fbpx
 
Sub privirea impasibilă a lui Chirica, această școală se prăbușește peste elevii săi. Catastrofa Școlii Normale

Sub privirea impasibilă a lui Chirica, această școală se prăbușește peste elevii săi. Catastrofa Școlii Normale


* Tavanele cad, cimentul e atât de măcinat încât pereții abia mai stau în picioare
* Mihai Chirica nu mișcă un deget pentru salvara Școlii Normale, una dintre cele mai impozante licee din Iași, cu parcul său de 9 ha și cu spațiul în care pot învăța lejer 1.500 de elevi
* În 2007 s-au demarat niște lucrări, dar s-au oprit brusc. Pereții au fost rași până la zidărie și lăsați așa
* În 2019, licitația pentru consolidare a fost oprită de primar fără nicio explicație: s-a răzgândit
* Parlamentarul PNL Alexandru Koksis și-a făcut campania electorală pe spatele Școlii Normale, „e pariul meu”, dar acum ridică din umeri
* Consolidarea evaluată la 11 milioane de euro este eligibilă pentru fonduri europene în ciclul 2021-2027, dar Primăria lui Chirica nu se grăbește să înceapă lucrările și apoi să deconteze valoarea acestora
* E o crimă asupra patrimoniului ieșean. Primarul a spus „să dea Guvernul bani, că 90% dintre elevi nu sunt din municipiul Iași”

Tavanul amfiteatrului era să se prăbușească peste elevi. Acum, sala e închisă

 

Situația actuală a uneia dintre unitățile de învățământ emblematice poate fi rezumată într-un cuvânt: dezastru. Clădirea principală a școlii de învățători, monument istoric aflat în patrimoniul Primăriei Iași, stă să cadă pe elevi, măcinată zilnic de vreme și de indiferența politicienilor.

Așa arată o sală de clasă abandonată la Școala Normală


Corpul în care se găsesc clasele în care învață cei 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” este împărțit în două din 2006. În jumătatea estică este un șantier început și abandonat de 15 ani, în cea vestică se învață, dar în condițiile de acum 80 de ani: sălile sunt degradate și învechite.

Pereții au fost rași iar lucrările sunt abandonate de 15 ani


Primăria Iași, proprietarul clădirii, a finalizat în 2018 un proiect tehnic pentru consolidare și renovare, dar, inexplicabil, a anulat licitația pentru execuția lucrărilor cu câteva zile înainte de desemnarea unui câștigător. Erau prinși în buget cei 11 milioane de euro necesari, între timp suma a crescut.
Mihai Chirica nu doar că a pus la sertar consolidarea școlii, dar a mai stârnit și un scandal imens când a acceptat senin cedarea unui corp al școlii către Universitatea „Al.I. Cuza”.

Incredibil: în clasele distruse crește vegetația de la umezeala care intră pe geam


Există finanțare pe următorul buget european pentru consolidarea clădirilor publice, dar nu este clar dacă Municipalitatea are vreo intenție să acceseze fondurile. Dată fiind urgența situației, Primăria putea începe deja execuția consolidării și apoi să deconteze sumele cheltuite din banii europeni. Așa procedează primăriile din Ardeal, care sunt mult mai eficiente în realizarea investițiilor și absorbția fondurilor UE.

Așa arată interiorul unei școli în 2021. Mihai Chirica este total impasibil


O armată de politicieni și-a făcut campanie electorală pe spatele Colegiului „Vasile Lupu”. Începând cu Raluca Turcan, care se declara „deprimată” când a vizitat școala și terminând cu Alexandru Kocsis, deputat PNL de Iași, care promitea soluții. „#faptenuvorbe„ a rămas doar la stadiul de postări pe Facebook.

Șantier abandonat brusc în 2006

Aspectul degradat al școlii este accentuat de șantierul deschis încă din 2006, pentru consolidare și restaurare. Firma care câștigase licitația, Conest, a lucrat într-un ritm rapid, scoțând tencuiala de pe pereții interiori din aripa estică a Colegiului. Dar, când s-a trecut la montarea geamurilor, totul s-a oprit. Pentru că societatea a montat rame din PVC într-o clădire monument istoric. „Atunci a ieșit scandal și a rezultat că firma nu avea calificarea să lucreze pe restaurări de monumente istorice. Tot șantierul a fost abandonat în starea de atunci, nu s-a mai mișcat nimic”, spun astăzi angajații.
„Din anul 2006 nu s-a mai făcut absolut nimic la corpul principal al școlii”, spune și directoarea Irina Cosovanu. Și peisajul de la demisolul clădirii, de la parter și etaj arată dimensiunea dezastrului. Cărămida este expusă peste tot, în amfiteatru este căzut plafonul, pe pereți este cursă apă, betonul vechi se macină iar în partea de jos a apărut și vegetație.

Licitație anulată fără explicații în 2018

În 2018, Primăria Iași a reluat procedurile pentru repararea Colegiului Pedagogic. A fost realizat un proiect tehnic pentru repararea întregului corp 1 (monument istoric) și a cantinei, precum și pentru amenajrea curții de 9 hectare.
S-a organizat o licitație, doar că nu s-a mai ajuns până la finalul procedurii. „Cu o săptămână înainte de anunțarea rezultatului și a câștigătorului, procedura a fost anulată. Nu avem o explicație oficială, nu știm care a fost motivul. Existau banii în cont, toată investiția fusese estimată din proiectul tehnic la aproximativ 11 milioane de euro”, spune directoarea Irina Cosovanu.

Irina Cosovanu, directoarea Școlii Normale


REPORTER DE IAȘI a solicitat printr-o adresă trimisă Primăriei motivele anulării licitației și care sunt planurile pentru școală. Instituția nu a răspuns. Ordinul lui Mihai Chirica este să nu se răspundă întrebărilor REPORTER, deși informațiile cerute sunt de maxim interes pentru ieșenii care plătesc impozite și din care primarul își încasează salariul.
„Nici măcar nu este necesară toată suma odată. Este un proiect pe 3-4 ani, finanțarea poate fi împărțită pe toată această perioadă, se poate face”, mai explică directoarea.

Alexandru Koksis a fost preocupat de soarta Școlii Normale până a ajuns deputat. Acum spune că nu mai are intrare la Florin Cîțu

 

Primarul așteaptă bani de la Guvern, dar nu-i cere

S-ar putea crede că Primăria nu a mai dorit finanțarea pentru că a scăzut populația școlară. De fapt, conform cifrelor oficiale, a crescut de la 650 de elevi acum 10-15 ani la 800, astăzi. 98% sunt elevi de clasele I-XII din mediul rural, iar procentul de promovare la Bac este de aproape 100%. „Avem copii foarte buni, care apoi se duc la facultate și ajung în învățământ în județ și în Moldova. De altfel, jumătate dintre inspectorii ISJ Iași au făcut școala aici, doar că refuză să-și amintească asta acum, când este nevoie de sprijinul lor”, susține Irina Cosovanu.
„Am avut o discuție cu Mihai Chirica pe tema Colegiului Pedagogic. Mi-a spus că există proiect tehnic actualizat, că se poate da drumul oricând la o licitație acolo, dar trebuie finanțare de la bugetul central. Nu este de acord să ia o sumă importantă, 55 de milioane de lei, din bugetul Iașului, argumentul fiind că peste 80% dintre copiii care învață acolo sunt din afara Municipiului Iași”, a explicat deputatul Alexandru Kocsis.

Stratul cu flori din fața unei școli care se prăbușește la propriu reflectă obsesia dusă la absurd a edililor Iașului pentru amenajări efemere

 

Investițiile Primăriei: căminul și un rond de gazon

Totuși, Primăria Iași a reparat, în 2018 și 2019, căminul școlii. Aflat în stare de degradare avansată, a fost renovat de Conest, pentru 6 milioane de lei. Fondurile au fost din bugetul local.
Și Primăria mai are o investiție notabilă la Colegiul Pedagogic. „Tufele din fața școlii s-au uscat. În 2019, Primăria a scos tot de acolo și a reamenajat rondul cu gazon. Acestea sunt investițiile Primăriei de la noi din ultimii ani: căminul, obietiv important fără discuție, și rondul din față. Nu mai contează că, în spatele rondului, se prăbușește o clădire de mii de metri pătrați”, spun angajații care au făcut un tur de curte cu REPORTER DE IAȘI.

Postarea deputatului Koksis, o promisiune rămasă neonorată

 

Misiune de salvare doar în perioada electorală

Deputatul liberal ieșean Alexandru Kocsis a apăsat în campania electorală de la alegerile generale pe subiectul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, mergând până la a propune un proiect legislativ care să vizeze finanțarea suplimentară a colegiilor pedagogice.
„Cu regret spun, dar tot ce am văzut astăzi, la nivel de infrastructură era ponosit, degradat, chiar periculos pentru siguranţa elevilor şi a profesorilor. Oamenii nu au cerut bani de salarii, nu au cerut facilităţi pentru ei, ci au cerut să ȋi ajutăm ca această unitate de ȋnvăţământ să primească bani pentru renovarea infrastructurii şcolare”, scria liberalul într-o postare de pe 23 aprilie 2020.
„Mi-am propus saptămâna viitoare să fac un drum şi la Compania Naţională de Investiţii pentru o discuţie pe acelaşi subiect, iar colega mea Monica Anisie a spus că discută cu premierul Cȋţu pentru a verifica ce posibilităţi există de a aloca o sumă din fondul de rezervă pentru reabilitarea acestei şcoli. Cu paşi hotărâţi vom găsi o soluţie bună ȋn cele din urmă. #faptenuvorbe”, scria același politician într-o altă postare, pe 12 mai.

Ministrul Dezvoltării a pus pe lista de rezervă Școala Normală: „dacă vor fi fonduri”



Guvernul i-a refuzat elegant: nu vă dăm bani, deocamdată

Nu s-a întâmplat nimic de atunci. Proiectul de lege este tot la stadiul de proiect, finanțare nu există.
„Proiectul este menit să ajute învățământul pedagogic, care trebuie să fie strategic în cadrul învățământului național. Aici se formează cei care mai târziu vor fi învățătorii viitoarelor generații. Nu este un proiect abandonat, facem pași spre el”, spune Kocsis.
Cât despre finanțare, spune că a încercat mai multe variante: Mihai Chirica, prefectul Marian Grigoraș, premierul Florin Câțu. La cel din urmă, i s-a închis ușa în nas.
„Am vrut să ajung la domnul Câțu să discutăm problema unei finanțări, dar nu a fost acceptată discuția, eu fiind din aripa pro-Orban. Am discutat cu Marian Grigoraș, am transmis o solicitare Guvernului pentru 5 milioane de lei, o primă alocare de bani din fondul de urgtență. Am primit hârtie că nu sunt bani disponibili, ca peste o lună și jumătate Guvernul să aloce 1 miliard de lei de acolo pentru primăriile din țară. Vom căuta modalități de finanțare în continuare”, mai explică deputatul.
Acesta spune că nu va vota anul viitor bugetul național dacă nu este un  amendament pentru alocarea de fonduri către consolidarea școlii.

În bugetul 2021-2027 pe fonduri europene sunt prevăzute consoliderările clădirilor școlare. Mihai Chirica putea deja demara lucrările, dacă era interesat

 

Sunt fonduri europene pentru Școala Normală
Kocsis nu este singurul politician care a vizitat „Vasile Lupu”. Raluca Turcan a promis marea cu sarea după ce s-a declarat „deprimată” de ce a găsit aici, promisiuni au făcut și Monica Anisie și Sorin Câmpeanu.
O soluție este totuși pe fonduri europene. În acordul cu Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027 există capitol pentru educație, în care sunt incluse lucrări la școli, inclusiv consolidări. Alocarea bugetară este estimată la 186 de milioane de euro pentru Regiunea Nord Est. Nu este clar dacă Primăria Iași are un proiect pregătit pentru finanțare care să vizeze Colegiul Pedagogic, deși măsura este eligibilă.

 

Casa râvnită de Universitatea Cuza fusese casă conspirativă a SRI

Peste tot dezastrul de la Școala Normală s-a mai așternut încă unul: intenția din primăvară a rectorului Tudorel Toader să smulgă un corp de clădire. Scandalul a ostilizat și mai mult conducerea liceului în relația cu primarul Mihai Chirica. Acum soarta unei clădiri de patrimoniu pare o reglare de conturi.
Imobilul râvnit de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” pentru Școala „Junior” are o istorie aparte. Imobilul a fost înconjurat de vegetație până de curând și era ascuns privirilor. Are două intrări și acces direct din stradă, astfel încât SRI l-a folosit ani de zile drept casă conspirativă. „Instituția a plătit chirie la școală. Când au realizat că știe toată lumea ce-i acolo, au dispărut într-o noapte”, spun angajații școlii.

Article image
* ANCHETA REPORTER: la Liceul Pedagogic am fost puși de asistentă să jucăm Ascunsa prin curte, pentru a-l găsi pe medicul care nu era la serviciu * Îl sunau în disperare și a apărut val-vârtej pe poarta liceului  * Simona Cogianu ia 10.000 de lei net ca medic în rețeaua școlară, dar a abandonat cabinetul și lucrează într-un centru de vaccinare, unde ia spor 50% * Detașările în pandemie s-au dat ca niște favoruri, pentru ...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Martie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30