jurnaliştilor primarul, citat de Agerpres.

Decinderi sunt și la imobilul din Sărărie al familiei Asimionesei.

Vom reveni cu amănunte.

Article image
* Contractul de asociere dintre Consiliul Local și Clanul Asimionesei prevedea construirea unei pensiuni și a unui sediu de firmă. Asimionesei nu s-a putut abține, a făcut bloc de locuințe și a vândut 13 apartamente din 29. Deja este în profit. * Recepția blocului și intabularea menționează „pensiune”. Codul civil prevede modificarea obiectului asocierii în aceeași modalitate în care a fost stabilit inițial: adică prin vot ...
Autor cristi tanasa Anchete 25 Mai 2020

Article image
* Alte două descoperiri în asocierea scandaloasă dintre Primărie și patronii ziarului BZI: Asimionesei a vândut apartamentele fără acordul Consiliului Local și a dat cumpărătorilor dreptul de folosință asupra terenului public * Anterior, firma lui Asimionesei schimbare obiectul asocierii cu Primăria: trebuia să facă pensiune și a construit apartamente pe care le-a vândut * Veniturile familiei din această afacere: 1 milion...
Autor cristi tanasa Anchete 10 Februarie 2021

Article image
Asta înseamnă să fii favorizat: va primi dreptul de a mai construi un etaj în zonă de case. Încă o dată, municipalitatea arată că se află la cheremul lui Asimionesei, patronul de ziar condamnat pentru şantaj de presă. În luna iunie, instituţia condusă de Mihai Chirica a eliberat două documente care au permis intabularea blocului de pe Sărărie, deşi acesta nu are acoperiş. Mai mult, Asimionesei a plusat şi a cerut aprobare d...
Autor cristi tanasa Anchete 09 August 2018


Citeste si...
Nota
(7 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31