fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Obiect cosmic misterios observat cu un radiotelescop din Australia: emite semnale energetice la întâmplare

Obiect cosmic misterios observat cu un radiotelescop din Australia: emite semnale energetice la întâmplare


Un obiect cosmic neobișnuit a fost depistat chiar în centrul galaxiei Caleea Lactee, cu ajutorul unui telescop radio de mare putere. Cercetătorii din Australia au identificat semnale energetice neobișnuite, care variază fără un tipar anume.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Observatorul astronomic Murchison din Australia de Vest, relatează CNN, citat de Știrile Pro TV.

Semnalul energetic este diferit de orice fenomen studiat anterior și ar putea sugera un obiect cosmic necunoscut anterior, potrivit unui nou studiu.

Luminozitatea obiectului variază puternic, iar semnalul pornește și se oprește aparent la întâmplare, a spus Ziteng Wang, autorul principal al studiului publicat în The Astrophysical Journal. Wang este doctorand la Școala de Fizică a Universității din Sydney.

„Cea mai ciudată particularitate a acestui nou semnal este că are o polarizare foarte mare. Aceasta înseamnă că lumina sa oscilează într-o singură direcție, dar acea direcție se rotește de-a lungul timpului”, a explicat Wang într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au crezut inițial că ar putea fi un pulsar - o stea cu neutroni densă, cu rotație rapidă sau un alt tip de stea care emite urme solare de mare intensitate. Semnalele primite de această nouă sursă, totuși, nu se potrivesc cu cele primite de la aceste tipuri de stele.

Obiectul necunoscut a fost numit după coordonatele sale pe cerul nopții: ASKAP J173608.2-321635.

„La început a fost invizibil, apoi a devenit luminos, a dispărut și apoi a reapărut. Acest comportament este extraordinar”, a spus coautorul studiului, Tara Murphy, profesor la Institutul de Astronomie din Sydney și la Școala de Fizică a Universității din Sydney, explicând de ce comportamentul obiectului cosmic este unic.

El a fost observat ințial cu telescopul ASKAP, iar după ce a dispărut, a fost văzut din nou cu radiotelescopul Parkes din New South Wales și apoi cu telescopul MeerKAT al Observatorului de radioastronomie sud-africană.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top