fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Bugetarul atomic: fratele lui Lupășteanu-ISC are două slujbe la stat și muncește, oficial, 16 ore/zi!

Bugetarul atomic: fratele lui Lupășteanu-ISC are două slujbe la stat și muncește, oficial, 16 ore/zi!


* Pentru Liviu Lupășteanu nu există în calendar pentru a-și face lunar cele două norme de muncă
* El însumează pe hârtie 336 de ore lucrate lunar, ceea ce înseamnă 11 ore pe zi, de luni până duminică, 31 de zile din 31, fără nici măcar un liber
* Explicația: la CTP are biroul într-o gheretă, fiind șeful controlorilor din tramvaie, și nu-i verifică nimeni programul. La Aeroport e obligat să-și facă programul complet
* Liviu Lupășteanu a găsit slujba-cadou de la CTP, societate a Primăriei, în perioada în care fratele său era șeful Inspectoratului de Stat în Construcții și avea o influență majoră în autorizarea blocurilor

Liviu Lupășteanu de la Aeroportul Iași, Serviciul Operațional, are grijă de toate procedurile pre-decolare și post-aterizare ale aeronavelor, timp de câteva zile pe săptămână. Verifică dacă sunt animale lovite în zona pistei, resturi căzute de la avioane, supraveghează încărcarea cu kerosen, totul pentru ca decolările și aterizările să fie în siguranță. Este în joc viața a sute de oameni la fiecare zbor.

Liviu Lupășteanu lucrează în Departamentul Operațional de la Aeroportul Iași, verificând toate procesele logistice la decolarea și aterizarea avioanelor


După ture de noapte de 12 ore sau de zi, același Liviu Lupășteanu merge la celălalt job, la Compania de Transport Public (CTP), unde este șeful Biroului Controlori. Aici coordonează 70 de angajați.
Fratele șefului ISC Iași cumulează două norme întregi la două companii de stat, cu un graficul de muncă imposibil: fie 16 ore/zi în cele 21 de zile lucrătoare, fie 33-34 de zile de muncă într-o lună. Deci nu-i ajunge nici calendarul pentru a-și face normele.

 

Omul care lucrează non-stop

Liviu Lupășteanu are, conform contractului de la CTP, normă întreagă, cu 168 de ore lucrate lunar. Sunt 21 de zile, cu zile libere conform Codului Muncii. Lucrează la societatea de transport a Primăriei de 4 ani, în urma unui concurs. Și susține că este o echilibristică complicată printre zile libere dintr-o parte și din cealaltă pentru a merge la ambele locuri de muncă.
„Stau zilnic cu graficul de muncă în fața mea, pe birou. Știu că am lucrat în weekend la CTP; urmează două zile libere, le folosesc la Aeroport. Fac asta de 4 ani, de când am venit la CTP”, spune Liviu Lupășteanu.
Conform fișei postului, coordonează 70 de controlori ai societății de transport public. Îi trimite pe teren, le face graficele de ture, preia plângerile, discută cu Poliția sau Jandarmeria când este nevoie, merge pe teren să verifice activitatea subordonaților.

În vechea gheretă a controlorilor de tramvai își are biroul și Liviu Lupășteanu

 

La Aeroport face ture de 12 ore, zi și noapte

De nouă ani, are și normă întreagă la RA Aeroportul Iași, unde este inspector operațional. Conform fișei postului, supervizează toate operațiunile de încărcate/descărcare aeronave, alimentarea cu kerosen a avioanelor, respectarea regulilor în preajma acestora.
Verifică toate căile de rulare pentru avioane, spațiul de parcare și pista pentru a depista resturi provenite de la aeronave care ar putea fi absorbite în motoare. Verifică și pista pentru eventualele animale lovite și trebuie să prevină intrarea animalelor pe pistă și intrarea păsărilor pe traseul avioanelor.
Sunt drumuri obligatorii pe care le face pe tot perimetrul aeroportului unde se mișcă avioanele. Iar în aviație nu se face rabat de la seriozitate, sunt activități permanente, când cineva nu le face mor oameni.
Conform propriilor declarații, lucrează la Aeroport în ture de zi și de noaptea, de 12 ore. Cele de zi sunt urmate de 24 de ore de pauză, cele de noapte de 48 de ore de pauză. „M-am obișnuit demult cu acest program. Așez toate turele în funcție de zilele libere”, susține Lupășteanu.

Zilele încercuite cu roșu sunt cele lucrate de Lupășteanu la Aeroportul Iași: 12-13 zile/lună, a câte 12 ore fiecare. Pentru CTP rămân 18 zile pe lună, fără niciuna liberă, ceea ce este un non-sens, pentru că norma întreagă obligatorie este de 21 de zile lucrătoare/lună. ITM nu este preocupat de problemă

 

O problemă de securitate la Aeroport: poate veni Lupășteanu epuizat la serviciu?

REPORTER DE IAȘI a solicitat conducerii RA Aeroportul și CTP, prin adrese oficiale, graficul de lucru al angajatului Liviu Lupășteanu pe lunile iunie, iulie și august. Niciunul dintre directori nu a oferit documentele.
Doar Vasile Stoicea, directorul Aeroportului, a și răspuns la adresă, Cristian Stoica a ignorat documentul.
În adresa semnată de Vasile Stoicea, instituția susține că graficul unui angajat nu este document public, deși sunt două implicații: una legată de suspiciunea că Liviu Lupășteanu nu are cum, fizic, să facă toate orele pentru norme întregi în două locuri, cea de-a doua legată de oboseala extremă a unui om care este implicat în mișcarea avioanelor, dar pendulează între două locuri de muncă.
„Știu că este la Operațional la noi, nu știu dacă mai lucrează în altă parte”, a comentat, scurt, directorul Vasile Stoicea. I-a fost șef dintotdeauna lui Liviu Lupășteanu, pentru că Vasile Stoicea este fostul director operațional al Aeroportului Iași.

Oficial, Liviu Lupășteanu susține că face față programului infernal de muncă: 11 ore/zi, 31 de zile din 31 lunar, sau 16 ore/zi, cu 8 libere/lună. Practic, începe programul la 6 dimineață și termină la 12 noapteaLa CTP se închid ochii: vine sau nu vine la serviciu?
Jurnaliștii au simulat desfășurearea unei luni de activitate, după ce chiar Liviu Lupășteanu a precizat cum a avut ultimele ture din luna august. Astfel, luna aceasta, Lupășteanu spune că a lucrat, de noapte, sâmbătă, 7 august, și că urma să intre în tură de zi de 12 ore marți, 10 august. Turele de noapte au alocate două zile libere, cele de zi una.
În august, luna în curs, îi ies 12 zile de activitate la Aeroport, în iulie sunt 13, în iunie ar avea 12. Cu cele 21 de zile aferente contractului de la CTP, sunt 33-34 de zile lucrate în fiecare lună.
Fizic, este imposibil de realizat un astfel de program. Surse din CTP spun că, de fapt, este o înțelegere cu șefii CTP, care mai închid ochii dacă apare brusc o zi liberă în programul lui Liviu Lupășteanu sau nu-și face toate orele.

La Aeroport, dormi noaptea în tură

La Aeroport surse autorizate spun că situația nu ar fi conform declarațiilor oficiale, cu ture de 12/24 sau 12/48, ci s-ar face, de fapt, ture de 24/72, ceea ce contravine regulilor din domeniu.
„Se stă câte 24 de ore, de fapt, apoi 3 zile sunt liberi, deși nu este voie și după o sesizare la Autoritatea Aeronautică, o perioadă s-a revenit la 12 ore pe tură. Totuși, pe turele de noapte nu este încărcare foarte mare, cei care lucrează noaptea apucă 4-5 ore de somn. În schimb, la avioanele de dimineață, și sunt câteva unul după altul, este foarte greu. Sunt avioane mari, cu mulți pasageri”, spune un angajat de la Aeroportul Iași.

Venitul pe 2020 al lui Liviu Lupășteanu

 

Venitul net anual: 87.500 de lei

Liviu Lupășteanu a spus că este obligat să facă cele două joburi pentru a câștiga mai mult. Conform declarației de avere depuse la CTP, unde are funcție de conducere, are venituri anuale totale de 87.000 de lei: 50.000 de la Aeroport, 37.000 de la CTP. În total, lunar, câștigă 7.250 de lei net.
Pe declarația de avere mai apar terenuri în comuna Miroslava (toate figurează ca fiind moștenire, este proprietar împreună cu fratele Radu Lupășteanu de la ISC). Are un apartament în Iași din 1996, un al doilea moștenit în 2018, împreună cu fratele, și o casă la Miroslava, tot moștenire.
Pe declarația de avere mai apar trei mașini – Lada Niva moștenită, Matiz și un aututorism chinezesc, ultimele cumpărate în 2007 și 2008, precum și un credit de 33.000 de euro contractat în 2006 și scadent în 2026. Soția lucrează la DAC Iași, tot o direcție a Primăriei.

 

Article image
* În stilul Universității de Agronomie, Paul Boișteanu, profesor de Zootehnie, a dat singur concurs pe postul de director general administrativ * Și-a păstrat și norma întreagă de cadru didactic, predă, merge la examene, este inclusiv coordonator de doctorat * USV are un patrimoniu imens, cum face față solicitărilor postului de director administrativ? – se întreabă experții în management universitar * Paul Boișteanu cumulea...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Iulie 2021


 
Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac