fbpx
 
Concurs aranjat pentru Vlad Baba, la Școala Populară. Condițiile cerute în 2021, total diferite față de 2020

Concurs aranjat pentru Vlad Baba, la Școala Populară. Condițiile cerute în 2021, total diferite față de 2020


În România nu există o practică unitară privind condițiile cerute pentru același post de conducere. Studiile, vechimea, specialitățile cerute diferă de la un județ la altul, sau de la un an la altul, în funcție de persoana pentru care se pregătește locul.
Ar fi ca și cum la Medicină s-ar da Istorie la examen în Craiova și Limba Germană la Timișoara, iar la Iași s-ar intra cu probă de alergare 5.000 m.
Toate condițiile de concurs le stabilește partidul câștigător în alegerile din județul respectiv, ca să se plieze pe cunoștințele și pe dosarul profesional al candidatului agreat.

Este exact cazul de la Școala Populară de Arte. În 2020, cu PSD la conducerea Consiliului Județean, condițiile cerute pentru postul de manager arătau într-un fel, iar în 2021, cu PNL la butoane, condițiile sunt cu totul altele.

„Se întâmplă așa pentru că întâi avem persoana pe care o promovăm politic pe un anumit post și apoi generăm condițiile de participare astfel încât să existe garanția că acel om se înscrie și câștigă”, a comentat un consilier județean care nu a dorit să-și divulge identitatea.
Este motivul pentru care oamenii cu pregătire serioasă într-un domeniu nu se înscriu la concursuri pe posturi publice: ei știu că șansele le sunt din start retezate.

Costel Alexe și Vlad Baba au ajuns să ocupe mare parte din agenda Consiliului Județean în acest an

Vlad Baba se pregătește de concurs

Pentru același post de la instituția subordonată Consiliului Județean (CJ) au fost două seturi de condiții de participare. Sunt diferențe notabile între documentele semnate de Maricel Popa, pe când era președintele CJ, și cele ale actualului președinte, Costel Alexe.
Luna viitoare, pentru Școala Populară de Arte „Titel Popovici” este organizat concurs pentru ocuparea postului de manager. Contractul actualului director Vlad Baba era pe o perioadă determinată, încă de la semnarea lui, în toamna anului trecut.

Criteriile din 2021 înlătură concurența
Condițiile de participare la concurs au fost publicate și sunt potrivite pentru ca actualul director să-și continue activitatea. Astfel, candidatul, în opinia CJ Iași, sub semnătura președintelui Costel Alexe, trebuie să îndeplinească o listă de condiții specifice:
- „studii universitare de licență în domeniul fundamental Știițe Umaniste și arte – ramura de științe Arte”. Practic, nu poți candida la postul de manager dacă n-ai absolvit Universitatea de Arte
- „master în management sau în domeniul studiilor cerute”. În acest caz e vorba de master în Arte.
- „vechimea în domeniul specialității studiate este de mimim 4 ani”. Deci trebuie să fi lucrat în domeniul Artelor după absolvirea facultății
- „minim 4 ani de experiență în domeniul managerial sau poate fi substituită cu conducerea unei instituții, companii private sau de stat, organizații neguvernamentale, dovedită prin adeverință”. Este punctul-cheie care îi permite lui Vlad Baba să se înscrie la concurs, el fiind administratorul unei firme de organizare evenimente.
Condițiile de concurs enumerate creează un ochi de furtună perfect, care mătură din cale orice candidaturi posibile. Nimeni în afară de Vlad Baba nu poate îndeplini specificațiile: absolvent de Arte, master Management sau Arte, vechime 4 ani în Arte și manager minim 4 ani.

Baba s-a remarcat imediat la Școala Populară de Arte prin contractul de contabilitate oferit unei domnișoare pe care o plimbă cu mașina

Alte condiții se cereau în 2020

La începutul anului 2020, fostul președinte al CJ, Maricel Popa, semnase anunțul pentru organizarea concursului de manager la aceeași Școală Populară de Arte, condițiile fiind fundamental diferite. Concursul a fost anulat din cauza pandemiei.
Condițiile cerute în 2020 erau următoarele:
- „diplomă în domeniul Arte sau Științe Sociale (Psihologie și științe comportamentale)”. Se căuta un psiholog
- „vechime în domeniul studiilor minim 5 ani”
- „experiență în domeniul managementului minim 3 ani, sau în conducerea unei instituții, companii, organizații neguvernamentale”.
Lipsea cerința masterului în domeniul studiilor sau în management. Condițiile din 2020 lărgeau aria candidaților. Măsurile din 2021 sunt mai restrictive.

Explicația: întâi câștigătorul, apoi cerințele

Senatorul Marius Bodea de la USR Plus Iași spune că este o practică a instituțiilor să creeze un set de cerințe de concurs pentru a asigura accesul la selecție pentru oamenii agreați politic.
„Este o discuție bună cea legată de faptul că nu există un set de condiții de concurs valabile pentru posturi identice din toată țara sau pentru posturi din aceeași instituție, de-a lungul timpului. Condițiile de participare la concursuri sunt concepute în funcție de CV-ul omului agreat de un partid aflat la putere. Aceasta este unica explicație pentru care condițiile diferă în funcție de persoana care conduce Consiliul Județean, în cazul de față. Adică domnul Costel Alexe semnează un concurs pentru o persoană agreată și doar acea persoană se va putea înscrie”, a spus Marius Bodea.

„Oamenii capabili nici măcar nu se vor înscrie”

Senatorul mai povestește că, atunci când era director la Aeroport, a avut cel puțin șapte situații în care tineri angajați pe diverse posturi au spus că sunt uimiți că au luat concursul.
„Trecuseră toate probele, erau deja cu contract și îmi spuneau că sunt sincer mirați că au fost angajați, pentru că aveau senzația că sunt posturi cu dedicație și nu au nicio șansă. Exact aici este pericolul din cauza condițiilor de concurs aranjate pentru cine trebuie să câștige: faptul că oamenii capabili nici măcar nu se vor înscrie, primind din prima mesajul că postul este pentru cineva anume. Doar statul are de pierdut, pentru că nu absoarbe oameni competenți”, mai spune Marius Bodea.

Condițiile de participare din 2021 diferă față de cele din 2020. Singurul om din lume care se poate înscrie la funcția de manager este Vlad Baba

Maricel Popa vorbește de abuz în serviciu

Senatorul Maricel Popa, cel care a semnat pentru condițiile de concurs de anul trecut, explică același lucru și susține că aranjarea unui concurs din condițiile de perticipare este abuz în serviciu.
„Au fost numeroase situații de acest gen, în Iași și în țară. Este o practică, avem un candidat la partid și îl fixăm pe post. Este dosar penal și se face pușcărie pentru așa ceva. Este generalizată această practică, se întâmplă peste tot în țară. La fel este și în cazul licitațiilor, unde întâi avem câștigătorul și apoi reglăm condițiile de licitație”, susține Maricel Popa.

„Am ales să mă implic în viața orașului”

Vlad Baba, actualul manager interimar al Școlii Populare de Arte, susține că se mai gândește dacă se înscrie la concurs. A refuzat să spună orice legat de condițiile de participare, motivând că este foarte ocupat. Inițial, a refuzat orice fel de comentariu.
Conform CV-ului, el îndeplinește criteriile solicitate în documentația aprobată de CJ Iași. A revenit la telefon și a spus: „Am fost foarte ocupat cu niște acțiuni, nu am avut când să studiez condițiile de concurs. Oricum, am două mastere, nu unul singur. M-a convins Florin Călinescu să mă implic în activitatea orașului și asta fac. Nu m-a sprijinit un partid sau altul, eu am ales să mă implic”, a precizat Vlad Baba.

Article image
Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a aplicat el însuși „metoda detașării” pentru a-și impune un favorit la cârma unei instituții publice, fără concurs. Numit pe 11 noiembrie 2020 consilier la cabinetul lui Alexe de la Consiliul Județean, Vlad Corneliu Baba a stat doar o zi în post, pe 12 noiembrie fiind detașat director la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, instituție subordonată Consiliului Județean condus de Alexe. Es...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Februarie 2021

Article image
Vlad Baba a externalizat și serviciile de Resurse Umane unei domnișoare, bună prietenă cu cea care preluase serviciile de Contabilitate. Marina Seicaș e văzută toată ziua în mașina directorului. Ea face pontajele și calculează concediile la cei 20 de angajați ai Școlii Populare de Arte. Pe piața serviciilor private, prețul lunar la 20 de oameni este de 600-650 de lei. Vlad Baba plătește 2.400 lei/lună. Anterior, el external...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 23 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30