fbpx
 
Liberalii își aleg astăzi președintele. Cîțu, huiduit de susținătorii lui Orban (VIDEO)

Liberalii își aleg astăzi președintele. Cîțu, huiduit de susținătorii lui Orban (VIDEO)


După patru luni de atacuri și strategii, cei doi candidați la șefia PNL își tranșează astăzi conflictul.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat, sâmbătă, efortul tuturor liberalilor la realizările partidului.

Orban şi-a prezentat raportul de activitate ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, care a fost aprobat de Congres.

„Daţi-mi voie să încep prin a vă transmite respectul meu, recunoştinţa, aprecierea pentru munca depusă de fiecare membru al PNL în cei patru ani de activitate. Fără efortul fiecăruia dintre dumneavoastră nu am fi putut realiza nimic, pentru că noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL”, a spus Orban.

El a amintit de lupta împotriva PSD.

„În condiţii grele, cu un PSD care a capturat aproape integral toate poziţiile statului, cu un PSD cu o majoritate parlamentară apăsătoare, cu un PSD agresiv care a încercat să facă praf justiţia, economia, să diminueze atribuţiile preşedintelui şi a tuturor instituţiilor pe care nu le controla, PNL a dus o luptă de zi cu zi, săptămână cu săptămână, lună cu lună împotriva PSD şi a reuşit să înfrângă această ciumă roşie, să scoată de la guvernare PSD şi a reuşit cu adevărat să îndrepte România în direcţia bună”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a prezentat realizările în plan intern, menţionând că cea mai importantă decizie a fost cea privind desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat la prezidenţiale şi pe preşedintele PNL drept candidat la funcţia de premier. De asemenea, Orban a amintit de victoriile PNL la alegerile pentru Parlamentul European, referendumul pentru justiţie, de adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PSD, câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis.

„Nu am câştigat la parlamentare, dar prin negocierile de după alegerile parlamentare am reuşit să aşezăm PNL în poziţia de principal partid de guvernământ, care deţine trei dintre cele mai importante funcţii în stat”, a spus Orban.

De asemenea, el a prezentat şi realizările în plan extern.

„La nivel european, ca urmare a eforturilor pe care le-am făcut, am reuşit să fim o voce ascultată, care influenţează la nivel european. Astăzi, datorită PNL, România contează în UE şi are capacitatea de a influenţa decizii”, a precizat Orban.

El a menţionat între realizări şi faptul că un reprezentant al României a preluat şefia Parchetului European şi că PNL a susţinut PAS şi PDA în alegerile din Republica Moldova.

„Tot ceea ce s-a realizat se datorează fiecăruia dintre membrii PNL”, a actualul lider al liberalilor.

Susţinătorii preşedintelui PNL, Ludovic Orban, au întrerupt de mai multe ori, sâmbătă, la Congresul liberalilor, discursul premierului Florin Cîţu, scandând sau fluierând.

În acest context, Orban le-a cerut susţinătorilor săi să-l lase pe Cîţu să-şi susţină moţiunea cu care candidează la şefia PNL.

„Domnul Florin Cîţu îşi prezintă moţiunea. Am rugămintea către toţi susţinătorii mei să stea liniştiţi, să-l lase să-şi prezinte moţiunea. Noi suntem pozitivi. Rugămintea mea, încă o dată, către susţinători: Lăsaţi-l pe Florin Cîţu să-şi prezinte moţiunea!”, a spus Orban.

În replică, Florin Cîţu a susţinut că nu are nevoie de intervenţie.

„Domnule preşedinte, nu am nevoie de susţinere. Pot să-mi susţin moţiunea şi în uralele tuturor românilor, este OK. Eu pot să susţin moţiunea”, a afirmat Cîţu.

Cîţu a afirmat că a început spălând vase în SUA ca să se întreţină în facultate, apoi a lucrat în bănci şi în sistemul privat.

El l-a atacat pe Ludovic Orban, subliniind: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern”.

„Ştiţi că asta înseamnă să vă daţi jos propriul Guvern. Deci numai Dragnea făcea asta. Câtă emoţie! Frumos, frumos. Deci PNL este viu şi asta trebuie să vadă toţi românii. Democraţie. Vă salut pe toţi, dragi colegi liberali. O campanie lungă şi dificilă, nu e aşa? Aşa e, dar eu vă spun că nu regret nimic din această campanie, pentru am văzut că românii au nevoie de liberalism. Am mers în toată ţara pentru că am vrut să cunosc toate problemele cu care se confruntă comunităţile locale, dar şi dvs. personal, colegi liberali. Probleme pentru care aţi primit doar promisiuni. Vă promit că nu o să vă dezamăgesc”, le-a spus Cîţu contestatarilor.

Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez, au transmis, sâmbătă, mesaje la Congresul PNL, vorbind despre viitorul României în Uniunea Europeană şi de realizările guvernelor liberale recente.

„Permiteţi-mi să subliniez cât de mândri suntem că România este azi în mâinile PPE, că aţi primit susţinerea cetăţenilor de a forma un guvern şi că aţi condus ţara într-un proces puternic de modernizare, spre o integrare europeană consolidată”, a transmis Weber, într-un mesaj video.

El a subliniat că, „după Afganistan, după evenimentele din zona Pacificului, este evident că Europa trebuie să ia măsuri şi să creeze un pilon de apărare şi o politică externă comune”.

„Aceasta este adevărata provocare pentru următorul deceniu”, a spus preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Secretarul general PPE, Antonio Lopez, a vorbit în limba spaniolă şi a adus un omagiu românilor care lucrează în Spania.

„Vreau să dedic aceste prime cuvinte conaţionalilor dumneavoastră care sunt în Spania, români pe care toţi îi apreciem şi despre care credem că prin munca, eforturile şi sacrificiile lor contribuie la o Spanie mai bună”, a arătat el.

În ceea ce priveşte alegerile din PNL, el a arătat că “nu este o decizie uşoară”, dar este a membrilor partidului.

„Trebuie să aveţi o reprezentare în organele de conducere nu doar în PPE, ci şi în Uniunea Europeană. Depinde de dumneavoastră, după Congres”, a spus secretarul general al PPE.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, în deschiderea Congresului PNL, că nu a fost o campanie internă aşa cum s-ar fi dorit şi că i-ar fi plăcut să vadă mai multe dezbateri de idei, nu atacuri la persoană, cum a văzut în ultimele luni.

El a remarcat că „s-au spus lucruri grave”. El a a sosit sâmbătă la Congresul PNL, fiind întâmpinat şi apoi flancat de cei doi candidaţi la preşedinţia partidului, Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

”Ne aflăm, şi nu pentru prima dată, într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL, ci şi pentru România. Trebuie să recunoaştem că nu a fost o campanie internă aşa cum mulţi ne-am fi dorit. PNL este un partid viu. Competiţia deschisă a fost mereu posibilă şi încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuţii aplicate pe moţiuni şi pe proiecte. Să nu ne amăgim! Sub scuza confruntării democratice fireşti, nu se pot ascunde anumite derapaje şi atacuri la persoană ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată, nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România. Din păcate s-au spus cuvinte grave, s-au spus cuvinte dure, care sapă puternic credibilitatea unui partid puternic încercat. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior. Viitorul preşedinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea. Să demonstreze, în primul rând, că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiţia sa, nu doar pentru istoria sa indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că milioane de români iubesc fibra liberală, ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o ţară democratică. Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 patru ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze şi să finalizeze investiţii structurale majore şi reforme sistemice îndelung aşteptate”, a afirmat preşedintele.

Susţinătorii lui Orban au scandat numele actualului lider liberal atât la sosirea lui Iohannis, cât şi în timpul discursului acestuia.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca actuala criză guvernamentală să fie depăşită, punctând că guvernarea trebuie să continue, deoarece nu există niciun motiv ca premierul Florin Cîţu să demisioneze sau să fie demis.

„Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia, cu atât mai mult cu cât prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele”, a spus Iohannis, la Congresul PNL.

El a afirmat că „sabotajele din propriul partid” sunt de neînţeles.

„Nu numai că PNL trebuie să rămână la guvernare, dar eu cred că România poate să aibă un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil este nevoie de fapte, de acţiuni concrete, nu doar de discursuri şi promisiuni”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a plecat de la Congresul PNL, însoţit de scandările ”Orban! Orban!” contracarate de un timid „Cîţu, preşedinte!”

După ce şi-a rostit discursul de la tribună, Iohannis a revenit în sală, unde a stat între Florin Cîţu şi Ludovic Orban.

Preşedintele a rămas şi pe durata discursului liderului UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

Iohannis a plecat de la Romexpo, fiind condus de cei doi aspiranţi la şefia PNL şi în scandările ”Orban! Orban!”, care s-au făcut auzite şi la sosire, şi pe durata discursului său.

Manifestărilor susţinătorilor lui Ludovic Orban, cei ai lui Florin Cîţu le-au răspuns, mult mai timid, cu un „Cîţu, preşedinte!”.

Klaus Iohannis a plecat de la Romexpo fără a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30