fbpx
 
Dragoș Ciopate, patronul Geo Myke, a dat lovitura după ce liberalii au ajuns la putere Sursa: Facebook Dragoș Ciopate, patronul Geo Myke, a dat lovitura după ce liberalii au ajuns la putere Sursa: Facebook

Revoltător: 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL. Rețetă de milioane de lei, bun venit în regimul Alexe. EXCLUSIV


Caz unic: la o licitație a Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași, din 12 firme/asocieri înscrise, 11 au fost descalificate înainte de a fi deschisă oferta financiară. Situația s-a repetat la Primăria Șipote: 6 oferte, cinci descalificări. Câștigător de fiecare dată a fost desemnat unicul jucător rămas la masă: Geo Myke SRL, firma omului de afaceri Dragoș Ciopate. Acesta este un apropiat al PNL Iași.

În prezent, Geo Myke SRL „rade” mare parte din contractele pentru servicii de proiectare atribuite de primării din Iași și câteva județe învecinate. Cele mai multe, liberale. „Trebuia neapărat să rămână această firmă în joc, de aceea am fost descalificați toți. Să nu-și imagineze cineva că, participând frecvent la licitații, nu ne-am făcut temele sau nu am înțeles ce documente sunt cerute”, spune reprezentantul uneia dintre firmele descalificate.

Primul caz: 12 înscriși, 11 descalificați

În luna aprilie, DJADP Iași a scos la licitație contractul „Întocmirea documentațiilor tehnico – economice pentru lucrările de întreținere și reparații la drumuri” - mai multe segmente de drumuri județene. Procedura a fost publicată în Sistemul de Achiziții Publice - SICAP. S-au înscris 12 participanți – lideri de asociere, cei mai mulți dintre ei având atașată o listă de subcontractori. Explicația este că proiectantul nu se poate ocupa de toate avizele sau măsurătorile, aceste tipuri de servicii fiind, ca regulă, oferite unor firme colaboratoare, în cazul în care firma titulară a contractului nu are oameni angajați pe respectivul domeniu.

Prețul estimat al serviciilor de proiectare a fost de 299.831 de lei. Până în iulie, când a venit vremea deschiderii ofertelor financiare, 11 dintre cei 12 înscriși au fost descalificați. Printre firme, jucători importanți din piața de proiectare locală și regională. Câștigătoare a fost desemnată societatea Geo Myke SRL, firma lui Dragoș Ciopate.

 

„Lipsă subcontractori”

Celor 11 participanți dați afară pentru a face pârtie firmei lui Ciopate li s-a imputat o chichiță: „lipsă subcontractori”. Directorul DJADP Iași, Ciprian Ciucan, susține că Geo Myke a fost singura firmă care a atașat la dosar contracte cu subcontractorii pe serviciile pe care nu le poate oferi pe cont propriu: „Ceilalți ofertanți ori nu au înțeles, ori nu au avut pregătirea necesară, pentru că nu și-au declarat subcontractanții. În lipsa personalului specializat pe diferite componente ale unui proiect, este necesară. Ceilalți participanți nu au avut astfel de contracte și de aceea au fost descalificați. Nu sunt valabile contractele de prestări servicii, sunt necesare contracte de subcontractare”.

„Am avut aceste contracte valabile, conform procedurii. Le-am depus, totuși am fost descalificați. Nu a fost prima licitație la care mergeam, am mai fost la multe altele, suntem atenți la detalii. Trebuia să câștige o anumită firmă”, a spus, pentru REPORTER, reprezentantul unuia dintre participanții descalificați.

 

La stabilirea câștigătorului, 20% conta experiența firmei și 80% oferta financiară. „De regulă, atunci când licitația este corectă, prețul contractelor de proiectare se duce la aproximativ 50-60% din valoarea estimată. Sunt mulți jucători pe piață și concurența trage prețul mai jos. Unde prețul de adjudecare se apropie mult de cel estimat, ori a fost cu probleme, ori estimarea a fost foarte corectă, ceea ce se întâmplă rar”, ne-a explicat un proiectant independent, care nu a participat la licitația de la DJADP.

Reprezentanții unei alte firme de proiectare, lider de asociere la aceeași licitație, au menționat același lucru: “Am avut toate documentele, așa cum s-au cerut. Toate aceste descalificări au fost făcute ca să fie câștigător prețul cel mai mare. Toate celelalte oferte tehnico-economice erau mai bune decât cea de la Geo Myke. De altfel, dacă vă uitați la prețul de adjudecare, veți vedea că se apropie foarte mult de estimarea inițială a Direcției”. Asocierea condusă de liderul Geo Myke a obținut contractul cu 285.421 de lei, în condițiile în care suma pusă la bătaie era de 299.831 de lei.  

Când i s-a spus că alți participanți la licitație au avut documentație completă și pe fișa de participanți figurează la fiecare lider o listă de subcontractanți, având fiecare un anumit procent din contract, directorul DJADP a precizat că nu a făcut parte din comisia de licitație. „Dacă s-au simțit nedreptățiți, de ce nu au făcut contestație? Faptul că prețul de adjudecare a fost apropiat de estimare arată că estimarea a fost foarte bine făcută”, a afirmat Ciucan. “Puteam face contestație, nu am dorit. Participăm la multe licitații, am trecut mai departe imediat”, a spus reprezentantul uneia dintre firme.

 

Șipote: șase oferte, cinci out

Tot în acest an, Primăria Șipote a organizat licitație pentru „Servicii de proiectare, servicii de verificare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru Refacerea și reabilitarea drumurilor pentru diminuarea efectelor inundațiilor”. Valoarea estimată a fost de 403.157 lei, adjudecarea a fost pentru 394.831 lei. Câștigător – aceeași firmă Geo Myke a lui Dragoș Ciopate, cu o sumă apropiată de maximumul estimat. Din 6 înscriși la licitație, 5 au fost eliminați.

REPORTER DE IAȘI l-a întrebat pe primarul din Șipote, Constantin Puiu, care au fost motivele eliminării celor 5 lideri de asociere. Inițial, edilul a spus că nu aude bine la telefon. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri. La un mesaj în care a fost întrebat care sunt motivele eliminării firmelor, a răspuns: „Verificați pe site, este totul transparent”.

„Nu am făcut contestație pentru că nu ne permitem economic așa ceva. Să facem contestație costă 2% din suma licitată, nu ne permitem economic riscurile. Din acest motiv, trecem peste o licitație pe care o pierdem în acest fel”, a spus unul dintre participanți.

 

Legăturile Ciopate – PNL

Conform SICAP, portalul achizițiilor publice din România, în 2019, firma Geo Myke SRL a lui Dragoș Ciopate a avut 37 contracte prin încredințare directă (dintre care 10 de la primării conduse de PNL) în valoare de 4,3 milioane lei.

În 2020 au fost 48 de atribuiri directe, 21 de la primării PNL (5,2 milioane lei). În 2021, până în octombrie, a avut 29 de atribuiri directe, 19 de la primării PNL, în valoare de 2,1 milioane de lei. Obiectul contractelor a fost proiectarea, întocmirea documentației de atribuire a lucrărilor de intervenții (DALI), studii de fezabilitate.

În 2019, potrivit Ministerului de Finanțe, Geo Myke a avut un profit net de peste 2,8 milioane de lei, cu 7 salariați. În 2020, profitul a fost de de 2,8 milioane de lei, cu 9 angajați.

Dragoș Ciopate este apropiat de liberalul Anghel Ficu (foto jos), directorul AFIR Iași și a fost implicat în campaniile electorale trecute ale PNL Iași.

 

Anul trecut, Anghel Ficu a declarat pentru REPORTER că îl cunoaște pe omul de afaceri de la partid. În 2016, la botezul gemenilor lui Ficu a fost invitat și Dragoș Ciopate.

REPORTER l-a sunat pe Dragoș Ciopate pentru a-i adresa întrebări legate de modul în care s-au derulat cele două licitații. Patronul Geo Myke a spus că este într-o întâlnire și a cerut să fie sunat mai târziu, dar nu a mai răspuns.

 

Article image
* 22 de firme din județul Iași au prins contracte de consultanță cu primăriile pentru a le întocmi proiecte care să fie depuse în vederea obținerii de fonduri din Programul Anghel Saligny - ”PNDL 3”. * În total, societățile ieșene au încasat aproape 3 milioane de lei. * O treime din bani a revenit societății Euro Consulting SRL, patron Dan Mircea Moșneagu. * Patru firme locale, apropiate de PNL, au luat circa 20% din tor...
Autor cristi tanasa Anchete 11 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31