fbpx
 
Rețeaua Grosu-Cristian: milioane de euro mutate de la IRO în buzunarele unui vechi prieten (Ep. 1)

Rețeaua Grosu-Cristian: milioane de euro mutate de la IRO în buzunarele unui vechi prieten (Ep. 1)


* Spitalul are un grad de ocupare a paturilor de circa 65%, în timp ce hotelul Ecoedil, cu pacienți pentru radioterapie, raportează un grad de ocupare de 100%, indiferent de anotimp, de Sărbători sau de pandemie
* Cele 70 de paturi din Tătărași îi aduc lui Cătălin Cristian, patronul Ecoedil, 20.000 de euro/lună
* Este exact numărul de paturi rămase neocupate în IRO, lună de lună
* Mirela Grosu și Cătălin Cristian sunt vechi prieteni de familie: au proprietăți cumpărate simultan la Bârnova
* Ecoedil își extinde afacerea cazărilor pentru IRO, mărind capacitatea la 90 de paturi, contractul fiind atribuit fără licitație
* Dacă IRO plătea singură amenajările la hotel, în 2 ani își amortiza cheltuielile, fără a-i mai băga în buzunarul Ecoedil
* În același timp, firma lui Cristian a câștigat, în ultimii ani, lucrări de 5 milioane de lei tot la IRO

De cinci ani încoace, un om de afaceri, fost consilier local, s-a înșurubat bine cu afacerile la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Cătălin Cristian are contracte cu IRO, din 2016 până acum, în valoare de peste 2 milioane de euro.

Firma sa, Ecoedil Management, administrează hotelul IRO din Tătărași, pentru care a încasat anual 1,1 milioane de lei de la stat. Din această vară, veniturile i se vor majora cu 30% și va ajunge să încaseze 1,4 milioane lei anual de la IRO.

În plus, Ecoedil a efectuat diferite lucrări la spitalul oncologic: amenajarea compartimentului de terapie cu iod, proiectare și execuție lucrări extindere, modernizare și dotare Ambulatoriu, alte lucrări de compartimentare, tâmplărie, betonări.

Ideea: să cazeze pacienții veniți la radioterapie

Geneza afacerii principale, hotelul IRO din Tătărași unde sunt cazați pacienții din alte județe care vin la Iași să facă radioterapie, datează din 2014. „Acum 5-6 ani, puteam să facem mai multe tratamente de radioterapie pe zi decât numărul de pacienți. Aveam 60 de paturi, plus 30-40 de pacienți care veneau din zonele limitrofe Iașului. Să spunem 100 de pacienți pe zi. Dar aparatele noastre puteau să facă până la 200”, a spus Mirela Grosu, managerul IRO.

Așa a apărut ideea amenajării unui spațiu de cazare pentru cei care veneau din alte județe ale Moldovei. Institutul Oncologic a preluat o clădire în Tătărași care aparținuse Spitalului Sf. Spiridon. „Era într-o stare avansată de degradare. Nu aveam bani să-l facem noi, am cerut de la minister și nu ne-a dat”, a precizat Grosu.

Mirela Grosu, managerul de la IRO, susține practic, cu banii spitalului, afacerea vechiului său prieten de familie

Singurul partener găsit: un vechi prieten de familie
Și-atunci managerului i-a venit ideea unei colaborări cu un privat care să-l refacă pe cheltuiala sa și apoi să câștige din administrarea hotelului. Oficial, Ecoedil Management a lui Cătălin Cristian, pe-atunci consilier local PSD, a fost tocmită prin aplicarea metodei dialogului competitiv.

Procedura dialogului competitiv este o formă de licitație destul de rar folosită de autoritățile publice din România, referindu-se la contracte de complexitate deosebită când instituția de stat nu poate să definească specificațiile tehnice sau să stabilească montajul financiar. Această formă este uzitată în cazul atribuirii contractelor de concesiune de lucrări publice.
Ecoedil Management a fost, de altfel, singurul ofertant. Amănunt: Cătălin Cristian a lucrat în trecut la Moldova Universal, unde a fost coleg de serviciu cu soţul decedat al managerului de la IRO.

Singurul cu care s-a negociat era un vechi prieten de familie.

Cazări de 230.000 de euro pe an
În vara anului 2016, lucrările de amenajare au fost finalizate, iar hotelul a devenit funcțional. Înțelegerea financiară Ecoedil – IRO a fost: spitalul plătește zilnic câte 45 de lei pentru fiecare din cele 70 de locuri, indiferent de gradul real de ocupare, pacienții institutului beneficiind de gratuitate la cazare.

Calcul simplu: pentru o lună încasările se ridică la 94.000 lei, iar pentru un an la 1,1 milioane de lei, echivalentul a peste 230.000 de euro. Dacă rămân locuri libere, se pot caza și rude ale bolnavilor sau cei care fac tratamente la alte spitale.

„Bolnavii pot să stea cu soțul, cu soția, dar aparținătorul plătește. Sau dacă bolnavul face tratament în altă parte și am loc liber și plătește 45 lei pe zi, stă acolo. N-am o problemă atâta timp cât am pat liber. La mine plătește, recuperez din bani”, a spus Mirela Grosu.

Managerul IRO a afirmat că în tariful de 45 de lei/zi/loc intră toate cheltuielile aferente cazării: apa caldă, lumina, curățenia, lenjeria, aer condiționat, televizor, internet wireless.

Cătălin Cristian orbitează în jurul IRO: cazări cu grad de ocupare de 100% pe an, contract fără licitație, plus alte lucrări de 5 milioane de lei în ultimii doi ani

Nu vrea să facă publică valoarea investiției
Ecoedil a investit în refacerea clădirii și a primit dreptul de administrare pentru 8 ani. Despre costuri, Cătălin Cristian ba nu-și mai amintește, ba nu vrea să le facă publice. Estimarea inițială a spitalului era că lucrările de amenajare ar costa 1,6 milioane de lei.

„Este un parteneriat public-privat care ar trebui să fie un exemplu, mai multe spitale ar trebui să facă asta. Gândiți-vă că la finalul celor 8 ani, această clădire va rămâne, așa modernizată, statului român”, a declarat Cătălin Cristian. Dar clădirea era oricum a statului, el făcând doar amenajările interioare.

În cei cinci ani scurși până acum, Ecoedil a încasat de la IRO aproximativ 5,5 milioane de lei.

Afacerea cu cazările se extinde cu 30%
Dar suma ce va reveni firmei private va crește. „În două luni, vom deschide și partea extinsă a hotelului”, a spus Cristian. Practic, Ecoedil a construit o aripă nouă cu încă 20 de locuri.

Ceea ce face ca venitul firmei, până în 2024 dată expirării înțelegerii, să crească cu 30%. Demonstrația: 45 de lei/zi/loc x 90 locuri x 360 de zile = 1,4 milioane de lei.
Din aceste calcule, rezultă că pe perioada de 8 ani de contract Ecoedil – IRO, suma ce va intra în conturile firmei private doar pentru hotel se va apropia de 10 milioane de lei.
Statul român, prin IRO, își amortiza investiția în amenajări în maxim 2 ani, iar restul banilor plătiți către Ecoedil ar fi fost economie la buget.

Încă 1,4 milioane lei pentru Ecoedil: construiește buncărul

Ecoedil a împușcat doi iepuri dintr-un foc. Alături de extinderea spațiilor de cazare, aceeași firmă a executat și lucrările de amenajare a unui buncăr pentru amplasarea, la parterul hotelului, a unui aparat pentru radioterapie.

Mirela Grosu, managerul IRO, a prezentat investiția din perspectiva pacienților: „Buncărul a fost făcut din venituri proprii, iar Banca Mondială asigură dotarea. Licitația pentru aparat a avut loc acum o lună. Până la sfârșitul anului, o să avem un accelerator. Va fi un hotel cu 90 de paturi în care vor sta pacienții care vor face radioterapie acolo. Să stea în hotel, îi anunță prin stație, coboară, că așa-i omenește”.
Lucrările de proiectare și execuție a buncărului în cadrul laboratorului de radioterapie au fost, așadar, încredințate Ecoedil și au presupus o investiție din fonduri publice de 1,4 milioane de lei, așa cum reiese din sistemul electronic de achiziții publice (SICAP).

Hotelul IRO din Tătărași se extinde cu 20 de paturi la mansardă și va avea un accelerator într-un buncăr la subsol. Lucrările sunt făcute tot de Ecoedil

Locurile libere din spital, exact cât cele ocupate de la hotel

Din evidențele statistice, Institutul Regional de Oncologie este o unitate spitalicească cu 300 de paturi, dar cu o medie de ocupare de 230-240 de paturi. În medie, sunt 60-70 de paturi libere, aproape echivalentul locurilor de până acum din hotelul amplasat în Tătărași. Dacă sunt paturi libere, de ce mai este nevoie de hotel?

„Pacienții de radioterapie fac ședințe de câte 5 săptămâni. Eu nu pot să ocup un pat de chirurgie sau un pat de paliație 5 săptămâni. Spitalul avea 60 de paturi la radioterapie, acum are 50 și sunt tot timpul ocupate”, a spus Mirela Grosu.

Aceasta a adăugat că interesul său nu este să țină toate paturile ocupate 100%, ci să ofere tratament atunci când este nevoie. „Asta nu înseamnă că bag bani în buzunarul unui privat, ci că-mi rezolv o problemă”, a declarat Grosu.
Hotelul din Tătărași, cu parter și două etaje, este operat, așa cum a susținut Cristian, de 9 angajați. „E la nivel de 3 stele, cu unul, două și trei paturi pe cameră. Spitalul asigură personal medical doar noaptea”, a menționat Mirela Grosu, managerul de la IRO.

Spitalul s-a golit cu pandemia, dar hotelul a fost plin
O situație aparte a fost în 2020, an marcat de pandemia COVID-19. Astfel, potrivit datelor oficiale furnizate de reprezentanții IRO către REPORTER DE IAȘI, anul trecut, la spital au fost 6.798 de internări în regim de spitalizare continuă. Cu 35% mai puține decât în 2019 și 2018 când s-au înregistrat 10.516 și, respectiv, 10.412 internări.

Însă, pandemia nu a afectat deloc banii pe care Ecoedil îi încasează de la IRO pentru hotelul din Tătărași. Distribuția banilor virați de la stat către firma lui Cătălin Cristian arată astfel:
- 2018: 1.127.700 lei
- 2019: 1.026.900 lei
- 2020: 992.250 lei
Cu mențiunea că în decembrie 2020 nu s-a făcut nicio plată, operată în 2021. Cu alte cuvinte, nivelul plăților s-a menținut constant în ultimii trei ani, deși Mirela Grosu a spus că pentru una din lunile anului 2020, cât hotelul a fost închis, nu s-ar fi efectuat plata.

Câteva din cele 12 contracte obținute de Ecoedil la IRO. Sumele au crescut mai ales în ultimii doi ani

Cristian nu vrea să-și declare cheltuielile

Nu există o evidență a cazărilor cu CNP-urile vizitatorilor, pentru fiecare zi plătită de IRO. Spitalul achită cei 20.000 de euro lunar indiferent dacă plouă, ninge, e Paștele sau Crăciunul.
IRO nu are un capitol bugetar special pentru decontarea cheltuielilor cu hotelul. Institutul primește banii de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Ministerul Sănătății într-un singur coș mare, din care face și plățile către Ecoedil. Practic aceste cheltuieli sunt trecute la capitolul „și altele...”, nefiind clar identificate și confruntate cu costurile reale.
Cătălin Cristian n-a vrut să dea nicio relație despre afacerea sa cu IRO. Din 20.000 de euro lunar, el trebuie să plătească utilitățile la 2.000 mp de clădire (circa 4.000 de euro/lună) și câteva salarii.

Alte contracte cu spitalul: 5 milioane de lei
Însă hotelul din Tătărași nu este singura afacere pe relația IRO – Ecoedil. Din 2018 și până în prezent, firma lui Cristian a mai avut 12 contracte cu spitalul, evidență existentă în sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea însumată a acestor contracte, incluzând și buncărul de la hotel, este de aproape 5 milioane de lei.
Cel mai mare are ca obiect proiectarea și execuția extinderii, modernizării și dotării Ambulatoriu IRO, cu o valoare de 2,6 milioane de lei. „Toate sunt publice, sunt disponibile pe SICAP. La extinderea ambulatoriului abia am început proiectarea”, a spus Cătălin Cristian.

Cătălin Cristian are o vilă de 340 mp utili la Pietrărie, exact lângă un teren de 7.500 mp al familiei Grosu

Relație veche: Grosu și Cristian sunt vecini la Bârnova
O altă punte de legătură între familiile Cristian și Grosu: acestea au fost acționate în instanță de un cetățean, obiectul dosarului fiind „revendicare imobiliară”. Este vorba despre o suprapunere de carte funciară, o speță măruntă între trei vecini.

Cele două familii Cristian și Grosu au două parcele de teren vecine în satul Pietrărie din comuna Bârnova. Astfel, Cătălin Cristian deține, potrivit declarației de avere pe care a semnat-o în 2016 în calitate de consilier local, 2.000 mp la Bârnova acolo unde și-a construit în 2012 o vilă de 342 mp.
Potrivit aceluiași document, Cristian a cumpărat terenul în 2005. Lipit de proprietatea sa se află cei 7.522 mp ai familiei Grosu, acum proprietar fiind Vlad, fiul Mirelei Grosu. „Pământul e luat demult. Vlad Grosu îl are moștenire de la tatăl său”, a precizat Cristian.

Contracte mari în ultimii ani între IRO și Ecoedil

Contracte Ecoedil – IRO, informații disponibile în sistemul electronic de achiziții publice:
- martie 2021 – realizare platformă betonată, 13.818 lei
- ianuarie 2021 – lucrări de tâmplărie, plumb, 4.757 lei
- decembrie 2020 – proiectare și execuție lucrări extindere, modernizare și dotare Ambulatoriu IRO – 2,6 milioane de lei
- august 2020 – înlocuire geam laminat, 1.300 lei
- iulie 2020 – confecționare și montaj sistem delimitare acces, 9.646 lei
- iunie 2020 – finalizare lucrări de amenajare a compartimentului de terapie cu iod, 108.894 lei
- mai 2020 – servicii de realizare rigolă, 3.083 lei
- aprilie 2020 – acord cadru de furnizare echipamente de monitorizare a radioativității mediului de lucru, 500.040 lei
- iunie 2019 – servicii realizare cămin tehnic de vizitare, 2.483 lei
- aprilie 2019 – servicii reparație capac cămin vizitare, 819 lei
- ianuarie 2019 – lucrări de amenajare a compartimentului de terapie cu iod, 352.395 lei
- octombrie 2018 – lucrări de proiectare și execuție buncăr în cadrul laboratorului de radioterapie, 1,4 milioane de lei
Total: aproape 5 milioane de lei, echivalentul a 1 milion de euro

Ecoedil își datorează cifra de afaceri relației cu IRO
Situația financiară a Ecoedil, potrivit Ministerului de Finanțe:

An              Cifră de afaceri   Profit
2019           5,5 mil. lei            487.874 lei
2018           2,6 mil. lei            580.663 lei

2017           4,1 mil. lei            471.222 lei
2016           2,8 mil. lei            60.356 lei
2015           1,8 mil. lei            103.516 lei

URMĂRIȚI ȘI EPISODUL 2 AL AFACERII IRO: Mirela Grosu și-a angajat rudele la IRO. Plus: averea uriașă a unor banali bugetari

SĂPTĂMÂNA ACEASTA ÎN REPORTER DE IAȘI

Article image
Afacere la cheie: Cătălin Cristian primeşte lunar suma pentru ocuparea integrală a Hotelului IRO, chiar dacă unitatea nu este plină. Firma care administrează hotelul IRO primeşte 45 de lei pentru fiecare loc de cazare, zilnic, pentru următorii 8 ani. Este o lovitură în afaceri sigură, mai ales că spitalul decontează toate locurile chiar şi în situaţia în care acestea nu sunt ocupate. Mai mult, noaptea este asigurată cu pers...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 24 Noiembrie 2016


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: