fbpx
 
Așa arată acum unul dintre birourile pentru care a plătit bani grei rectorul Jităreanu (foto mic) de la Universitatea Agronomică Așa arată acum unul dintre birourile pentru care a plătit bani grei rectorul Jităreanu (foto mic) de la Universitatea Agronomică

FARAONUL: Rectorul Jităreanu și-a luat mobilier de 300.000 de euro pentru doar trei încăperi. Lux din bugetul de stat


* Birouri de 2.000 de euro, uși de 1.000 de euro, stative de 500 de euro, piele Burgundy, nuc Tanganika, mobilier tip British
* O măsuță de imprimantă e 5.500 de lei
* O bibliotecă de perete e 4.000 de euro!
* Toate achizițiile au fost făcute din fondurile USV și cu bani de la Ministerul Educației, în plină pandemie, când România avea deficit de 7%
* 300.000 de euro dintr-un foc pentru că Gerard Jităreanu a vrut să-și shimbe mobilierul la începutul celui de-al treilea mandat de rector

Opulență pe bani publici. Anul trecut, în plină pandemie COVID 19, cu o economie pe butuci și încasări la bugetele publice pe sponci, conducerea Universității Agronomice din Iași a cumpărat mobilier de lux și aparatură audio-video de peste 281.000 de euro. Cât 5-6 apartamente cu două camere din Tătărași sau Podu Roș. Dotările s-au făcut exclusiv pentru șefime: rector, președinte Senat, Sală de consiliu și, conform unui specialist de pe piață, prețurile au fost umflate.

În sistemul electronic de achiziții publice (SICAP), contractul cel mai mare, de 241.000 euro, însemnând birouri, mese, scaune, dulapuri, a fost camuflat ca „dotări, amenajare spații educaționale, mobilier”. Praf în ochi. Furnizor a fost Ovo Design Furniture Group, o firmă care a lucrat pentru Președinție, Parlamentul României, Parlamentul Republicii Moldova și alte instituții publice de top. Unic ofertant.

Justificarea șefilor universității pentru aceste achiziții: gradul de uzură al vechiului mobilier și necesitatea modernizării unor simboluri și elemente de identitate ale instituției.

Pentru sălile șefimii
Primul dintre cele trei contracte a fost încheiat pe 29 mai 2020 între Universitatea Agronomică (care acum se cheamă Universitatea pentru Științele Vieții) Iași și Ovo Design Furniture Group. Valoarea a fost de 984.000 lei + TVA de 186.960 lei, rezultând un total de 1.170.960 lei, echivalentul a aproximativ 241.000 euro. Denumit contract „de furnizare dotări amenajare spații educaționale – mobilier”, acesta a presupus achiziția a zeci de repere destinate cabinetului președintelui Senatului, Vasile Vîntu, Secretariatului președintelui, Sălii de consiliu, biroului rectorului Gerard Jităreanu și secretariatului acestuia.

„Investiția, finanțată din venituri proprii (pentru mijloacele fixe) și finanțarea de bază (pentru materialele de construcții) a fost aprobată (...) de către ordonatorul principal de credite, Ministerul Educației”, a menționat Paul-Corneliu Boișteanu (foto jos), directorul general administrativ al universității.

Mai clar spus, banii au provenit din fondurile proprii și din fondurile publice ale bugetului Ministerului Educației. Procedura a fost de licitație deschisă. Cu unic participant, Ovo Design Furniture Group, care a și câștigat.

Specialist: „Prețurile mi se par foarte mari”
Câteva dintre elementele achiziționate și prețurile aferente:
- birou curb (blat piele Burgundy) la cabinetul președintelui Senatului: 10.456 lei
- scaun birou (piele Burgundy): 3.061 lei
- anexă birou pentru imprimantă (1 ușă): 5.416 lei
- masă discuții: 8.242 lei
- bibliotecă de perete: 20.111 lei
- comodă pentru aparatură 5 uși: 6.829 lei
- mască calorifer panouri cu plasă alamă: 3.673 lei
- perdea (grad încrețire 2): 1.431 lei
- birou secretariat președinte: 3.979 lei
- dulap 4 uși inferioare, 4 uși superioare: 5.887 lei
- comodă 2 uși: 3.523 lei
- masă consiliu (32 de locuri): 139.604 lei
- scaune cu brațe (32 bucăți): 3.061 lei (97.952 lei toate 32)
- masă suport flori: 5.652 lei


- suport fanioane: 1.648 lei
- suport steaguri: 2.143 lei
- placare joasă (lambriu): 942 lei/mp
- cuier: 1.365 lei
- lezene inferioare (elemente decorativ din lemn): 306 lei
- lezene superioare: 631 lei
- cornișă (ml): 447 lei
- ușă 2 canate existentă se capitonează pe interior piele Burgundy: 8.383 lei
- birou curb (blat piele Burgundy) rector: 10.456 lei
- măsuță cafea: 1.563 lei
- dulap haine 1 ușă: 3.014 lei
- ușă 1 canat, 1 față capitonată cu piele Burgundy, 1 față de lemn: 4.191 lei.

Toate prețurile sunt fără TVA. Din unele elemente s-au cumpărat mai multe bucăți. Totalul tuturor acestora a fost de 241.000 euro, TVA inclus. „Prețurile mi se par foarte mari, indiferent că vorbim de lemn masiv sau de imitație. Întreg mobilierul are un aspect nu neapărat clasic, cât învechit, depășit”, a declarat, sub rezerva anonimatului, patronul unei firme de mobilă din Iași. Pielea Burgundy se referă la culoarea acesteia, un vișiniu închis.

 

Expert: „Prețurile par ușor mai mari decât ce e pe piață”

Al doilea contract, în ordine cronologică, a fost cel încheiat pe 10 iunie 2020 pentru „furnizare echipamente videoconferință – Sală Consiliu”. Furnizor, aceeași Ovo Design Furniture Group. Valoarea a fost de 150.636 lei (cu TVA), adică în jur de 31.000 euro. În contul acestei sume, universitatea a luat aparatură audio-video completă pentru sala de consiliu. Câteva dintre prețuri:
- un laptop: 3.100 lei
- stație audio 100 V: 3.500 lei
- boxe audio 100 V: 815 lei/bucata (au fost luate 8)
- video wall 3x3: 66.900 lei
- suport prindere video wall: 8.900 lei
- rack echipamente: 2.711 lei
- controller audio video: 5.989 lei
- extender HDMI+VGA: 4.728 lei
Toate prețurile sunt fără TVA. „Este un echipament complet, prețurile par ușor mai mari decât ce e pe piață. Însă nu exagerat de mari”, a spus un expert tehnic consultat de REPORTER DE IAȘI.

Conducerea USV a explicat oportunitatea achiziției. „Aparatura de video-conferință ce a făcut obiectul contractului (...) a constituit o prioritate, achiziția fiind absolut necesară pentru comunicarea cu celelalte Universități, cu Ministerul Educației, toate prezentările și rapoartele Universității, ședințele Senatului fiind mediate de aceste echipamente performante”, a precizat Boișteanu. Banii pentru această achiziție directă au provenit din veniturile proprii ale USV.

Banii, de la bugetul Ministerului Educației
În al treilea rând, pe 22 iunie 2020 a fost încheiat, tot cu Ovo Design Furniture Group, „contractul de reparații – demontat, confecționat și montat uși monumentale lemn model British – cabinet președinte Senat + secretariat”
Valoarea totală a fost de 46.999 lei (cu tot cu TVA), echivalentul a 9.500 euro. „Finanțarea acestui contract a avut drept sursă finanțarea de bază”, a comunicat conducerea instituției. Deci, de la bugetul Ministerului Educației. Au fost șase uși, fiecare cu câte un canat. La o parte dintre ele, fața interioară a fost tapițată cu piele Burgundy, iar cea exterioară cu nuc Tanganika. La altele, ambele fețe au fost cu nuc Tanganika, un lemn cu venatura caldă, plăcută. Ceva de calitate. În suma totală au mai intrat și câteva pervazuri.

USV: „O decizie luată în urma analizelor”
Despre oportunitatea investițiilor în mobilier și uși, șefii USV au invocat o hotărâre de-acum câțiva ani. „A fost o decizie luată în urma analizelor efectuate de către conducerea Universității și Consiliul de Administrație, validată de Senat din anul 1999, având în vedere gradul de uzură al mobilierului existent, acesta având o vechime de peste 40 de ani, cât și necesitatea modernizării unor simboluri și elemente de identitate ale instituției. În vederea realizării reparațiilor în spațiile menționate, toate birourile secretariatelor, prorectoratelor, rectoratului și Senatului au fost relocate și au funcționat în condiții de provizorat începând cu luna septembrie 2019, până în toamna anului 2020”, a transmis Boișteanu. Așadar, decizia au luat-o alții, în urmă cu 22 de ani, mobilierul oricum era cam vechi și era și-o chestie de blazon.

Clienți cu ștaif

Ovo Design Furniture este o companie româno-canadiană care a avut contracte cu instituții de stat (Președinția, Parlamentul, ambasade, universități), dar și firme private: studiouri tv, hoteluri, vile, sedii de societăți. Anul trecut, profitul net a fost de 611.000 lei, realizat cu 200 de angajați, tipul de activitate, conform clasificării CAEN fiind „fabricarea de mobilă”. În 2019, profitul a fost de 1,1 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 39 de milioane de lei.
În relația cu Universitatea Agronomică din Iași, pentru cele trei contracte de mobilier și aparatură audio-video, persoana de legătură din partea Ovo Design a fost Mihai Dumitru Mironescu în calitate de director. „Avem foarte multe contracte în fiecare an, nu mi le aduc aminte foarte bine pe cele de anul trecut de la universitate. Din punctul meu de vedere la toate contractele noastre este un raport bun preț - calitate. Pe cei de la universitate trebuie să-i întrebați dacă sunt mulțumiți de ele”, a declarat Mironescu.
Acestea n-au fost singurele afaceri pe relația Universitatea Agronomică - Ovo Design Furniture. Tot anul trecut, a avut loc o licitație pentru dotarea cu mobilier de laborator, mese medicale, câștigată de firma din Capitală. „14 tipuri de mobilier, totalizând un număr de 381 buc. montate/instalate, branșate la utilități, puse în funcțiune și testate, dispuse în încăperile celor 7 laboratoare”, este prezentarea contractului pe SICAP. Concret, mese de laborator, dulapuri, rafturi, scaune, chiuvete. Valoarea acestuia a fost de 1,2 milioane de lei.

Article image
* La concursul pentru șefia serviciului Achiziții Publice de la Universitatea Agronomică au fost excluși din start economiștii și juriștii, adică tocmai cei mai îndreptățiți * „E ca și cum la Universitatea de Medicină umană, ca șef la Achiziții, s-ar cere obligatoriu studii de stomatolog”, a explicat un expert jurist * Secretomanie generală: Cătălina Buta, câștigătoarea concursului, Corneliu Boișteanu, președintele comisiei...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: