fbpx
Print this page
REPORTER la Școala de Arte: 4 pile angajate de Baba de la firma proprie. Operațiunea „Ciolanul”, noul film DNA

REPORTER la Școala de Arte: 4 pile angajate de Baba de la firma proprie. Operațiunea „Ciolanul”, noul film DNA


* Toate concursurile organizate, în acest an, în mandatul lui Vlad Baba de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, au fost trucate
* Baba, care este managerul acestei Școli finanțate de Consiliul Județean, și-a angajat „la stat” subordonații „de pe privat” în urma unor concursuri secretizate
* Andreea Elena Popovici și Andrei Nasser au făcut parte din echipa de producție a unei emisiuni TV pe care Baba a realizat-o timp de mai mulți ani. Mihaela Cucoradă a fost contabila firmelor deținute de același Baba
* Un actor amator din Buhuși a ajuns muncitor la Școala de Arte în mandatul actualului manager. După o lună, „muncitorul” juca în producția unui film realizat pe Youtube de o firmă a lui Baba
* Pus în fața acestor dezvăluiri, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, cel care l-a numit în funcție pe Baba printr-un artificiu administrativ, spune acum: „Am încredere în actul de justiție că va clarifica situația”
* Managerul Baba nu a răspuns întrebărilor

REPORTER DE IAȘI prezintă, în exclusivitate, ce anchetează Direcția Națională Anticorupție (DNA) la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” în urma perchezițiilor care au avut loc, săptămâna trecută, la această instituție și în biroul președintelui Consiliului Județean (CJ), Costel Alexe.

Acesta din urmă are în subordine Școala și este cel care l-a numit în funcție pe actualul manager printr-o controversată manevră „în doi pași”. DNA urmărește modul de derulare al unor concursuri organizate de Școală în acest an: patru posturi, pentru toate REPORTER găsind indicii că au fost trucate. Este posibil ca pe lista DNA să se afle și concursul pentru funcția de manager deținută de Baba.

 

Cazul 1: Asistenta de platou → șef Serviciu artistic

În luna august, șef Serviciu Artistic a devenit Andreea Elena Popovici. Conform unei liste a funcțiilor din instituție, salariul de bază pentru acest post este de 6.026 de lei. Anterior, Popovici fusese actriță la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoșani.

În timpul studiilor universitare, pe care le-a făcut în Iași, la Universitatea de Arte, ea a lucrat ca asistentă de platou la emisiunea „Deschis la distracție” produsă de firma Just Smile Events SRL a lui Vlad Baba, actualul manager de la Școala Populară de Arte.

Andreea Elena Popovici a fost asistentă de platou la emisiunea lui Baba și, din august 2021, s-a angajat ca șef serviciu la școala de stat unde manager este același Baba. La postarea recentă a acestei fotografii, Popovici a primit felicitări pentru că s-a mutat în Iași din Botoșani

La concursul câștigat de Popovici s-a mai înscris un candidat. Condițiile de participare erau studiile în domeniile coregrafie, studii culturale, actorie sau teatrologie și experiență de minimum 2 ani în specialitatea studiilor. Conform contului de Facebook, Popovici s-a angajat la Teatrul „Vasilache” pe 27 septembrie 2018.

 

Cazul 2: Producătorul emisiunii → consilier la Biroul Financiar Administrativ

În aceeași lună, a devenit angajat la această Școală și Andrei Nasser, postul fiind de consilier la Biroul Financiar Administrativ.

Nasser (primul din dreapta), la masă alături de Baba și tatăl acestuia, într-o ipostază de acum câțiva ani)

S-au înscris trei persoane, una nu s-a mai prezentat, iar a treia a căzut la proba scrisă. Salariul de bază al lui Nasser este de 3.841 lei. Și el a lucrat la emisiunea lui Baba, în calitate de producător.

Popovici și Nasser, în echipa emisiunii lui Baba

Conform Registrului Comerțului, în 2015, Nasser și co-prezentatoarea de la „Deschis la distracție”, Erica Moldovan, au înființat o firmă cu nume apropiat de cel al societății care care realiza emisiunea (Just Smile Production SRL; societățile lui Baba se numesc Just Smile Events SRL și Just Smile Kids SRL).

 

Cazul 3: Contabila de la Just Smile → referent economic

Prima care a ajuns la „Titel Popovici” din lista apropiaților lui Baba este Mihaela Cucoradă care are un salariu de bază de 3.634 lei. O ciudățenie care a restrâns mult posibilitatea de înscriere pentru amatori la această procedura care a avut loc în luna mai: deși la studii era permisă depunerea dosarului pentru persoanele cu studii medii liceale, trebuia ca acestea să prezinte dovada a minimum 10 ani de vechime în domeniul studiilor medii, plus atestat de absolvire a unor cursuri de specializare.

Prin urmare, Cucoradă a rămas unicul candidat după ce altei persoane care s-a înscris i-a fost respins dosarul pentru că nu îndeplinea condiția celor 10 ani.

Conform unei surse REPORTER, Cucoradă a fost mult timp contabilul firmelor deținute de Baba, inclusiv cea prin intermediul căreia a produs emisiunea „Deschis la distracție”.

Contabila a fost singura din cei care s-au angajat la „Titel Popovici” în acest an care a putut fi contactată de REPORTER. Întrebată de legătura anterioară pe care a avut-o cu actualul manager, Cucoradă a răspuns: „Nu văd sensul întrebării. Ce legătură are? De ce mă sunați pe numărul soțului? Nu vreau să vă răspund.”

 

Cazul 4: Actorul din filmul 6ASE a lui Baba→ muncitor necalificat

Ultimul din cele patru posturi pentru care managerul Baba a dat undă verde în 2021 este cel de muncitor necalificat, procedură pentru care, la condiții specifice, se afla „studii medii sau profesionale (nu se cere diplomă de Bacalaureat)” și vechime în muncă de 3 ani.

Dintre cei cinci înscriși, trei nu s-au mai prezentat, iar al patrulea a căzut la proba practică, unde din comisie a făcut parte și Vlad Baba. Unic participant la interviu și câștigător al postului a fost Ilie Vintzi (salariu de bază: 3.312 lei), un bărbat din Buhuși, actor amator, care lucra în Iași la o sală Escape Room și care, la o lună după terminarea concursului, a postat pe contul său de Instagram o fotografie din culisele filmărilor la producția de pe Youtube 6Ase.

Vintzi joacă într-o continuare a acestui film produs de firma Just Smile Kids SRL, asociați Vlad Baba și sora sa, Teodora. 

 

Secretizare pe linie

Nici unul dintre aceste concursuri nu a fost organizat transparent, cu numele candidaților postate pe site. Prevalându-se de adoptarea unei legi urmare a unei directive europene – cea de protejare a datelor cu caracter personal pentru persoanele fizice (GPDR) – Școala Populară de Arte în mandatul lui Baba, la fel ca alte instituții publice, a ascuns numele candidaților la concursurile cu posturi plătite din bani publici, lucru care a dus la impunerea sinecuriștilor, fără ca procedurile să mai fie deranjate de eventualele filtre ale societății civile/media.

De precizat că, în acest moment, la „Titel Popovici” mai este în derulare un concurs, pentru postul de operator-imagine. Până la ora redactării acestui articol, nu am putut afla numele unicului candidat care și-a depus dosarul pentru ocuparea acestui post. Și în acest caz, pe site-ul Școlii numele acestuia este secretizat.

Chiar și asupra concursului din vara acestui an, prin care Vlad Baba a devenit manager „plin”, după ce fusese numit interimar în noiembrie 2020, există suspiciuni: REPORTER a dezvăluit că, la fel ca alte concursuri din instituție, condițiile specifice de participare erau făcute după ”croiala” CV-ului candidatului „care trebuie”. Astfel, Baba a fost unic înscris și a câștigat concursul.

 

Article image
În România nu există o practică unitară privind condițiile cerute pentru același post de conducere. Studiile, vechimea, specialitățile cerute diferă de la un județ la altul, sau de la un an la altul, în funcție de persoana pentru care se pregătește locul. Ar fi ca și cum la Medicină s-ar da Istorie la examen în Craiova și Limba Germană la Timișoara, iar la Iași s-ar intra cu probă de alergare 5.000 m. Toate condițiile de ...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 18 Iunie 2021

 

El nu a răspuns întrebărilor REPORTER referitoare la derularea concursurilor pentru cele patru posturi obținute de Popovici, Nasser, Cucoradă și Vintzi.

 

„Școala Populară de Arte «Titel Popovici», la fel ca toate instituțiile din subordinea Consiliului Județean, are autonomie deplină în privința angajărilor, are proceduri proprii și, totodată, responsabilitatea ca acest proces să se deruleze transparent, cu respectarea prevederilor legale. Consiliul Județean aprobă organigrama și statul de funcții, dar nu intervine în procesul de recrutare, în deciziile administrative sau care țin de organizarea activităților. Instituția noastră colaborează cu organele de specialitate pentru ca investigațiile să își urmeze cursul firesc. Am încredere în actul de justiție că va clarifica situația.”
Reacția președintelui CJ, Costel Alexe, după ce i-am prezentat legăturile dintre Baba și noii angajați de la Școala „Titel Popovici”

 

În vizor, și un transfer pe linie de partid

Săptămana trecută, DNA a efectuat percheziții la Consiliul Județean, în biroul președintelui Costel Alexe (foto jos), la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” și la Direcția Județeană de Evidența Populației (DJEP), ultimele două fiind subordonate CJ.

Conform unui comunicat, anchetatorii urmăresc să demonstreze acte de corupție săvârșite aici în perioada februarie-august 2021.

Ulterior, Alexe a declarat că ar fi vorba despre derularea unor concursuri la „Titel Popovici” și de modalitatea efectuării unui transfer de la Primăria Scobinți la DJEP, beneficiară fiind soția unui primar liberal, aflat, la acel moment, în subordinea lui Alexe pe linie de partid. Acest transfer a fost subiectul unei dezvăluiri REPORTER DE IAȘI

 

Article image
Vlad Baba a externalizat și serviciile de Resurse Umane unei domnișoare, bună prietenă cu cea care preluase serviciile de Contabilitate. Marina Seicaș e văzută toată ziua în mașina directorului. Ea face pontajele și calculează concediile la cei 20 de angajați ai Școlii Populare de Arte. Pe piața serviciilor private, prețul lunar la 20 de oameni este de 600-650 de lei. Vlad Baba plătește 2.400 lei/lună. Anterior, el external...
Autor Iulian Mofteescu Slideshow HOMEPAGE 23 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare