fbpx
Portokal
Papa Francisc le interzice prelaților să accepte cadouri cu valoare de peste 40 de euro

Papa Francisc le interzice prelaților să accepte cadouri cu valoare de peste 40 de euro


Papa Francisc, aflat într-o veritabilă cruciadă împotriva corupţiei din Biserica Catolică, a anunţat joi o modificare a regulamentelor interne.

Potrivit Agerpres, care citează AFP, aceste reguli îi vizează pe toţi prelaţii cu funcţii de conducere la Vatican, care vor trebui să îşi justifice averile personale.

Într-un „motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă, liderul de la Vatican a precizat că le va fi interzis tuturor angajaţilor să accepte cadouri cu o valoare mai mare de 40 de euro.

În iunie 2020, Vaticanul a adoptat o lege care reglementa licitaţiile pentru cheltuielile sale interne, o iniţiativă nemaiîntâlnită până atunci în Cetatea Sfântului Scaun, concepută pentru a preveni corupţia şi pentru a face economii în contextul crizei financiare provocate de pandemia de COVID-19.

În cazul unor declaraţii mincinoase, Sfântul Scaun va putea să îl concedieze pe angajatul în cauză şi să solicite obţinerea unor despăgubiri.

Papa Francisc a fost ales în 2013 pentru un mandat care are obiectivul de a face ordine în finanţele de la Vatican, o reformă dificilă, care a întâmpinat rezistenţă în rândul anumitor “dicastere” (ministere din cadrul Curiei, n.r.) ce administrează fonduri într-o manieră autonomă şi puţin transparentă.

Unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de “deturnare de fonduri” de o echipă de anchetatori.

Justiţia de la Vatican nu s-a pronunţat deocamdată în acel proces, iar cardinalul Becciu a declarat că este nevinovat.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top