fbpx
 
Aici sunt banii dv.! 2.000 mp de pavele noi la Hala Centrală în locul altor pavele de 7 ani. Symmetrica „papă” 6 milioane de euro de la buget

Aici sunt banii dv.! 2.000 mp de pavele noi la Hala Centrală în locul altor pavele de 7 ani. Symmetrica „papă” 6 milioane de euro de la buget


* Așa-zisa Piață a Prieteniei Româno-Elene e ca o mare de pavele cu un bust minuscul într-un colț. Bustul unui mitropolit într-un lighean de beton care ia foc
* E pretextul perfect pentru a schimba pavele noi cu altele și mai noi
* Symmetrica are două contracte-cadru cu Primăria în valoare totală de 28,5 milioane de lei
* Cu acești bani plătești un sfert dintr-o Sală Polivalentă nouă, pe care o etapizezi în 4 ani
* Symmetrica s-a apucat de înlocuit pavelele din spatele Halei la 24 de ore de la aprobarea bugetului local. S-a dat drumul la bani!
* Vechile pavele erau puse între 2011 și 2014. Locuitorii spun că arătau perfect
* Symmetrica spune pe site-ul propriu că pavelele rezistă minim 20 de ani, dar ale lor chiar 25 de ani. Noi le schimbăm din 7 în 7 ani

Fix a doua zi după ce Consiliul Local a aprobat bugetul pe 2021, la a treia încercare, s-a și dat undă verde pentru o nouă investiție, marcă înregistrată. Firma Symmetrica a scos pavajul existent în spatele Halei Centrale și l-a înlocuit cu altul, nou. Lucrarea se întinde pe 2.000 mp
Pavelele vechi erau în stare foarte bună, o spun chiar și angajații Primăriei, drept dovadă că intenția este de a le refolosi.

Esplanada din spatele Halei Centrale va primi un nume pretențios: Piața Prieteniei Româno-Elene

Vechiul pavaj fusese făcut în perioada 2011-2014, cu un contract de peste 9 milioane de lei. Acum este în derulare un alt contract, pentru 200.000 de mp de pavaj în oraș. Chiar firma care lucrează acum la Hală spune, pe propriul site, că durata de viață a pavelelor este de cel puțin 25 de ani, dar la Iași Primăria le schimbă la interval de 7-10 ani.

Aria cu pavele înlocuite măsoară 2.000 mp

O ciudățenie: au schimbat pavaj bun

Primii care au observat că Primăria scoate pavelele bune de la Hala Centrală, din zona Pieței Prieteniei Româno-Elene, au fost locuitorii din zonă. Încă își aminteau când au fost montate și știau că sunt în stare foarte bună, aproape ca-n prima zi.
„Nu existau denivelări, se mergea fără probleme, nu erau sparte, nu erau crăpate. Nu am înțeles de ce au făcut iarăși șantier aici”, ne-a spus vânzătoarea de la un magazin din zonă. Femeia a estimat, din amintiri, că pavelele vechi ar avea peste 5 ani vechime. De fapt, acestea au fost montate într-un proiect mai mare derulat între 2011 și 2014, în care au fost modernizate câteva străzi din Iași. Deci au minim 7 ani.

Pavajul vechi devenise demodat

Symmetrica dă garanție 25 de ani la propriile pavele

Angajați din cadrul Primăriei Iași au confirmat faptul că pavelele vechi nu aveau nimic, fiind doar un moft înlocuirea cu altele noi. În cadrul Primăriei Iași nu este cunoscut acum un deviz al lucrării și nici unde vor fi direcționate pavelele vechi.
Symmetrica scrie pe propriul site: „În cazul pavelelor din beton vibropresat durata de viață este de minim 20 de ani. Pavelele de tip clasic au o durată de viață de minim 20 de ani. Pavelele din gama Select beneficiază de o durată de viață de minim 25 de ani".

Mihai Chirica dă 5,7 milioane de euro doar pe pavele în Iași. Cu acești bani faci o investiție mare, care rămâne 100 de ani

Contract pe 200.000 mp la 20 de euro/mp

Contractul derulat cu Symmetrica SRL a fost încheiat în 2020 în urma unei licitații cu o singură ofertă. Suprafața totală de pavaje prevăzută în contract este de 200.000 mp. Prețul de la licitație a fost de peste 19 milioane de lei, ceea ce înseamnă un preț de 95 de lei/mp, incluzând montajul.
Este un contract-cadru în care Primăria emite un ordin de începere a lucrărilor și firma execută comanda, decontând suma din totalul alocat. Mai există un alt angajament pentru 50.000 mp, cu aceeași firmă, iar valoarea totală a celor două contracte este de 28,5 milioane de lei.
În noua înțelegere, caietul de sarcini a prevăzut lucrări în cartierele Alexandru cel Bun, Dacia, Canta-Gară, Păcurari, Sărărie, Frumoasa, Tătărași, Moara de Vânt, Aviației, Centru, Cantemir-Socola, Bularga-Zona Industriala, Mircea cel Bătrân, Galata, Valea Adâncă și Bucium.

Symmetrica spune că pavelele lor rezistă 25 de ani minim, dar la Iași le schimbă mult mai des

Prețul nu e comunicat în mod transparent

Doar pentru Hala Centrală, unde suprafața Pieței Prieteniei Româno – Elene este de 2.000 de mp, prețul este de 190.000 de lei, raportat la prețul general din contract. Dar Symmetrica folosește un alt tip de pavele, mai mari, suma fiind estimată la o valoare mai mare. Primăria nu a comunicat oficial un preț al acestei lucrări, iar purtătorul de cuvânt al instituției nu a răspuns. Muncitorii de la Symmetrica, aflați în șantierul de la Hală, s-au ferit să comenteze subiectul.

Un bust minuscul, de mitropolit, pe fundal, și un coș stradal, de 6.000 de euro, în prim-plan. Banii nu-s o problemă

Răzvan Timofciuc: „Își bat joc de banii publici”

După ce chiar angajații din Primărie s-au arătat nedumeriți de înlocuirea unei suprafațe mari cu pavele în stare foarte bună, și consilierul local Răzvan Timofciuc spune că este o risipă la care asistă ieșenii. „Este încă un exemplu de risipire a banilor publici, doar pentru a satisface hatârurile unei conduceri a Primăriei ruptă de realitățile orașului. Este o bătaie de joc față de banii publici”, a comentat consilieru local USR.
La Primăria Iași nu este prima dată când sunt scoase pavele în stare bună. Când Mihai Chirica era director tehnic al Primăriei, iar Gheorghe Nichita era primar, în 2012, muncitorii care lucrau la Sărărie și puneau borduri și pavele au făcut o eroare imensă. Au scos, pe o distanță de 400 de metri, trotuarul la același nivel cu strada. Pavelele abia montate au fost scoase și reașezate.
Symmetrica Suceava a mai fost implicată într-un scandal. Pentru contractele din 2015-2016, Camera de Conturi a întocmit un raport din care a rezultat că societatea a utilizat cantități mai mici de nisip la fundația pavelelor montate decât a plătit Primăria Iași. Totul s-a petrecut în contractele pentru care Primăria a achitat lucrări în valoare de 9 milioane de lei. O diferență de 1 cm la stratul de nisip, raportat la o suprafață totală de mii de metri pătrați, înseamnă o fraudă considerabilă.

Article image
Doi dintr-o lovitură: se pun pavele pe strada ministrului Justiţiei şi a Arhiepiscopiei. Un contract public de lucrări al Primăriei, încheiat pentru pavelarea trotuarelor şi aleilor dintre blocuri, a fost deturnat în curtea unei parohii. În timp ce în curtea Bisericii Sf. Nectarie se prefigurează o lucrare monumentală, la câţiva zeci de metri distanţă, în spatele blocurilor din zonă, trotuarele sunt „presărate” cu cratere. ...
Autor cristi tanasa Reportaje 05 Octombrie 2017


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: